פורטל:ארצות הברית/הידעת?/קטעי הידעת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
1
וודרו וילסון
וודרו וילסון

על אף שנשיא ארצות הברית, וודרו וילסון, הוא שיזם את הקמת חבר הלאומים לאחר מלחמת העולם הראשונה, ארצות הברית מעולם לא הצטרפה לחבר הלאומים, אלא רק לאומות המאוחדות (או"ם), שהוקם לאחר מלחמת העולם השנייה.

עריכה | תבנית | שיחה
2
-
הוספה
3
סמל ארצות הברית
סמל ארצות הברית

בחירת סמל ארצות הברית לא הצטיינה ביעילות רבה. ב-4 ביולי 1776 מינה הקונגרס הקונטיננטלי ועדה לתכנון חותם עבור המדינה. הוועדה התחלפה שלוש פעמים, ולקח לה למעלה משש שנים להחליט על הסמל.

בחותם נעשה שימוש לראשונה ב-16 בספטמבר 1782 לאישור חתימתו של ג'ורג' וושינגטון על החלטה להחליף שבויים. לאחר קבלת חוקת ארצות הברית בשנת 1789 העביר תומסון את החותם למזכיר המדינה של ארצות הברית תומאס ג'פרסון.

החותם שמור כיום באולם תצוגה במחלקת המדינה של ארצות הברית. איש מחלקת המדינה חותם על המסמכים הרשמיים באמצעות החותם לאחר חתימתם של נשיא ארצות הברית וחתימת מזכיר המדינה. משתמשים בחותם בין 2,000 - 3,000 פעמים כל שנה ושנה.

עריכה | תבנית | שיחה
4
ויליאם הנרי הריסון
ויליאם הנרי הריסון

הנשיא האמריקאי שמשך כהונתו היה הקצר ביותר היה ויליאם הנרי הריסון, שב-4 במרץ 1841 נשא את נאום ההכתרה הארוך ביותר בהיסטוריה. הריסון, שלא לבש מעיל, התעקש לסיים את הנאום, למרות הגשם השוטף והקור העז. הוא לקה בדלקת ריאות, ומת לאחר חודש בדיוק, ב-4 באפריל 1841.

עריכה | תבנית | שיחה
5
גורדי השחקים של מנהטן שבניו יורק
גורדי השחקים של מנהטן שבניו יורק

העיר ניו יורק מורכבת מחמישה רבעים; ברונקס, ברוקלין, מנהטן, קווינס וסטטן איילנד. עם אוכלוסייה של מעל ל-8.2 מיליון תושבים בשטח של כ-830 קילומטר רבוע, אוכלוסייתה של העיר היא הצפופה ביותר בכל ארצות הברית.

בעיר עשרה גורדי שחקים, אשר כל אחד מהם החזיק בתואר "הבניין הגבוה בעולם" במועד זה או אחר בהיסטוריה. חלקם נהרסו במהלך השנים. הבניין הראשון שנשא תואר זה היה בניין ניו יורק העולמי שנבנה ב- 1890. לאחר מכן החזיקה העיר ניו יורק בתואר "העיר עם הבניין הגבוה בעולם" במשך 75 שנים רצפות.

עריכה | תבנית | שיחה
6
ג'ורג' וושינגטון
ג'ורג' וושינגטון

ג'ורג' וושינגטון הוא נשיא ארצות הברית היחיד שנבחר לנשיאות פה אחד על ידי כל האלקטורים, בבחירות 1789 ו-1792. לעומתו, ג'ון קווינסי אדמס נבחר לנשיאות ב-1824 למרות שפיגר אחרי אנדרו ג'קסון הן במניין האלקטורים והן במניין הקולות - לאף אחד מארבעת המועמדים לא היה רוב מוחלט בקרב האלקטורים, והבחירה הועברה לבית הנבחרים, שם ניצח אדמס.

עריכה | תבנית | שיחה
7
אדמירל היימן ריקובר
אדמירל היימן ריקובר

אדמירל היימן ריקובר שירת בצי ארצות הברית במשך 63 שנים רצופות, יותר מכל איש צבא אמריקני אחר בהיסטוריה. הוא עמד מאחורי הקמת צי הצוללות ונושאות המטוסים בעלות הנעה גרעינית, המהוות עד היום את חוט השדרה של הצי. ריקובר נולד כיהודי באוקראינה ב-1900 אך המיר את דתו לנצרות לאחר נישואיו. במהלך שירותו בצי האמריקני היה מראיין ומאשר באופן אישי כל מועמד לתפקיד קצונה בכלי שיט גרעיני אמריקני, וקיים יותר מ-15,000 ראיונות כאלה עד לפרישתו מהצי.

עריכה | תבנית | שיחה
8
דגם הפצצה "ילד קטן"
דגם הפצצה "ילד קטן"

הפצצה הגרעינית "ילד קטן", שפותחה במסגרת "פרויקט מנהטן" והוטלה על העיר היפנית הירושימה ב-6 באוגוסט 1945, הכילה "קליע ו"מטרה" עשויים מאורניום מועשר שהשילוב שלהם יחד מהווה מסה קריטית וגורם לתגובת שרשרת גרעינית. גוף הפצצה וקליע האורניום הובאו לאי טיניאן באוקיינוס השקט על סיפון הסיירת הכבדה אינדיאנפוליס אשר טובעה בידי צוללת יפנית בדרכה חזרה, והמטרה הובאה לאי על גבי מטוס. הפצצה עצמה הורכבה באי ואילו אבק השרפה של מנגנון הירי שבתוכה הוטען רק לאחר ההמראה של "אנולה גיי" בשל רגישות המנגנון.

עריכה | תבנית | שיחה
9

לפי ההכרזה הרשמית של יצירת הדגל על ידי הקונגרס הקונטיננטלי השני של 13 המושבות, הצבע הלבן בדגל ארצות הברית מסמל טוהר ותמימות, הצבע הכחול מסמל עמידה על המשמר, התמדה וצדק והצבע האדום מסמל קשיחות וגבורה.

החוק האמריקני קובע כי הדגל יהיה מורכב מ-13 קווים אופקיים, המסמלים את שלוש עשרה המושבות שמרדו בבריטניה במלחמת העצמאות של ארצות הברית, וממספר כוכבים השווה למספר המדינות שחברות בברית. כיום חברות בארצות הברית 50 מדינות, ולכן יש בדגל 50 כוכבים.

עריכה | תבנית | שיחה
10
מגדלי התאומים
מגדלי התאומים

מגדלי התאומים בניו יורק היו חלק ממרכז הסחר העולמי והתנשאו לגובה של יותר מ-400 מטר. זוג גורדי השחקים סימלו את עוצמתה הכלכלית של ארצות הברית, ויש האומרים, של העולם המערבי כולו. כיוון שכך, הם היו מטרה מפתה במיוחד לטרוריסטים. ב-1993 ניסו ארגוני טרור אסלאמיים להחריב את המגדלים על ידי פיצוץ מכונית תופת בחניון התת-קרקעי במקום, אך הניסיון נכשל. המגדלים קרסו בפיגועי 11 בספטמבר בשנת 2001. שני מטוסי בואינג 767 התנגשו בהם בפיגוע התאבדות, שהיוזם שלו היה אוסמה בין לאדן, מפקד ארגון אל-קאעידה . בפיגוע נספו קרוב ל-3,000 אנשים.

עריכה | תבנית | שיחה
11
חורף בילוסטון
חורף בילוסטון

בצפון-מערב ארצות הברית שוכן הפארק הלאומי ילוסטון, המהווה חלק מרכס הרי הרוקי. הפארק הוקם ב-1 במרץ 1872, והיה הפארק הלאומי הראשון בעולם. הוא התפרסם בזכות המגוון הביולוגי והמאפיינים הגאותרמיים שלו, ובייחוד הגייזר אולד פייתפול. האינדיאנים עברו להתגורר באזור ילוסטון לפני כ-4,000 שנים. המחקר השיטתי של ילוסטון החל בשנות ה-60 של המאה ה-19, כאשר קודם לכן היו אנשי ההרים המקומיים המבקרים היחידים במקום. צבא ארצות הברית מונה לפקח על הפארק לאחר הקמתו, וב-1917 עבר ניהולו לידי שירות הפארקים הלאומיים, שהוקם שנה אחת קודם לכן. שטחו של הפארק הוא כ-9,000 קמ"ר, ומחצית מהאתרים הגאותרמיים על פני כדור הארץ נמצאים בו.

עריכה | תבנית | שיחה
12 אזהרת מירנדה הנפתחת במילים: "יש לך זכות לשמור על שתיקה. כל דבר שתאמר עלול לשמש ואף ישמש נגדך בבית המשפט", מושמעת לכל חשוד בארצות הברית לפני שהוא נשאל אודות ביצוע מעשה פשע. השוטרים שעצרו את ארנסטו מירנדה בשנת 1963 בחשד לחטיפה, שוד ותקיפה אלימה, לא הקריאו לו את זכויותיו, והוא הורשע בבית המשפט על סמך הודאתו. החובה להקריא את אזהרת מירנדה לחשודים, שהתקבלה על ידי בית המשפט העליון של ארצות הברית בפסק דין מירנדה נגד אריזונה, לא עזרה למירנדה עצמו שהורשע במשפט חוזר על סמך ראיות אחרות. לאחר שחרורו, עסק מירנדה במכירת כרטיסים עם חתימתו שעליהם מודפסת "אזהרת מירנדה". מירנדה מת כתוצאה מדקירת סכין בשנת 1976. החשוד במעשה בחר להשתמש בזכות השתיקה לאחר שהוקראה לו אזהרת מירנדה. הוא שוחרר ונמלט למקסיקו. עריכה | תבנית | שיחה
13
ג'ון מקיין
ג'ון מקיין
ברק אובמה
ברק אובמה

הבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2008 היו ייחודיות במספר אופנים. הן היו הראשונות מאז הבחירות בשנת 1952 שבהן לא התמודד על המשרה נשיא מכהן או סגן נשיא מכהן והראשונות מאז 1928 שבהן הנשיא וסגן הנשיא המכהנים אף לא ניסו להתמודד בבחירות המקדימות. זו הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה האמריקאית שבה שני המתמודדים על הנשיאות היו סנאטורים מכהנים, והפעם הראשונה מאז בחירתו של ג'ון פ. קנדי ב-1960 שבה נבחר סנאטור מכהן לתפקיד הנשיא. הייתה זו גם הפעם הראשונה שבה נבחר נשיא שנולד מחוץ ליבשת צפון אמריקה, אם כי שני המועמדים נולדו במקום בעל ריבונות אמריקאית, ברק אובמה בהוואי וג'ון מקיין באזור תעלת פנמה. פער הגילאים בין מקיין לאובמה שעומד על 25 שנים, הוא הגבוה ביותר בין מתמודדים לנשיאות. מקיין שהפסיד היה בן 72, ואם היה נכנס לתפקיד היה האדם המבוגר ביותר שנבחר לכהונה ראשונה כנשיא. אובמה, שניצח, הוא הנשיא הראשון ממוצא אפרו-אמריקאי.

