פורטל:אורניתולוגיה/הידעת?/גלריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
1

בני הזוג ממין המנעלן מחליפים משמרות דגירה תוך כדי מחוות קידה והחלפת נקישות, בדומה למנהג החסידות. הם משמיעים כ-8 נקישות תוך כדי תנועות שונות-זקיפת הראש לשמיים או השפלתו. הנקישות מתחלקות לשני סוגים עיקריים:

נקישות תכופות - כעשר נקישות לשנייה במשך 1.5-2 שניות, המושמעות תוך ניפוח הלחיים וזקיפת הראש לעבר השמיים.

נקישות איטיות - כשלוש וחצי נקישות לשנייה למשך כ-1.5 שניות, המושמעות תוך נקישת המקור והשפלת הראש אל הארץ.

לערך המלא

עריכה | תבנית | שיחה
2

לקקדו הדקלים יש ניבי שיחה שונים במקומות שונים בעולם וביניהם אף "הלו" שדומה לקול השיחה שלנו. הקקדו גם משתמש לעיתים בכלים: הזכר מתופף על ענף עץ עם מקל כנראה להכרזת טירטוריה; רעש חזק היכול להישמע ליותר מ-100 מטרים מהמקום. הוא גם הקקדו היחיד שחי ביער.

לקקדו הדקלים יש תכונה יוצאת דופן נוספת: צבע לחיו משתנה מלבן לאדום על פי מצב רגשותיו.

לערך המלא

עריכה | תבנית | שיחה
3
פרס
פרס

מקור הצבע האדום השכיח בנוצות הרגליים והחזה של עוף הפרס הוא בסלעים עשירים בתחמוצת ברזל בהם הוא מתחכך. מקור נוסף הוא מנהג העופות לשטוף עצמם במים המכילים מינרל זה. במינרל יש תרכובות אורגניות אשר גורמות לשינוי הפיגמנטים.

לערך המלא

עריכה | תבנית | שיחה
4
Meleagris ocellata, אחד משני המינים של תרנגול הודו
Meleagris ocellata, אחד משני המינים של תרנגול הודו

מקורו של תרנגול ההודו אינו בהודו, אלא ביבשת אמריקה ושמו בעברית ובמספר שפות אחרות, כגון צרפתית (dinde) ויידיש (אינדיק), משמר את זיהויו השגוי של העולם החדש עם הודו - אותו בלבול שבגללו נקראים ילידי היבשת אינדיאנים (מילולית, "הודים") במספר שפות. באופן דומה, בהולנדית ובשפות הסקנדינביות נקרא העוף בשיבושים שונים של העיר קליקוט שבהודו. בשפות אחרות משמר השם טעויות אחרות בזיהויו: מקור השם turkey באנגלית הוא טקסונומיה שגויה של תרנגול ההודו כעוף גינאה (פנינייה), שהגיע לאירופה מאפריקה דרך טורקיה ומכאן קיבל את שמו. בערבית נקרא העוף "תרנגול רומאי", ואילו ביוונית - "תרנגול צרפתי".

לערך המלא

עריכה | תבנית | שיחה
5
דודו אפור
דודו אפור

עץ הדודו הוא עץ הקרוי על שם העוף הנכחד דודו אפור, ובעצמו עמד להיעלם מן העולם. כשנתגלה במאוריציוס ב-1973 נותרו רק 13 פרטים ממנו וכולם בגיל שמעל 300 שנה, מהתקופה שבה הדודו האפור חי. התברר שעוף הדודו ניזון מזרעי העץ ואלה יכלו לנבוט רק לאחר שנשחקו במערכת העיכול שלו. בהיעדר הדודו על האי, לא יכול היה לצמוח דור חדש של עצים, ועץ הדודו כמעט שנכחד. לאחר שהתברר שגם תרנגולי הודו שוחקים את הזרעים בעכלם אותם, אפשר היה להציל את העץ מכליה.

