העשור השני של המאה ה-21
מאות: המאה ה-20 – המאה ה-21 – המאה ה-22 |
עשורים: 1990–1999 - 2000–2009 - 2010–2019 - 2020–2029 - 2030–2039 |
שנים: <<< - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - >>> |
העשור השני של המאה ה-21 היה העשור אשר החל ב-1 בינואר 2010 והסתיים ב-31 בדצמבר 2019.
בראשית העשור עדיין התאוששה הכלכלה העולמית ממשבר גדול שאירע בסוף העשור הקודם, אשר היה מלווה בתקופת מיתון ברחבי העולם. תקופות של צנע, אינפלציה ושל עליית מחירי הסחורות, הובילו לתסיסה חברתית במדינות רבות, כולל תנועות ה-15-M (אנ') בספרד והתנועה הבינלאומית, תנועת אוקיופיי, המתמקדת בעיקר באי השוויון הכלכלי והחברתי בעולם. התסיסה החברתית במדינות מסוימות - ובמיוחד בעולם הערבי - התפתחה למשברים סוציו-אקונומיים שהובילו למהפכות בתוניסיה, במצרים וסודאן[1] וכמו גם למלחמות אזרחים בלוב, בסוריה ובתימן אשר אירעו כולם במסגרת גל ההתקוממויות האביב הערבי.
במהלך העשור ארצות הברית המשיכה לשמר את מעמדה כמעצמת העל העולמית בעוד שסין, אשר הובילה יוזמות כלכליות ורפורמות צבאיות עצומות, החלה לחתור להרחיב את השפעתה באזור ים סין הדרומי ובאזור אפריקה, ולגבש את מעמדה כמעצמת על עולמית מתפתחת. התחרות הגלובלית בין סין לארצות הברית הובילה במהלך העשור למלחמת סחר בין שתי המעצמות.
המלחמה בטרור נמשכה במהלך העשור, על אף שבתחילת העשור ארצות הברית הצליחה לחסל את מנהיג אל קאעידה, אוסאמה בן לאדן, במהלך פשיטה על המתחם בו הוא שהה בפקיסטן. העלייה של ארגון הטרור האסלמי סוני, המדינה האסלאמית, בשנת 2014 הובילה לכך שהארגון הצליח להשתלט על אזורים נרחבים בסוריה ובעיראק, וכתוצאה מכך נדרשה התערבות של כוח רב-לאומי גדול במיוחד על מנת לעצור את המגמה ולהניס את כוחות המדינה האסלאמית, כאשר לבסוף הצליחה ארצות הברית לחסל את מנהיג הארגון. במהלך העשור התחזקות הימין והפופוליזם בפוליטיקה של מדינות המערב הובילה בין היתר לכך שבארצות הברית הפך איש העסקים ומנחה תוכניות הריאליטי לשעבר דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית ובבריטניה הוחלט לבצע ברקזיט. במהלך אמצע העשור האיחוד האירופי חווה משבר פליטים ובמשאל עם היסטורי שנערך בממלכה המאוחדת על על המשך החברות של הממלכה המאוחדת באיחוד האירופי ניצח המחנה שתמך בפרישה מהאיחוד. לקראת סוף העשור השתפרו היחסים בין קוריאה הדרומית לקוריאה הצפונית לאחר עשורים רבים של משבר מתמשך בין שתי המדינות. במהלך העשור דרום סודאן הצליחה להתנתק מסודאן, והפגנות המוניות והפיכות שונות בסודאן הובילו להדחת השליט. באמצע העשור רוסיה סיפחה את חצי האי קרים.
במהלך העשור חלה התקדמות מהותית בתחום טכנולוגיית המידע והטלפונים החכמים הפכו נפוצים במיוחד. האינטרנט של הדברים (Internet of Things) הפך נפוץ במיוחד במהלך העשור הודות לפיתוחים האחרונים ברשתות האלחוטיות, הטלפונים הניידים, ומחשוב הענן. ההתקדמות המהותית בתחום עיבוד הנתונים וההשקה של הדור הרביעי של טכנולוגיית התקשורת הסלולרית 4G אפשרה להפיץ נתונים ומידע בתחומים שונים באופן שלא היה זמין מעולם, בעוד שמשאבים מקוונים כמו מדיה חברתית אפשרו תופעות כמו תנועת Me Too והעלייה בפופולריות של תמיכה במטרה פוליטית או חברתית באמצעות מדיה חברתית ותרבות ההוקעה המקוונת. הארגון המקוון ויקיליקס זכה לתשומת לב בינלאומית ניכרת במהלך העשור לאחר שהודלף בו מידע מידע מסווג רב בנושאים שונים בהם מידע מסווג אודות בסיס הצי מפרץ גואנטנמו, סוריה, מלחמת אפגניסטן, מלחמת עיראק וכמו גם מידע מסווג שהגיע מדיפלומטים אמריקנים. איש ה-NSA לשעבר, אדוארד סנודן, חשף במהלך העשור מידע סודי על תוכניות המעקב של הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) של ארצות הברית, והעלה באופן ניכר את המודעות ברחבי העולם לתפקיד שיש לממשלות ולגופים פרטיים במעקב על ההמונים ועל האופן בו מידע אשר לכאורה פרטי זולג באינטרנט לגורמים שונים. הטכנולוגיות החדשות גרמו לשינויים בצריכת התרבות, כאשר במהלך העשור חלה עליה בצריכת התוכן באמצעות שירותי סטרימינג באינטרנט, על חשבון שירותי הטלוויזיה בכבלים.
ההתחממות הגלובלית הפכה לנושא מדובר יותר במהלך העשור לאחר שהיו טמפרטורות שיא חדשות ומשום שכל היבשות חווה שינויים קיצוניים באקלים המקומי. במהלך העשור ריכוז הפחמן הדו-חמצני עלה מ-390 ל-410 חלקים למיליון (ppm). במקביל, המאבק בזיהום ובשינויי האקלים המשיכו להוות סוגיה מרכזית כאשר המחאות, היוזמות והחקיקה בנושא זכו לתשומת לב תקשורתית מהותית במהלך העשור. אירועים בולטים במיוחד בנושא ההתחממות הגלובלית כוללים את הסכם פריז שאומץ במהלך התכנסות ועידת האקלים של האו"ם ב-2015, וכמו גם הייסוד של תנועת הנוער הבינלאומית שביתת הנוער למען האקלים. אסונות טבע גדולים ובולטים במהלך העשור כללו בין היתר את רעידת האדמה בהאיטי (2010), רעידת האדמה והצונמי בסנדאי (2011), רעידת האדמה בנפאל (2015), רעידת האדמה והצונאמי בסולאווסי (2018), והסופות הטרופיות ההרסניות סנדי, האיאן, הארווי, אירמה, מריה, ואידאי.
הדור שנולד במהלך העשור השני של המאה ה-21 (יחד עם ילידי העשור הראשון של המאה ה-21) מכונה דור ה-Z.
בישראל, העשור השני של המאה ה-21 מזוהה בעיקר עם המחאה החברתית, עסקת שליט, מבצע עמוד ענן, מבצע צוק איתן, גל הטרור הפלסטיני 2015–2016 והעימותים בגבול ישראל–רצועת עזה (2018–2021).
אירועים עולמיים
מלחמות בין-לאומיות
- המלחמה בטרור (2001 עד היום) - מספר מערכות אידאולוגיות, צבאיות, ודיפלומטיות שמטרתן לסכל פיגועי טרור המתוכננים על ידי ארגונים שהוגדרו על ידי ארצות הברית ובעלות בריתה כארגוני טרור (בעיקר ארגונים אסלאמיסטיים כמו אל-קאעידה, חזבאללה, חמאס, ודאעש) ולהפסיק את המצב המתמשך בו מדינות מספקות חסות לארגוני טרור. את המערכות השיקו ארצות הברית, עם תמיכה מנאט"ו ובנות ברית אחרות מיד לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001. היום המונח מיוחס בעיקר למלחמות אותן הובילו ארצות הברית והממלכה המאוחדת באפגניסטן ועיראק.
- מלחמת אפגניסטן (2001 עד 2014) - מלחמה שנמשכה 13 שנים ואשר אותה יזמה ארצות הברית בעקבות פיגועי 11 בספטמבר בשנת 2001, שהעלו את אפגניסטן כחשודה העיקרית במתן בסיסים לאוסאמה בן לאדן ולארגון הטרור האסלאמיסטי אל-קאעידה. במסגרת המלחמה נכבשה אפגניסטן והופל שלטון הטליבאן שעבר למלחמת גרילה נגד שלטון הכיבוש החדש, בעיקר מבסיסי פעולה שהקים במקומות שונים במדינה ובפקיסטן השכנה. ב-28 בדצמבר 2014 הכריזה ארצות הברית רשמית על סיום מעורבותה הצבאית באפגניסטן. ב-13 שנות לחימה אלה, נמנו כ-9,000 הרוגים לכוחות הקואליציה והצבא האפגני, ולמעלה מ-38,000 לוחמי מיליציה נהרגו (מרביתם השתייכו לארגון הטליבאן).
- מלחמת עיראק (2003 עד 2011) - מלחמה שהחלה ב-20 במרץ 2003 כאשר קואליציה של מדינות בראשות ארצות הברית ובריטניה פלשה לעיראק במטרה להפיל את משטרו של סדאם חוסיין. במהלך המלחמה נכבשה עיראק והופל משטרו של חוסיין. ב-15 בדצמבר 2011 הכריזה ארצות הברית רשמית על סיום מעורבותה הצבאית בעיראק. בתשע שנות לחימה אלה, נמנו כ-4,800 הרוגים לכוחות הקואליציה, רובם אמריקאים, ולמעלה מ-100,000 הרוגים עיראקים.
- ההתערבות הצבאית נגד דאעש (2014 עד היום) - בעקבות ההתקדמות המהירה של ארגון המדינה האסלאמית (דאעש) בעיראק ובסוריה, בעקבות מעשי האלימות הברוטאליים שחברי הארגון מבצעים באלפי קורבנות, וכמו כן בשל החשש מכך שבמוקדם או במאוחר ארגון הטרור יתחיל לבצע פעולות טרור רבות במדינות שונות ברחבי העולם, במהלך קיץ 2014 ארצות הברית ובעלות בריתה הגבירו את מאמציהם לתת מענה לקיצונים האסלאמיים. מטרת ההתערבות הצבאית הייתה קודם כל לעצור את ההתקדמות של דאעש, לסייע לקבוצות המיעוט בהם הארגון מבצע רצח עם, ובסופו של דבר לגרום לכך שהארגון ייסוג מהאזורים אותם הוא כבש.
- ההתערבות הצבאית בתימן (25 במרץ 2015 עד היום) - בסוף מאי 2015 החלה ההתערבות הצבאית בתימן, אשר במסגרתה מספר הצבאות של ערב הסעודית, בחריין, כווית, איחוד האמירויות הערביות, קטר, מצרים, ירדן, מרוקו וסודאן החלו לבצע מתקפות אוויריות בתימן במטרה להדוף את המורדים החות'ים שכבשו חלקים נרחבים מתימן ועל מנת לסייע לנשיא המודח עבד רבו מנסור האדי להשתלט מחדש על המדינה.
מלחמות אזרחים
- המלחמה בצפון-מערב פקיסטן (2004-עד היום) - סכסוך מזוין בין הכוחות המזוינים של פקיסטן לקבוצות מיליטנטים אסלאמיות (המורכבות מאנשי שבטים מקומיים, חברי ארגון הטליבאן, וחברי המוג'אהדין). העימות המזוין החל בשנת 2004 לאחר שהתגברו המתחים בעקבות כך שכוחות הצבא הפקיסטני החלו לחפש אחר חברי ארגון אל-קאעידה באזור ההררי וואזיריסטאן (Waziristan) שבפקיסטן והסלים בהמשך לכדי התקוממות מזוינת מצד אנשי השבטים המקומיים. בעקבות גל האלימות, למעלה מ-3,440,000 אזרחים נאלצו לעזוב את בתיהם ומעל ל-7,000 אזרחים נהרגו.
- ההתקוממות השיעית בתימן (18 ביוני 2004 עד היום) - מלחמת אזרחים המתחוללת בצפון תימן אשר החלה ב-2004 כאשר חוסיין באדרדין אל-חות'י, מתנגד משטר ומנהיג הזיידים השיעים, פתח במרד נגד ממשלת תימן. מרבית הלחימה התרחשה במחוז צעדה, שבצפון-מערב המדינה, אולם היא התפשטה גם למחוזות השכנים חאג'ה, עמראן, אל-ג'וף ואף מחוז ג'אזאן, שבערב הסעודית. ממשלת תימן האשימה את איראן בהכוונת המרידה ובמימונה. אלפי מורדים ואזרחים נהרגו במסגרת העימות.
- מלחמת הסמים במקסיקו (11 בדצמבר 2016-עד היום) - סכסוך מזוין מתמשך בין קרטלי הסמים אשר נלחמים בגורמי אכיפת החוק במקסיקו. אף על פי שקרטלי הסמים המקסיקניים קיימים זמן רב, הם הפכו לבעלי השפעה רבה לאחר דעיכת קרטלי הסמים של קולומביה בשנות ה-90. קרטלי הסמים המקסיקנים שולטים כיום בשוק הסמים הסיטונאי בארצות הברית. מעצרים של ראשי הקרטלים הובילו לגל אלימות כאשר הקרטלים מנסים להשתלט על נתיבי הסחר של הסמים אל תוך ארצות הברית.
- מלחמת הסמים בפיליפינים (30 ביוני 2016-עד היום) - סכסוך מזוין מתמשך בין קרטלי הסמים אשר נלחמים בגורמי אכיפת החוק בפיליפינים. נכון ל-21 בדצמבר 2020 מעל ל-5,900 איש נהרגו בפעולות נגד סוחרי סמים.
- המלחמה בסומליה (2009 עד היום) - סכסוך מזוין בו מעורבים בעיקר כוחות של "הממשלה הפדרלית הזמנית" (Transitional Federal Government, בראשי תיבות TFG) בסיוע כוח אפריקאי בן 8,000 איש בשם "משימת האיחוד האפריקאי לסומליה" (African Union Mission to Somalia, בראשי תיבות AMISOM) אשר נלחמים על השליטה במדינה מול הקבוצה האסלאמיסטית אשר המובילה את לוחמת הגרילה, הידועה כ"תנועת ההתנגדות העממית בארץ של שתי ההגירות". גילויי האלימות במהלך הסכסוך הובילו לכך שאלפי תושבים במוגדישו, בירת המדינה, נאלצו לעזוב את בתיהם.
