וירג'יניה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הקהילייה של וירג'יניה
The Commonwealth of Virginia
כינוי Old Dominion, Mother of Presidents
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מושל גלן יאנגקין (המפלגה הרפובליקנית)
בירת המדינה ריצ'מונד
העיר הגדולה וירג'יניה ביץ'
שפה רשמית אנגלית
תאריך ייסוד 25 ביוני 1788
סדר כניסה 10
שטח 110,862 קמ"ר (דירוג: 35)
 ‑ שטח ואחוז מים 8,220 קמ"ר 7.4%
גובה 290 מטרים
 ‑ הנקודה הגבוהה 1,747
 ‑ הנקודה הנמוכה 0
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 78 נפש לקמ"ר (דירוג: 16, 2010)
אזור זמן UTC -5
www.virginia.gov

וירג'יניה, או בשמה המלא, הקהילייה של וירג'יניהאנגלית: The Commonwealth of Virginia להאזנה (מידעעזרה)), היא מדינה השוכנת בחוף המזרחי שבארצות הברית.

וירג'יניה, הנקראת על שמה של המלכה אליזבת הראשונה, אשר כונתה "המלכה הבתולה" - "The Virgin Queen", הייתה אחת מ-13 המושבות אשר מרדו בבריטניה ב-1776. כאחת מהמדינות הראשונות בארצות הברית, וירג'יניה סיפקה לארצות הברית רבים ממנהיגיה החשובים הראשונים כגון ג'ורג' וושינגטון ותומאס ג'פרסון, בנוסף לשישה נשיאי ארצות הברית נוספים שנולדו במדינה. בווירג'יניה גם אתרים רבים הקשורים בהיסטוריה של ארצות הברית. בנוסף, באופן היסטורי, וירג'יניה השתייכה לדרום, קרי העבדות הייתה מותרת בה.

צפונה של המדינה מורכב למעשה מפרוורים של העיר וושינגטון וממוקמים בו שלוחות של משרדי ממשלה רבים (כגון הפנטגון ומטה ה-CIA) ועסקים העובדים מול הממשל בנוסף לאזור תעשיית הייטק גדול. בדרום מזרח המדינה נמצא מספר רב של בסיסים גדולים של צבא ארצות הברית.

היסטוריה

המתיישבים האנגלים הראשונים בצפון אמריקה נחתו בשטחה ובה הקימו את ג'יימסטאון, ההתיישבות האנגלית הקבועה הראשונה בעולם החדש (בשנת 1607). העיר נוסדה על ידי קפטן ג'ון סמית' ו-107 מתיישבים שהגיעו איתו, ונקראה על שם המלך ג'יימס הראשון. התגלית שאדמתה ואקלימה נוחים במיוחד לגידול טבק הבטיחה את ביסוסה הכלכלי של ההתיישבות בשנותיה הראשונות לאחר ניסיונות כושלים קודמים של ממלכת אנגליה להקים התיישבויות ביבשת. בעת היותה של וירג'יניה קולוניה בריטית, התיישבו בה שבטים אינדיאנים רבים.

ג'יימסטאון הייתה בירת קולוניית וירג'יניה משנת 1616 ועד 1699, אז הוכרזה ויליאמסבורג כבירת המדינה. ויליאמסבורג נקראה על שם המלך ויליאם השלישי. עם פרוץ המהפכה האמריקאית הועברה הבירה לריצ'מונד, בדחיפתו של תומאס ג'פרסון, נוכח החשש כי מיקומה של ויליאמסבורג בסמוך לחוף תהפוך אותה פגיעה למתקפות מצד הבריטים.

שטחה של וירג'יניה קוצץ שלוש פעמים: פעם אחת ב-1790, עת חלק משטחה הועבר למחוז קולומביה (חלק מהשטח הוחזר לה ב-1847), פעם שנייה ב-1792 שבה טריטוריית קנטקי הייתה למדינה עצמאית, ופעם שלישית במלחמת האזרחים האמריקנית ב-1861, כאשר רוב המדינה הצטרף לקונפדרציה וחלקה הקטן נפרד ממנה ונשאר נאמן לברית. חלק זה, שהורכב ממחוזות במערב וירג'יניה ובו ההתנגדות לעזיבת האיחוד הייתה גורפת, הפך למדינת וירג'יניה המערבית, לאחר שב-1862 אישר אברהם לינקולן את הצטרפותה הסופית למדינות האיחוד.