עריכה | תבנית | שיחה
14
פרוסת מדגמית של כבל שזור מהגשר
פרוסת מדגמית של כבל שזור מהגשר

גשר שער הזהב בסן פרנסיסקו הוא אחד הגשרים התלויים המפורסמים והמרהיבים בעולם. כבלי הפלדה המחזיקים את הגשר הם בקוטר של 92 ס"מ והם שזורים מ-27,572 כבלי פלדה דקים באורך כולל של כ-128,748 ק"מ - מספיק כדי להקיף את כדור הארץ 3 פעמים. משקל הכבלים הוא 24,500 טון, פי שלושה יותר ממשקל הפלדה במגדל אייפל.

עריכה | תבנית | שיחה
15
בן נאוואחו העובד כמדריך תיירים בעמק מונומנט
בן נאוואחו העובד כמדריך תיירים בעמק מונומנט

אחת ההצלחות הגדולות של צבא ארצות הברית בשתי מלחמות העולם שהתחוללו במאה ה-20 הייתה בתחום ההצפנה. האמריקאים גייסו אינדיאנים לצבא על מנת שאלו יעבירו הודעות בשפתם בין הכוחות בשדה הקרב. ההצלחה של בני הצ'ירוקי ובני הצ'וקטו במלחמת העולם הראשונה עודדה את האמריקאים להרחיב את מספר הקשרים האינדיאנים במלחמת העולם השנייה, ולמעלה מ-400 בני נאוואחו העבירו הודעות בשפתם, באמצעות שימוש במילות קוד. למעשה, הייתה בכך הצפנה כפולה משום שמומחי הסיגינט של מדינות הציר לא ידעו את מילות הקוד ולא הכירו את שפת הנאוואחו. הצופן נשאר בלתי מפוצח עד סוף המלחמה, על אף שגרמניה הנאצית ובנות בריתה העריכו את כוונתם של האמריקאים עוד בטרם פרצה המלחמה. גבורתם של בני נאוואחו תועדה בסרט "לחישות מלחמה" בכיכובם של ניקולס קייג' וכריסטיאן סלייטר.

עריכה | תבנית | שיחה
16
מבט אווירי על פואבלו בוניטו בפארק הלאומי ההיסטורי תרבות צ'אקו
מבט אווירי על פואבלו בוניטו בפארק הלאומי ההיסטורי תרבות צ'אקו

במדינת ניו מקסיקו בדרום-מערב ארצות הברית שוכן הפארק הלאומי ההיסטורי תרבות צ'אקו המוקדש להיסטוריה האנושית של האזור. בין שנת 900 ל-1150 היה קניון צ'אקו מרכז תרבותי חשוב עבור תרבות הפואבלו האינדיאנית. תושבי המקום, הצ'אקואנים, חצבו גושי אבן חול והביאו עצים ממרחקים גדולים, והקימו חמישה-עשר מתחמים בניינים שהחשבו לגדולים ביותר בצפון אמריקה עד למאה ה-19. בצ'אקו נמצאו עדויות לעיסוק בארכאואסטרונומיה, וההשערה היא כי מבנים צ'אקואנים רבים נבנו כך שיתאימו למחזורי השמש והירח. לפי סברה נוספת גרמו שינויי אקלים לצ'אקואנים לנטוש את הקניון, ככל הנראה בעקבות בצורת קשה שהחלה ב-1130 ונמשכה חמישים שנה.

עריכה | תבנית | שיחה
17
ראת'רפורד בירצ'רד הייז
ראת'רפורד בירצ'רד הייז

נשיא ארצות הברית ראת'רפורד בירצ'רד הייז נערץ על אזרחי פרגוואי, שכן פסק לטובתם בשנת 1878 כאשר שימש כבורר בסכסוך טריטוריאלי בין פרגוואי לארגנטינה לאחר סיומה של מלחמת הברית המשולשת. בעוד שבמולדתו נחשב הייז לנשיא כושל וזניח, תושבי פרגוואי מכבדים את זכרו, וקראו על שמו את אחד ממחוזות ארצם.

עריכה | תבנית | שיחה
18
סמל ארצות הברית
סמל ארצות הברית

היסטוריונים רבים סבורים שבסמל ארצות הברית ניכרת השפעתו של חיים סולומון, הבנקאי היהודי אשר מימן את כוחותיו של ג'ורג' וושינגטון במלחמת העצמאות האמריקאית. לפי סברה זו מסודרים הכוכבים בראש הסמל בצורת מגן דוד, לאות תודה על עזרתו של סולומון היהודי. במקור צויירו הכוכבים ככוכבים בעלי שש קרניים (בדומה למגני דוד), ורק בסוף המאה ה־19 החלו לציירם ככוכבים בעלי חמש קרניים, אולם סידורם הכולל עדיין נראה כמגן דוד.

עריכה | תבנית | שיחה
19
גנרל יוליסס סימפסון גרנט
גנרל יוליסס סימפסון גרנט

חוקת ארצות הברית הבטיחה חירות ושוויון לכל ללא קשר לדת או למוצא אתני, ואכן ידוע שמעולם לא הייתה אפליה חוקית וממסדית כלפי היהודים. מקרה יוצא דופן אירע ב-1862, בעיצומה של מלחמת האזרחים האמריקנית, בו גורשו יהודים שהתגוררו במחוז טנסי שכלל חלקים מטנסי, מיסיסיפי וקנטאקי. במהלך המלחמה בין מדינות הצפון ומדינות הדרום, חרף האיסור החוקי על העברת סחורות, המשיכו מדינות הדרום במסחר עם מדינות הצפון ועם שאר מדינות העולם, וההכנסות שמרו על כוחן להמשיך במלחמה, לדאבונם של צבאות הצפון. גנרל יוליסס סימפסון גרנט, לימים נשיא ארצות הברית ה-18, סבר שכל הסוחרים יהודים, ולכן פרסם את הצו לגירוש היהודים ממחוז טנסי. היהודים התנגדו לצו זה, ואף פנו לנשיא אברהם לינקולן, שהורה מיד על ביטול צו הגירוש. ואכן, מאז יהודי ארצות הברית לא הופלו יותר לרעה על ידי הממסד האמריקאי.

עריכה | תבנית | שיחה
20
דגל רפובליקת טקסס הנמצא בשימוש עד היום
דגל רפובליקת טקסס הנמצא בשימוש עד היום

סעיף בהסכם הסיפוח של רפובליקת טקסס לארצות הברית, שנחתם ב-29 בדצמבר 1845, קובע כי טקסס יכולה להתפצל לכמה מדינות, עד חמש במספר. הסעיף נוסח לאחר שמדינות הדרום חששו כי עם הזמן יצטרפו לארצות הברית יותר מדינות המתנגדות לעבדות ונועד להבטיח כי טקסס תוכל להתפצל ולהגדיל את מספר המדינות תומכות העבדות. ב-1850 כמעט ומומשה אפשרות זאת כאשר קליפורניה, שהתנגדה לעבדות, הצטרפה לארצות הברית. לטקסס היו תביעות על חלקים מקולורדו ומניו מקסיקו, והיו אנשים בטקסס שרצו להקים בשטחים אלו מדינה טקסנית נוספת, כמשקל נגד להצטרפות קליפורניה. בסופו של דבר שולמו לטקסס, שהייתה שקועה בחובות כבדים, פיצויים של עשרה מיליון דולר תמורת ויתור על שטחים אלה. ואולם האפשרות התאורטית של התפצלות טקסס למספר מדינות קיימת גם כיום.

עריכה | תבנית | שיחה
21
עיטור "לב הארגמן"
עיטור "לב הארגמן"

ארצות הברית נוהגת להעניק את עיטור "לב הארגמן" (Purple Heart) לחיילים שנהרגו או נפצעו בקרב. בסוף מלחמת העולם השנייה, כאשר התכוננה ארצות הברית לפלישה ליפן, היו הערכות שבפלישה יהיו מאות אלפי נפגעים, ולפיכך יוצרו חצי מיליון אותות "לב הארגמן". בשל הטלת הפצצה הגרעינית על יפן לא התבצעה הפלישה בסופו של דבר. מאז ועד היום לא עלה מספר הנפגעים של הכוחות המזוינים של ארצות הברית בכל המלחמות על מספר זה, וכיום נותרו כ-120,000 אותות שטרם הוענקו. בשל היתרה הקיימת, מקבלים מפקדים בעיראק ובאפגניסטן לידיהם אותות כאלה כדי שיוכלו להעניקם לחיילים שנפצעו בקרב מיד, ללא המתנה.

עריכה | תבנית | שיחה
22
מבט מבחוץ על בית זאנאדו בקיסימי שבפלורידה בשנת 1994
מבט מבחוץ על בית זאנאדו בקיסימי שבפלורידה בשנת 1994

בתי זאנאדו הם סדרה של שלושה בתי מגורים נסיוניים שנבנו ברחבי ארצות הברית בשנות ה-80 של המאה ה-20 במטרה להדגים כיצד ניתן לשלב מחשוב ואוטומציה על הארכיטקטורה של הבניין. הבתים נבנו בקיסימי שבפלורידה, בוויסקונסין דלז שבויסקונסין וגאטלינבורג שבטנסי.

הבתים הפכו לאתרי תיירות במהלך שנות ה-80, ובמבנה בקיסימי, שתוכנן על ידי רוי מייסון ביקרו כאלף מבקרים ביום.

המבנים בוויסקונסין דל ובגאטלינבורג נהרסו בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-20, והמבנה בקיסימי נסגר בשנת 1996 ונהרס באוקטובר 2005.

עריכה | תבנית | שיחה
23 לפני החדרת מחט מזרק או עירוי לזרוע, נהוג לחטא באלכוהול את העור באזור המיועד לדקירה, על מנת למנוע זיהום. באופן לכאורה פרדוקסלי, חיטוי שכזה הוא חובה בארצות הברית גם לפני הוצאה להורג באמצעות זריקת רעל, על אף שבגוף הנידון למוות לא יכול להתפתח נזק מזיהום חיידקי או נגיפי בזמן הקצר שנותר לו לחיות, ועל אף שההוצאה להורג מיועדת לפגוע בעליל בבריאותו. אחת הסיבות לנוהל זה היא שייתכן כי בפרק הזמן שבין החדרת המחט לבין תחילת הזרקת הרעל יורה בית המשפט לעכב את ביצוע גזר הדין, כפי שאכן קרה בטקסס ב-1983, בעת ההוצאה להורג של הרוצח ג'יימס אוטרי. אוטרי הוחזר חי ובריא לתאו, אך הוצא להורג מספר חודשים לאחר מכן. עריכה | תבנית | שיחה
24

נברסקה הינה המדינה היחידה מבין מדינות ארצות הברית בה בית מחוקקים אחד בלבד - בית המחוקקים של נברסקה. בית המחוקקים מכונה "בית המחוקקים" (ולא "סנאט") אולם חבריו מכונים "סנטורים" (ולא "מחוקקים"). בית מחוקקים זה הוא היחידי בארצות הברית שחבריו נבחרים בבחירות לא-מפלגתיות: לצד שמם של המועמדים לבחירות בפתקי ההצבעה לא מופיעה השתייכותם המפלגתית, ומשרות יושב ראש הבית וראשי הוועדות אינן נקבעות לפי מפתח מפלגתי. המעבר לשיטת בית מחוקקים אחד התבסס על הטענה כי אין טעם בשיטה של שני בתים, וזהו כפל בירוקרטיה. הזרז שהביא לביטול הבית התחתון ב-1934 היה השפל הכלכלי הגדול ושיקולי חיסכון בתקציב. ייחוד נוסף של בית מחוקקים זה - שהוא יכול להטיל וטו על החלטות המושל ברוב של שלוש חמישיות (ולא שני שלישים כמו ביתר המדינות).