- מלחמת האזרחים בקולומביה (1964 עד היום) - סכסוך מתמשך בין ממשלת קולומביה לבין מיליציות צבאיות למחצה, הנלחמים על הגדלת שטחי השפעתם במדינה.
- מלחמת האזרחים במאלי (16 בינואר 2012 - 20 בפברואר 2015) - במסגרת סכסוך זה כובשות מספר קבוצות מורדים אסלאמיות את כל החלק הצפוני של מאלי, מכריזות על האזור כאוטונומיה עצמאית, ומטילות את חוקי השריעה על האזור שנכבש. כוחות צבא מצרפת וממדינות אפריקניות שונות מסייעות בשנים הבאות לצבא של מאלי לכבוש מחדש את אזור צפון מאלי.
האביב הערבי
- ערך מורחב – האביב הערבי
במהלך העשור השני של המאה ה-21 חל גל של התקוממויות, הפגנות, ומעשי מחאה ואלימות בהיקף חסר תקדים בעולם הערבי, אשר החלו ב-2010 בתוניסיה והתפשטו בהמשך בכל רחבי מדינות ערב ובשכנותיה.
- ההפיכה בתוניסיה (18 בדצמבר 2010 - 14 בינואר 2011) - הפיכה צבאית אשר במסגרתה הודח הנשיא מאמאדו טנג'ה.[2]
- ההפיכה במצרים (11 בפברואר 2011) - סדרה מתמשכת של הפגנות רחוב, מחאות המוניות ופעולות מרי אזרחי אשר התנהלו במצרים במשך מספר שבועות. בעקבות המחאות ב-11 בפברואר אולץ הנשיא המצרי חוסני מובארכ להתפטר מתפקידו ולהעביר את השלטון לידי הצבא המצרי.[3]
- מלחמת האזרחים בלוב (15 בפברואר 2011 - 23 באוקטובר 2011) - סדרה של הפגנות ומהומות של אזרחי לוב נגד המשטר בן 42 השנים מועמר קדאפי אשר פרצו בעקבות שיעור האבטלה הגבוה בלוב וחוסר הפיתוח במדינה, הסלימו במהירות למלחמת אזרחים כאשר קדאפי החל להשתמש בכוח צבאי נגד המורדים בלוב. כתוצאה מכך, מאות אזרחים לובים נהרגו ואלפים נפצעו. ב-20 באוקטובר 2011, קדאפי נתפס על ידי המתקוממים ונרצח. זה הוא האירוע שסימל את סוף ההתקוממות.[4]
- מלחמת האזרחים בסוריה (15 במרץ 2011-עד היום) - סדרה של הפגנות אלימות ועימותים של האוכלוסייה הסונית המהווה את רוב אוכלוסיית סוריה אל מול המיעוט העלווי השולט, נגד ההגמוניה של מפלגת הבעת' השולטת בסוריה מאז 1963 והידרדר למלחמת אחים בה הצבא הסורי טובח בעשרות אלפי מפגינים בעזרת טנקים מסוקי קרב, נגמ"שים ואף ספינות מלחמה. על אף זאת מתגלה כמות לא מבוטלת של עריקים מהצבא הסורי של בשאר אל-אסד ואף מקרים שמפגינים חמושים רוצחים חיילים ושוטרים סורים. במהלך העשור היו מעל ל-210,000 הרוגים בהתקוממות.
- ההפיכה בתימן (27 בינואר 2011 - 27 בפברואר 2012) -
- ההפיכה במצרים (3 ביולי 2013) - הפיכה צבאית שביצע צבא מצרים במדינה כאשר הדיח את נשיא מצרים הנבחר מוחמד מורסי.
- מלחמת האזרחים בעיראק (4 ביוני 2014-עד היום) -
- מלחמת האזרחים בתימן (19 במרץ 2015-עד היום) -
פיגועי טרור
פיגועי הטרור הבולטים ביותר (שבוצעו נגד אוכלוסייה אזרחית) במהלך העשור כוללים את:
- 29 במרץ 2010 - פיגועי ההתאבדות ברכבת התחתית של מוסקבה (40 הרוגים) - שתי נשים שהשתייכו לארגון הצ'צ'ני האסלאמי "אמירות הקווקז" מבצעות שני פיגועים שונים בשתי תחנות של הרכבת התחתית של מוסקבה (לוביאנקה ופרק-קולטורי) בהפרש של כ-40 דקות ביניהם.[5]
- 24 בינואר 2011 - פיגוע ההתאבדות בנמל תעופה דומודדובו במוסקבה (לפחות 35 הרוגים ו-180 פצועים) - מחבל מתאבד מתפוצץ באגף הנוסעים הנכנסים בנמל התעופה דומודדובו במוסקבה.[6]
- 22 ביולי 2011 - מתקפת הטרור בנורווגיה (77 הרוגים ו-96 פצועים) - אנדרס ברינג בריוויק פוצץ רכב תופת בלב קריית הממשלה באוסלו ולאחר מכן ביצע טבח באמצעות ירי בבני נוער במחנה הקיץ של מפלגת העבודה הנורווגית באי אוטויה (Utøya).[7]
- 15 באפריל 2013 - הפיגוע במרתון בוסטון (3 הרוגים ו-264 פצועים) - האחים הצ'צ'נים-מוסלמים טמרלן ודז'וחר צרנייב, אשר היו תושבי קבע בארצות הברית, מפוצצים שתי פצצות בכיכר קופלי שבמרכז העיר בוסטון במהלך מרתון בוסטון ה-117, בקרבת קו הסיום.[8]
- 21 בספטמבר 2013 - הפיגוע בקניון וסטגייט (67 הרוגים ו-175 פצועים) - קבוצת מחבלים חמושים שהשתייכה לארגון הטרור המוסלמי א-שבאב מבצעת טבח בקניון וסטגייט היוקרתי בניירובי. במהלך הטבח המחבלים רצחו במכוון נוצרים ושיחררו את אלו שזוהו כמוסלמים.[9]
- 15 בדצמבר 2014 - טבח התלמידים בפשאוור (145 הרוגים ו-114 פצועים) - קבוצת מחבלים חמושים שהשתייכה לארגון הטליבאן מבצעת טבח בבית ספר בעיר פשאוור שבצפון מערב פקיסטן.[10]
- 18 במרץ 2015 - הפיגוע במוזיאון הלאומי בארדו (23 הרוגים ו-50 פצועים) - פיגוע ירי ומיקוח שבוצע במוזיאון הלאומי "בארדו" שבתוניס.[11]
- 20 במרץ 2015 - מתקפת הטרור במסגדי צנעא (137 הרוגים ו-351 פצועים) - סדרת פיגועי התאבדות מתואמים בשני מסגדים בצנעא בירת תימן.[12]
- 2 באפריל 2015 - מתקפת הטרור באוניברסיטת גאריסה בקניה (148 הרוגים ו-79 פצועים) - קבוצת מחבלים חמושים שהשתייכה לארגון הטרור המוסלמי א-שבאב מבצעת טבח באוניברסיטת גאריסה שבמזרח קניה. במהלך הטבח המחבלים רצחו במכוון נוצרים ושיחררו את אלו שזוהו כמוסלמים.[13]
- 13 בנובמבר 2015 - מתקפת הטרור המשולבת בפריז (130 הרוגים ו-349 פצועים) - כשישה מחבלים שהשתייכו לארגון הטרור דאעש (המדינה האסלאמית) ביצעו טבח ופיגועי טרור במספר מקומות ברחבי העיר פריז שבצרפת, מספר ימים לאחר מכן בוצע מרדף אחר ה"מוח" של הטבח, במסגרתו הוא נורה ונהרג.[14]
- 22 במרץ 2016 - הפיגועים בבריסל (34 הרוגים ו-330 פצועים) - שלושה פיגוע התאבדות בשני אתרים שונים בבריסל בירת בלגיה שהתבצעו על ידי ארגון המדינה האסלאמית.[15]
- 14 ביולי 2016 - פיגוע הדריסה בניס (84 הרוגים ו-202 פצועים) - מחבל מוסלמי צרפתי ממוצא תוניסאי דהר עם משאית לכיוון החוגגים את יום הבסטיליה בעיר ניס בצרפת ולאחר מכן התחיל לירות באזרחים ברובה אוטומטי.[16]
- 19 בדצמבר 2016 - פיגוע הדריסה בברלין (9 הרוגים ו-50 פצועים) - מחבל מוסלמי דהר עם משאית לכיוון חוגגי חג המולד בברלין ליד כנסיית קייזר וילהלם.[17]
- 22 במאי 2017 - פיגוע הטרור במנצ'סטר (22 הרוגים ו-120 פצועים) - מחבל מוסלמי ממוצא לובי בעל אזרחות בריטית פוצץ מטען חבלה בעת הופעתה של הזמרת האמריקנית אריאנה גרנדה במנצ'סטר ארנה.[18]
- 24 בנובמבר 2017 - הפיגוע במסגד א-ראודה (309 הרוגים ו-128 פצועים) - כ-30 מחבלים מפוצצים מטען חבלה ויורים על מסגד א-ראודה שבצפון סיני. הפיגוע נחשב לקטלני ביותר בהיסטוריה של מצרים.[19]
- 27 בינואר 2018 – פיצוץ אמבולנס תופת בקאבול, בירת אפגניסטן, נהרגו לפחות 95 בני אדם ו-158 נפצעו.[20]
- 27 באוקטובר 2018 – פיגוע הירי בבית הכנסת בפיטסבורג: אנטישמי פתח בירי בתוך בית כנסת בפיטסבורג, פנסילבניה במהלך ברית מילה, 11 מתפללים נרצחו
איומים גרעיניים
משנת 2005 ועד היום תוכנית הגרעין האיראנית הפכה לסוגיה משמעותית ומעוררת מחלוקת בקרב מדינות העולם המערבי. אחר חודשים של דיונים, החלטות סנקציות מרוככות[21] התקבלו במועצת הביטחון ב-23 בדצמבר (מספר 1737), ב-24 במרץ 2007 (מספר 1747) וב-4 במרץ 2008 (מספר 1803)[22] לאור סירובה של איראן לחדול מהעשרת אורניום. בכירי המשטר האיראני טוענים כי מטרת תוכנית הגרעין היא הפקת אנרגיה בלבד; מנהיגי אירופה, ארצות הברית וישראל הביעו ביטחון כי איראן חותרת לפצצה גרעינית. הערכות המודיעין נחלקו בנוגע למועד בו איראן תצליח לייצר מתקן נפץ גרעיני, החל מההערכה הישראלית המחמירה של סוף 2009[23] וכלה בהערכות אמריקניות שדחו את השגת הפצצה למועד כלשהו בין 2010-2015.[24]
ב-14 ביולי 2015 הגיעו שרי החוץ של שש המעצמות (ארצות הברית, צרפת, גרמניה, בריטניה, סין ורוסיה) ושר החוץ של הרפובליקה האסלאמית של איראן להסכם בדבר תוכנית הגרעין האיראנית. לפי ההסכם תוקפא תוכנית הגרעין האיראנית למשך 10–15 שנים תמורת הסרת כל הסנקציות שהוטלו עליה במשך השנים.
תופעות בינלאומיות
- זכות בחירה לנשים: סעודיה (2011)
סכסוכים פנימיים ותמורות פוליטיות
בתחילת העשור, פרץ האביב הערבי שהקיף חלקים נרחבים ממדינות ערב והוביל למהפכות ושינויים פוליטיים בהרבה מהם.
הגעת פליטים ומהגרים מאסיה ומאפריקה השפיעה על השיח הפוליטי באירופה ונקראה משבר ההגירה באירופה. תופעה ההגירה לא הייתה רק באירופה, אלא במדינות רבות ברחבי העולם. דונלד טראמפ נבחר לנשיאות ארצות הברית בין השאר על רקע הבטחות להילחם בהגירה לא חוקית בעזרת בניית חומה עם מקסיקו. בברזיל היא הייתה חלק מהקמפיין של הנשיא הימני בולסאנרו וכך גם במדינות אחרות באזור שחששו מהגירת מיליונים מוונצואלה. בדרום אפריקה, גברה ההתנגדות להגירה מהמדינות הסמוכות.[25]
במהלך העשור עלה השימוש במונח פופוליזם כזרם בחלק מהציבור וגדלה התמיכה הציבורית בתנועות הנחשבות כחלק מהפופוליזם הימני באירופה. החזית הלאומית בצרפת, הליגה הצפונית באיטליה, מפלגת החירות באוסטריה ומפלגת העצמאות בבריטניה נחלו הישגים נאים בבחירות הכלליות. משמאל,[26] בלטו חמשת הכוכבים באיטליה וסיריזה ביוון. היו שתיארו את דונלד טראמפ[27] כפופוליסט ואף חלק ממתנגדיו מהמחנה הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית תוארו כך.[28] באמריקה הלטינית, נבחרו במקסיקו ובברזיל נשיאים שתוארו כפופליסטים.[29] גודלו של הזרם ומידת השפעתו שנויים במחלוקת, בעיקר בשל הגדרתו המעורפלת.
אירופה
- 10 באפריל 2010 – התרסק מטוס טופולב Tu-154 ועליו נשיא פולין, לך קצ'ינסקי, רמטכ"ל צבא פולין ובכירים פולנים נוספים.
- 27 באפריל 2010 – משבר החוב של יוון: סוכנות הדירוג הבינלאומית סטנדרד אנד פורס הפחיתה את הדירוג של יוון לדרגת אג"ח זבל.
- ב-6 במאי 2010 התקיימו בחירות כלליות בבריטניה ובהן נבחר "פרלמנט תלוי" (Hung Parliament), ללא רוב מוחלט לאחת המפלגות, לראשונה מאז 1974. בשל התוצאות התקיימו שיחות קואליציה בין שתי המפלגות הגדולות למפלגה הליברל-דמוקרטית, כשהליברל-דמוקרטים מצטרפים לקואליציה עם השמרנים בראשות דייוויד קמרון, המוקמת ב-11 במאי.
- ב-15 בפברואר 2011 קבע בית המשפט במילאנו כי ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני יועמד לדין בגין חשדות לעבירות בנושאים שבצנעה ובגין שימוש לרעה בסמכויותיו כראש הממשלה.