לערך המלא

עריכה | תבנית | שיחה
6
שמי הוא בונד, ג'יימס בונד
שמי הוא בונד, ג'יימס בונד

דמותו של הסוכן החשאי ג'יימס בונד, "נולדה" בראשו של הסופר איאן פלמינג כשהחל לכתוב את ספרו הראשון "קזינו רויאל" ב-1952. לאחר מלחמת העולם השנייה עבר פלמינג להתגורר בג'מייקה, ועסק גם בצפרות. כך התוודע לספר עופות האיים הקריביים, שנכתב על ידי אורניתולוג אמריקאי בשם ג'יימס בונד. איאן פלמינג החליט לקרוא לגיבור ספרו על פי שמו, וכך כתב לאשתו של בונד האמיתי: "שם זה - קצר, לא רומנטי, אנגלו-סקסי, ויחד עם זאת גברי - הוא בדיוק השם שהיה נחוץ לי". לג'יימס בונד האמיתי (19001989) לא היה כל קשר לעולם הריגול. הוא נולד והתגורר רוב שנותיו בפילדלפיה, וזכה במדליות ממוסדות אקדמאיים שונים, כהוקרה על עבודתו בחקר העופות. בתחילת הסרט ה-20 בסדרת ג'יימס בונד, נראה השחקן המגלם את דמותו של הסוכן ג'יימס בונד - מעיין בספר "עופות האיים הקריביים".

לערך המלא

עריכה | תבנית | שיחה
7
נקר Colaptes auratus
נקר Colaptes auratus

לשונם של חלק מהנקריים ארוכה מאד ויכולה להגיע לגודל של פי ארבעה ממקורו. הלשון מגולגלת מסביב לגולגולת כדי להחזיק אותה ומוגנת כדי למנוע זעזועים בניקור. בלשון יש בלוטות רוק העושות את הלשון דביקה, תכונה שימושית לשליפת החרקים מהחורים שבהם הנקר מנקר.

לערך המלא

עריכה | תבנית | שיחה
8

לטוקנים ולקלאונאים יש מקור מיוחד: שניהם בנויים כך שיהיו חזקים מבחוץ אך רכים מאד מבפנים ובצורה של חלת דבש. מדענים מנסים להעתיק את מבנה המקור הזה ליצירת מטוסים קלים וחזקים יותר. למקורם של הטוקניים עוד תכונה: הוא ארוך יותר מגופם.

עריכה | תבנית | שיחה
9

רוב הזכרים של העופות, דוגמת המנדרין הסיני או הברכייה, הם צבעוניים בעוד שהנקבות חומות או אפורות. הצבעוניות משמשת בדרך כלל לצורך הרשמת הנקבה, ולעיתים הנוצות הצבעוניות אף נושרות אחרי תקופת הרבייה והקינון. מקרים שהזכר והנקבה נראים שונה זה מזה נקראים דו-צורתיות זוויגית.

אך למרות זאת, ישנם כמה עופות שהזכר והנקבה דומים זה לזה. עופות אלה בדרך כלל מחזרים בעזרת צלילים שהם משמיעים או בניית קינים.

לערך המלא

עריכה | תבנית | שיחה
10 הרבה סמלים לאומיים מכילים עופות:
סמל ארצות הברית
סמל ארצות הברית
סמל אוסטריה
סמל אוסטריה

סמל ארצות הברית מכיל עיטם לבן-הראש עד תום מלחמת העולם הראשונה היה במרכז סמל אוסטריה עיט דו ראשי, שסימל את האימפריה האוסטרו הונגרית, לאחר המלחמה הוחלף העיט בעיט חד ראשי. סמל איסלנד מכיל חיות שונות, ביניהן עיט. סמל גרמניה מכיל במרכזו את העיט. כבר בשנת 1200 הוכר העיט כסמלו של קרל הגדול. תומכי המגן בסמל האי מאן הם בז ועורב. סמל רוסיה הוא עיט דו ראשי. סמל פולין מכיל עיט לבן שלראשו כתר, וציפורניו ומקורו מוזהבים. גם סמלי מצרים והרשות הפלסטינית מכילים עופות.