עריכה | תבנית | שיחה
25
מבט על המרפסת הדרומית של הבית הלבן
מבט על המרפסת הדרומית של הבית הלבן

הבית הלבן, מעונו הרשמי של נשיא ארצות הברית מאז 1800, לא היה כל כך לבן לאחר שהצבא הבריטי שרף אותו ב-1814, במהלך מלחמת 1812, כנקמה על שריפת בניין הפרלמנט הקנדי ששכן אז בעיר טורונטו. רעיית הנשיא ג'יימס מדיסון, הגברת הראשונה דולי מדיסון, הייתה מהאחרונים לעזוב את הבית הלבן, דקות ספורות לפני שהחיילים הבריטים הגיעו ואכלו את ארוחת הערב שהכינה. מדיסון הצילה מן השריפה דיוקן של ג'ורג' וושינגטון. גם בניין משרד האוצר נשרף באותו אירוע.

עריכה | תבנית | שיחה
26
הנפת הדגל הראשונה
הנפת הדגל הראשונה
התצלום המפורסם של הנפת הדגל השנייה
התצלום המפורסם של הנפת הדגל השנייה

התצלום המפורסם של הנפת הדגל באיוו ג'ימה ב-23 בפברואר 1945, לא מתעד את ההנפה הראשונה של דגל ארצות הברית מיד לאחר כיבוש הר סורבאצ'י בקרב איוו ג'ימה, אלא הנפה שנייה של הדגל באי. תמונת ההנפה הראשונה שצילם לואיס לווארי התפרסמה הרבה פחות מזו של הצלם זוכה פרס פוליצר ג'ו רוזנטל מסוכנות Associated Press. נשמעו טענות רבות כי הצילום השני היה מבוים, אולם זה לא פגע בהצלחתה של התמונה שהפכה לתמונה המייצגת של מלחמת העולם השנייה בקרב הציבור האמריקאי. הדגל השני מוצג כיום במוזיאון חיל הנחתים האמריקני.

עריכה | תבנית | שיחה
27
רוברט טוד לינקולן
רוברט טוד לינקולן

רוברט טוד לינקולן, בנו של נשיא ארצות הברית אברהם לינקולן שנרצח בידי מתנקש, היה הבן היחיד שהגיע לשיבה טובה, לאחר ששלושת בניו האחרים של לינקולן מתו בילדותם. בצירוף מקרים מעניין, ניצלו חייו של לינקולן הבן בשנת 1864 על ידי אחיו של ג'ון וילקס בות', רוצחו של לינקולן האב בשנת 1865. באורח מוזר לא פחות, היה לינקולן הבן עד, בעת כהונתו כשר המלחמה, להתנקשות בחייו של הנשיא ג'יימס גרפילד, בתחנת הרכבת בוושינגטון די. סי., וכן נכח בתערוכה בעיר באפלו בה נורה הנשיא ויליאם מקינלי בידי אנרכיסט. עם זאת, באופן אירוני, דווקא מתיאטרון "פורד" בוושינגטון, בו נרצח אביו במהלך ההצגה "בן דודנו האמריקאי", נעדר לינקולן הבן עקב עייפות.

עריכה | תבנית | שיחה
28
מפת ארצות הברית וקנדה עם אלסקה מודגשת
מפת ארצות הברית וקנדה עם אלסקה מודגשת

הצאר הרוסי אלכסנדר השני מכר בשנת 1897 את אלסקה לאמריקאים כדי לממן את מלחמת קרים, כי ראה בשטח המרוחק מטרד משום ששימשה כמקור לפרוות בלבד. גם הציבור האמריקאי האמין שהיה זה מעשה שטותי לשלם 7.2 מיליון דולר תמורת שטחי אדמה כה רחוקים. ואולם בשנים מאוחרות יותר התברר שבאלסקה שפע של חומרי גלם טבעיים כגון נפט, גז טבעי, זהב, פחם, בולי עצים, דגי סלמון ועוד. במבט לאחור, גם אם לוקחים בחשבון רק את עתודות הנפט שיש באלסקה עולה כי זו עסקת הנדל"ן המשתלמת ביותר בהיסטוריה.

עריכה | תבנית | שיחה
29
נשיא ארצות הברית השמיני מרטין ואן ביורן
נשיא ארצות הברית השמיני מרטין ואן ביורן

המילה האנגלית או. קיי. היא אחת המילים המוכרות בעולם. משערים שהיא הופיעה לראשונה בדפוס בשנת 1839 כראשי תיבות של "oll korrect", צורה היתולית של "all correct" ("הכל בסדר"). המילה התפרסמה במערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית של שנת 1840 בתור סלוגן הבחירות של מרטין ואן ביורן. ואן ביורן, שנבחר לנשיא ארצות הברית השמיני, כינה את עצמו OK כראשי תיבות של "Old Kinderhook", על שם עיירת הולדתו, קינדרהוק שבמדינת ניו יורק.

עריכה | תבנית | שיחה
30
רחוב הכנסייה הבפטיסטית בברמינגהאם, אזור מרכזי במאבק האפרו-אמריקאים לביטול ההפרדה הגזעית
רחוב הכנסייה הבפטיסטית בברמינגהאם, אזור מרכזי במאבק האפרו-אמריקאים לביטול ההפרדה הגזעית

סדרת פיגועים גזעניים שהתרחשה בשנות החמישים והשישים של המאה העשרים בעיר ברמינגהאם באלבמה שבארצות הברית, העניקה לה את כינוי הלעג "Bombingham", מהמילה פצצה - Bomb. בעקבות רצח ארבע ילדות שחורות בעיר בשנת 1963, כתב המשורר דדלי רנדל את "הבלדה של ברמינגהאם", הסקסופוניסט ג'ון קולטריין חיבר את השיר "אלבמה", וארגוני המאבק השחורים, בראשם עמד הכומר מרטין לותר קינג, פתחו בהפגנות מחאה לא אלימות כנגד חוקי ההפרדה הגזעיים. משטרת ברמינגהאם פעלה בברוטליות רבה נגד המפגינים והשתמשה בגז מדמיע ובכלבי תקיפה. קינג, שנעצר עם אלפי מפגינים נוספים, חיבר בכלא את המנשר "מכתב מבית הכלא של ברמינגהאם", מסה בנושא ההתנגדות להפרדה הגזעית. בסופו של דבר, נחל המאבק הצלחה, בהובילו לביטול החקיקה הגזעית בארצות הברית.

עריכה | תבנית | שיחה
31
קרון הכבל של סן פרנסיסקו 1996
קרון הכבל של סן פרנסיסקו 1996

קרון הכבל של סן פרנסיסקו הוא מערכת תחבורה ציבורית הפועלת ברחובותיה התלולים של העיר סן פרנסיסקו שבקליפורניה, ארצות הברית. ב-1947, בעקבות הפסדים מתמשכים בתפעול המערכת, הציע ראש העיר דאז, רוג'ר לפהאם, לסגור את הקווים העירוניים. הצעתו נתקלה בהתנגדות עזה. בראש המתנגדים עמדה הפעילה החברתית פרידל קלוסמן. היא ייסדה את "הוועדה האזרחית להצלת קרונות הכבל", והצליחה לכפות על ראש העיר לקיים משאל-עיר, שעבר ברוב גדול של כ-1:3. הקרונות נותרו, ועם השנים, בנוסף לתפקידם המקורי, הפכו לאטרקציה תיירותית ולאחד מסמליה של העיר.

עריכה | תבנית | שיחה
32
עטלף
עטלף

במהלך מלחמת העולם השנייה ניסו האמריקאים לפתח פצצות עטלף. הפצצות היו עשויות מעטלפים שאליהם הוצמדו פצצות תבערה זעירות. הרעיון שעומד מאחורי התכנון הוא שהעטלפים ישוחררו מעל יפן ויחפשו מחסה בבתי היפנים. אז תידלק הפצצה על ידי מנגנון השהיה ותשרוף את הבתים העשויים בעיקר נייר. שמו של הפרויקט היה "מבצע אקס-ריי" שהתנהל בראשותו הזואולוג ד"ר לייטל ס. אדמס. ביטול הקונספט אירע לאחר שקבוצת עטלפים, השתחררה מהבסיס הצבאי בניו מקסיקו, וגרמה לדליקות רבות באזור. הניסוי שהתקיים ב-15 בדצמבר 1943 נחל הצלחה מרשימה, אך ב-1944 עקב ההצלחה של פרויקט מנהטן - פרויקט פצצת האטום האמריקני - נגנז פרויקט זה.

עריכה | תבנית | שיחה
33 סדרת ספרי הארי פוטר "תורגמה" לאנגלית אמריקאית על מנת לסגלה למאפיינים התרבותיים של ארצות הברית.

במשך השנים נעשו ניסיונות שונים ברחבי ארצות להגביל את הגישה או את המכירה של הספרים ולאסור את הכנסתם לבתי ספר. ההתנגדות התבססה על טיעונים בעלי אופי דתי וטיעונים משפטיים שונים, בין היתר על בסיס הטיעון שדת הכישוף ויקה היא דת המוכרת על ידי הממשל, ולפיכך התרת הכנסת הספרים לבתי ספר ציבוריים תגרום להפרת עקרון הפרדת הדת מהמדינה.

עריכה | תבנית | שיחה
34
קן של קורמורן גואני העשוי מגואנו
קן של קורמורן גואני העשוי מגואנו

לשלשת של עופות ימיים ועטלפים, הידועה בשם גואנו, הייתה לגורם רב השפעה בכלכלה ובפוליטיקה של המאה ה-19. בתור הדשן הטבעי היעיל ביותר בעולם, שאחוז החנקן בו גדול פי שלושים מאשר בדשן בהמות רגיל, הביא הגואנו עושר רב למדינות שעל חופיהן נמצא משאב טבעי זה, ובראשן פרו, אך בעיקר לבריטניה, שהפיקה רווחים נאים מהובלת הגואנו. בין השנים 1865-1864 התחוללה מלחמת ספרד-אמריקה הדרומית בין ספרד, פרו, צ'ילה, בוליביה ואקוודור על מרבצי גואנו, ואילו הקונגרס של ארצות הברית חוקק בשנת 1856 את חוק איי הגואנו, לפיו מותר לאזרחים אמריקאים להשתלט על איים לא מיושבים שאינם שייכים למדינה אחרת אם יש עליהם מרבצי גואנו. המפורסם באיי הגואנו הוא אטול מידוויי שהיווה, 80 שנה אחרי גילויו, את הזירה של קרב מידוויי במלחמת העולם השנייה.

