רגל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שרטוט אנטומיה השוואתית של לאונרדו דה וינצ'י המציג רגל אנושית לעומת רגל של כלב

רגליים הן גפיים הקיימות בגופם של בעלי חיים רבים, שתומכות בשאר הגוף של החיה על הקרקע באמצעות עמידה, ומשמשות לנייד את גופה ממקום למקום באמצעות הליכה, קפיצה, ריצה או שחייה.

בחולייתנים

החולייתנים הקיימים כיום מתחלקים לפי מיון עולם הטבע לדגים ולקבוצת בעלי ארבע הרגליים. אצל רוב אלו המוגדרים בשיטת המיון בקבוצת "בעלי ארבע רגליים", אכן קיימות ארבע רגליים, אולם אצל חלקם ישנו רק זוג יחיד של רגליים (ביניהם האדם), כאשר זוג הגפיים השני הוא זוג ידיים או כנפיים, או שאין כלל (כמו אצל הקיווי). אצל מרבית היונקים, הזוחלים והדינוזאורים החיים בים, אין כלל גפיים אלא רק סנפירים. אצל הנחשים אין רגליים ולא שום דבר אחר.

אנטומיה

אצל חלק מבעלי החיים שבקבוצת "בעלי ארבע הרגליים" יש שוני מהותי ומובהק בין מבנה הגפיים העליונות והתחתונות ואילו אצל אחרים שני זוגות הגפיים משמשים כרגליים הנראות דומות למדי. אולם, בכל בעלי החיים האלה יש לפחות שני הבדלים בין במבנה הגפיים העליונות למבנה הגפיים התחתונות:

  1. המפרק המרכזי של הגפה העליונה, המרפק, בנוי באופן שונה מהמפרק המרכזי של הגפה התחתונה, הברך.
  2. המפרק הפרוקסימאלי של הגפה העליונה, הכתף, בנוי באופן שונה מהמפרק הפרוקסימאלי של הגפה התחתונה, האגן.

בין שני מפרקים אלה מצוי באופן טיפוסי פרק בעל עצם ארוכה אחת ומעבר למפרק המרכזי מצוי באופן טיפוסי פרק בעל שתי עצמות ארוכות מקבילות. בכיוון הדיסטאלי מפרק זה מופיע באופן טיפוסי מבנה של כף רגל שבקצה שלו חמש אצבעות שבכל אחת מהן שלושה פרקים וציפורן.

אצל האדם הרגליים נמשכות מן האגן ועד כפות הרגליים, אורכן כמחצית אורך הגוף כולו ומשקלן קרוב לחצי משקל הגוף (מרכז הכובד נמצא באזור המותניים). החלקים העיקריים ברגליים: ירכיים, ברכיים, שוקיים וכפות רגליים. בירכיים נמצא השריר הכי גדול בגוף, שריר ארבעת הראשים, ובכף הרגל נמצא אחד המפרקים המורכבים בגוף האדם, הקרסול. בין הרגליים נמצאת המפשעה.

בחסרי חוליות

בקבוצת הפנרתרופודה (Panarthropoda), המתחלקת למערכת פרוקי הרגליים (Arthropoda), מערכת נושאי הציפורניים (Onychophora) ומערכת דובוני המים (Tardigrada) יש לרוב המוחלט של המינים רגליים.

ערך מורחב – רגל (פרוקי-רגליים)

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23349703רגל