עריכה | תבנית | שיחה
11
סמל טביליסי
סמל טביליסי

האגדה על ייסוד העיר טביליסי, בירת גאורגיה, סופרה מאז במשך מאות בשנים. על פי גרסה נפוצה של סיפור עם עתיק, שטחה הנוכחי של טביליסי היה מכוסה יערות, והמלך וחטנג גורגסלי, יצא לציד פסיונים יחד עם חבריו, באזור, שהיה מכוסה ביערות, עם בז (בגרסאות אחרות מפיע כנץ או כעוף דורס אחר). במהלך הציד, הבז הכה בפסיון בעודו באוויר, והשנים נפלו לתוך מעיין חם ומתו. כשהגיעו הציידים היו שתי הציפורים מבושלות. המלך וחטנג התלהב כל כך מן המעיינות החמים עד כי שכח את אובדן הבז, והחליט לגדוע את היער ולבנות עיר באותו המקום. מאז קרא למקום תבּיליסי מהמילה "תבּילי" (თბილი), שפירושה בגאורגית "חמים" (warm) ומכאן "תבּיליסי" - "מקום חמים", והעתיק את בירת ממלכתו ממצחתה לטביליסי. עד היום ישנם בטביליסי מעיינות גופרית חמים הנובעים מהאדמה.

עריכה | תבנית | שיחה
12

אוביל הדבש היא ציפור, הניזונה בעיקר מתוצרי כוורות דבורים - ביצי דבורים, זחלי וגלמי דבורים ודונג דבורים. תקיפת כוורות היא משימה לא פשוטה, והאוביל ניחן במיומנויות שונות לשם כך. למשל, קיימת הדדיות בין האוביל לאדם. האוביל יודע להשמיע קולות ציוץ מיוחדים כדי לתקשר עם האדם, ולהדריך אותו עד לכוורת דבורים. יש שבטים באפריקה, שנוהגים למצוא כך דבש, ולהשאיר חלק מחלת הדבש לאוביל. שמו המדעי של האוביל, Indicator indicatorאנגלית: מכוון), נקבע על פי יכולתו לכוון אנשים לכוורות בר.

עריכה | תבנית | שיחה
13
מייק
מייק

ב-1945 הופתע חקלאי בקולורדו לגלות שתרנגול בשם מייק, שאת ראשו ערף לקראת ארוחת הערב, המשיך לחיות ללא הראש. החקלאי חס על חייו והחליט להמשיך ולטפל בו. הוא האכילו תערובת של חלב ומים דרך פיפטה ובזרעוני תירס קטנים ומדי פעם שאב במזרק את הריר מגרונו, כדי שלא יחנק בהיעדר יכולת בליעה. מייק המשיך לחיות ללא ראש במשך 18 חודשים, במהלכם הפך למופע בידור בתשלום בשם מייק, התרנגול חסר הראש. בשלב מסוים אף בוטח בעשרת אלפים דולר. לאחר מותו נערכה למייק נתיחה שלאחר המוות ונקבע בה כי להב הגרזן החטיא את העורק התרדמני, וקריש דם חסם את הפצע ומנע ממייק לדמם למוות. על אף שרוב ראשו נגדע, נותר גזע המוח שלם, ומאחר ותפקודים בסיסיים כגון נשימה ופעילות לב כמו גם רוב הרפלקסים של התרנגול נשלטים על ידי גזע המוח, נשאר מייק מתפקד. ספר השיאים של גינס מציין את מייק כתרנגול שהאריך ביותר לחיות לאחר שראשו נערף.