עריכה | תבנית | שיחה
35
פצצת כדור פורח יפנית ממלחמת העולם השנייה
פצצת כדור פורח יפנית ממלחמת העולם השנייה

פעמים אחדות במהלך מלחמת העולם השנייה הובאה המלחמה לקרבת ארצות הברית גופא על ידי צוללות גרמניות ויפניות. פצצת כדור פורח יפנית גרמה להריגת אישה וחמישה ילדים באורגון ב-5 במאי 1945. הם היו הקרבנות היחידים שנהרגו במלחמה זו על אדמת ארצות הברית היבשתית כתוצאה ישירה של התקפת אויב.

עריכה | תבנית | שיחה
36
ג'ורג' ווקר בוש
ג'ורג' ווקר בוש

הבחירות הצמודות המפורסמות ביותר היו הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2000 בפלורידה. לאחר ספירת הקולות בכל מדינות ארצות הברית הוביל סגן הנשיא אל גור במנין חבר האלקטורים על ג'ורג' וו. בוש 267 מול 246 אך חסר את הרוב הדרוש של 270 אלקטורים. הבחירות בפלורידה היו כה צמודות שנדרשו שבועות של ספירה ידנית דקדקנית ובסופה ניצח בוש בהפרש של 537 קולות בלבד, או 0.009% מתוך כ-5.8 מיליון הבוחרים בפלורידה. ניצחון זעום זה העניק לו את 25 האלקטורים של פלורידה וניצחון כללי של 271 מול 267 והוא נבחר לנשיא ארצות הברית.

עריכה | תבנית | שיחה
37
תמונה אווירית של וושינגטון
תמונה אווירית של וושינגטון

על פי חוקת ארצות הברית העיר וושינגטון די. סי. כפופה ישירות לקונגרס, בניגוד ליתר ערי ארצות הברית הכפופות למדינה בה הן יושבות. הקונגרס האציל את סמכויות ניהול העיר לרשויות המקומיות. תושבי העיר שולחים נציגים שאינם בעלי זכות הצבעה לקונגרס, המשתתפים בוועדות ובדיונים אך אינם יכולים להצביע. לתושבים זכות הצבעה בבחירות לנשיאות ארצות הברית אך אין להם ייצוג בסנאט האמריקאי. בכך למעשה מופלים תושבי וושינגטון לרעה על פני שאר תושבי ארצות הברית, ולמעשה גם משאר תושבי ערי הבירה בעולם.

עריכה | תבנית | שיחה
38

העיר ניו יורק נודעה כזירה לסדרת קרבות גדולים שנערכו במהלך מלחמת העצמאות האמריקאית. לאחר המלחמה, הייתה העיר בפועל בירת ארצות הברית והקונגרס הקונטיננטלי התכנס בה. ב-1789 הנשיא הראשון של ארצות הברית, ג'ורג' וושינגטון, הושבע בהיכל הפדרלי שבוול סטריט.

עריכה | תבנית | שיחה
39
-
הוספה
40 עד סוף שנות ה-80 של המאה ה-20, שחקנים מקצוענים מהליגת ה-NBA, שמרביתם היו אמריקאים, לא הורשו להשתתף בתחרויות כדורסל בינלאומיות. הדבר גרם להבדל בין שני טורנירי הכדורסל הבינלאומיים הבכירים, אליפות העולם בכדורסל והאולימפיאדה, מבחינת הישגיה של נבחרת ארצות הברית, שנחשבת לבכירה בענף. בעוד שבאולימפיאדה, שבה לא הורשתה כלל השתתפות של ספורטאים מקצוענים עד 1988, ארצות הברית שלטה וזכתה בכל שבעת הטורנירים הראשונים ברציפות וב-13 בסך הכול, באליפות העולם, שבה הורשתה השתתפות של שחקנים מקצוענים ממדינות אחרות, זכתה ארצות הברית רק שלוש פעמים לאורך ההיסטוריה. החל מאליפות העולם ב-1990 ומאולימפיאדת ברצלונה 1992 הורשתה השתתפות של שחקני NBA. מאז פיתחה ארצות הברית שליטה באולימפיאדות, כשנבחרתה, שקיבלה את הכינוי "נבחרת החלומות", זכתה בכל הטורנירים האולימפיים למעט 2004. באליפויות העולם בעידן המקצועני, לעומת זאת, זכתה ארצות הברית רק פעם אחת ב-1994. עריכה | תבנית | שיחה
41
הנפת הדגל בגראונד זירו
הנפת הדגל בגראונד זירו
האדם הנופל
האדם הנופל

מיליוני צופים חזו בפיגועי 11 בספטמבר, שהיו מתקפות הטרור הגדולות בהיסטוריה, בשידור ישיר בטלוויזיה. שניים מהתצלומים שנחרטו בזיכרון הקולקטיבי הם תצלום האדם הנופל והנפת הדגל בגראונד זירו. תצלום האדם הנופל, אלמוני שזהותו לא התבררה עד היום, הקופץ אל מותו מהמגדל הדרומי במגדלי התאומים, נגנז, לאחר שנשלחו תגובות נזעמות למערכות העיתונים. הקוראים טענו שהתצלום פוגע בפרטיותו של המצולם. התצלום פורסם מחדש רק כעבור שש שנים. לעומת זאת, תצלום הנפת הדגל בגראונד זירו, שבו נראים שלושה כבאים המניפים את דגל ארצות הברית על הריסות אחד המגדלים, הפך לסמל של פטריוטיות בארצות הברית, פורסם שוב ושוב והמצולמים בו אף נפגשו עם נשיא ארצות הברית, ג'ורג' ווקר בוש.

עריכה | תבנית | שיחה
42
עוף מגלן ממריא באוורגליידס
עוף מגלן ממריא באוורגליידס

הפארק הלאומי אוורגליידס הוא הסביבה הטבעית הגדולה ביותר בארצות הברית היבשתית, והוא העשירי בגודלו מבין הפארקים הלאומיים בארצות הברית. בניגוד לפארקים לאומיים אחרים בארצות הברית, שהוקמו כדי להגן על מאפיינים גאוגרפיים ייחודיים, פארק זה נוצר על מנת להגן על מערכת אקולוגית רגישה, והוא הוכרז כשמורה ביוספרית בינלאומית, כאתר מורשת עולמית, וכאזור גשום חשוב. בפארק חיים 36 מינים מוגנים לפי תקנות פדרליות או שמצויים בסכנת הכחדה.

עריכה | תבנית | שיחה
43
דיוקן ברוטוס על מטבע המנציח את רציחתו של קיסר
דיוקן ברוטוס על מטבע המנציח את רציחתו של קיסר

"כך תמיד לרודנים" היו מילותיו של ג'ון וילקס בות' בעת שרצח את נשיא ארצות הברית אברהם לינקולן, לפי האגדה מילים אלו נאמרו במקור על ידי מרקוס יוניוס ברוטוס בעת שרצח את יוליוס קיסר. אביו של בות' נקרא יוניוס ברוטוס על שם המתנקש הרומאי ובות' עצמו שיחק במחזה השייקספירי יוליוס קיסר, באופן אירוני הוא גילם את תפקידו של מרקוס אנטוניוס שלאחר הרצח היה יריבו המושבע של ברוטוס.

עריכה | תבנית | שיחה
44
ארנולד שוורצנגר, 2007
ארנולד שוורצנגר, 2007

מושל קליפורניה לשעבר ארנולד שוורצנגר היגר לארצות הברית ב-1968 עם 20 דולר בכיסו, בעזרתו של ג'ו ווידר, יהודי העומד בראש הפדרציה הבינלאומית של פיתוח הגוף. שוורצנגר התקדם בתחום פיתוח הגוף ואף ייסד את תחרות ארנולד קלאסיק. בהמשך הקריירה עשה הסבה מקצועית לשחקן ומראהו השרירי הקנה לו מספר תפקידים הבנויים למידותיו, כגון סדרת סרטי שליחות קטלנית. שוורצנגר, שהגיע לארצות הברית חודשיים לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית, התרשם מתעמולת הבחירות של ריצ'רד ניקסון, שדיבר על פתיחת גבולות המדינה להגירה, כלכלה חופשית וצבא חזק החליט בעקבות זאת להצטרף למפלגה הרפובליקנית, חריג בקהילת הוליווד שרובה הגדול תומך במפלגה הדמוקרטית. גם אשתו, מריה שרייבר, בת למשפחת קנדי, היא ממשפחה דמוקרטית שורשית.

עריכה | תבנית | שיחה
45
אנדרטת וושינגטון נראית בקצה אנדרטת מלחמת וייטנאם
אנדרטת וושינגטון נראית בקצה אנדרטת מלחמת וייטנאם

את אנדרטת מלחמת וייטנאם שבוושינגטון, אחת האנדרטאות החשובות במול, תכננה מאיה יינג לין - סטודנטית לאדריכלות בת 21 בלבד שזכתה בתחרות על התכנון. התכנון המינימליסטי כולל חומת זיכרון מבריקה עליה חרוטים שמות החללים ובשני קצותיה נראים משני כיוונים שונים אנדרטת וושינגטון ואנדרטת לינקולן אליהם פונים שני חלקי החומה.

עריכה | תבנית | שיחה
46 האופרה פורגי ובס, שאותה חיברו האחים איירה וג'ורג' גרשווין, היא בין היצירות המוזיקליות המשפיעות במחצית הראשונה של המאה העשרים. האריה הפותחת של האופרה, Summertime, הפכה לאחד הסטנדרטים המבוצעים ביותר בג'אז, וקטעים נוספים מתוך האופרה זכו להצלחה דומה. כיוון שהעלילה סובבת סביב החברה השחורה הענייה של התקופה, ספגו המחברים ביקורת רבה בתחילת הדרך והואשמו בגזענות, אך הם התעקשו להעסיק רק שחורים בתפקידים הראשיים, ובסופו של דבר התקבלה האופרה גם בקרב הקהילה השחורה. בעת הופעה בעיר וושינגטון במרץ 1936 מחה צוות הזמרים כנגד ההפרדה הגזעית בקהל, ואף כופף את ההנהלה להתיר ישיבה מעורבת. עקב כך, הייתה זו ההופעה הראשונה שנערכה בתיאטרון הלאומי של וושינגטון מול קהל מעורב, רב גזעי, אם כי מסורת זו לא נשמרה, ובהצגות אחרות המשיכה הנהלת אולם התיאטרון במדיניות ההפרדה. עריכה | תבנית | שיחה
47
-
הוספה
48
פורט סאמטר תחת הפגזת תותחי הדרום
פורט סאמטר תחת הפגזת תותחי הדרום

במהלך הקרב הראשון של מלחמת האזרחים האמריקנית נהרג חייל אחד בלבד. הוא לא נהרג במהלך פעילות מבצעית, אלא בסיומו של מצור בן מספר חודשים אשר צבא הקונפדרציה צר על מבצר פורט סאמטר אשר אוייש בחיל מצב קטן של צבא ארצות הברית. עם סיומו של המצור ערך מפקד הכוח מסדר בו משמר כבוד ירה מטח כבוד בעת הורדת דגל המבצר מראש התורן. מהירי נהרג חייל אחד ואחר נפצע אנושות מהתפוצצות באחד מהתותחים.