- מאי 2012 - פרנסואה הולנד נבחר לכהן כנשיא צרפת.[30]
- נובמבר 2013 - מתחילות מחאות יברומאידאן באוקראינה כתגובה להחלטת ממשלת אוקראינה שלא לחתום על הסכם שיתוף פעולה עם האיחוד האירופי. בעקבות המחאות מדיח הפרלמנט ב-22 בפברואר 2014 את הנשיא ויקטור ינוקוביץ' אשר נמלט לרוסיה.
- 16 במרץ 2014 משאל העם בחצי האי קרים: משאל עם בנוגע לשאלת הצטרפותו לפדרציה הרוסית, רוב המצביעים הצביעו בעד הסתפחות לפדרציה, כשבעקבות כך מספחת אותו רוסיה ב-17 במרץ, כשהוא מוכר כרפובליקה של קרים. כתוצאה מכך מטילות מדינות המערב סנקציות כלכליות על רוסיה.[31][32]
- 7 באפריל 2014 – הרפובליקה העממית של דונצק מתנתקת מאוקראינה ומכריזה על עצמאות. המדינה אינה מוכרת על ידי שאר העולם.
- 19 ביוני 2014 - מלך ספרד חואן קרלוס פורש ומעביר את תוארו לבנו פליפה השישי.[33]
- 18 בספטמבר 2014 - משאל העם על עצמאות סקוטלנד: 55 אחוזים מהמצביעים התנגדו לעצמאות, ובעקבות כך סקוטלנד נשארה חלק מהממלכה המאוחדת.[34]
- שנת 2015 ואילך - משבר ההגירה באירופה: משבר מתמשך באירופה, כאשר מספר הולך וגדל של פליטים ומהגרי עבודה ממדינות המזרח התיכון וצפון אפריקה מגיעים למדינות האיחוד האירופי, בחיפוש אחר חיים טובים יותר מאשר במדינות המוצא. המשבר כולל חשש לתנאים הומניטריים של המהגרים מחד ולכלכלת המדינות המארחות מאידך, כשהוא הופך לתפוח אדמה לוהט במדינות אירופה.
- 23 ביוני 2016 - משאל העם על חברות הממלכה המאוחדת באיחוד האירופי: משאל עם בממלכה המאוחדת קובע ברוב של 51.9% בעד הפרישה מהאיחוד האירופאי. ההחלטה תערער את היחסים בתוך הממלכה עם סקוטלנד (בה תמכו רוב המצביעים בהשארות), ותפיל שתי ממשלות, כשתהליך היציאה יארך כארבע שנים.[35] ראש ממשלת בריטניה דייוויד קמרון, שהתנגד לפרישה, מתפטר מתפקידו ביולי ואת מקומו תופסת תרזה מיי.
- 23 באפריל 2017 - הבחירות לנשיאות צרפת 2017: עמנואל מקרון, מועמד עצמאי מטעם המפלגה שהקים "הרפובליקה בתנועה!" הממוקמת במרכז ודוגלת בדרך השלישית, מנצח את נשיאת מפלגת החזית הלאומית מארין לה פן.[36]
- 27 באוקטובר 2017 –הרפובליקה הקטאלנית מכריזה על עצמאותה מספרד, אחר שהתקבל רוב במשאל עם שנערך ב-1 באוקטובר, שלא בהסכמה עם ממשלת ספרד ובניגוד לחוקה הספרדית. בתגובה שלל הפרלמנט של ספרד את האוטונומיה של קטלוניה והדיח את ממשלת קטלוניה, ונשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון וחברי ממשלתו הואשמו במרידה, כשהוא בורח לבלגיה ומקים שם ממשלה גולה. ב-28 באוקטובר 2017, הודיעה ממשלת ספרד כי סגנית ראש הממשלה הספרדי, סוראיה סאנס דה סנטה מריה, תמונה לשליטה זמנית של קטלוניה. בנובמבר 2017 נעצרו חברי הממשלה הקטאלונית שתמכו בהיבדלות.
- 24 ביולי 2019 - תרזה מיי מתפטרת מתפקידה כראש ממשלת בריטניה על רקע משבר הברקזיט ומוחלפת בבוריס ג'ונסון.[37]
אמריקה הדרומית
- אוקטובר 2010 - דילמה רוסף מנצחת בבחירות לנשיאות ברזיל והופכת (ב-1 בינואר 2011) לנשיאת ברזיל הראשונה.
- 5 במרץ 2013 - נשיא ונצואלה הוגו צ'אווס מת ממחלת הסרטן לאחר 14 שנים בשלטון. את מקומו תופס סגנו, ניקולאס מאדורו, שהופך לנשיא נבחר ב-14 באפריל.
- 22 בנובמבר 2015 - מאוריסיו מאקרי מנצח בסיבוב השני בבחירות לנשיאות בארגנטינה. ניצחונו נחשב כחלק מהגאות הכחולה. זוהי תופעה פוליטית שהופיעה באמצע העשור באמריקה הלטינית. תופעה זו אופינה בהתחזקות הימין הפוליטי באזור. בפרו פדרו פבלו קוצ'ינסקי ירש את אויאנטה אומאלה. בצ'ילה סבסטיאן פיניירה ירש את מיצ'ל בצ'לט ב-2018 וכו'.[38][39] בשלהי העשור נחלשה הגאות בעקבות ניצחונות השמאל בארגנטינה, מקסיקו פנמה וכו'.
- 31 באוגוסט 2016 - דילמה רוסף מודחת, לאחר השעיה, בשל עבירות כספים.[40] סגנה, מישל טמר, ממלא את מקומה ומשמש כנשיא ברזיל עד 31 בדצמבר 2018.
- אוקטובר 2018 - ז'איר בולסונארו נבחר לנשיא ברזיל.
- 13 בינואר 2019 - חואן גואידו, נשיא האספה הלאומית של ונצואלה מונה לנשיא זמני וב-23 בינואר הוא משביע את עצמו לנשיא, במחלוקת פוליטת עם הנשיא המכהן מאדורו. מדינות העולם נחלקות האם לקבל את מאדורו או גואידו כנשיא ונצואלה.[41]
- 2019 - נשיא בוליביה אבו מוראלס, מתמודד ומנצח ב-47% בבחירות לנשיאות, כשבעקבות כך עולים חשדות לזיופים ומחאות פורצות ברחבי המדינה, כשארגון מדינות אמריקה פרסם דו"ח שבו נטען כי התקיימה מניפולציה בהליך הבחירות, הכוללת שינויים בתיעוד וזיוף חתימות. ראשי המשטרה הצטרפו למחאות נגד מוראלס, וראש הצבא קרא לו להתפטר. בעקבות כך התפטר מוראלס וברח למקסיקו, שם קיבל מקלט מדיני. ההתמודדות עצמה הייתה לא חוקית, שכן על פי חוקת בוליביה מותר לאדם לכהן כנשיא במהלך שתי קדנציות לכל היותר. בסוף הקדנציה השנייה שלו יזם מוראלס משאל עם שיאפשר לו להתמודד לנשיאות פעם שלישית, אך העם דחה את ההצעה.
אמריקה הצפונית
- 8 באוקטובר 2010 – האנטילים ההולנדיים שבים הקריבי, חלק מממלכת ארצות השפלה, חדלים להתקיים כישות מדינית אחת.
- 1 ביולי 2012 - אנריקה פניה נייטו נבחר לנשיא מקסיקו עם 38 אחוז מהקולות.[42]
- 19 באוקטובר 2015 - ג'סטין טרודו, ראש המפלגה הליברלית מנצח את הבחירות הפרלמנטריות בקנדה בכך הגיעה לסיומה תקופה של כמעט 10 שנים רצופות שבהן קנדה הייתה תחת הנהגתו של ראש הממשלה סטיבן הרפר. הרפר התפטר מתפקידו כמנהיג המפלגה השמרנית.
- 19 באפריל 2018 - ראול קסטרו פורש מתפקידו כנשיא מועצת המדינה של בקובה, כשבכך מסתיימות קרוב ל-60 שנים בהם שם משפחתו של שליט קובה הוא 'קסטרו'. מיגל דיאס-קאנל, סגנו, מושבע כמחליפו.
ארצות הברית
- 21 במרץ 2010 - נחקק "חוק הגנת החולה וטיפול בר השגה" הידוע כ"אובמה קיר" על ידי ממשל אובמה כחלק מהרפורמה בשירותי הבריאות בארצות הברית, המבטיחה ביטוח בריאות לכ-30 מיליון אמריקאים.
- 8 באפריל 2010 - רוסיה וארצות הברית חתמו על הסכם סטארט החדש, ומתחייבים לצמצם את מספר משגרי הטילים הגרעיניים האסטרטגיים שברשותם בחצי.
- 17 בספטמבר 2011 עד 2012 - מתחילה תנועת כיבוש וול סטריט (Occupy Wall Street) במחאה המונית ברובע הפיננסי של וול סטריט בניו יורק. המחאה התפשטה למקומות שונים ברחבי ארצות הברית, בהם וושינגטון, לוס אנג'לס, בוסטון, סיאטל, פילדלפיה, שיקגו, יוסטון, מיאמי, פורטלנד ועוד.
- 9 באוגוסט 2014 - הפרות הסדר בפרגוסון: סדרה של אירועים אלימים בפרגוסון שבמדינת מיזורי בתגובה לאירוע שבו שוטר הלבן דארן וילסון ירה למוות במייקל בראון האפרו-אמריקאי, אך לא הועמד לדין.[43]
- 17 דצמבר 2014 - נשיא ארצות הברית ברק אובמה מכריז על נרמול היחסים בין ארצות הברית לקובה ועל סיום האמברגו של ארצות הברית על קובה.[44]
- 8 בנובמבר 2016 - הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016: דונלד טראמפ, המועמד הרפובליקני לנשיאות, גובר במפתיע על המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון ונבחר לנשיא ה-45 של ארצות הברית.
- 1 ביוני – נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מודיע על פרישת ארצות הברית מהסכם פריז האקלים לשינוי אקלים.
- 22-20 בינואר 2018 - הממשל האמריקני הושבת לאחר שהרפובליקנים לא השיגו רוב להצעת התקציב שאישר בית הנבחרים, זאת עקב דרישת הדמוקרטים להצמיד סעיף לחוק התקציב, שיגן על קבוצה גדולה של מהגרים צעירים בלתי חוקיים, חרף הלחץ שהממשל הפעיל כדי להשיג מימון לבניית החומה לאורך הגבול עם מקסיקו.[45]
- 24 במרץ 2019 - התובע המיוחד רוברט מולר הגיש לתובע הכללי של ארצות הברית את דו"ח החקירה שלו, הנקרא דו"ח מולר, בעניין התערבות רוסיה בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2016. הדו"ח קבע שרוסיה התערבה בבחירות, אך לא נמצאו ראיות לקנונייה של קמפיין טראמפ עם רוסיה.[46]
אפריקה
- 18 בפברואר 2010 – נשיא ניז'ר ממדו טנג'ה מודח בהפיכה צבאית, לאחר שפזר את הפרלמנט ואת בית המשפט העליון, שהתנגדו לניסיונו לערוך תיקון בחוקה שיאפשר לו להתמודד בשלישית לנשיאות המדינה, כשיחד עם כך נערך משאל עם שבו נקבע שהחוקה תושעה, ושטנג'ה יכהן כנשיא במשך שלוש שנים, שבמהלכן תתקבל חוקה חדשה. החונטה הצבאית ערכה בתחילת 2011 בחירות לנשיאות ולפרלמנט, והדמוקרטיה חזרה למדינה.
- 28 בנובמבר 2010 - משבר פוליטי בחוף השנהב: אלאסן ואטארה מנצח את הנשיא המכהן, לורן גבאגבו, בבחירות, אך הוא מסרב להעביר את השלטון במדינה לידו. המשבר נמשך עד 2011.
- 9 - 15 בינואר 2011 - במשאל העם שנערך בדרום סודאן נקבע, ברוב של 98.83 אחוזים, כי דרום סודאן תפרוש מסודאן ותכריז על עצמאות.[47]
- 14 בינואר 2011 - התקוממות עממית נגד השלטון הדיקטטורי של נשיא תוניסיה, זין אל-עאבדין בן עלי, הביאה את בן עלי ומשפחתו לברוח לערב הסעודית, ובסמוך לאחר מכן, להדחת בן עלי מתפקיד הנשיא.
- 25 בינואר - 11 בפברואר 2011 - המהפכה במצרים (או "מהפכת ה-25 בינואר"): בהשראת המהפכה בתוניסיה, מפגינים מצריים קוראים להתפטרות הנשיא חוסני מובארכ על רקע העוני הרב, השחיתות השלטונית והפגיעה בחופש הביטוי ובזכויות יסוד אחרות. לאחר 18 ימים של מחאות מובראק מתפטר ומעביר את השלטון לידי הצבא.
- 3 באוגוסט 2011 - על רקע עיסוקה של מצרים במהפכה המתחוללת בשטחה, מכריזה אתיופיה, בניגוד להסכמים הנהוגים עד אז, על בניית סכר שישנה את זרימת מי הנילוס לטובתה, על חשבון מצרים, שנמצאת בעצמה במשבר מים. המהלך יצר משבר דיפלומטי מתמשך בין המדינות למשך העשור.[48]
- 15 בפברואר - 23 באוקטובר 2011 - בהשראת המהפכה בתוניסיה ובמצרים, פרצה התקוממות עממית בלוב נגד השליט הדיקטטורי מועמר קדאפי, כשהמורדים, בסיוע קואליציה בינלאומית, משתלטים על רוב שטחה של לוב. ב-20 באוקטובר 2011 המורדים תפסו והרגו את קדאפי.
- 3 ביולי 2013 - מהפכה במצרים: בעקבות מחאות המוניות ברחבי מצרים הנשיא המכהן מוחמד מורסי מודח בהפיכה צבאית, כשעדלי מנסור ממונה תחתיו כנשיא זמני. בהמשך עבד אל-פתאח א-סיסי נבחר לנשיא מצרים.[49]
- 19 בספטמבר 2016 - פורצות הפגנות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו בקריאה לנשיא, ז'וזף קבילה, להתפטר ולא להתמודד בבחירות הבאות לנשיאות ב-27 בנובמבר שכן על פי החוקה נשיא אינו רשאי לשרת יותר משתי קדנציות. ב-29 בספטמבר 2016 הודיעה רשות הבחירות הקונגואית כי הבחירות לא יתקיימו עד תחילת 2018 משום שמספר הבוחרים "אינו ידוע", וכי קבילה ימשיך לכהן עד הבחרות נשיא חלופי. הבחירות התקיימו לבסוף ב-30 בדצמבר 2018, ופליקס צ'יסקדי הוכרז כמנצח ב-10 בינואר 2019.