עריכה | תבנית | שיחה
14
-
הוספה
15
אורג מסכה
אורג מסכה

אורג מסכה אפריקני (שם מדעי: Ploceus velatus) הוא מין של ציפור לא-נודדת הנפוצה בדרומה של יבשת אפריקה. אורג המסכה האפריקני סובל במיוחד מקוקיות המטילות ביצים בקינו, אך מתגונן נגדן בצורה יפה - כל נקבה מטילה ביצים בצבע שונה. מכיוון שהחור של הקן קטן, הקוקייה לא יכולה לראות איזה גוון של ביצה יש לאורג, ורוב הסיכויים שהביצה שתטיל תזוהה כיוצא דופן ותושלך מהקן.

עריכה | תבנית | שיחה
16
מפת הצבעים של CIE. המספרים בהיקף הפרסה מראים את המיקום של מקור מונוכרומטי בעל אורך הגל המתאים בננומטרים. המשולש מייצג את תחום הצבעים שניתן ליצור במקור אור מסוים, למשל צג, מבין סך הצבעים האפשריים (שהם הפרסה המלאה). הנקודה D65 מייצגת מקור אור סטנדרטי של "אור יום תקני", בעל טמפרטורת צבע של 6500 מעלות קלווין.
מפת הצבעים של CIE. המספרים בהיקף הפרסה מראים את המיקום של מקור מונוכרומטי בעל אורך הגל המתאים בננומטרים. המשולש מייצג את תחום הצבעים שניתן ליצור במקור אור מסוים, למשל צג, מבין סך הצבעים האפשריים (שהם הפרסה המלאה). הנקודה D65 מייצגת מקור אור סטנדרטי של "אור יום תקני", בעל טמפרטורת צבע של 6500 מעלות קלווין.

למיני בעלי חיים שונים יש ראיית צבעים שונה. אחד הגורמים לשוני תלוי במדוכיםתאי קליטת אור היום בעין. למרבית הפרימטים, כולל האדם, יש שלושה סוגי מדוכים: סוג אחד רגיש בעיקר לאור אדום, שני לירוק ושלישי לכחול. לכן, עבור מרביתנו, אפשר לצבוע על נייר לבן ייצוג לכל הצבעים שאנו רואים, בערבוב של דיו שחור ודיו משלושה "צבעי יסוד". לעומת זאת, למרבית היונקים יש רק שני סוגי מדוכים והם רואים את העולם פחות צבעוני מאיתנו, ולמרבית העופות יש ארבעה סוגי מדוכים, והן רואות את העולם צבעוני יותר מאתנו.

עריכה | תבנית | שיחה
17

חל בלבול רב בין הנשר לעיט. ה"נשר" שעל סמל ארצות הברית הוא למעשה עיט (מסוג עיטם לבן ראש, Bald Eagle). בסרט הנשרים פשטו עם שחר, לא מדובר בנשרים אלא עיטים. על בקבוקי הבירה נשר מצוירים עיט וגם בהחלפת הסמל האחרונה, לא תוקנה השגיאה ומוצג עיט. ובכן: עיט (Eagle) הוא עוף דורס. העט על טרפו מן המרומים וקוטל אותו בלחיצה אדירה בטופריו. נשר (Vulture) הוא עוף גדול הזולל נבלות. מאחר שהוא תוחב את ראשו אל כרסיהן הנפוחים של הנבלות, ראשו וצווארו חשופים מנוצות.

עריכה | תבנית | שיחה
18
צילום שחור-לבן של אלפרד היצ'קוק עם ציפורים גדולות על כתפיו.
אלפרד היצ'קוק עם ציפורים.

ב-18 באוגוסט 1961, התעוררו תושבי העיר קפיטולה שבקליפורניה, ומצאו כי ציפורים ממין יסעור הפיה נחבטו לתוך גגות הבתים שלהם, ורחובות העיר מכוסים בציפורים מתות. בדיווחי החדשות הוצעה הסברה, שהרעלת חומצה או הרעלת צדפות הגורמות לשכחה היא הגורם לאירוע. על פי העיתון המקומי, "סנטה קרוז סנטינל", ביקש אלפרד היצ'קוק עותק של החדשות מיום זה, לשימוש כ"חומר מחקרי למותחן שלו", סרט הקולנוע "הציפורים".