עריכה | תבנית | שיחה
49
רכישת לואיזיאנה
רכישת לואיזיאנה

ב-30 באפריל 1803 נחתמה רכישת לואיזיאנה בה קנתה ארצות הברית מצרפת את לואיזיאנה הצרפתית תמורת 15 מיליון דולר, ובכך כמעט שהכפילה את שטחה. צרפת ויתרה על הטריטוריה לשותפתה ספרד כבר ב-1762, בתום מלחמת הצרפתים והאינדיאנים, על מנת לפצות אותה על אובדן פלורידה, אך ב-1800 היא קיבלה את השטח חזרה כתוצאה מהסכם סודי עם הספרדים. נפוליאון בונפרטה ידע שהצי המלכותי הבריטי יקשה עליו לשלוט בטריטוריה הרחוקה, ולכן העדיף למכור אותה לאמריקאים.

עריכה | תבנית | שיחה
50
מפת הפיליפינים
מפת הפיליפינים

הפיליפינים נכבשו על ידי צבא ארצות הברית בשנת 1898, בזמן מלחמת ארצות הברית-ספרד, על ידי הגנרל ארתור מקארתור הבן, ושוב בשנת 1944 במלחמת העולם השנייה, מידי יפן, על ידי בנו, הגנרל דאגלס מקארתור.

עריכה | תבנית | שיחה
51
דפי הנאום וקופסת המשקפיים שהקליע חורר
דפי הנאום וקופסת המשקפיים שהקליע חורר

תאודור רוזוולט היה נשיא ארצות הברית בשנים 1901 עד 1909. כיוון שלא היה מרוצה ממחליפו ויליאם האוורד טאפט החליט לרוץ שוב לנשיאות ארצות הברית. בעת מסע הבחירות שלו במילווקי ב-1912, נורה רוזוולט בחזהו. הכדור עבר דרך נאומו בן חמישים העמודים שקופל לשניים וקופסת משקפיו לפני שפגע בנשיא לשעבר. רוזוולט נכנס לאולם, ולאחר שהתנצל בפני הקהל על כך שאינו יכול לנאום ארוכות בשל הקליע שבחזהו, נאם במשך שעה וחצי.

עריכה | תבנית | שיחה
52
חותם נשיא ארצות הברית
חותם נשיא ארצות הברית

על חותם נשיא ארצות הברית ניתן לראות עיטם לבן-ראש, העוף הלאומי של ארצות הברית, המחזיק ברגל אחת שלושה עשר חצים, המסמלים את שלוש עשרה המושבות, וענף זית ברגלו השנייה. כיום, פניו של העיטם מופנות לצד הרגל המחזיקה בענפי הזית, אולם בין השנים 19161945, ראשו של העיטם היה מופנה לכיוון הרגל עם החצים. כך נוצרה האמונה העממית כי ראשו של העיטם מופנה לאחת מהרגליים בהתאם למצבהּ של ארצות הברית: בזמן שלום הוא מופנה לענפי הזית, ובזמן מלחמה לחצים.

עריכה | תבנית | שיחה
53
אנדרטת פרנקלין דלאנו רוזוולט
אנדרטת פרנקלין דלאנו רוזוולט

אנדרטת פרנקלין דלאנו רוזוולט, הנמצאת בוושינגטון מנציחה את ארבע תקופות כהונתו של פרנקלין דלאנו רוזוולט כנשיא ארצות הברית. ב-12 שנות כהונתו התרחשו בין היתר השפל הכלכלי הגדול ומלחמת העולם השנייה. האנדרטה מנציחה גם את פאלא, הכלב הנשיאותי.

עריכה | תבנית | שיחה
54
ג'ון וילקס בות'
ג'ון וילקס בות'

ג'ון וילקס בות', שהתנקש בחייו של נשיא ארצות הברית אברהם לינקולן, היה שחקן תיאטרון מפורסם. בזמן מלחמת האזרחים האמריקנית הוא ניצל את מעמדו כשחקן מפורסם כדי להבריח ציוד רפואי לצבא הקונפדרציה.

עריכה | תבנית | שיחה
55 בית המשפט העליון של ארצות הברית כולל תשעה שופטים הממונים על ידי נשיא ארצות הברית, והוא יושב תמיד בהרכבו המלא, כך שלמעשה כל שופט נותן פסק דין בכל תיק. בחוקת ארצות הברית נקבע כי השופטים יחזיקו בכהונתם, למעשה, ללא הגבלת זמן, וכך יצא שבמשך 218 שנים היו לבית המשפט 17 נשיאים בלבד. הנשיא שכיהן במשך התקופה הארוכה ביותר היה ג'ון מרשל, שכיהן בתפקיד 34 שנים, ואילו ויליאם קושינג, שופט בהרכב הראשון של בית המשפט, כיהן כנשיא יומיים ואז דחה את המינוי. רק בשנת 1981 מונתה לראשונה אישה, סנדרה דיי או'קונור, לתפקיד שופטת בבית המשפט העליון. עריכה | תבנית | שיחה
56
סמל שירות המרשלים
סמל שירות המרשלים

בנוסף ל-FBI ,ל-CIA ול-NSA קיים בארצות הברית ארגון ביטחון פדרלי נוסף, פחות ידוע, שירות המרשלים של ארצות הברית. בין תפקידיו, הגנה על שופטים, מניעת בריחת אסירים והגנה על עדי מדינה. ארגון נוסף הוא השירות החשאי, שמתפקידיו להגן על נשיא ארצות הברית, סגנו ומשפחותיהם, וכן להיאבק בזיוף כספים ובהונאה.

עריכה | תבנית | שיחה
57
חותם נשיאי ארצות הברית
חותם נשיאי ארצות הברית

שלושה מחמשת נשיאיה הראשונים של ארצות הברית נפטרו ב-4 ביולי, יום העצמאות של ארצם. שניים מהם, ג'ון אדמס ותומאס ג'פרסון, הלכו לעולמם ב-4 ביולי 1826, יום היובל להכרזת העצמאות וג'יימס מונרו ב-4 ביולי 1831.

עריכה | תבנית | שיחה
58
חותם הסנאט האמריקני
חותם הסנאט האמריקני

בניסיון לעצור פיליבסטר שבו השתתף הסנאטור הרפובליקני רוברט לה פולט ב-1908, הורעלה כוס השתייה שלו במידה שהיה בה די להביא למותו. הסנאטור הספיק ללגום מליקר הביצים שהיה בכוס, חש שמשהו אינו כשורה, ולא המשיך לשתות ממנה. הוא נאם במשך 8 שעות נוספות, ובסך הכל ארך נאומו 18 שעות. בסופו של דבר ניסיון הפיליבסטר נכשל. רצף הנאומים של משתתפי הפיליבסטר נפסק כשסנאטור אחר, שהיה עיוור, פינה את הבמה לחבר מפלגתו שלא שהה באותה עת בתוך האולם.

עריכה | תבנית | שיחה
59
הפצצת מבנה של הוויטקונג דרומית לסייגון בנפלאם
הפצצת מבנה של הוויטקונג דרומית לסייגון בנפלאם

במהלך ההיסטוריה של ארצות הברית הכריז הקונגרס האמריקני על מלחמה רק חמש פעמים. האחרונה שבהן התרחשה כשארצות הברית הצטרפה למלחמת העולם השנייה. אמנם צבא ארצות הברית נטל מאז חלק בעימותים צבאיים רבים, אך הם תמיד הוכרזו כעימותים, מבצעים צבאיים או קונפליקטים. כך היה, למשל, במלחמת וייטנאם ובמלחמת המפרץ. כאשר יצא הצבא להילחם במלחמת קוריאה לא הוכרזה מלחמה ובכותבו את הצו המורה על יציאת הכוחות ציטט הנשיא הארי טרומן את החלטת האו"ם בנושא.

עריכה | תבנית | שיחה
60
-
הוספה
61
סמל מחלקת ההגנה של ארצות הברית
סמל מחלקת ההגנה של ארצות הברית

כאשר בשנת 1960 חיפשו במשרד ההגנה האמריקאי רשת תקשורת שתשרוד מתקפה גרעינית הם פנו לתאגיד RAND. אחד העובדים בתאגיד, פול באראן, המציא רשת עמידה ובעלת איכות גבוהה. הרעיון מצא חן בעיני פקידי משרד ההגנה, אך כאשר הם ביקשו מחברת AT&T (תאגיד התקשורת היחיד בארצות הברית באותה תקופה) לבנות אבטיפוס, החברה טענה כי הרעיון לא ניתן לביצוע. בשנת 1968 נבנתה על פי מודל זה רשת ה-ARPANET שהפכה לימים לרשת האינטרנט.

עריכה | תבנית | שיחה
62
דגל הרפובליקה של ורמונט
דגל הרפובליקה של ורמונט

ורמונט, אחת הקטנות שבמדינות ארצות הברית, הייתה למשך זמן קצר רפובליקה עצמאית בשם רפובליקת ורמונט, לפני שהצטרפה לארצות הברית ב-1791. במלחמת העצמאות האמריקנית נלחמו אנשי ורמונט הן בבריטים והן בכוחות מהמדינות ניו-יורק וניו המפשייר, שלשתיהן היו תביעות על שטחה. בירתהּ של ורמונט, מונטפלייה, היא הקטנה שבבירות מדינות ארצות הברית, ואוכלוסייתה מנתה בשנת 2000 רק כ-8000 תושבים.

עריכה | תבנית | שיחה
63
סימן הדרך של כביש I-19 באריזונה
סימן הדרך של כביש I-19 באריזונה

יחידת המידה למרחק בארצות הברית היא המייל, וכל הכבישים במדינה מסומנים על פי שיטת מדידה זו. ואולם קיים כביש מהיר אחד, כביש בינמדינתי I-19 המוביל מאריזונה לגבול עם מקסיקו, המסומן על פי מערכת היחידות הבינלאומית בקילומטרים. הסימון היה חלק מניסוי שנערך ב-1980 למעבר לשיטה המטרית. ב-2009 פורסם כי התמרורים המסומנים בקילומטרים יוחלפו בתמרורים המסומנים במיילים.