עקב קרבתה לצפון וחשיבותה (בירת הקונפדרציה ריצ'מונד שכנה בה), התרחשו יותר קרבות בווירג'יניה בזמן מלחמת האזרחים מאשר בכל מדינה אחרת. אולם קרבתה לצפון גם הובילה לשיקום מהיר יחסית של המדינה לאחר המלחמה. בשנת 1870 התקבלה בחזרה וירג'יניה לאיחוד כמדינה של ארצות הברית.

כיום וירג'יניה היא אחת המדינות המבוססות והמשגשגות כלכלית בארצות הברית והעשירה שבמדינות הדרום (לפי רמת התוצר לנפש). מערכת החינוך במדינה נחשבת לאחת מהטובות בארצות הברית[דרוש מקור] ואחוז האבטלה בה הוא בין הנמוכים שבמדינות ארצות הברית. לגידול הטבק ועיבודו ולשלל גידולים חקלאיים אחרים עדיין ערך כלכלי חשוב בכלכלת המדינה. עם זאת, בעשורים הראשונים של המאה ה-21 התמקדה המדינה בפיתוח תעשיות עתירות ידע וכיום שבבי מחשב הם, לפי שווי כולל, פריט היצוא מספר אחד של המדינה. למדינה ישנו גם קשר כלכלי חזק עם הממשל הפדרלי של ארצות הברית תודות לסמיכותה של וושינגטון הבירה לצפון וירג'יניה, ומספר רב של בסיסי צבא ומתקנים פדרליים אחרים הממוקמים בדרום מזרח המדינה.

מאז הקמתה בשנת 1608 כקולוניה בריטית, הוצאו להורג בווירג'ינה 1,390 איש, יותר מכל מדינה אחרת בארצות הברית.[1] משנת 1976 הוצאו להורג במדינה 113 איש, שיעור ההוצאות להורג השני בארצות הברית אחרי טקסס.[2] ב-24 במרץ 2021 בוטל עונש המוות בווירג'ניה, כאשר המושל ראלף נורתם חתם על החוק לביטול העונש, בטקס שהתקיים בכלא גרינסוויל (אנ'), שם נמצא אגף הנידונים למוות של המדינה.[1]

גאוגרפיה

וירג'יניה ממוקמת בחופה המזרחי של ארצות הברית וגובלת במערב וירג'יניה ומרילנד בצפון, באוקיינוס האטלנטי במזרח, בצפון קרוליינה וטנסי בדרום ובקנטקי במערב. בעבר הייתה וירג'יניה חלק מקונפדרציית המדינות של אמריקה, וכיום מזוהה עם מדינות דרום ארצות הברית. וירג'יניה שופעת יערות רבים וצמחייה טבעית ענפה. חלקה המזרחי של המדינה מישורי יחסית ומכיל בתוכו נהרות רחבים הנשפכים ברובם למפרץ צ'ספיק בנוסף לאגמים רבים. חלקה המערבי מורכב מגבעות והרים בעלי נוף מרשים באזור רכס הבלו רידג'.

ממשל ופוליטיקה

קפיטול המדינה של וירג'יניה, אשר עוצב בידי תומאס ג'פרסון והחל עם המושל פטריק הנרי, משמש כבית המחוקקים של וירג'יניה

וירג'יניה היא רפובליקה ובה שלוש רשויות שלטון: מבצעת - מושל מדינת וירג'יניה, מחוקקת - המורכבת משני בתים: האספה הלאומית של וירג'יניה וסנאט וירג'יניה, ושופטת, בראשה עומד בית המשפט העליון של וירג'יניה. המדינה מאפשרת התערבות ישירה של האזרחים על ידי יוזמה אזרחית, משאל עם, Recall Election ואישור חוק. בירת המדינה הנוכחית היא ריצ'מונד.