עריכה | תבנית | שיחה
19
איור פורטרט של יואל מוישה סולומון.
יואל מוישה סולומון.

המושבה העברית, פתח תקווה, הוקמה בשנת תרל"ח (1878) על ידי קבוצת יהודים בני היישוב הישן מירושלים. בשנת תרל"ו נודע לעסקנים מירושלים, שאדמות הכפר אומלבס עומדות למכירה. דוד גוטמן, יואל משה סלומון, יהושע שטמפפר וזרח ברנט סיירו בנחלה, ושקלו לקנות את כולה. אולם כאשר הגיעו לכפר אומלבס עצמו, הם הזדעזעו ממראה הפלאחים ה"דוויים חסמומים וצהובי הפנים". סלומון נשאר לישון בכפר בעוד שאר הסיירים רכבו ליפו, והביאו את הרופא היווני, ד"ר מזארקי. במשך שלושה ימים ניהל סלומון חקירות, ונודע לו, שהסיבות למחלות של תושבי הכפר היו מי הירקון, שאליהם היו מושלכות נבלות צאן ובקר, והביצות הסמוכות לכפר. הרופא פסק, שמשום שאין ציפורים במקום, "רע ומושחת הוא אוויר המקום הזה". אולם למרות הכול החליטו הירושלמים לקנות את האדמות, כפי שמתועד בבלדה על יואל משה סלומון.

עריכה | תבנית | שיחה
20
שילוח יונת דואר מתוך טנק בריטי ב-1918.
שילוח יונת דואר מתוך טנק בריטי ב-1918.

בשל סיפור המבול, היונה משמשת בתרבות המערב כסמל לשלום. אולם היונה שמשה את האדם גם כאמצעי מלחמתי. בזמן מלחמה חשוב להעביר מידע מהיר, מדויק וסודי, ויונת דואר מעבירה פתק במהירות של כ-50 קמ"ש, בתעופה בקו ישר אל היעד, כמעט בכל מזג אוויר, ונחשפת לאויב רק לעיתים נדירות. השימוש ביוני מלחמה המשיך הרבה אחרי פיתוח הטלגרף, הטלפון ומכשיר הקשר האל-חוטי. מחתרת ניל"י השתמשה ביונים לקראת מלחמת העולם הראשונה והיו גם יוני דואר בשירות ההגנה וצה"ל, אחרי מלחמת העולם השנייה. יחידת היונאות של צה"ל פורקה רק ב-1957 והיחידה המקבילה בצבא שווייץ פורקה רק ב-1996.

עריכה | תבנית | שיחה
21
תמונת פרופיל וחזית של רוברט פרנקלין סטראוד עם מספר האסיר ותאריך הצילום
רוברט פרנקלין סטראוד

רוברט פרנקלין סטראוד היה אסיר עולם, שמצא נחמה בגידול ציפורים ובמחקרן המדעי בתאו, ואף פרסם ספרות מקצועית בנושא. הוא היה גיבורם של ספר וסרט המבוססים על סיפורו הייחודי. סטראוד נודע בכינויו "איש הציפורים מאלקטרז". למרות כינויו, למעשה בעת שהייתו באלקטרז, כבר לא גידל ציפורים. להפך. הוא הועבר לאלקטרז, כדי שיפסיק לגדל ציפורים. זאת משום שעסקי גידול הציפורים שלו אילצו את הנהלת הכלא להעסיק מזכירה במשרה מלאה, כדי שתקרא את כל מכתביו, כמקובל עם מכתבים של אסירים, ומשום שהתקשה לשמור על היגיינה ורב עם המוציא לאור של ספריו.