עריכה | תבנית | שיחה
64
דייוויד רייס אטצ'יסון
דייוויד רייס אטצ'יסון

נשיא ארצות הברית זכארי טיילור, וסגנו מילרד פילמור סירבו להישבע ביום ראשון, במועד שיועד להשבעתם, 4 במרץ 1849. מכיוון שנשבעו רק למחרת, יש הטוענים כי יושב ראש הסנאט של ארצות הברית, דייוויד רייס אטצ'יסון, היה "נשיא ליום אחד". מאידך, מומחי המשפט גורסים כי על סמך חוקת ארצות הברית תקופת כהונתו של טיילור החלה בארבעה לחודש אף שלא הושבע כנהוג.

עריכה | תבנית | שיחה
65
חזירה וחזירון
חזירה וחזירון

ארצות הברית ובריטניה כמעט שיצאו למלחמה בשנת 1859 על השליטה באיי סן חואן סמוך לאי ונקובר. תקרית זו ידועה בשם מלחמת החזיר, משום שגורם ההסלמה היה חזיר רעב. החזיר, שהיה שייך לאזרח אירי, אכל פקעות בגן הירק של חוואי אמריקני, והחוואי ירה בו למוות. השלטונות הבריטים רצו לאסור את החוואי, ובתגובה הזעיקו החוואים את הצבא האמריקני לעזרה.

עריכה | תבנית | שיחה
66
דגל אדום מתנופף
דגל אדום מתנופף

יום הפועלים הבינלאומי, הנחוג ב-1 במאי, והדגל האדום, סמל הסוציאליזם, נקבעו בעקבות מהומות היימרקט בשיקגו, מהומות שהתפתחו בעקבות שביתה שערכו האיגודים המקצועיים בארצות הברית למען הגבלת יום העבודה ל-8 שעות. במהלך המהומות נהרגו 60 פועלים ו-6 שוטרים וצבעו של הדגל האדום מזכיר את דמם השפוך.

עריכה | תבנית | שיחה
67

נשיא ארצות הברית, ג'יימס גרפילד כיהן בתפקידו שישה חודשים וחמישה עשר יום, לאחר שנורה בידי מתנקש כארבעה חודשים לאחר שהושבע לתפקיד ובכך היה משך כהונתו מבין הקצרים בתולדות ארצות הברית. גרפילד חיבר את אחת מההוכחות למשפט פיתגורס, כמו כן ידע לכתוב בשתי ידיו, והיה מסוגל לכתוב בידו האחת בלטינית, בזמן שכתב בידו האחרת ביוונית עתיקה.

גרפילד היה הנשיא הראשון ששימש גם ככומר ועם היבחרו לתפקיד ויתר על הכמורה, וצוטט באומרו

אני מוותר על המשרה הרמה ביותר בארץ על מנת להתמנות לנשיא ארצות הברית.

עריכה | תבנית | שיחה
68

הקתדרלה הלאומית של וושינגטון שהוקמה בשנים 1907-1990 היא קתדרלה אפיסקופלית בוושינגטון הבירה, ו"בית התפילה הלאומי" של ארצות הברית. היא שימשה לציון אירועים חשובים בחיי האומה האמריקנית ואף נערכו בה תפילות רב-דתיות (לרבות יהודיות). הקתדרלה בנויה בסגנון נאו-גותי ועליה ניצבים פסלים רבים ומשונים של גרוטסקות וגרגוילים. אחד מהם, הנמצא על פינת המגדל הצפוני, פוסל בעקבות תחרות לילדים שהציעו דמויות לפיסול על מגדלי הקתדרלה. הפסל שנבחר לבסוף היה ראשו של דארת' ויידר, האנטגוניסט מסדרת סרטי מלחמת הכוכבים.

עריכה | תבנית | שיחה
69
הגנרל
הגנרל

הגנרל ג'ון סדג'וויק היה בעל הדרגה הגבוהה ביותר שנהרג בשורות צבא האיחוד במלחמת האזרחים האמריקנית. סדג'וויק מצא את מותו בנסיבות אירוניות: ב-9 במאי 1864, בתחילת הקרב על ספוטסילווניה, הוא נזף בחייליו שחיפשו מסתור מצלפי צבא הקונפדרציה באומרו "אני מתבייש בכם, שאתם מתחבאים מהכדורים כך. הם לא יכולים לפגוע בפיל ממרחק כזה" (הצלפים היו במרחק של כקילומטר); שניות לאחר מכן הוא נורה בראשו, ומת במקום.

עריכה | תבנית | שיחה
70
סמל אוניברסיטת הרווארד
סמל אוניברסיטת הרווארד

אוניברסיטת הרווארד, שנוסדה ב-8 בספטמבר 1636, היא הוותיקה שבאוניברסיטאות ארצות הברית ומהיוקרתיות שבהן. האוניברסיטה שוכנת בעיר קיימברידג' במסצ'וסטס, עיר הקרויה על-שם קיימברידג' באנגליה, שבה שוכנת אחת האוניברסיטאות הוותיקות והנודעות בבריטניה, אוניברסיטת קיימברידג'.

עריכה | תבנית | שיחה
71
רובה M-16
רובה M-16
עריכה | תבנית | שיחה
72
הארי ס. טרומן
הארי ס. טרומן

לאנשים רבים יש יותר משם פרטי אחד, כאשר הרוב המוחלט קרוי בשמם הראשון בלבד, ולעיתים מוסיפים את האות הראשונה של שמם השני. עם זאת ישנם אלו הקרויים דווקא בשמם השני, כגון ג'. אדגר הובר שהיה שנים רבות ראש ה-FBI. מעניין במיוחד שמו של נשיא ארצות הברית ה-33, הארי ס. טרומן. מכיוון ששני הסבים שלו קיוו ששמו האמצעי יהיה על שמם, החליטו הוריו כפשרה לקרוא לו הארי ס. כאשר שני הסבים (שיפ וסולומון) האמינו שהוא נקרא על שמם.

עריכה | תבנית | שיחה
73
חנוכייה
חנוכייה

חייהם השלווים של יהודי בילינגס (מונטנה שבארצות הברית), עברו טלטלה קשה בשנת 1993, כאשר נאו נאצים ופעילי קו קלוקס קלאן החלו בהתגרויות והתפרעויות גזעניות ברחבי העיר. הם חילקו עלוני שטנה, ריססו צלבי קרס וכתובות גזעניות על בתים אפרו-אמריקניות, השליכו לבנים אל חלונות שהוצבו בהן חנוכיות וחיללו את בית הקברות היהודי של העיר. הקהילה היהודית לא נכנעה למסע הטרור, ועל אף המשך יידוי האבנים, המשיכו חבריה להציב חנוכיות בחלונות בתיהם. רוב תושבי העיר הגיבו בחריפות נגד ההתפרעויות, וערכו מצעדי סובלנות ותמיכה במיעוטים. בילינגס גאזט, עיתונה הרשמי של העיר, הדפיס כ-10,000 פוסטרים של תמונת חנוכייה, ועל אף החשש לפגיעה מצד הקיצוניים, תלו אותם התושבים בחלונות בתיהם ועסקיהם לאות סולידריות. איגוד הצבעים של העיר הציע לצבוע בהתנדבות כל דירה או עסק שרוססו עליהם צלבי קרס או סיסמאות גזעניות, וחברי הכנסיות בעיר קיימו תפילה משותפת ללבנים ושחורים בכנסייה המתודיסטית של השחורים.

עריכה | תבנית | שיחה
74
המחשת שעון הקיץ, כפי שנהוג בישראל
המחשת שעון הקיץ, כפי שנהוג בישראל

אריזונה והוואי הן שתי המדינות היחידות בארצות הברית שבהן לא מונהג שעון קיץ. עם זאת, באריזונה יש שמורה אינדיאנית שבה כן מונהג שעון קיץ. בשמורה זו יש מובלעת שבה לא מונהג שעון קיץ ובמובלעת יש מובלעת נוספת שבה כן מונהג שעון קיץ. כל זאת משום שבאזורי השמורה של שבט הנאוואחו כן מונהג שעון קיץ, בשל העובדה שחלק משטחי השמורה שלו משתרעים אל מחוץ לגבולות אריזונה, ואילו באזורי השמורה של שבט ההופי לא מונהג שעון קיץ כי כל שטחי השמורה שלו נמצאים באריזונה.

עריכה | תבנית | שיחה
75
סימן פאי
סימן פאי

ב-1897 נדונה בפרלמנט של מדינת אינדיאנה הצעת חוק, שנודעה בשם הפופולרי הצעת חוק פאי, משום שעל פי האמור בה ניתן לקבוע ערכו של פאי. עיקר החוק נגע לשיטתו של מתמטיקאי חובב לתרבוע העיגול באמצעות בנייה בסרגל ובמחוגה, וממנה נבעו מספר ערכים שגויים לפאי, 3.2 למשל. חמש עשרה שנה לפני כן פורסמה הוכחה שפאי הוא מספר טרנסצנדנטי, ולכן תרבוע העיגול בלתי אפשרי. למרות זאת, ההצעה אושרה בוועדת החינוך ואחר כך בבית הנבחרים, ואף עברה בקריאה ראשונה בסנאט של אינדיאנה. רק התערבותו המהירה של פרופסור למתמטיקה שנכח במקרה בבית המחוקקים מנעה את הפיכת ההצעה לחוק מחייב.

עריכה | תבנית | שיחה
76
בית קפה של רשת סטארבקס בלידס שבאנגליה
בית קפה של רשת סטארבקס בלידס שבאנגליה

רשת בתי הקפה סטארבקס שנוסדה בסיאטל קרויה על שמו של סטארבק, מגיבורי הרומן "מובי דיק", פרי עטו של הסופר הרמן מלוויל. תחילה, אחד ממייסדי הרשת שאהב את הספר רצה לקרוא לה "פקווד", על שם ספינתם של ציידי הלווייתנים, אך יתר השותפים התנגדו. כיום פרוסה הרשת במדינות רבות בעולם, וישראל היא אחד המקומות הבודדים שבהם היא נכשלה. בתור סמל קפיטליסטי, מהווה סטארבקס יעד למאבקם של ארגוני אנטי גלובליזציה.

עריכה | תבנית | שיחה
77
דגל רפובליקת קונק
דגל רפובליקת קונק

בשנת 1982, משמר הגבול של ארצות הברית הקים מחסומים על כביש US1, המקשר את האי קי ווסט לפלורידה במטרה לחפש סמים ומהגרים בלתי חוקיים. מועצת העיר קי ווסט הגישה לבית המשפט בקשה לצו מניעה נגד משמר הגבול בטענה שהדבר פוגע בכלכלת האי, בתיירות ובחופש התנועה, אולם בתי המשפט סירבו לתת את הצו. לאחר שהממשל הפדרלי התעלם מפניות מועצת העיר, ב-23 באפריל 1982, ראש העיר של קי ווסט דניס וורדלו הכריז על עצמאותו של האי מארצות הברית, ועל הקמת רפובליקת קונק (רפובליקת הקונכייה). על אף שהייתה עצמאית זמן קצר בלבד, רבים מתושבי העיר רואים עצמם אזרחי המדינה, ויום העצמאות שלה נחגג בעיר כל שנה ב-23 באפריל.