הרשות המבצעת בווירג'יניה מורכבת מהמושל, סגן המושל, התובע הראשי, מזכיר המדינה, שר האוצר, State Controller, State treasurer, Insurance Commissioner, ושר החינוך. כל בעלי התפקידים נבחרים בנפרד לתקופה של ארבע שנים, ויכולים להיבחר לשתי קדנציות בלבד. ייתכן מצב בו ברשות המבצעת יושבים נבחרים ממפלגות שונות. הבחירות לתפקידים מתקיימות באותו הזמן. המושל הנוכחי של וירג'יניה הוא ראלף נורתם, חבר המפלגה הדמוקרטית, המכהן מאז ינואר 2018.

בבית המחוקקים 40 חברי סנאט הנבחרים לתקופה של ארבע שנים ו-100 חברי אספה מחוקקת הנבחרים לתקופה של שנתיים. בחירות נעשות מדי שנתיים, ומחצית מחברי הסנאט מועמדים לבחירה בכל מערכת בחירות. בבית המשפט העליון של וירג'יניה שבעה שופטים, הממונים על ידי המושל ומאושרים על ידי בית המחוקקים. שיטת המשפט היא שיטת המשפט המקובל האנגלי, אך ישנה השפעה של המשפט האזרחי הספרדי.

המדינה מחולקת מנהלית ל-95 מחוזות, יחד עם 38 ערים עצמאיות המקבלות מעמד שווה של מחוז מבחינה מנהלית. הגדול שבמחוזות וירג'יניה הוא מחוז פיצילבניה (2,533 קמ"ר), והקטן שבהם הוא מחוז ארלינגטון (67 קמ"ר), והמאוכלס שבהם הוא פיירפקס (1,118,602 תושבים נכון ל-2010)(אנ'). בירת וירג'יניה ריצ'מונד היא במעמד של עיר עצמאית.

מערכת פוליטית

וירג'יניה נחשבת לאורך השנים למדינה מתנדנדת. לאורך המאה העשרים, וירג'יניה עברה מלהיות מדינה דרומית, כפרית בעיקרה ושמרנית למדינה עירונית יותר, פלורליסטית ובעלת סביבה פוליטית מתונה. היסטוריית העבדות במדינה החלישה את האוכלוסייה האפרו-אמריקאית שבה, עד לאחר שנחקקו חוקי זכויות האזרח בשנות השישים אשר הפסיקו את האפליה וההפרדה הגזעית ששררו במדינה. בשנות ה-50 של המאה ה-20 אסרה המדינה על נישואים בין שחורים ללבנים. בני הזוג לאווינג, שנאלצו לעזוב את וירג'יניה, עתרו נגד חוקתיות החוק ובית המשפט העליון של ארצות הברית פסל אותו בשל היותו גזעני ב-1967, בתיק הידוע "Loving v. Virginia".

המפלגה הדמוקרטית שלטה בפוליטיקה של וירג'יניה לאורך המחצית הראשונה של המאה העשרים. אזורים כפריים בדרום ובמערב המדינה עברו לתמוך במפלגה הרפובליקנית בשל "האסטרטגיה הדרומית", המקיפה את המעבר של מדינות הדרום מתמיכה מובהקת במפלגה הדמוקרטית אל הרפובליקנים. שיאו של מעבר זה היה בשנת 1964, כאשר לראשונה ארבע מדינות ב"דרום העמוק" הצביעו ברובן למפלגה הרפובליקנית. מאז סיום תקופת השיקום בשנת 1869 ועד 1970, לאורך מאה שלמה, כיהנו במדינה רק מושלים דמוקרטים. הבחירה במושל רפובליקני בשנות השבעים סימנה את ראשית המעבר של המדינה לתמוך במפלגה הרפובליקנית. עם זאת, אזורים עירוניים וצפון וירג'יניה נטו להיות לבסיס של המפלגה הדמוקרטית.

לאחר מעבר זה, משנת 1968 ועד 2004, הצביעה המדינה עבור מועמדים רפובליקנים לנשיאות. בבחירות לנשיאות ב-2008, זכה ברק אובמה בווירג'יניה כשגרף 52.63% ממניין הקולות, והיה לדמוקרט הראשון הזוכה במדינה זו מאז זכה בה לינדון ג'ונסון ב-1964. גם במערכות הבחירות של 2012, 2016 ו-2020 זכה בה המועמד הדמוקרטי. מאז נחשבת וירג'יניה למדינה "מתנדנדת".