עריכה | תבנית | שיחה
22
-
הוספה
23
תצלום של עורב אמריקני
עורב אמריקני

בניגוד לפרשנות העממית והפשטנית, לא כל המינים בסדרת ציפורי השיר שרות יפה. גם העורב שייך לסדרה זו. לכן הפתגם "באין לי ציפור שיר, גם עורב הוא זמיר", הוא פתגם שגוי לחלוטין.

עריכה | תבנית | שיחה
24
שניים מן העורבים של מצודת לונדון
שניים מן העורבים של מצודת לונדון

העורבים של מצודת לונדון הם קבוצה של עורבים שחורים הגדלים בתנאי שבי במצודת לונדון. אגדה עתיקת יומין גורסת כי נוכחות העורבים מגינה על המלוכה הבריטית ועל המצודה; קיימת אמונה טפלה ולפיה אם העורבים של מצודת לונדון ימותו או יימלטו, אזי הכתר ובריטניה ייפלו. הקבוצה מונה לכל הפחות שבעה פרטים, מהם שישה שהם המינימום הנדרש והשביעי כגיבוי למקרה שאחד מהם ימות. מעבר לכך, עורבי המצודה מגויסים לכוחות המזוינים של הממלכה כמו חיילים רגילים, והם מקבלים תעודות זיהוי כמו חיילים ושוטרים. בדומה לחיילים, ניתן לשחרר את העורבים משירות בגין התנהגות בלתי הולמת.

עריכה | תבנית | שיחה
25
דוכיפת בקיסריה
דוכיפת בקיסריה

דּוּכִיפַת הוא סוג של עוף יחיד במשפחת הדוכיפתיים שבסדרת הדוכיפתאים. בעבר הוא נחשב לטקסון מונוטיפי אך כיום מוכרים בו מספר מינים. בישראל מצוי המין דוכיפת מצויה, שנבחרה כציפור הלאומית של ישראל.

עריכה | תבנית | שיחה
26
-
הוספה
27

ציפורים רבות נודדות במהלך חילופי העונות, אך אף ציפור אינה מרחיקה לנדוד כמו שחפית הקוטב. שחפית הקוטב נודדת בין החוג הארקטי הצפוני לחוג האנטארקטי הדרומי ובכך נחשבת לחיה שנודדת למרחק הגדול ביותר בימינו, בערך 19 אלף קילומטרים בעונת נדידה. ישנם מקרים בהם תועדו פרטים שנדדו מעל 80 אלף קילומטרים בעונה, בערך פעמיים היקף כדור הארץ. למרות המרחק הרב ששחפית הקוטב עוברת, היא ממעיטה לעוף מעל הקרקע ונדיר לצפות בה מעל אדמה מלבד בעונת הקינון והרבייה. מכיוון ששחפית הקוטב עוברת קיץ צפוני וקיץ דרומי באזורי הקטבים היא החיה שחווה הכי הרבה שעות שמש ביחס לאורך חייה.

עריכה | תבנית | שיחה
28
-
הוספה
29
זוג תרנגולי Old English Game
זוג תרנגולי Old English Game

התרנגול בתנ"ך אינו מוזכר בשמו, אם כי ניתן לשער כי השם "שכוי" המוזכר בספר איוב: "מִי שָׁת בַּטֻּחוֹת חָכְמָה אוֹ מִי נָתַן לַשֶּׂכְוִי בִינָה" מזוהה עם התרנגול, כך על פי רוב הפרשנים והחוקרים. גם "זרזיר המתניים", המוזכר בספר משלי, מזוהה לפי התרגומים השונים עם התרנגול. השם העברי "תרנגול" בא מהשפה השומרית, דרך האכדית בצורה תר־לוגל, ופירושו הוא "עוף המלך". כאשר עברה המילה לעברית התחלפה ל' ב־נ' והמילה הפכה ל"תרנגול".

עריכה | תבנית | שיחה
30
-
הוספה
31
-
הוספה
32
-
הוספה
33
-
הוספה
34
-
הוספה
35
-
הוספה
36
-
הוספה
37
-
הוספה
38
-
הוספה
39
-
הוספה
40
-
הוספה