עריכה | תבנית | שיחה
78
קטע הקוד השנוי במחלוקת קועקע על זרוע מפגין
קטע הקוד השנוי במחלוקת קועקע על זרוע מפגין

בעוד חוקי הייצוא של ארצות הברית אוסרים על יצוא נשק ואמצעי הצפנה חזקים, ייצוא של ספרים אינו יכול להיות מוגבל, עקב חופש הדיבור המעוגן בחוקה. בשנת 1993 נפתחה חקירה פלילת כנגד פיל צימרמן בעילה שהפצת תוכנת ההצפנה PGP שפיתח ופרסם ברשת היוזנט, הינה עברה על חוקי הייצוא. כתגובה לכך, פרסם צימרמן ספר, שהכיל הדפסה של קוד המקור של תוכנת PGP. על ספר זה לא קיימת הגבלת ייצוא, וכל אדם החפץ בתוכנה יכול היה לסרוק את דפי הספר ובכך לטעון את התוכנה אל מחשבו.

חוקי ייצוא הצפנה בארצות הברית עדיין קיימים, אך עברו שינוי מהותי במהלך שנות ה-90 לאור מקרה זה, וכיום ניתן להפיץ תוכנה הכוללת הצפנה בצורה קלה יחסית.

עריכה | תבנית | שיחה
79
-
הוספה
80
סגן נשיא ארצות הברית לשעבר דן קווייל
סגן נשיא ארצות הברית לשעבר דן קווייל

דן קווייל היה סגן נשיא ארצות הברית תחת הנשיא ג'ורג' הרברט ווקר בוש (1989-1993). התבטאויותיו בנושאים שונים וטעויותיו הרבות הפכו אותו למושא לעג בעיני התקשורת. אחד מהמקרים הללו אירע ביוני 1992, כאשר ביקר בבית ספר יסודי בטרנטון, בירת ניו ג'רזי. במהלך הביקור נערכה תחרות איות ותלמיד בשם ויליאם פיגרואה התבקש לאיית תפוח אדמה ("potato"). לאחר שפיגרואה איית את המילה באופן נכון, פנה סגן הנשיא אל הלוח, העיר לתלמיד על איות מוטעה ואף הוסיף את האות "e" בסוף המילה ובכך איית את המילה הפשוטה יחסית, באופן מוטעה. האירוע גרר סערה תקשורתית גדולה בארצות הברית וארצות אחרות. קווייל אף קיבל בעקבות זאת את פרס איג נובל לשנת 1991 על "הצלחתו להדגים, בצורה טובה יותר מכל אדם אחר, את הצורך בחינוך למדעים".

עריכה | תבנית | שיחה
81
גייזר אולד פייתפול
גייזר אולד פייתפול

אזור המעיינות החמים והגייזרים שבפארק ילוסטון בארצות הברית הוא חלק מרמה נרחבת בעלת הרים ועמקים, שכולה מהווה לוע התמוטטות עצום של הר געש, המתפרץ אחת ל-600 אלף שנים בממוצע. התפרצותו היא כה עזה עד כי כל הסלעים הגעשיים הנוצרים בה מתפזרים על שטח נרחב ולא יוצרים את צורת החרוט האופיינית להרי געש. אם תתחולל התפרצות כזו כיום, היא תגרום לאנושות אסון כבד. לפי סימנים שונים – שהעיקריים בהם הם פרק הזמן הממוצע בין התפרצויות היסטוריות, רעידות אדמה מקומיות ותפיחת הקרקע – התפרצות קרובה בילוסטון אכן אפשרית.

עריכה | תבנית | שיחה
82
קשת השער בולטת על רקע קו הרקיע הלילי של סנט לואיס המשתקף במי נהר המיסיסיפי.
קשת השער בולטת על רקע קו הרקיע הלילי של סנט לואיס המשתקף במי נהר המיסיסיפי.

קשת השער היא המבנה המזוהה ביותר עם סנט לואיס, ומסמלת את היותה של העיר שער למערב ארצות הברית. היא ניצבת בפארק שנבנה לציון רכישת לואיזיאנה ומשלחת לואיס וקלארק, המשלחת הראשונה של מתיישבי היבשת החדשה ממזרחה אל האוקיינוס השקט שבמערבה. למרות המראה הפשוט לכאורה שלה בנייתה הייתה מבצע מורכב ביותר. גובה הקשת הוא 192 מטרים, ובסנט לואיס אסור על פי חוק לבנות מבנה גבוה ממנה. הקשת מושכת פעלולנים לביצוע פעלולים כגון קפיצות בנג'י או טיסה בין רגליה, על אף שביצוע של אלה אסור ועלול לעלות בעונשים כבדים. בתוך רגלי הקשת עולות מעליות אל אתר תצפית בראשה.

עריכה | תבנית | שיחה
83

צירוף המקרים של לינקולן וקנדי הוא אגדה אורבנית, שלפיה קיימים קווי דמיון רבים ומפתיעים בין חייהם של אברהם לינקולן וג'ון פיצג'רלד קנדי, שניים מהנשיאים הבולטים ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית, שסיימו את תקופת כהונתם ואת חייהם בצורה זהה וטרגית - התנקשות, ואף בין נסיבותיהן של שתי ההתנקשויות. לאמיתו של דבר, חלק מקווי הדמיון המדווחים ברשימה, בדויים לחלוטין, או מתאימים רק בדוחק, ואחרים אינם אלא צירופי מקרים. אגדה זו היא שכלול של קללת טיפקאנו לפיה כל נשיאי ארצות הברית שנבחרו לתפקידם בשנים העגולות עד 1960, מתו במהלך כהונתם. מותם של הנשיאים מוסבר בקללה מסתורית שהטיל, כביכול, בן שבט השוניטנסקואטאוה, על הנשיא ויליאם הנרי הריסון, הידוע בכינויו "טיפקאנו".

עריכה | תבנית | שיחה
84

חיל המשלוח האמריקאי היה כוח מתוך הכוחות המזוינים של ארצות הברית אשר נשלח לאירופה במלחמת העולם הראשונה. לחיל גויסו אמריקאים אפריקאים באופן דומה לגיוסם של חיילים אחרים, והם היוו כ-13% מן המגויסים. עד תום המלחמה שירתו בחיל המשלוח בחזית המערבית למעלה מ-350 אלף אפרו-אמריקאים. אולם, חיילים אלה שרתו ביחידות נפרדות שבראשן עמדו קצינים לבנים. על פי דו"ח מן המטה הכללי של חיל המשלוח, רוב החיילים האפרו-אמריקאים נמצאו בלתי מתאימים לקרב והמלצת המטה הייתה שחיילים אלה יאורגנו בגדודי עבודה של מילואים.

עריכה | תבנית | שיחה
85
אחת התמונות הידועות היחידות בהן נראה רוזוולט על כיסא גלגלים
אחת התמונות הידועות היחידות בהן נראה רוזוולט על כיסא גלגלים

באוגוסט 1921 נפל פרנקלין דלאנו רוזוולט, לימים נשיא ארצות הברית במלחמת העולם השנייה, למימיו הקפואים של מפרץ פאנדי אשר בו נפש, ותוך מספר ימים נעשה משותק לחלוטין ממותניו ומטה. הרופאים שבדקו את רוזוולט קבעו כי לקה בשיתוק ילדים, מחלה נפוצה וחשוכת מרפא באותה עת. רוזוולט הצליח להשתקם מעט באמצעות טיפולי הידרותרפיה, וכדי לא לפגוע בסיכוייו להיבחר למשרה ציבורית עמל קשה לשכנע אנשים שמצבו משתפר. עובדת היותו נכה רגליים הנזקק לכיסא גלגלים, לא פורסמה בהבלטה בתקשורת; רוזוולט הקפיד לא להצטלם בכיסא גלגלים והיה מופיע בציבור כשהוא עומד ונתמך על ידי אדם נוסף, או נשען על דוכן שהוקם למענו. מאמציו אלה נשאו פרי, ובמהלך שנותיו הרבות כאיש ציבור רוב אזרחי ארצות הברית לא היו מודעים לחומרת מצבו.

עריכה | תבנית | שיחה
86

בשנת 1853 הקונגרס האמריקני העביר חוק, שנטל שטח מטריטוריית אורגון, ויצר את טריטוריית וושינגטון, שהפכה בשנת 1889 למדינה ה42 של ארצות הברית. במהלך הדיונים לחוק הועלו הצעות רבות לשם הטריטוריה, והסתמן ששמה יהיה קולומביה, על שם הנהר באותו שם העובר באזור. סנאטור מקנטקי חשש, שהשם יגרום לבלבול עם מחוז קולומביה, ולכן הציע לקרוא לטריטוריה וושינגטון. הצעתו התקבלה, והחלטה זו גורמת לבלבול בין בירת האיחוד, וושינגטון די. סי., הנמצאת במחוז קולומביה, ממנו חשש הסנאטור והמדינה וושינגטון.

עריכה | תבנית | שיחה
87
מרכז הקניות שהיה פטור ממס בשל חוסר שלטון מוניציפלי
מרכז הקניות שהיה פטור ממס בשל חוסר שלטון מוניציפלי

במהלך המאה ה-19, כשהקרקע סביב שיקגו חולקה לטריטוריות שלטון מקומי, בין העיירות והכפרים בסביבה, אזור מיוער קטן, קרוב לחוף ימת מישיגן, נשמט מהחלוקה, ונותר בלא שום אחריות מוניציפלית. תחילה, זה לא הפריע לאיש. אולם כאשר המכוניות הפרטיות הפכו לנפוצות, הדברים השתנו. באזור זה, שנקרא בפי העם No Man's Land (ארצו של אף אחד / שטח הפקר), קם אחד ממרכזי הקניות הראשונים בארצות הברית, שבו טבעת של חנויות הקיפה מגרש חנייה גדול. העסקים שם פרחו, לא רק בשל הקדמה, אלא גם בשל העובדה, שאיש לא גבה שם ארנונה מהסוחרים. בשנת 1942, האזור סופח לפרוור וילמט, אחרי שנים של מאבקים משפטיים, ואחרי שהפוליטיקאים של היישובים הסמוכים מנעו ממכבי האש שלהם, להגיע למקום כדי לכבות שרפה.

עריכה | תבנית | שיחה
88

אסון הדבשה של בוסטון התרחש בתקופה בה דבשה (מולסה) הייתה הממתיק העיקרי בארצות הברית, והשתמשו בה גם להכנת רום. דוד מלא דבשה, בגובה 15 מ', שהכיל 9,500 מ"ק של דבשה התפוצץ. הפיצוץ היה כה חזק, עד שהקורות של מסילת ברזל מוגבהת סמוכה נקרעו ורכבת הוטחה ממסילתה. מספר בניינים באזור קרסו גם הם עקב הפיצוץ. הדבשה זרמה מהמכל ההרוס בגל בגובה בין 2.5 ל-4.5 מטר, במהירות של 56 קמ"ש ובכוח של 20,000 ק"ג/מ'³. 21 אנשים נהרגו ו-150 נפצעו תחת גל הדבשה שמחץ, חנק, ובישל רבים מהנפגעים עד מוות. עבודות הניקיון נמשכו שבועיים והשתתפו בהן מעל 300 איש, בהן קורצפה הדבשה מאבני הרחוב, התיאטראות, העסקים, המכוניות והבתים. הנמל היה צבוע בחום עד הקיץ. סיבת התאונה לא התבררה עד היום. אחת ההשערות היא שהמכל מולא מעבר לקיבולתו בשל הבהילות לייצר אלכוהול לפני אישור חוק היובש. השערה אחרת היא שהמכל התפוצץ עקב תסיסה בתוכו. השערה נוספת היא שהמכל הושפע מעליית הטמפרטורות החריגה באותו יום, הטמפרטורה עלתה מ-17° מתחת לאפס ל-4° בפרק זמן קצר.