- 5 באוגוסט 2017 - משאל העם לשינוי חוקת מאוריטניה: הנשיא מוחמד ולד עבד אל-עזיז מעביר שינוי חוקתי במדינה תוך כדי משבר פוליטי עם האופזיציה, בו מבוטל הסנט ומשונה דגל המדינה. האופזיציה מחרימה את המשאל.
- 14 בנובמבר 2017– ההפיכה בזימבבואה: הפיכה צבאית בזימבבואה, הרודן רוברט מוגאבה הודח מכיסאו לאחר 37 שנות שלטון במדינה.
- 14 בפברואר 2018 - ג'ייקוב זומה, מתפטר מתפקידו כנשיא דרום אפריקה לאחר 8 שנות כהונה. סגנו, סיריל רמפוזה, מחליפו בתפקיד.[50]
אסיה
- 14 במרץ 2013 - שי ג'ינפינג מתמנה לנשיא סין.
- 23 במאי 2014 - ראש ממשלת תאילנד יינגלאק צ'ינוואט מתפטרת ויוצאת לגלות אחר שבית המשפט החוקתי התאילנדי מורה לה לעשות כך בעקבות "הפרת אמונים לצרכים אישיים".[51]
- אפריל 2014 - נרנדרה מודי נבחר מטעם מפלגת העם ההודית (בהאראטיה ג'נאטה) לראש ממשלת הודו.
- 22 בינואר 2015 - נשיא תימן עבד רבו מנסור האדי מתפטר מתפקידו לאחר נפילת ארמון הנשיאות בצנעא בידי החות'ים.[52]
- 23 בינואר 2015 - סלמאן בן אבן סעוד מומלך על ערב הסעודית אחר מות אחיו-למחצה עבדאללה.
- 15 ביוני 2016 - ניסיון ההפיכה הצבאית בטורקיה: חלק מהכוחות המזוינים של טורקיה מנסים לבצע הפיכה בטורקיה ולהדיח את נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מתפקידו, אך נכשלים בתוך שעות אחדות. לכישלון מתלווים מעצרים המונים בין חברי הצבא הטורקי, שופטים ומורים טורקיים. האפוזיציה הטורקית מאשימה את ארדואן בבימוי האירוע כמבצע דגל כוזב שמטרתו להגביל את חירויות האזרח וטיהור הצבא והרשות השופטת, והגברת הכוח של מוסד הנשיאות בטורקיה.
- 21 בינוי 2017 - מוחמד בן נאיף, יורש העצר של ערב הסעודית מודח בידי המלך סלמאן המחליף אותו בבנו, מוחמד בן סלאמן. בנובמבר אירע "ליל הסכינים הארוכות של סעודיה" נעצרו עשרות נסיכים באשמות שחיתות. נכסיהם הורדו ומעמדם הפוליטי נחלש קשות.
- 28 בדצמבר 2017– החלו ההפגנות באיראן (2017–2018).
- 25 בספטמבר 2017 - משאל העם על עצמאות כורדיסטן העיראקית: 91.83% תמכו בעצמאות כורידסטן העיראקית מעיראק. למרות זאת, בעקבות התנגדות ממשלות עיראק, איראן וטורקיה לתהליך, לא הוכרזה עצמאות.
- 12 ביוני 2018 – פסגת ארצות הברית-קוריאה הצפונית בסינגפור, קוריאה הצפונית התחייבה לפירוק מלא מנשק גרעיני.
- 31 במרץ 2019 - מחאות הונג קונג: מחאות פורצות בהונג קונג בעקבות ניסיון של ממשלת הונג קונג לחוקק חוק הסגרה שיאפשר להסגיר חשודים לסין היבשתית, דבר שנתפס כפגיעה בעיקרון מדינה אחת, שתי שיטות וכהכפפה של הונג קונג לשלטונות סין.
התנקשויות, חיסולים, וניסיונות התנקשות
ההתנקשויות, החיסולים, וניסיונות ההתנקשות הבולטים ביותר במהלך העשור:
- 19 בינואר 2010 - מחמוד אל-מבחוח, אחד מבכירי המערך המשותף לחמאס ולאירן שארגן ופיקח על הברחות אמל"ח ומחבלים פלסטינים מאומנים מאיראן לרצועה, חוסל במלון בדובאי. חמאס ומפקד משטרת דובאי ייחסו את החיסול לסוכני "המוסד".
- 8 בינואר 2011 - גבריאל גיפורדס, פוליטיקאית אמריקנית ממוצא יהודי, אשר כיהנה כחברת בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם המפלגה הדמוקרטית במחוז ה-8 של אריזונה, נורתה ונפצעה אנושות במהלך מפגש עם ציבור בוחריה בטוסון שבאריזונה. במהלך האירוע נפצעו 13 בני אדם נוספים ו-6 בני אדם נהרגו, בהם שופט פדרלי ג'ון רול.
- 2 במאי 2011 - אוסאמה בן לאדן, המייסד והמנהיג של ארגון הטרור האסלאמיסטי אל-קאעידה, מחוסל במבצע חנית נפטון בבבית המסתור שלו באבוטאבאד שבפקיסטן.
- 30 בספטמבר 2011 - אנוואר אל-אוולקי, טרוריסט בכיר באל-קאעידה אשר שימש כמפקד אזורי של ארגון הטרור המוסלמי אל-קאעידה בחצי האי ערב, חוסל בתקיפה אווירית בין מאריב לג'וואף שבמרכז תימן.
- 20 באוקטובר 2011 - מועמר קדאפי, המנהיג המודח של לוב נלכד על ידי המורדים בעיר הולדתו סירת ונרצח בלינץ'.
- 9 באוקטובר 2012 - מלאלה יוספזאי, פעילה בת 14 למען זכויות נשים בפקיסטן, נורת על ידי איש טליבאן עת חזרה לביתה באוטובוס מבית הספר. ב-15 באוקטובר הוטסה לבריטניה להמשך הטיפול. ב-2013 הוענק ליוספזאי פרס סחרוב לחופש המחשבה, ובשנת 2014 הוכרזה ככלת פרס נובל לשלום הצעירה ביותר.
- 6 בפברואר 2013 - צ'וקרי בלייד, מנהיג האופוזיציה התוניסאי של המפלגה המאוחדת של הפטריוטים הדמוקרטים, נורה למוות.
- 27 בפברואר 2015 - בוריס נמצוב, פוליטיקאי רוסי, ממבקריו החריפים של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נרצח בירי בגבו ממכונית חולפת כשטייל על הגשר שצופה על בניין הקרמלין במרכז מוסקבה.
- 16 ביוני 2016 - ג'ו קוקס, פוליטיקאית בריטית ממפלגת הלייבור, נורתה ונדקרה על ידי תומאס מייר, אדם בעל עבר פסיכיאטרי וקשר לקבוצה נאו-נאצית אמריקאית.
- 19 בדצמבר 2016 - אנדריי קרלוב, שגריר רוסיה בטורקיה, נרצח על ידי שוטר טורקי בעת שביקר בתערוכת אמנות באנקרה.
- 1 בינואר 2017 - עמנואל נייונקורו, השר לאיכות הסביבה של בורונדי, נורה למוות בבויומבורה.
- 13 בפברואר 2017 - קים ג'ונג-נאם, בנו הבכור של שליט קוריאה הצפונית הקודם קים ג'ונג-איל, נרצח בשדה התעופה הבין-לאומי של קואלה לומפור על ידי שתי נשים, דואן ת'י הונג מווייטנאם וסיטי אישאה מאינדונזיה בגז העצבים VX.
- 4 במרץ 2018 - סרגיי סקריפאל, קצין צבא רוסי לשעבר, שערק לבריטניה והורשע (בהיעדרו) בריגול למענה, הורעל יחד עם בתו יוליה בת ה-33 בסולסברי.
- 2 באוקטובר 2018 - ג'מאל ח'אשוקג'י, עיתונאי ופרשן פוליטי סעודי נרצח בקונסוליה הסעודית באיסטנבול על ידי 15 סוכנים סעודים. ב-11 בדצמבר 2018, ג'מאל חש'וג'י נבחר לאיש השנה של המגזין "טיים".
- 26 באוקטובר 2019 - אבו בכר אל-בגדאדי, המייסד והמנהיג של ארגון הטרור המדינה האסלאמית, חוסל בפשיטה אמריקאית במחוז אידליב שבצפון-מערב סוריה.
אסונות
מגפות
- התפרצות האבולה במערב אפריקה (דצמבר 2013 - יוני 2016) - התפרצות נגיף האבולה באזור מערב אפריקה גורם למותם של אלפי בני אדם.
- התפרצות נגיף הזיקה באמריקה הלטינית (אנ') (אפריל 2015 - נובמבר 2016) - ב-2015 התפשט וירוס הזיקה ברחבי אמריקה הדרומית, מרכז אמריקה, והאיים הקריביים. לפחות 40 תינוקות מתו מהמחלה.[53]
- מגפת הקורונה - המחלה התפרצה בהוואן שבסין בדצמבר 2019.[54]
זיהום
- 20 באפריל 2010 - דליפת הנפט במפרץ מקסיקו - ב-20 באפריל 2010 אירע פיצוץ, בשל התפרצות באר נפט תת-מימית, באסדת הקידוח Deepwater Horizon הפועלת במפרץ מקסיקו. הפיצוץ גרם למותם של 11 קודחים. לאחר יומיים שקעה האסדה במצולות מפרץ מקסיקו תוך שהיא גורמת לדליפת נפט מהגדולות והחמורות בהיסטוריה. על פי ההערכות קצב הדליפה עמד על 35,000 עד 60,000 חביות ליום (5,500 עד 9,500 מטר מעוקב ליום).
- 11 במרץ 2011 - רעידת האדמה בסנדאי: רעידת אדמה אשר הוגדרה כ-9.0 בסולם ריכטר מתרחשת מול חופי סנדאי שביפן. רעידת האדמה גרמה לגלי צונאמי בגובה של כ-10 מטרים שהכו בחופי הונשו. רעידת האדמה והצונאמי גרמו לנזקים רבים, בהם 15,889 הרוגים, נזק למבנים ופגיעה בכורים הגרעיניים בפוקושימה שהנזק בהם גרם לדליפה שהתפשטה ברחבי העולם. רעידת האדמה הייתה מהחזקות בהיסטוריה.[55]
אסונות טבע
- 12 בינואר 2010 - רעידת אדמה בסדר גודל 7.0 בסולם ריכטר פגעה בהאיטי אשר גרמה להרס כבד בבירתה, פורט-או-פרינס. הרשויות בהאיטי מאמינים כי האסון גרם למותם של בין 200,000 ל-250,000 אנשים. 2 מיליון תושבים נפגעו במהלך רעידת האדמה ומעל ל-3 מיליון תושבים היו זקוקים לסיוע חירום.
- 27 בפברואר 2010 - רעידת אדמה בסדר גודל 8.8 בסולם ריכטר פגעה בצ'ילה וגרמה לצונאמי. באירוע נהרגו 521 אנשים.[56]
- 14 באפריל 2010 - רעידת אדמה בסדר גודל 6.9 בסולם ריכטר פגעה באזור המערבי של סין. באירוע נהרגו לפחות 2,200 אנשים ונפצעו מעל ל-12,000.[57]
- בתחילת חודש נובמבר 2010 הר הגעש מראפי באינדונזיה מתפרץ, והורג מאות אנשים.[58]
- השיטפונות במחוז הספר הצפון-מערבי בפקיסטן - השיטפונות החלו במהלך יולי 2010 ונגרמו עקב גשמי מונסון כבדים שפקדו את האזור. נזק רב נגרם בעיקר למחוז הספר הצפון-מערבי בפקיסטן, ומעל ל-1600 איש נהרגו. אלפי אנשים נותרו חסרי בית, וכ-20 מיליון איש הושפעו בעקבות השיטפונות.[59]
- 11 בינואר 2011– שיטפונות בריו דה ז'ניירו שבברזיל גורמים למותם של מאות בני אדם ונזקים קשים לרכוש.[60]
- 21 בפברואר 2011 - רעידת האדמה בסדר גודל 6.3 בסולם ריכטר פגעה בניו זילנד. באירוע נהרגו 155 בני אדם.[61]
- 28-25 אפריל 2011 - סופות טורנדו רבות מתרחשות בארצות הברית. 348 אנשים נהרגו בסופות הטורנדו.
- 26-21 במאי 2011 - סופות טורנדו רבות מתרחשות לאורך אזור המערב התיכון של ארצות הברית ודרום ארצות הברית במשך כשישה ימים. כ-178 בני אדם נהרגו בסופות הטורנדו. מרבית ההרוגים נהרגו בסופה שהתרחשה בג'ופלין שבמיזורי ב-22 במאי, שם נהרג 158 בני אדם.
- 23 אוקטובר 2011 - רעידת אדמה בעוצמה 7.1 בסולם מגניטודה לפי מומנט מתרחשת במזרח טורקיה. רעידת האדמה גרמה למותם של 610 אנשים ולפציעתם של כאלף אנשים.
- 16 בדצמבר 2011 - הסופה הטרופית וואשי גורמת לנזק קטסטרופלי באי מינדנאו שבפיליפינים ולמותם של כאלף בני אדם.[62]
- סוף אוקטובר 2012 - סופת ההוריקן סנדי עוברת בקובה, ג'מייקה, פוארטו ריקו, ארצות הברית וקנדה וגורמת למותם של 253 בני אדם (104 בהאיטי, 131 בארצות הברית, 11 בקובה, 2 ברפובליקה הדומיניקנית, 2 באיי בהאמה, 1 בג'מייקה ו-2 בקנדה. ו-15 נעדרים בהאיטי).[63]
- נובמבר ודצמבר 2012 - סופת הטייפון בופה פוגעת בחלקה הדרומי של הפיליפינים וגורמת למותם של כאלף בני אדם.[64]
- 15 אוקטובר 2013 - רעידת אדמה בעוצמה 7.2 בסולם מגניטודה לפי מומנט מתרחשת בפיליפינים. רעידת האדמה גרמה למותם של מעל ל-200 אנשים.