הסנאטורים המייצגים את וירג'יניה הם הדמוקרטים מארק וורנר וטים קיין, אשר שניהם כיהנו גם כמושלי המדינה לפני כן. עם זאת, רוב המשלחת של וירג'יניה לבית הנבחרים של ארצות הברית מיוצג על ידי המפלגה הרפובליקנית. וירג'יניה גם ידועה בשל החוקים שנחקקו בה. כך למשל, תושבי המדינה יכולים לפי חוק לתבוע את סוחרי הסמים שלהם ולקבל פיצויים על הוצאות הגמילה והשיקום, כמו גם על עוגמת הנפש.

כלכלה

מקור ההכנסה העיקרי של ורג'יניה הוא הממשל הפדרלי של ארצות הברית, אשר רבות מסוכנויותיו ממוקמות בצפון וירג'ניה, בסמוך לוושינגטון די. סי. ובפרווריה, ומספקות יחד מעל ל-900,000 מקומות עבודה. בין סוכנויות אלה נמנים סוכנות הביון המרכזית האמריקאית (CIA) שבלאנגלי, מחלקת ההגנה של ארצות הברית (DoD) הממוקמת בפנטגון, משרד הסיור הלאומי (NRO), הקרן הלאומית למדע של ארצות הברית (NSF), הסקר הגאולוגי של ארצות הברית (USGS) ומשרד הפטנטים וסימני המסחר האמריקאי (PTO). בנוסף, בדרום מזרח המדינה, באזור המפטון רודס ממוקמים מספר רב של בסיסים ומתקנים של הכוחות המזוינים של ארצות הברית המהווים חלק נכבד מהכלכלה של אזור זה.

מקור הכנסה משמעותי נוסף הוא גידול חקלאי של טבק, אגוזים, עגבניות וסויה. בעשורים האחרונים מתמקדת כלכלת המדינה בפיתוח היי-טק ופיתוח שבבי מחשב.

דמוגרפיה

קבוצת האוכלוסייה הכי גדולה בווירג'יניה היא הגרמנים, המהווים 12.2% מכלל התושבים. הקבוצה השנייה היא אנגלים, עם 11.2% ממניין האוכלוסייה, ולאחריהם אמריקאים (11.0%), אירים (10%) ואפריקאים סהרים (1.7%). אלו המציינים כי מוצאם הוא "אמריקאי" הם בעיקרם ממוצא אנגלי, אך שורשיהם נטועים בצפון אמריקה זמן רב, ובמקרים מסוימים עוד מן המאה ה-17 וראשית הקולוניות הבריטיות באמריקה.

קבוצות דתיות בווירג'יניה[3]
נוצרים
פרוטסטנטים אוונגליסטים 30%
פרוטסטנטים אחרים 28%
קתולים 12%
מורמונים 2%
נוצרים אחרים 1%
דתות אחרות
יהודים 1%
מוסלמים 1%
בודהיסטים 1%
אחר 3%
חסרי סיווג דתי 20%
קבוצות גזעיות בווירג'יניה[4]
לבנים לא-היספאנים 64.8%
שחורים 19.4%
היספאנים 7.9%
אסייתים 5.5%
אמריקאים ילידים 0.5%
מעורב 2.9%
קבוצות מוצא אתני בווירג'יניה[5]
גרמנים 12.2%
אנגלים 11.2%
אמריקאים 11.0%
אירים 10%
איטלקים 3.8%
צרפתים 2.3%
סקוטים 2.1%
אפריקאים 2.1%
פולנים 1.9%
שפות מדוברות בווירג'יניה[5]
אנגלית 85.2%
ספרדית 6.7%
אחר 8.1%

הערים הגדולות

מפת צפיפות האוכלוסין של מדינת וירג'יניה

כשליש מאוכלוסיית המדינה מתגורר בצפון וירג'יניה, בצמוד לוושינגטון די. סי. – אזור הבירה של ארצות הברית. שני בגודלו מבחינת אוכלוסייה (כ-1.7 מיליון תושבים) הוא אזור "האמפטון רודס" בדרום מזרח המדינה, בו ממוקמות ערים כגון נורפוק ווירג'יניה ביץ'. שלישי בגודלו הוא אזור בירת המדינה, ריצ'מונד (כ-1.2 מיליון תושבים). שאר האוכלוסייה ממוקמת בערים מבודדות קטנות יותר ובאזורים כפריים הפרושים בשטח המדינה.