עריכה | תבנית | שיחה
89

אליס איילנד הוא אי מלאכותי הנמצא בנמל ניו יורק בשפך נהר הדסון. במשך שנים רבות הייתה מחלוקת בין מדינת ניו ג'רזי למדינת ניו יורק בדבר הבעלות על האי. האי נמצא בצד ניו ג'רזי של נהר ההדסון, אולם במהלך התקופה הקולוניאלית שקדמה להקמתה של ארצות הברית היה האי תחת שיפוטה של מושבת ניו יורק. בחוזה בין שתי המדינות, שנחתם בשנת 1834 ואושר על ידי הקונגרס של ארצות הברית, הסכימה ניו ג'רזי שהאי יישאר תחת שיפוטה של ניו יורק. בשל כמות המהגרים הרבה שהגיעה לאי בסוף המאה ה-19, הרחיב השלטון הפדרלי את שטח האי על ידי ייבוש שטחים מהים. תשע עשיריות משטח האי כיום הוא שטח שיובש מהים. שטח זה אינו כלול במסגרת ההסכם בין המדינות משנת 1834. מדינת ניו ג'רזי טענה כי השטחים המיובשים שייכים לה מאחר שלא דובר בהם בחוזה. מאחר שהצדדים לא הגיעו לכלל הסכמה, תבעה מדינת ניו ג'רזי את מדינת ניו יורק. בתגובה לעיתונות בעקבות תביעה זו העיר ראש עיריית ניו יורק - רודולף ג'וליאני כי סבו, שהגיע בתור מהגר לאליס איילנד, מעולם לא התכוון להגיע לניו ג'רזי. בשנת 1998 פסק בית המשפט העליון של ארצות הברית בסכסוך וקבע כי השטחים שיובשו נמצאים בשטח מדינת ניו ג'רזי. לבסוף החליטו שתי המדינות לחלוק בבעלות על האי.

עריכה | תבנית | שיחה
90
השרפה הגדולה של שיקגו
השרפה הגדולה של שיקגו

השרפה הגדולה של שיקגו התרחשה בין ה-8 באוקטובר ל-10 באוקטובר 1871. היא כילתה כ-10 קמ"ר מהעיר, הרסה כליל 17,500 מבנים וגרמה למותם של מאות אנשים. שריפת ענק זו הייתה כנראה בלתי נמנעת. אחת הסיבות להתפשטותה הייתה תשישות הכבאים מכיבוי שריפות קודמות במקום. יתרה מזאת, באותו לילה בו פרצה שרפה זו, פרצו שריפות ענק גם ביישוביי מפרץ גרין ביי, המצויים, כמו שיקגו, על חופה המזרחי של ימת מישיגן, וגם ביישובים על חופה המזרחי של ימת יורון, שבאותה מערכת ימות. באחת מערי מפרץ גרין ביי, גרמה השרפה לנזקים גדולים יותר אפילו מאלו שגרמה השרפה בשיקגו. באותו לילה נשרפו גם אזורי יער רבים במדינת מישיגן.

עריכה | תבנית | שיחה
91
מדליית פרס פוליצר
מדליית פרס פוליצר

ב-1898 אירע פיצוץ בספינת הצי האמריקני "מיין" (USS Maine), שעגנה בנמל הוואנה שבקובה. הספינה טבעה ו-260 ממלחיה נהרגו. העיתונות האמריקנית טענה שמדובר בחבלה, שנעשתה על ידי הספרדים ועודדה את הציבור האמריקני לדרוש ממנהיגיו לצאת למלחמה. זאת למרות שלעיתונאים לא הייתה שום הוכחה לחבלה כל שהיא ולהיסטוריונים אין הוכחה כזו עד היום (ככל הנראה הפיצוץ נבע מדליפת גז). ואכן, תוך חודשים אחדים, המדינאים נכנעו ללחץ ופתחו במלחמת ארצות הברית–ספרד. בראש המסיתים עמדו העיתונאים המפורסמים ויליאם רנדולף הרסט וג'וזף פוליצר. הרסט הוא זה, שיצירת המופת, "האזרח קיין", המספרת באהדה על פועלו העיתונאי. פוליצר הוא זה, שעל שמו קרוי "פרס פוליצר", הניתן לעיתונאים איכותיים.

עריכה | תבנית | שיחה
92
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
ג'ושוע נורטון, קיסר אמריקה ומגן מקסיקו מטעם עצמו

בשנת 1859, יהודי תושב סן פרנסיסקו בשם ג'ושוע נורטון הכריז על עצמו כ"קיסר ארצות הברית" (בהמשך הוסיף גם את התואר "מגן מקסיקו") וקרא לפרק את הקונגרס. בעוד שום גוף לא הכיר בו מבחינה רשמית, הוא נהיה דמות מפורסמת במהרה ואף קיבל "מדי קיסר" שהותאמו עבורו ממדי קצין רשמיים על ידי קצינים בצבא ארצות הברית שהוצבו בסן פרנסיסקו, וכשאלו התבלו קיבל מדים חדשים ממועצת העיר. הוא היה סורק את העיר מדי יום לבוש במדיו במטרה לבחון את התשתיות והשיטור המקומי, ולעיתים נתן נאומים פילוסופיים לעוברים ולשבים. הוא כלכל את עצמו באמצעות "דולרים קיסריים" שהיה מדפיס וחותם עליהם בכתב יד, ובהם היה משלם במסעדות שהסכימו לקבלם (ולמעשה לשרתו ללא תמורה) או שהיה מוכר אותם תמורת דולרים אמתיים לתיירים. בעוד פועלו נזכר בעיקר בחיוך מזלזל, הוא גם היה פעיל חברתית וניסה להתערב ואף למנוע פרעות כנגד מהגרי עבודה מסין, שהתחוללו בעיר באותה תקופה.

עריכה | תבנית | שיחה
93
התותבות של גורג' וושינגטון, עשויות משנהב, שיני היפופוטם ושיני אדם
התותבות של גורג' וושינגטון, עשויות משנהב, שיני היפופוטם ושיני אדם

ג'ורג' וושינגטון, שסבל מבעיות שיניים רבות במהלך חייו, עקר שן לראשונה בגיל 22, וביום ההשבעה לתפקיד נשיא ארצות הברית, נשארה בפיו רק שן בודדת. היסטוריונים מודרניים מייחסים בעיה זו לטיפולי הכספית שניתנו לו לטיפול במלריה ובאבעבועות שחורות. למרות שמקובל לחשוב שמערכת השיניים התותבות שבפיו הייתה מעץ היא הורכבה מזהב ושיניים אמיתיות של עבדים שחורים, שעבדו במשכנו מאונט ורנון. בהמשך רכש סט שייצר עבורו רופאו האישי ג'ון גרינווד משנהב שנלקח מהיפופוטם ומפיל. וושינגטון התבייש במשך כל חייו בהרכבת התותבות ונהג לאכול את ארוחותיו בנפרד, גם כשהשתתף בישיבות ומשתים רחבי היקף. שני סטים שהרכיב מוצגים במוזיאונים בוירג'יניה ובמרילנד.

עריכה | תבנית | שיחה
94
-
הוספה
95
-
הוספה
96
-
הוספה
97
-
הוספה
98
קלסתרון של דן קופר שהכין ה-FBI
קלסתרון של דן קופר שהכין ה-FBI

אחד ממעשי הפשע הנועזים בהיסטוריה אירע ב-24 בנובמבר 1971. אדם שהזדהה בשם דן קופר עלה למטוס בואינג 727 אמריקאי שהיה בדרכו מפורטלנד לסיאטל. האיש איים לפוצץ את המטוס אם לא יועבר לידיו כופר נפש בסך מאתיים אלף דולרים בעת נחיתת המטוס בסיאטל. כמו כן הוא דרש ארבעה מצנחים. בתמורה לקבלת מבוקשו, שחרר קופר את נוסעי המטוס. המטוס המריא מסיאטל כשבתוכו החוטף וארבעה אנשי צוות. בעת הטיסה פתח קופר את דלת היציאה האחורית וצנח במזג אוויר סוער. שעתיים מאוחר יותר נחת המטוס בשלום בנבדה. עד היום לא התקבל מידע לגבי זהותו האמיתית של קופר ולגבי גורלו, ורק חלק קטן מהכסף התגלה, כשב-10 בפברואר 1980 מצא ילד בן שמונה 294 שטרות של 20 דולר על גדת נהר קולומביה. ה-FBI השאיר בידי הילד כמחצית מהשטרות. ב-2008 הוא מכר 15 מהם ב-37,000 דולר.

עריכה | תבנית | שיחה
99
בובי ליץ' לאחר חציית מפלי ניאגרה בחבית
בובי ליץ' לאחר חציית מפלי ניאגרה בחבית

מפלי ניאגרה, בגבול שבין ארצות הברית לקנדה, שימשו כר פעולה פורה לפעלולנים: בשנת 1829, זינק סם פטץ' מראש סולם גבוה אל הגיא שמתחת למפלים ונשאר בחיים. ב-1859, הילך ז'אן פרנסואה גרבלה על חבל מתוח בין שתי גדות הנהר. ב-1901, חצתה המורה אנני אדסון טיילור את המפלים בתוך חבית החמצה. כעבור עשור, ניסה גם בובי ליץ' לחצות את המפלים, בתוך חבית מתכת גדולה. הוא שרד את החבלות והשברים שנגרמו במהלך הנפילה, אך נהרג ב-1926 לאחר שהחליק על קליפת תפוז. מאז, תועדו עוד 13 ניסיונות אנושיים לחצות את המפלים בתוך מתקן או על גבו. חלקם הסתיימו בפציעות ובמוות.

עריכה | תבנית | שיחה
100
עגבנייה
עגבנייה

בשנת 1883 נחקק בארצות הברית חוק שקבע מכס על ירקות. ואולם, לא ברור היה אם העגבנייה נכללת ברשימת המוצרים שהחוק תקף לגביהם, והוויכוח בשאלה אם היא פרי או ירק הגיע עד לבית המשפט העליון של ארצות הברית. בשנת 1893, במשפט ניקס נגד הידן, נפסק שהעגבנייה היא ירק, כלשון העם, על אף שמבחינה בוטנית היא נחשבת לפרי והמילה "ירק" היא חסרת משמעות.

עריכה | תבנית | שיחה