- 7 בנובמבר 2013 - סופת הטייפון האיאן פוגעת בפיליפינים וגורמת למותם של כ-6,340 בני אדם ולנזקים בעלות של 2.86 מיליארד.[65]
- 28-24 בפברואר 2015 - מפולת במחוז פנג'שיר שבאפגניסטן גורמת למותם של 310 בני אדם ולפציעתם של מעל ל-129.[66]
- 25 באפריל 2015 - רעידת אדמה בעוצמה 7.8 בסולם מגניטודה לפי מומנט מתרחשת בנפאל. רעידת האדמה גרמה למותם של 8,010 בני אדם, לפציעתם של 18,946 בני אדם, ולנזקים בעלות של כ-5 מיליארד דולרים.[67]
- 30 באוגוסט 2017 - 12 בספטמבר 2017 - הוריקן אירמה פוגעת באמריקה המרכזית ובמספר מדינות בארצות הברית וגורמת לנזק רב.[68]
אסונות תעופה
- 25 בינואר 2010 - טיסה 409 של חברת אתיופיאן איירליינס התרסקה לתוך הים התיכון זמן קצר לאחר שהמריאה מנמל התעופה בביירות. כל 90 האנשים על סיפון המטוס נהרגו.[69]
- 10 באפריל 2010 - התרסקות מטוס חיל האוויר הפולני ברוסיה: מטוס טופולב Tu-154 של חיל האוויר הפולני שעל סיפונו היו נשיא פולין לך קצ'ינסקי ורבים מבכירי השלטון הפולני התרסק בקרבת שדה התעופה סמולנסק שברוסיה. איש מבין 96 הנוסעים ואנשי הצוות לא שרד בהתרסקות.[70]
- 12 במאי 2010 - טיסה 771 של חברת אפריקה איירווייז התרסקה בעת ההמראה בנמל התעופה בלוב. בהתרסקות נהרגו 103 אנשים מתוך 104 האנשים אשר היו על המטוס.[71]
- 22 במאי 2010 - טיסה 812 של חברת אייר אינדיה מתרסקת בעת ההמראה מנמל התעופה של מנגלור שבהודו. בהתרסקות נהרגו 158 אנשים מתוך 166 האנשים אשר היו על סיפון המטוס.
- 28 ביולי 2010 - טיסה 202 של חברת איירבלו הפקיסטנית מתרסקת אל תוך הרי מארגאלה (Margalla Hills) בעת שהייתה בדרכה מקראצ'י לאסלאמאבאד. כל 152 האנשים על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות.
- 5 בנובמבר 2010 - טיסה 883 של חברת אירו קאריביאן הקובאנית מתרסקת במרכז קובה. כל 61 הנוסעים ו-7 אנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות.
- 9 בינואר 2011 - טיסה 277 של איראן אייר מתרסקת בסמוך לעיר אורמיה שבמחוז מערב אזרבייג'ן בעת שניסתה לנחות נחיתת חירום. 77 אנשים נהרגו בהתרסקות מתוך 106 הנוסעים ואנשי הצוות שהיו על סיפון המטוס.[72]
- 26 ביולי 2011 - מטוס לוקהיד C-130 הרקולס של צבא מרוקו מתרסק בדרום מרוקו. כל 80 הנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות.[73]
- 20 באפריל 2012 - טיסה 213 של חברת בהוג'ה אייר הפקיסטנית מתרסקת ברוואלפינדי שבצפון פקיסטן. כל 127 הנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות.
- 3 ביוני 2012 - טיסה 992 של חברת דנה אייר הניגרית מתרסקת בלאגוס, ניגריה. כל 153 הנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות, בנוסף ל-10 אנשים על הקרקע.
- 17 בנובמבר 2013 - טיסה 363 של טטרסטן איירליינס הרוסית מתרסקת בעת הגישה לנחיתה בנמל התעופה הבין-לאומי של קאזאן. כל 50 הנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות.[74]
- 11 בפברואר 2014 - מטוס לוקהיד C-130 הרקולס של חיל האוויר האלג'יראי מתרסק לתוך הר באזור הצפון מזרחי של אלג'יריה. 77 מהנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות. אדם אחד ניצל.[75]
- 8 במרץ 2014 - טיסה 370 של מלזיה איירליינס אשר הייתה בדרכה מקואלה לומפור לבייג'ינג נעלמה בדרכה ליעד. שרידי המטוס מעולם לא נמצאו וסיבת היעלמותו נותרה בגדר תעלומה. 227 הנוסעים ו-12 אנשי הצוות הוכרזו רשמית כהרוגים, אף על פי שלא נמצאו הוכחות חד-משמעיות לכך.[76][77][78]
- 17 ביולי 2014 - טיסה 17 של מלזיה איירליינס אשר הייתה בדרכה מאמסטרדם לקואלה לומפור התרסקה במזרח אוקראינה, כארבעים קילומטרים מהגבול עם רוסיה. ככל הנראה הופל המטוס בירי מכוון של טיל קרקע-אוויר לעברו. 298 מהנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נספו בהתרסקות.[79]
- 24 ביולי 2014 - טיסה 5017 של אייר אלג'יר אשר הייתה בדרכה מבורקינה פאסו לאלג'יריה התרסקה במאלי. כל 116 הנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות.[80]
- 28 בדצמבר 2014 - טיסה 8501 של אייר אסיה אינדונזיה אשר הייתה בדרכה מסורביה לסינגפור התרסקה במהלך סערה לתוך ים ג'אווה. כל 162 הנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות.[81]
- 24 במרץ 2015 - טיסה 9525 של ג'רמנווינגס שהייתה בדרכה מברצלונה שבספרד לדיסלדורף שבגרמניה התרסקה באלפים הצרפתיים לאחר שטייס המשנה אנדראס לוביץ נעל את הטייס מחוץ לתא המטוס וריסק את המטוס בכוונה. כל 150 הנוסעים ואנשי הצוות על סיפון המטוס נהרגו בהתרסקות.[82]
- 11 באפריל 2018 - מטוס חיל האוויר האלג'יראי מדגם איליושין Il-76, התרסק זמן קצר לאחר שהמריא במזג אוויר סוער, כשהיה בגובה 300 מטר. בהתרסקות נהרגו 257 בני אדם, חיילים ובני משפחותיהם.[83]
- 18 במאי 2018 - התרסק מטוס בואינג 200–737 בקובה זמן קצר לאחר ההמראה. בתאונה זו נהרגו 111 נוסעים ואנשי צוות, ושני אנשים שרדו.[84]
- 29 באוקטובר 2018 - התרסקה טיסה 610 של ליון אייר שהתבצעה במטוס בואינג 737-800MAX. כל 181 הנוסעים ו-8 אנשי הצוות נספו.[85]
- 10 במרץ 2018 - טיסה 302 של אתיופיאן איירליינס שבוצעה במטוס בואינג 737-800MAX. התרסק כ-6 דקות לאחר שהמריא מאדיס אבבה בדרכו לניירובי, קניה. כל 149 הנוסעים ו-8 אנשי הצוות נספו. בין הנוסעים היו גם 2 נוסעים ישראליים. תאונה זו גרמה לקרקוע ברחבי העולם של כל המטוסים מדגם 737-800MAX. מאוחר יותר בואינג שינתה את שמו ל-737–8200.[86]
אסונות תחבורה ימית
- 10 ביולי 2011 - באסון הימי הכבד ביותר בתולדות הפדרציה הרוסית טבעה אוניית הנוסעים "בולגריה" בוולגה, ונהרגו למעלה מ-120 בני אדם.[87]
- 13 בינואר 2012 - הקוסטה קונקורדיה עולה על שרטון מול חופי איטליה כשעל סיפונה כ-4,300 נוסעים ואנשי צוות. רובם חולצו אך 32 נספו.[88]
- 16 באפריל 2014 - המעבורת MV Sewol טובעת בקוריאה הדרומית כשעל סיפונה בעיקר תלמידי תיכון שהיו בדרכם לטיול שנתי באי ג'ג'ו. למעלה מ-280 נספו.[89]
- 1 ביוני 2015 - המעבורת דונג פאנג ג'ה שינג ("כוכב המזרח") טבעה בנהר היאנגצה, למעלה מ-430 בני אדם נספו.[90]
אסונות שאינם טבעיים
- 27 בינואר 2013 - השריפה במועדון קיס: 242 בני אדם נהרגו ו-168 נפצעו במועדון לילה "קיס" אשר בעיר סנטה מריה שבברזיל.
- 23 באפריל 2013 - קריסת המבנה "רנא פלאזה" בפאתי העיר דאקה שבבנגלדש. באירוע נהרגים 1,129 בני אדם ונפצעים כ-2,500 בני אדם. המבנה בן 8 הקומות הכיל בנקים, מפעלי בגדים, דירות ומספר חנויות נוספות.[91]
- 13 במאי 2014 - אסון המכרה בסומה במכרה פחם בעיר סומה שבמערב טורקיה באירוע נהרגו כ-301 כורים.[92]
- 24 בספטמבר 2015 - אסון העלייה לרגל במכה בו נהרגו כ-כ-2,200 עולים לרגל במהלך החג' השנתי במכה[93]
- 25 ביוני 2017 - התפוצצות מכלית הדלק בבהאוולפור גרמה למותם של 212 אנשים לפחות. עוד 150 אנשים נפצעו.
- 1 באוקטובר 2017– הטבח בסטריפ של לאס וגאס: סטיבן פאדוק, אמריקני בן 64 פותח באש מהקומה ה-32 במלון "מנדלי ביי" בלאס וגאס, נבדה, ארצות הברית לעבר עשרות אלפי צופים בפסטיבל במקום. הוא רוצח 59 אנשים ופוצע יותר מ-500. אירוע זה הוא אירוע הירי החמור ביותר בארצות הברית אי פעם.[94][95]
- 14 בפברואר 2018 - הטבח בתיכון דאגלס: ניקולס קרוז בן ה-19 יורה למוות ב-17 בני אדם בתיכון בפלורידה. זהו האירוע הקטלני ביותר שהתרחש בבית-ספר תיכון בהיסטוריה המודרנית של ארצות הברית.
כלכלה
קצב הצמיחה העולמי בעשור זה עמד בממוצע על סביבות ה-3%. לקראת סוף העשור נצפתה האטה קלה במידת הצמיחה העולמית[96].
במהלך העשור, הבנקים המרכזיים ניהלו מדיניות מוניטרית מרחיבה - ריביות אפסיות והזרמות כספים[97]
2010 הייתה השנה שבה עבר המשבר הפיננסי העולמי התמרה באירופה ונהפך למשבר חובות. המשבר באירופה, שבו נחשפו חובותיהן הענקיים של ממשלות בפריפריה של היבשת, כמעט שהביא לפירוקו של גוש האירו, הפרויקט הכלכלי השאפתני ביותר של שלהי המאה ה–20. המשבר העלה על נס את מדיניות הצנע שהובלה על ידי נושי הממשלות, והפך את הבנק המרכזי האירופי לשחקן החשוב ביותר ביבשת. ייתכן שהוא גם הוביל בעקיפין לניצחון של תומכי הברקזיט, מהלך הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי. אירופה לא הייתה היחידה שהגדילה חובות. ברחבי העולם הגדילו ממשלות, תאגידים, צרכנים ובנקים את החובות שלהם. בעידוד הריבית הנמוכה, תפח הר החובות העולמי, בהובלת ארצות הברית וסין, ועם סיום 2019 הוא הוערך ב–257 טריליון דולר, 40% יותר משהיה בתחילת העשור.
תוצאותיו של משבר החוב בצמיחה הכה ברחבי אירופה, ברמת החיים של תושבי המדינות מוכות החוב, ועוררו קיטוב פוליטי. הר החובות שהעמיסו כל המשתתפים היה שקול לשווי התוצר הגלובלי כפול 3. הסיכון של ניהול חוב כזה, אם יפרוץ משבר נוסף, גדל והלך — וקיבל ביטוי במשברים מקומיים.
בשנת 2010 סין תפסה את מקומה של יפן כאשר הפכה לכלכלה השנייה בגודלה בעולם (אחרי ארצות הברית).[98] גם ביפן נרשמה הורדת דירוג בשנה הבאה עקב נטל החוב. העשור השני של המאה ה-21 החל בעקבות משבר כלכלי עולמי שאירע לקראת סוף העשור הראשון של המאה ה-21. בפרט, משבר החוב האירופי, שהחל במהלך 2009, המשיך לתוך העשור השני של המאה ה-21 כאשר חששות ממשבר חוב ממשלתי התפתחו בקרב משקיעים שמרניים מבחינה פיסקאלית ביחס למצבן של חלק ממדינות אירופה, כאשר המצב נהיה מתוח במיוחד בתחילת שנת 2010. חברות גוש האירו לגביהן התבססו החששות היו יוון, אירלנד, ספרד ופורטוגל.
למרות משבר החוב האירופי מדד הדאו ג'ונס האמריקני הממוצע רשם את העלייה הארוכה ביותר מאז השגשוג של ענף הטכנולוגיה בסוף שנות ה-90.[99] עם זאת, בשל אינפלציה ועלייה במחירי סחורות גרמו לתסיסה ניכרת במדינות רבות בהן הכנסה הממוצעת הייתה נמוכה יחסית. במדינות מסוימות, ובמיוחד במדינות ערב, התסיסה הפוליטית הפכה במקרים רבים למשברים חברתיים-כלכליים אשר גרמו להפיכות במדינות רבות, בהן בקירגיסטן ובתוניסיה ב-2010, בלוב, סוריה, תימן ומצרים בשנים 2011 ו-2012.
מחיר הנפט עלה עד 2011 לאחר צניחה. ב-2014 תפוקת הנפט העולמית הגיעה לשיא היסטורי עם 93 מיליון חביות ליום.[100] עד שנה זאת מחיר הנפט היה יציב ולאחריה ירד.
עד 2015 שיעורי האג"ח חזרו לטווחים נורמליים ברחבי אירופה, למעט יוון אשר נאלצה להמשיך במדיניות צנע שהוכתבה על ידי מדינות גוש האירו כתנאי להמשך היותה של יוון חלק מהגוש וכתנאי לאישור תוכנית חילוץ מחמירה אף יותר.
בשנת 2018 העלה נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, את המכס על ייבוא פלדה ואלומיניום ועל ייבוא מסין. תגובות נגד של סין מובילות בפועל למלחמת סחר בין ארצות הברית לסין.[101] טראמפ יצא נגד הסכמי סחר אזוריים, בהם לטענתו ארצות הברית לא זכתה לתנאים מיטיבים, ופעל בטקטיקה כלכלית חדשה של התרת הסכמים אזוריים והחלפתם בהסכמים בילטרלים.
