ארוחה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שולחן שבת, פולין

ארוחה היא פרק זמן במהלך היום המוקדש לאכילה, בחברותא או ביחידות. ארוחות הן מנהג תרבותי המבוסס על צורך פיזיולוגי - רעב המתעורר בכמה פרקי זמן במהלך היום. ארוחות מותאמות לשעת היום בה הן נאכלות, למנהגי החברה אליה משתייכים הסועדים ולעיתים גם לעונת השנה או לאירוע מיוחד (שבת, חג, מסיבה, יום הולדת וכדומה).

ברוב החברות המודרניות מתקיימת שגרה של שלוש ארוחות במהלך היום - ארוחת בוקר, ארוחת צהריים וארוחת ערב. בנוסף להן או במקומן קיים מגוון של ארוחות ביניים.

ארוחות נאכלות לרוב בבתים ובמגוון סוגי מסעדות, אך ניתן לאכלן בכל מקום, בין השאר בחיק הטבע, למשל בפיקניק, על שפת הים או כארוחת מנגל, ואף תוך כדי נסיעה או הליכה ברחוב.

ארוחה אמורה להשביע, בניגוד לחטיף הנאכל כדי לדחות מעט את הרעב או התיאבון, לפיכך היא גם גדולה יחסית. מזון הנאכל בכמות קטנה ושלא בזמני הארוחות נחשב לרוב כחטיף.

ארוחות במהלך היום

ארוחת בוקר, ציור של האמנית זינאידה סרבריאקובה משנת 1914
  • ארוחת בוקר - נאכלת בדרך כלל תוך שעה-שעתיים מהיקיצה.
  • ארוחת עשר או הפסקת קפה - לרוב ארוחה קלה או חטיף.
  • בוהריים (נקראת גם "בו"צ") - ארוחת בוקר מאוחרת ומורחבת, לרוב מחליפה הן את ארוחת הבוקר והן את ארוחת הצהריים.
  • ארוחת צהריים - ארוחת אמצע היום. בישראל היא לרוב הארוחה העיקרית.
  • שעת התה או ארוחת ביניים - ארוחה קלה או חטיף בשעות אחר הצהריים. אם היא ארוחה מלאה, היא מחליפה את ארוחת הערב.
  • ארוחת ערב - בשעות הערב, בטווח שעשוי לנוע בין 18:00 ל-21:00. יש הנוהגים לאכול אז את הארוחה העיקרית של היום. מרבית הארוחות החגיגיות נאכלות בערב.
  • ארוחת לילה - לרוב מתקיימת רק אם ארוחת הערב נאכלת מוקדם מאד או אינה נאכלת כלל. בניגוד לכך, עשויה גם להיות רק חטיף קל לפני השינה. בספרד הארוחה נאכלת בסביבות 22:00 במקום ארוחת ערב, כיוון שארוחת ביניים קלה של טאפס נאכלת לרוב בשעות אחר הצהריים המאוחרות.

ארוחה מרובת מנות

ארוחה חגיגית או ארוחת גורמה עשויה לכלול מנות רבות. בעולם המערבי סדר המנות קבוע למדי:

לעיתים מוגש בין המנות סורבה או מנקה חך אחר.

מנהגים והבדלי תרבויות

ישנם מקומות שבהם נהוג ללוות את הארוחה בשתיית יין
ארוחה בסגנון יפני

מנהגי אכילה וארוחות משתנים בין אזורים ומדינות, ואף בתוך מדינות. הם מושפעים מתרבות האזור, מעמד חברתי, דת, השכלה, חינוך ומנהגים משפחתיים. מגורמים אלו נגזרים כללי נימוסים והליכות שעשויים להיות שונים ואף מנוגדים בקרב קבוצות שונות. דוגמאות להבדלים כאלו:

ארוחה הודית בצלחת מתכת
  • החומרים מהם עשויים כלי האוכל משתנים בתרבויות שונות. במערב נהוג לאכול בכלי זכוכית או חרסינה, ילדים צעירים אוכלים מכלי פלסטיק, ובנסיבות מסוימות אוכלים מכלים חד-פעמיים. בהודו נשמרים כלי החרסינה לאירועים מיוחדים, ובארוחות השגרתיות משתמשים בכלי מתכת - צלחת טאלי. נאמני האידאולוגיה האנתרופוסופית מעדיפים להשתמש בכלים מחומרים טבעיים כגון עץ.
  • בחלק מהתרבויות אוכלים מכלים אישיים (צלחות וקערות) בעוד בתרבויות אחרות אוכלים מכלי מרכזי משותף. גם בתרבויות בהן אוכלים מכלים אישיים, ישנם מאכלים הנלקחים מכלי משותף, בעיקר מאכלים הניתנים לאכילה בנגיסות בודדות כגון מתאבנים וחטיפים.
  • נקניקיה נאכלת בארצות הברית בתוך לחמנייה או באמצעות סכין ומזלג ואילו במספר מדינות באירופה אוכלים אותה תוך אחיזתה.
  • יש תרבויות בהן מקפידים לא להתחיל לאכול עד שכל הסועדים התיישבו, בתרבויות אחרות אין זו סוגיה מהותית. ישנן גם תרבויות בהן ממתינים להוראת המארח לפני שיושבים לשולחן.
  • ישנן דתות בהן מתפללים בקול בתחילת הארוחה או שומרים על פרק זמן קצר של דומייה המאפשר תפילה דמומה.
  • ישנן משפחות המקפידות על ארוחות משפחתיות אחת ליום או בסוף השבוע, בעוד במשפחות אחרות אין מקיימים מנהג כזה.
  • ארוחת בוקר ישראלית מלאה אופיינית כוללת מוצרי חלב, ביצים, ירקות ולחם. ארוחת בוקר אנגלית כוללת בעיקר מאכלים מטוגנים, ביניהם ביצים, שעועית, מוצרי בשר ובצק. לעומתה, ארוחת בוקר קונטיננטלית מצומצמת מאד בגיוונה. ביפן וסין ארוחת הבוקר כוללת מרק.

ארוחות ביהדות

הגמרא כותבת כי עם ישראל מתחילה לא היה אוכל בארוחות מסודרות, עד שבא משה והסדיר להם זמני ארוחות:

בתחילה היו ישראל דומין כתרנגולין שמנקרין באשפה עד שבא משה וקבע להם זמן סעודה.

רש"י מפרש בסוגיה זו כי "זמן סעודה" הוא זמן קבוע בבוקר ובערב.


ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0