הערים הגדולות בווירג'יניה (נתוני 2013)[6]
דירוג שם העיר אוכלוסייה חלק ממטרופולין
1 וירג'יניה ביץ' 447,021 וירג'יניה ביץ'-ניופורט ניוז
2 נורפוק 245,782 וירג'יניה ביץ'-ניופורט ניוז
3 צ'ספיק 228,417 וירג'יניה ביץ'-ניופורט ניוז
4 ריצ'מונד 210,309 ריצ'מונד
5 ניופורט ניוז 180,726 וירג'יניה ביץ'-ניופורט ניוז
6 אלכסנדריה 146,294 וושינגטון די. סי.
7 המפטון 136,836 וירג'יניה ביץ'-ניופורט ניוז
8 רואנוק 97,469 רואנוק
9 פורטסמות' 96,470 וירג'יניה ביץ'-ניופורט ניוז
10 סאפוק 85,181
11 לינצ'בורג 77,113 לינצ'בורג
12 האריסונבורג 50,981 האריסונבורג
המטרופולינים הגדולים בווירג'יניה (נתוני 2014)[7]
דירוג שם המטרופולין אוכלוסייה מיקום
1 וושינגטון די. סי. 6,033,737 צפון וירג'יניה
2 וירג'יניה ביץ'-ניופורט ניוז 1,716,624 דרום וירג'יניה
3 ריצ'מונד 1,260,029 מרכז וירג'יניה
4 רואנוק 313,388 דרום וירג'יניה
5 קינגספורט-בריסטול 308,079 דרום וירג'יניה
6 לינצ'בורג 257,835 מרכז וירג'יניה
7 שארלוטוויל 226,968 מרכז וירג'יניה
8 לקסבורג-כריסטיאנבורג 181,605 דרום וירג'יניה
9 האריסונבורג 130,649 צפון וירג'יניה

השכלה

אוניברסיטת וירג'יניה, שהוקמה על ידי תומאס ג'פרסון ב-1819, היא אחת מן האוניברסיטאות הציבוריות הרבות בארצות הברית

סמלי המדינה

סמלי מדינת וירג'יניה
דגל סמל מוטו כינוי
דגל וירג'יניה
Flag of Virginia
סמל וירג'יניה
Seal of Virginia
"כך תמיד לרודנים"
"Sic semper tyrannis"
דומיניון הישן"
"The Old Dominion"
עץ פרח ציפור חיה
קרנית פלורידה
Cornus florida
קרנית
American dogwood
קרדינל צפוני
Northern cardinal
אמריקן פוקהאונד
American Foxhound
Cornus florida 02 by Line1.jpg
Benthamidia florida2.jpg
Cardinal.jpg
AmericanFoxhound2.jpg

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 ארה"ב: שיאנית ההוצאות להורג ביטלה את עונש המוות, באתר ynet, 25 במרץ 2021
  2. ^ Carlisle, Madelein (March 24, 2021). Why It's So Significant Virginia Just Abolished the Death Penalty. Time. Retrieved march 25, 2021
  3. ^ "Virginia", Religious Landscape Study, Pew Research Center
  4. ^ "U.S. Census Bureau Data". U.S. Census Bureau. 2010. Retrieved 2011-07-13.
  5. ^ 5.0 5.1 American FactFinder - Results
  6. ^ "Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2013". United States Census Bureau. Retrieved 6 September 2014.(הקישור אינו פעיל, 13.05.2018)
  7. ^ "Table 1. Annual Estimates of the Population of Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas: April 1, 2010 to July 1, 2014" (CSV). 2014 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. March 2015. Retrieved March 26, 2015.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0