אבטחת סייבר
- ערך מורחב – אירועי מתקפות סייבר#העשור השני של המאה ה-21
במהלך העשור נושא אבטחת סייבר (ובפרט תקריות בולטות של מתקפות סייבר בינלאומיות שכללו האקינג, דליפת מידע, וגנבת מידע רגיש) החל לזכות בתשומת לב רבה למדי מצד ממשלות, תאגידים ואינדיבידואלים.
- 25 ביולי 2010 - הדלפת מסמכי מלחמת אפגניסטן (פרשת קייבלגייט) - באתר ויקיליקס פורסמו מעל ל-90,000 מזכרים פנימיים של משרד החוץ האמריקני מהמלחמה באפגניסטן שהודלפו לאתר על ידי צ'לסי מאנינג, חיילת בצבא ארצות הברית, שהעבירה עשרות אלפי מסמכים מסווגים שהורידה מהרשת המסווגת של ארצות הברית, במה שנודע כהדלפה הגדולה בהיסטוריה. המסמכים חשפו כיצד כוחות הקואליציה השתמשו בכוחות מיוחדים על מנת לצוד את מנהיגי הטליבאן ו"להרוג או ללכוד" אותם ללא משפט, כיצד נעשה שימוש הולך וגובר במזל"טים כדי לתקוף את העמדות אשר היו שייכות לכאורה לטליבאן, ניסיונות להסתיר עדויות על כך שהטליבאן רכש טילי קרקע-אוויר וניסיונות להסתיר עדויות על מקרי מוות של אוכלוסייה אזרחית על ידי כוחות הקואליציה ופיגועי התאבדות של הטליבאן.[102][103]
- אוגוסט 2010 - סטקסנט - תולעת מחשב זדונית, אשר זוהתה לראשונה בשנת 2010 אך אשר לכאורה פותחה עוד משנת 2005, אשר הייתה אחראית לגרימת נזק משמעותי לתוכנית הגרעין של איראן. אף על פי שאף מדינה לא הודתה באחריות ליצירת סטקסנט. מומחים מאמינים שישראל וארצות הברית יצרו את התולעת בשיתוף.[104][105]
- 22 באוקטובר 2010 - הדלפת מסמכי מלחמת עיראק (אנ') - ויקיליקס הדליפה קרוב ל-392,000 מסמכים צבאיים של צבא ארצות הברית אודות מלחמת עיראק, חלק מהמסמכים תיעדו מקרים רבים בהם שלטונות ארצות הברית בחרו שלא לדווח על עינויים, עינוי, והפרות אחרות שבוצעו נגד עצורים, וכמו גם ששלטונות ארצות הברית בחרו במכוון שלא להציג את מספר ההרוגים האמיתי במלחמה,[106] להסתיר עדויות על כך שחיילים אמריקנים הרגו מאות אזרחים משום שהיו קרובים מדי למחסומים, ובחרו גם להסתיר פשעי מלחמה אחרים.[107] ההדלפות גם הראו שאיראן מעורבת במלחמה בכך שהיא מספקת למיליציות השיעיות כלי נשק לשימוש נגד אזרחים מוסלמים-סונים ונגד חיילי צבא ארצות הברית.[108] זו הייתה הדליפה הגדולה ביותר בהיסטוריה של צבא ארצות הברית.[109]
- אפריל 2013 - הדלפת מסמכי חשבונות הבנק במקלטי המס (אנ') (The Offshore leaks) - הודלפו מסמכים המכילים מידע על 130,000 חברות ברחבי העולם הרשומות במקלטי מס.[110][111]
- 5 ביוני 2013 - חשיפת פרשת הציתותים הגלובליים בארצות הברית - אדוארד סנודן שעבד כעוזר טכני ב-CIA ובסוכנות לביטחון לאומי, הדליף דרך העיתון הבריטי ה"גארדיאן" קבצים המפרטים כיצד הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) משתמשת בתוכנה סודית המכונה PRISM ("מנסרה"), שבאמצעותה יכול הארגון לעקוב אחר כתובות דואר אלקטרוני, היסטוריית חיפוש, העברת קבצים בין מחשבים, ושיחות המתנהלות בין המשתמשים באתרים רבים, בהם גוגל, פייסבוק, ואפל.[112]
- פברואר 2015 - פרשת חשבונות בנק HSBC (אנ') (סוויס ליקס) - נחשפו מסמכים שהודלפו על ידי עובד לשעבר בבנק HSBC השווייצרי אודות פעולות העלמות מס רחבות היקף שבוצעו על ידי הבנק הרב-לאומי הבריטי HSBC באמצעות חברת הבת השווייצרית שלו HSBC Private Bank.[113]
- 5 ביוני 2015 - הפריצה לשרתי הסוכנות הפדרלית למשאבי אנוש (אנ') - בארצות הברית הסוכנות הפדרלית למשאבי אנוש פרסמה הודעה לתקשורת בה צוין כי שרתי הסוכנות הפדרלית למשאבי אנוש נפרצו ונגנב מהם מידע אודות 21.5 מיליון איש.[114]
- 4 בפברואר 2016 - שוד הבנק המרכזי של בנגלדש (אנ') - קבוצת האקרים, אשר ניסתה לגנוב 951 מיליון דולרים מהבנק המרכזי של בנגלדש, הצליח הצליחה להוציא 81 מיליון דולרים ולהעבירם לפיליפינים ולסרי לנקה.[115][116]
- 3 באפריל 2016 - מסמכי פנמה - 11.5 מיליון מסמכים סודיים הודלפו בידי אלמוני לעיתון הגרמני "זידדויטשה צייטונג". המסמכים נגנבו במקור ממשרד עורכי הדין הפנמי מוסאק-פונסקה והכילו מידע על יותר מ-200,000 חברות מכל העולם ועל בעלי המניות שלהן, ובהם מספר שליטי מדינות. כמו כן, הדלפות חשפו ראיות לפעילות פיננסית ענפה של פוליטיקאים, מיליארדים וסלבריטאים ממדינות שונות במקלטי מס שונים ברחבי העולם, לרבות הלבנת הון, קשרים פסולים בין גופים שונים, ועוד. מאגר המסמכים עובד במשך כשנה בידי ה-ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), בשיתוף עם כמאה כלי תקשורת ברחבי העולם ויותר מ-370 עיתונאים.[117]
- יוני 2016 - דליפת תכתובות הדואר האלקטרוני של הוועדה הלאומית הדמוקרטית (2016) (אנ') - האקרים מסוכנות הביון הרוסית מצליחים לפרוץ לשרתי הוועדה הלאומית הדמוקרטית בארצות הברית ולגנוב את תכתובות הדואר האלקטרוני של ארגון, אשר כללו 19,252 מיילים ו-8,034 קבצים. ביוני וביולי 2016 פורסמו התכתובות ב-DCLeaks וב-WikiLeaks. הדליפה כללה בין היתר הודעות דוא"ל משבעה אנשי צוות מרכזיים בוועדה הלאומית הדמוקרטית אשר הציע כי גורמים מרכזיים בהנהגת הוועדה הלאומית הדמוקרטית חתרו לחבל בקמפיין הבחירות לנשיאות של ברני סנדרס. ב-9 בדצמבר 2016 קהיליית המודיעין של ארצות הברית הגיעה למסקנה רשמית כי ממשלת רוסיה התערבה בבחירות בארצות הברית ב-2016 וכי "נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הורה על ביצוע קמפיין השפעה בשנת 2016 המכוון לבחירות לנשיאות בארצות הברית. מטרותיה של רוסיה היו לערער את אמון הציבור בהליך הדמוקרטי בארצות הברית, להשמיץ את מזכירת המדינה לשעבר והמועמדת הדמוקרטית, הילרי קלינטון, ולפגוע בסיכוי הבחירה שלה לנשיאות".[118]
- 22 בספטמבר 2016 - הפריצה לשרתי Yahoo! (אנ') - חברת Yahoo! דיווחה כי פרטי החשבונות של כל 3 מיליארד משתמשי Yahoo! נפרצו במהלך שני מקרים ב-2013 וב-2014. לכאורה המידע שנגנב כלל שמות, כתובות דוא"ל, מספרי טלפון, שאלות ותשובות האבטחה של כל המשתמשים, תאריכי הלידה והסיסמאות.[119]
- 21 באוקטובר 2016 - מתקפת הסייבר על Dyn - בוצעה מתקפת סייבר נרחבת שכללה התקפת מניעת שירות מבוזרת (DDoS) למערכות Domain Name System (DNS) המופעלות על ידי חברת Dyn. כתוצאה מהמתקפה שירותים ופלטפורמות אינטרנט שונות - כולל Twitter, Reddit, Netflix, Spotify, ניו יורק טיימס, BBC News ו-PayPal - הפכו ללא זמינים למשתמשים באירופה ובצפון אמריקה. קבוצות אנונימוס ו-New World Hackers לקחו אחריות על התקיפה.[120]
- 7 במרץ 2017 - Vault 7 (אנ') - הודלפו באתר ויקיליקס כ-8,000 מסמכים מסווגים של ה-CIA המפרטים שיטות ריגול, מיקומי בסיסים וטכנולוגיות (בעיקר בתחום הסייבר) של המודיעין האמריקני-כך למשל נחשפו יכולות ציתות באמצעות טלוויזיות חכמות, דפדפני אינטרנט ומערכות ההפעלה של רוב הסמארטפונים, כמו גם מערכות הפעלה אחרות כגון Microsoft Windows ו-MacOS.[121]
- 12 במאי 2017 - מתקפת תוכנת הכופר WannaCry - בוצעה מתקפת סייבר חסרת תקדים במעל ל-230 אלף מחשבים ב-150 מדינות כאשר הנזק המוערך נע בין מאות מיליונים למיליארדי דולרים. במסגרת מתקפת סייבר תוכנת כופר תבעה תשלום של 600 דולר בביטקוין לפענוח. ב-18 בדצמבר 2017 הודיע היועץ לביטחון המולדת בממשלו של הנשיא דונלד טראמפ כי צפון קוריאה היא זו שעמדה מאחורי המתקפה.[122]
- 5 בנובמבר 2017 - מסמכי פרדייז - הודלפו 13.4 מיליון מסמכים סודיים המתעדים הימנעות מתשלום מס. מקורם של המסמכים במשרד עורכי הדין "אפלבי", ומוזכרים בהם כ-120,000 שמות של אנשים וחברות, בהם אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת, נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס, ומזכיר המסחר של ארצות הברית, וילבור רוס. על פי ניתוח המידע שנעשה בידי בוסטון קונסלטינג גרופ, שיעור המס שלא שולם מגיע לסכום של 10 טריליון דולר. ברוב המקרים מדובר בתכנון מס, שהוא שימוש בכלים חוקיים או בלקונות משפטיות על-מנת להפחית את חבות המס של יחיד או חברה. במקרים אחרים מדובר בהשתמטות מתשלום מס.
חברה
אוכלוסיית העולם הגיעה בסוף העשור לכ-7.8 מיליארד איש.[דרוש מקור]
דור הבייבי בום מגיע לגיל פרישה באמריקה הצפונית, באירופה ובאוסטרליה. הקפיצה המשוערת בכמות האנשים שיחלו להשתמש בכספי הביטוח הלאומי צפויה להכביד על תקציבי מדינות העולם הראשון.
מדינות אירופה, רוסיה, ויפן, אשר בהם שיעור האוכלוסייה נמצא בירידה הדרגתית לאורך העשורים האחרונים, הן בין האזורים בעולם בהם הזדקנות האוכלוסייה וההשלכות של הזדקנות האוכלוסייה מורגשים כיום במידה ניכרת במיוחד. נכון ל-2019, קרוב ל-30 אחוזים מאוכלוסיית יפן הם מעל גיל 65, מה שהופך את יפן לאומה עם שיעור אוכלוסייה קשישה מהגבוהים בעולם. כתוצאה מכך, ביפן נבחנים כיום פתרונות חברתיים רבים לטיפול בקשישים, לרבות פיתוח רובוטים שיוכלו לסייע בסיעוד. בארצות הברית החשש מכך שדור הבייבי בום יגיע לגיל פרישה הוביל לכך שהועלו בשנים האחרונות הצעות לביצוע רפורמות מהותיות במדיקר ובביטוח הלאומי, ובכלל זה העלאת גיל הפרישה או ביטול תוכניות מסוימות שהיו זמינות בעבר לגמלאים.
העלאת גיל הפנסיה היא נושא נפיץ מבחינה פוליטית בכל מדינה בעולם, וכאשר ראשי השלטון בוחרים לעסוק בכך לרוב הדבר מוביל למחאות ציבוריות גדולות. בשנת 2010 צרפת העלתה את גיל הפרישה מ-60 ל-62, על אף שנערכו הפגנות נרחבות בצרפת נגד השינוי.
מדע וטכנולוגיה
מדע
- מרץ 2010 - התנגשות החלקיקים הראשונה של מאיץ ה-LHC.
- פענוח הגנום של האדם הניאנדרטלי (אנ') (2010)
- יצירת אורגניזם עם גנום מלאכותי (אנ') (2010)
- 4 ביולי 2012 - התגלה במאיץ חלקיקים CERN שעל גבול צרפת-שווייץ החלקיק בוזון היגס. בעקבות הגילוי, פרס נובל לפיזיקה הוענק לפיטר היגס ופרנסואה אנגלר על ניבוי קיומו של החלקיק.
- בפברואר 2016 הכריזו מדענים אמריקאים על תגלית גלי הכבידה שהן ראיות מבוססות לקיומם של גלי כבידה ביקום, אותם חזה איינשטיין בתורת היחסות הכללית.[123]
- 2016 - התוכנה "AlphaGo", אשר פותחה על ידי Google DeepMind, מנצחת לראשונה את אלוף העולם, לי סידול (Lee Sedol) במשחק היפני גו. משום שזהו אחד המשחקים המסובכים ביותר מנקודת מבט חישובית, תוכנת AlphaGo עשתה שימוש פורץ דרך באלגוריתם מיוחד המסתייע ברשת עצבית מלאכותית (שיטת לימוד עמוקה) על מנת לבצע את מהלכי המשחק.
חקר החלל
- אוגוסט 2011 - נאס"א הודיעה כי צילומים חדשים שנלקחו על ידי הגשושית MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) מצביעים על כך כי בעונות החמות זורמים מים מפסגות ההרים במאדים אל העמקים.
- 2014 - רכב החלל פיליי, אותו ייצרה סוכנות החלל האירופית, נחת בהצלחה על פני כוכב השביט 67P/צ'וריומוב-גרסימנקו, ובכך הפך לגשושית הראשונה בהיסטוריה שנחתה בהצלחה על פני שביט.
- מרץ 2015 - הגשושית "שחר" (Dawn) של סוכנות החלל האמריקנית נאס"א מגיעה לכוכב הלכת הננסי קרס.[124]
- 14 ביולי 2015 - הגשושית של נאס"א "ניו הוריזונס" טסה בקרבת כוכב הלכת הננסי פלוטו ומעבירה למרכז הבקרה תצלומים של פלוטו ברזולוציה גבוהה.
- 4 ביולי 2016 - הגשושית ג'ונו מגיעה לכוכב הלכת צדק לאחר מסע של 5 שנים.[125]
- 22 בפברואר 2017 – הודעת נאס"א על גילוי מערכת כוכבי לכת סביב הכוכב TRAPPIST-1 ובה שבעה כוכבי לכת סלעיים באזור ישיב
- 26 באפריל 2018 – גשושית המחקר קאסיני שנשלחה לשבתאי, החלה לצלול לתוך המרווח של הטבעות בין לכוכב הלכת שבתאי (משימת ה Grande Finale). לאחר 22 צלילות בין הטבעות לכוכב הלכת שבתאי, קאסיני התרסקה באופן מכוון לתוך כוכב הלכת שבתאי ב-15 בספטמבר 2017 ונשרפה בחלק העליון של האטמוספירה של שבתאי.[126]
- 6 בפברואר 2018 – לראשונה שוגר הפאלקון כבד מתוצרת SpaceX, עם שיגורו הפך למשגר לוויינים וחלליות המבצעי החזק ביותר בעולם נכון למועד שיגורו.
- עדות ראשונה לגלי כבידה מהמפץ הגדול נאספת בידי רדיו-טלסקופ כחלק מניסוי BICEP2
- 10 באפריל 2019 - תמונה של חור שחור בגלקסיה האליפטית M87 תועדה לראשונה בהיסטוריה באמצעות Event Horizon Telescope (אנ').[127][128]
- 11 באפריל 2019 - הגשושית הישראלית בראשית מגיעה לירח, ובכך הופכת להיות החללית הראשונה ששוגרה על ידי גוף פרטי ולא ממשלתי והזולה ביותר באופן משמעותי מכל פרויקט שיגור לירח אחר, שהגיעה לירח.
-
בעשור השני של המאה ה-21 חלה תנופה בקידום חקר החלל מצד גופים פרטיים. בתמונה - החללית דרגון 2, שפותחה על ידי החברה הפרטית SpaceX, לצד מייסד החברה אילון מאסק
-
נחיתת שני המאיצים בטיסה הראשונה של פאלקון כבד, 6 בפברואר 2018
-
חור שחור כפי שתועד בפעם הראשונה בהיסטוריה בגלקסיה האליפטית M87 (תועד על ידי Event Horizon Telescope, והופץ ב־10 באפריל 2019)
-
מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס חושף לראשונה את ה-iPad במסיבת עיתונאים שנערכה ב-27 בינואר 2010
-
המכונית האוטונומית של גוגל Waymo אשר מותאמת לנהיגה ללא נהג
-
במהלך העשור נכנסים לשווקים מכשירי/יישומי עוזרים וירטואליים
-
רחפן מסוג קסהקופטר (6 מנועים) המשמש להעברת משלוחים
-
במהלך העשור חלה עליה משמעותית במכירת דגמים ביתיים של מדפסות תלת-ממד.
-
שעון חכם המציג הודעת אימייל
-
כלי רכב חשמליים והיברידיים הופכים פופולריים במדינות רבות בעולם המערבי במהלך העשור.
-
רובוט-שליח ממתין במעבר חצייה ברדווד סיטי שבקליפורניה, ספטמבר 2017
תרבות פופולרית
קולנוע
- זוכי האוסקר: נאום המלך (2010), הארטיסט (2011), ארגו (2012), 12 שנים של עבדות (2013), בירדמן (2014), ספוטלייט (2015), אור-ירח (2016), צורת המים (2017), הספר הירוק (2018), פרזיטים (2019).
- שוברי הקופות הוליוודיים הגדולים ביותר של העשור היו (מהמכניס ביותר למכניס פחות): הנוקמים: סוף המשחק (2019), מלחמת הכוכבים - פרק 7: הכוח מתעורר (2015), הנוקמים: מלחמת האינסוף (2018), עולם היורה (2015), הנוקמים (2012), מהיר ועצבני 7 (2015), הנוקמים: עידן אולטרון (2015), הפנתר השחור (2018), הארי פוטר ואוצרות המוות (ב') (2011), מלחמת הכוכבים - פרק 8: אחרוני הג'דיי (2018), עולם היורה: נפילת הממלכה (2018), לשבור את הקרח (2013), היפה והחיה (2017), משפחת סופר-על 2 (2018), מהיר ועצבני 8 (2017), איירון מן 3 (2013), המיניונים (2015), קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים (2016), אקוומן (2018), קפטן מארוול (2019)
- ב-31 בינואר 2010, הפך "אווטאר" לסרט הראשון בהיסטוריה שהכניס מעל ל-2 מיליארד דולר בקופות ברחבי העולם.[129]
- בשנת 2010, הפך הסרט "צעצוע של סיפור 3" לסרט האנימציה הראשון בהיסטוריה שהכניס מעל למיליארד דולר ברוטו ברחבי העולם.[130]
- ב-20 ביולי 2019 הפך הסרט "הנוקמים: סוף המשחק" לסרט המכניס ביותר בהיסטוריה, עם הכנסות של מעל ל-2.78 מיליארד דולר.
טלוויזיה
- במהלך העשור חלה ירידה מהותית בכמות המנויים לשירותי הטלוויזיה בכבלים כאשר לקוחות רבים ברחבי העולם (שזכו לכינוי "Cord cutters" בחרו להסתמך במקום זאת על שירותי סטרימינג באינטרנט בלבד כגון Hulu, Netflix, ו-Amazon Video. במקביל, החברות הגדולות שמספקות שירותי הזרמת מדיה החלו לזכות בפופולריות עצומה ברחבי עולם החלו ולייצר תוכניות וסרטים מקוריים. לקראת סוף העשור נטפליקס, החברה הגדולה בתחום מתחילה להתמודד עם מועמדים רבות כגון אפל ודיסני שהשיקו שירותי סטרימינג משלהן.
- חלה ירידה מהותית בפופולריות של פורמט הטלוויזיוני הוותיק אופרות סבון בעוד שחלה עליה מהותית בפופולריות של תוכניות מציאות ותוכניות אירוח. תוכניות אופרות הסבון הוותיקות "One Life to Live" ו"כל ילדיי" בוטלו.
- העלייה בפופולריות של שירותי הזרמת מדיה תרמה לכך שכמות גדולה בהרבה של צופים החלה לצפות בסדרות טלוויזיה, ולכך שיוצרו סדרות רבות יותר עם עלילה מורכבת יותר מהסדרות שפותחו על ידי רשתות טלוויזיה עד היום.
- הסדרה "בית הקלפים" הייתה לסדרת הטלוויזיה המקוונת הראשונה שמשודרת באינטרנט בלבד שהייתה מועמדת לפרס אמי של שנת 2013 בקטגוריית סדרת הטלוויזיה הטובה ביותר.
- תוכניות וסדרות טלוויזיה בולטות מחו"ל שעלו לשידור במהלך העשור: המתים המהלכים (2010), שרלוק (2010) אחוזת דאונטון (2010), אימפריית הפשע (2010), משחקי הכס (2011), מראה שחורה (2011), הומלנד (2011), אלמנטרי (2012), ברוקלין תשע-תשע (2013), הרשימה השחורה (2013), כתום זה השחור החדש (2013), ריי דונובן (2013), פארגו (2014), המדריך לרוצח (2014), זרה (2014), נרקוס (2015), ריק ומורטי (2015),האיש במצודה הרמה (2015), החיים עצמם (2016), דברים מוזרים (2016), וסטוורלד (2016), סיפור פשע אמריקאי (2016), הכתר (2016), ריברדייל (2017), סיפורה של שפחה (2017), בית הנייר (2017), להרוג את איב (2018), השומרים (2019), חומריו האפלים (2019).
מוזיקה
- הסינגלים הנמכרים ביותר בארצות הברית במהלך העשור לפי מגזין בילבורד: "Tik Tok" (2010), "Rolling in the Deep" (2011), "Somebody That I Used to Know" (2012), "Thrift Shop" (2013), "Happy" (2014), "Uptown Funk" (2015), "Love Yourself" (2016), "Shape of You" (2017), "God's Plan" (2018), "Old Town Road" (2019)
ספרות
- הספרים שנכללו הכי הרבה שבועות בכל השנה ברשימת רבי-המכר של הניו יורק טיימס בקטגוריית סיפורת: הנערה שבעטה בקן הצרעות (2010), העזרה (2011), חמישים גוונים של אפור (2012), התופת (2013), החוחית ו-נעלמת (2015), הבחורה על הרכבת (אנ') (2016), האי קמינו (אנ') (2017), הנשיא נעדר (2018), Where the Crawdads Sing (2019)
- ספרים בולטים נוספים שיצאו לראשונה לשווקים בחו"ל במהלך העשור: אשמת הכוכבים, משחקי הרעב - עורבני חקיין, שחקן מספר אחת, לבד על מאדים
מחשוב
משחקי וידאו
- במהלך העשור מתחילות לצאת לשווקים קונסולות הדור השמיני - Xbox One, פלייסטיישן 4, פלייסטיישן 4 פרו, Xbox One X, נינטנדו סוויץ' ו-Wii U.
- פלייסטיישן 4 של סוני הופכת לקונסולת המשחקים הנמכרת ביותר.
- במהלך אמצע העשור מתחילים לצאת לשווקים גרסאות דור ראשון של משקפי מציאות מדומה המיועדות לשימוש במשחקי מציאות מדומה בהם אוקולוס ריפט (שמפותח על ידי חברת Oculus VR) וה-HTC Vive (שמפותח בשיתוף פעולה בין חברת HTC וחברת Valve) וה-PlayStation VR (שמפותח על ידי חברת סוני) בו ניתן להשתמש רק באמצעות קונסולת פלייסטיישן.[131]
- משחקי הטלפונים החכמים הבולטים ביותר שיצאו לשווקים במהלך העשור - פוקימון גו, סדרת משחקי אנגרי בירדס, קנדי קראש, קלאש רויאל, Clash of Clans, Subway Surfers, Temple Run, Flappy Bird, Slither.io, Agar.io, Fruit Ninja, Draw Something
- משחקי הקונסולות והמחשב הבולטים ביותר שיצאו לשווקים במהלך העשור - Grand Theft Auto V, סדרת משחקי Assassin's Creed, מיינקראפט, Far Cry 3, Far Cry 4, Fallout 4, פורטנייט, סדרת משחקי god of war
-
הדור הראשון של משקפי המציאות המדומה אוקולוס ריפט
אינטרנט
- אתרי/יישומי אינטרנט בולטים שהושקו במהלך העשור: וואטסאפ (2010), פינטרסט (2010), אינסטגרם (2011), סנאפצ'ט (2011), טינדר (2012), Vine (2013)
מגמות אופנה
- ערך מורחב – אופנה במדינות המערב בעשור השני של המאה ה-21
פריטים אופנתיים בעשור השני של המאה ה-21 כוללים בין יתר ספינר,[132] גלגשת דו-גלגלית בייצוב עצמי[133][134] (מכונה גם הוברבורד), מוט הסלפי והקורקינט הממונע.[135]
-
ספינר היה משחק פופולרי במיוחד בקרב ילדים ברחבי העולם במהלך העשור
-
גלגשת דו-גלגלית בייצוב עצמי, אשר הומצאה בשנת 2013 על ידי הממציא האמריקאי שן צ'אן, והפכה פופולרית באמצע העשור
אדריכלות
- גורד השחקים בורג' ח'ליפה בדובאי, אשר בנייתו הסתיימה ב-2010, הפך לבניין הגבוה בעולם ועבר בכ-319 מטר את טאיפיי 101, המגדל שהיה הגבוה ביותר עד אז.
- מרכז הסחר העולמי החדש, אשר נחנך בנובמבר 2014, הופך לבניין הגבוה בארצות הברית במקום מגדל סירס.
- במהלך 2011 סכר שלושת הערוצים בסין מספק לראשונה את מלוא כוחו - 22.5 ג'יגה ואט.
- מנהרת בסיס הגוטהארד, מנהרת הרכבת הארוכה ביותר בעולם, נפתחה לתנועה אזרחית בחודש דצמבר 2016.
- במהלך 2017 התחילה בנייתו של סכר באיחטאן, תחנת הכוח ההידרואלקטרית השנייה בגודלה בעולם והסכר הרביעי בגודלו בעולם מבחינת נפח.
ספורט
במהלך העשור התקיימו שישה משחקים אולימפיים:
- אולימפיאדת החורף של 2010 - נערכה בין 12 בפברואר ל-28 בפברואר 2010 בעיר ונקובר בקנדה.[136]
- אולימפיאדת הקיץ של 2012 - נערכה בין 27 ביולי ל-12 באוגוסט 2012 בעיר לונדון שבממלכה המאוחדת. העיר הראשונה שאירחה את המשחקים בפעם השלישית; האולימפיאדה הראשונה בה יש ייצוג נשי בכל הנבחרות.[137]
- אולימפיאדת החורף של 2014 - נערכה בין 7 בפברואר ל-23 בפברואר 2014 בעיר סוצ'י שברוסיה.[138]
- אולימפיאדת הקיץ של 2016 - נערכה בין 5 באוגוסט ל-21 באוגוסט 2016 בעיר ריו דה ז'ניירו שבברזיל. האולימפיאדה הראשונה ביבשת דרום אמריקה.[139]
- אולימפיאדת החורף של 2018 - נערכה בין 9 בפברואר ל-25 בפברואר 2018 בעיר בפיונגצ'אנג שבקוריאה הדרומית.[140]
- המונדיאל
במהלך העשור נערכו שלושה מונדיאלים:
- מונדיאל 2010 - נערך בין 11 ביוני ל-11 ביולי 2010 בדרום אפריקה. במשחק הגמר ניצחה ספרד את הולנד בתוצאה 1–0. זהו המונדיאל הראשון שנערך ביבשת אפריקה.[141]
- מונדיאל 2014 - נערך בין 12 ביוני ל-13 ביולי 2014 בברזיל. במשחק הגמר ניצחה גרמניה את ארגנטינה בתוצאה 1–0.[142]
- מונדיאל 2018 - נערך בין 14 ביוני ל-15 ביולי 2018 ברוסיה. במשחק הגמר ניצחה צרפת את קרואטיה בתוצאה 4–2.[143]
- אליפות אירופה בכדורגל
במהלך העשור נערכו שני משחקי אליפות אירופה בכדורגל:
- יורו 2012 - נערך בין 8 ביוני ל-1 ביולי 2012 בפולין ובאוקראינה. במשחק הגמר ניצחה ספרד את איטליה בתוצאה 0-4.[144]
- יורו 2016 - נערך בין 10 ביוני ל-10 ביולי 2016 בצרפת. במשחק הגמר ניצחה פורטוגל את צרפת בתוצאה 0-1.[145]
אנשים בולטים
מנהיגי עולם בולטים
מנהיגי עולם שנכללו במהלך העשור בצמרת רשימת אנשי השנה של המגזין "טיים":
- ברק אובמה נשיא ארצות הברית (מתחילת העשור עד 2017). פעילות חוץ בולטת: תמיכה באביב הערבי, חימום היחסים עם קובה והסכם הגרעין האירני.
- אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה (בין השנים 2005 עד 2021).
- דונלד טראמפ נשיא ארצות הברית (2017 עד סוף העשור). פעילות חוץ בולטת: יציאה מהסכם הגרעין האירני ומלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין.
שחקנים / אנשי בידור
Dwayne Johnson Hercules 2014 (cropped).jpg |דוויין ג'ונסון Tom Cruise by Gage Skidmore.jpg |טום קרוז Jennifer Lawrence SDCC 2013 X-Men.jpg|ג'ניפר לורנס </gallery>
זמרים ולהקות
ספורטאים
העשור השני של המאה ה-21 בישראל
ראו גם – 2010 בישראל, 2011 בישראל, 2012 בישראל, 2013 בישראל, 2014 בישראל, 2015 בישראל, 2016 בישראל, 2017 בישראל, 2018 בישראל, 2019 בישראל |
אירועים משמעותיים בישראל
ציוני-דרך לפי תאריכים
- 31 במאי 2010 - לוחמי שייטת 13 משתלטים על המשט שניסה לפרוץ את הסגר על רצועת עזה. במהלך ההשתלטות על ה"מרמרה", אשר לא נענתה לקריאה לעצור, פורץ עימות אלים בין חלק מנוסעי הספינה לחיילים אשר במהלכו נהרגים 10 מנוסעי הספינה ונפצעים מספר חיילי צה"ל.[146]
- 2 בדצמבר 2010 - השרפה בכרמל - השריפה הגדולה בתולדות מדינת ישראל מתרחשת ונמשכת עד 6 בדצמבר 2010. בשריפה נספו 44 בני אדם (42 ביום השריפה ראשון, ועוד 2 עד כ-3 שבועות מיום כיבוי השריפה) ופונו כ-17,000 מבתיהם; בשריפה נשרפו כ-50,000 דונם והושמדו כחמישה מיליון עצים.[147]
- 30 בדצמבר 2010 - משה קצב, נשיא מדינת ישראל לשעבר, מורשע בעבירות בנושאים שבצנעה על ידי בית משפט בתל אביב.
- קיץ 2011 - מחאת האוהלים - סדרת הפגנות רחבות היקף מתקיימות ברחבי ישראל במחאה על יוקר הדיור והמחיה בישראל.[148]
- אוקטובר 2011 – הושגה עסקה בין ישראל לארגון החמאס אשר במסגרתה שוחרר החייל הישראלי השבוי גלעד שליט בתמורה ל-1,027 אסירים פלסטינים וערבים-ישראלים, בהם מאות טרוריסטים שנשפטו למאסרי עולם על ביצוע ותכנון פיגועי טרור ובכללם רצח של 569 אזרחים ישראלים.[149]
- 14 - 21 בנובמבר 2012 – מבצע עמוד ענן: כוחות צה"ל ערכו מבצע צבאי רחב היקף ברצועת עזה אשר במהלכו הותקפו עשרות מטרות ברצועת עזה כתגובה על ירי רקטות כבד על יישובי עוטף עזה. במהלך המבצע פגע צה"ל בלמעלה מ-1,500 מטרות והרג כ-30 פעילי טרור בכירים, ומנגד נורו מרצועת עזה 1,506 רקטות אל עבר ראשון לציון, באר שבע, אשדוד, אשקלון ומרכזי אוכלוסייה אחרים בישראל, כאשר 421 מתוכם יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל. במהלך העימות תל אביב ספגה לראשונה פגיעות טילים מאז מלחמת המפרץ, ורקטות נורו גם לעבר ירושלים.[150]
- 8 ביולי 2014 - 26 באוגוסט 2014 – מבצע צוק איתן: כוחות צה"ל ערכו מבצע צבאי רחב היקף ברצועת עזה לנוכח ירי רקטות בלתי פוסק לעבר אוכלוסייה אזרחית בישראל.
- 15 בפברואר 2016 - ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, החל לרצות עונש מאסר של 19 חודשים בכלא מעשיהו, לאחר שהורשע בפלילים.[151]
- 13 בספטמבר 2015 - 31 בדצמבר 2016 - אינתיפאדת הסכינים, אירועי טרור בהם רוב המפגעים משתמשים בסכינים וכלים מסוכנים אחרים על מנת לבצע פיגועי טרור.[152]
- 12 במאי 2018 – נטע ברזילי מישראל מנצחת בתחרות האירוויזיון 2018 שהתקיימה בליסבון, עם השיר "Toy". זהו הניצחון הרביעי של ישראל באירוויזיון מאז השתתפותה הראשונה ב-1973[153]
- 14 במאי 2018 – שגרירות ארצות הברית בישראל נפתחה בירושלים בטקס חגיגי.[154]
- 18 ביוני 2018 – גונן שגב, שר האנרגיה לשעבר, מואשם בריגול לטובת איראן.[155][156]
- 9 באפריל 2019 – הבחירות לכנסת העשרים ואחת, הכנסת הראשונה שלא מוקמת בה ממשלה.
- 30 ביוני 2019 – המראת הטיסה האחרונה משדה דב.
- 17 בספטמבר 2019 - מתקיימות הבחירות לכנסת ה-22, הפעם הראשונה בה נערכות פעמיים בשנה בחירות ארציות בישראל.
-
אחת מהאוניות שניסו לפרוץ את הסגר על רצועת עזה עליה השתלטו לוחמי שייטת 13 ואשר בה פרץ העימות האלים בין לוחמי שייטת 13 לפעילי המשט, 31 במאי 2010.
-
השרפה בכרמל - אסון השריפה הכבד ביותר בתולדות מדינת ישראל, דצמבר 2010
-
עסקת שליט, אוגוסט 2011
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ עשור אחרי, דור האביב הערבי פותח את הלב, באתר וואלה!, 18 בדצמבר 2020
- ^ סוכנויות הידיעות, המהפכה בתוניסיה: רוב ההפגנות אורגנו באמצעות הרשתות החברתיות, באתר כלכליסט, 15 בינואר 2011
- ^ ניר יהב, שנה אחרי: הצעירים במצרים מצטערים על המהפכה?, באתר וואלה!, 27 בינואר 2012
- ^ קדאפי נתפס חי - ההמונים ביצעו בו לינץ', באתר מאקו
- ^ מערכת וואלה! חדשות, ברוסיה הוגברה הכוננות בנמלי התעופה, באתר וואלה!, 29 במרץ 2010
- ^ אולגה ויניאר, מוסקבה: עשרות הרוגים בפיגוע בנמל התעופה, באתר כלכליסט, 24 בינואר 2011
- ^ מערכת וואלה! חדשות, מתקפת טרור באוסלו: לפחות 93 הרוגים בשני פיגועים, באתר וואלה!, 23 ביולי 2011
- ^ יצחק בן-חורין, ynet, טרור בבוסטון - המרדף בעיירה: המצור עשוי להימשך כל הסופ"ש, באתר כלכליסט, 19 באפריל 2013
- ^
שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ
פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים ברק רביד ורויטרס, פיגוע בקניון בבירת קניה: 39 בני אדם נרצחו ו-150 נפצעו, באתר הארץ - ^ סוכנויות הידיעות, כ-140 הרוגים בפיגוע בבית ספר בפקיסטן, באתר וואלה!, 16 בדצמבר 2014
- ^ סוכנויות הידיעות, תוניסיה חיסלה את מתכנן הטבח במוזיאון הלאומי, באתר וואלה!, 29 במרץ 2015
- ^
שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ
פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים רויטרס ו"הארץ", יותר מ-140 הרוגים בפיגועים במסגדים שיעים בתימן, באתר הארץ - ^ סוכנויות הידיעות, טבח בקניה: 147 נרצחו במתקפה בקמפוס, באתר ynet, 2 באפריל 2015
- ^ "מתקפת טרור בפריז: 127 נרצחו, עשרות נפצעו, מופע רוק הפך למרחץ דמים". Ynet.co.il. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "לפחות 30 הרוגים ו-200 פצועים במתקפת טרור משולבת בבריסל - וואלה! חדשות". News.walla.co.il. 2016-03-22. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "מתקפת טרור בצרפת: 84 נרצחו בפיגוע משאית בחגיגות יום הבסטיליה בניס". Ynet.co.il. 2016-07-15. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "פיגוע בברלין: נהג משאית דהר לקהל בשוק חג המולד, רצח 12 ופצע 48". Ynet.co.il. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "פיגוע בבריטניה: 22 הרוגים ו-59 פצועים בפיצוץ בהופעה במנצ'סטר - וואלה! חדשות". News.walla.co.il. 2017-05-23. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "פוצצו מטען וירו: 235 נרצחו בפיגוע במסגד בסיני". Ynet.co.il. 2017-11-24. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ סוכנויות הידיעות, אפגניסטן: 95 נרצחו בפיצוץ אמבולנס תופת, באתר ynet, 27 בינואר 2018
- ^ ראו כתבת הניו יורק טיימס מ-29 בנובמבר 2006: Iran Resolution, Still Not Final, Drops Mention of Sanctions.
- ^ ההחלטה הוגדרה על ידי "גורם מדיני" להארץ כ"ריקה מתוכן" לאור ריכוכים משמעותיים שעברה הטיוטה. דיווח זה מ-5 במרץ 2008.
- ^ אמיר אורן, רשמו לפניכם: דצמבר 2009, איראן גרעינית, באתר הארץ, 14/11/2008
- ^ הערכת המודיעין הלאומית האמריקנית (NIE) הכוללת את הערכת 16 סוכנויות המודיעין של ארצות הברית מדצמבר 2007. ה-INR (סוכנות המודיעין של מחלקת המדינה) העריך כי איראן לא תצליח להשיג פצצה במסלול העשרת האורניום עד 2013 בשל קשיים טכניים. כל הסוכנויות העריכו כי איראן לא תצליח לייצר מספיק חומר בקיע על בסיס מסלול הפלוטוניום בשביל פצצה גרעינית לפני 2015. ראו את המסקנות של הערכת המודיעין הלאומית ב Iran: Nuclear Intentions and Capabilities
- ^ אוני, אסף (2020-01-04). "גלי ההגירה והפליטים מעצבים מחדש את הדמוקרטיה המערבית". Globes. נבדק ב-2021-07-25.
- ^ כשאתם אומרים פופוליזם, אתם מתכוונים לשמאל, ימין, או לדונלד טראמפ?, באתר Haaretz הארץ
- ^ מהו פופוליזם?, באתר eureka.org.il
- ^ מהפכת השמאל בארה"ב: כמה כוח באמת יש לפרוגרסיבים?, באתר www.ynet.co.il, 2021-07-03
- ^ קרני, יואב (2018-12-30). "מהפכנים הפוכים באמריקה הלטינית: פופוליזם מימין ומשמאל". Globes. נבדק ב-2021-07-25.
- ^ סוכנויות הידיעות, תם עידן סרקוזי, הולנד נבחר לנשיאות צרפת, באתר ynet, 6 במאי 2012
- ^ ynet, יום הדמים באוקראינה: "יותר מ-100 נהרגו", באתר כלכליסט, 20 בפברואר 2014
- ^ עמרי נחמיאס, שליח וואלה! לקייב, המחאה הגיעה לשיא: הפרלמנט בקייב הדיח את הנשיא, טימושנקו שוחררה, באתר וואלה!, 22 בפברואר 2014
- ^ אלי לאון, מלך ספרד: "לא רציתי שבני יהיה כמו צ'רלס", באתר ישראל היום, 9 ביוני 2014
- ^ יוני גבאי, סקוטלנד הכריעה: לא רוצה עצמאות, באתר כיכר השבת, 19 בספטמבר 2014
- ^ ynet והסוכנויות, דרמה בבריטניה: בחרה לעזוב את אירופה, באתר ynet, 24 ביוני 2016
- ^ אייל להמן, צרפת אמרה לא ללה פן: מקרון נבחר לנשיא, באתר ynet, 7 במאי 2017
- ^ ynet, בלי ברקזיט: תרזה מיי הודיעה בדמעות על התפטרותה, באתר ynet, 24 במאי 2019
- ^ Deutsche Welle (www.dw.com), Is there a right-wing surge in South America? | DW | 28.10.2018, DW.COM (באנגלית בריטית)
- ^ Peru: Kuczynski victory is part of a broader political shift in the region, Oliver Stuenkel (באנגלית אמריקאית)
- ^ רויטרס, נשיאת ברזיל דילמה רוסף הודחה בהצבעה בבית התחתון של הקונגרס, באתר מעריב אונליין, 18 באפריל 2016
- ^ שירות גלובס, מהפכה בוונצואלה: מנהיג האופוזיציה הכריז על עצמו כנשיא החדש, באתר גלובס, 23 בינואר 2019
- ^ סוכנויות הידיעות, מהפך במכסיקו: אנריקה "החתיך" נבחר לנשיא, באתר ynet, 2 ביולי 2012
- ^ סוכנויות הידיעות, שדה קרב במיזורי: המשמר הלאומי הוקפץ, באתר ynet, 18 באוגוסט 2014
- ^ רויטרס, אחרי יותר מ-50 שנות נתק: אובמה הכריז על חידוש היחסים עם קובה, באתר וואלה!, 01 ביולי 2015
- ^ דרמה בארה"ב: הממשל הושבת לאחר מחלוקות על התקציב, באתר "סרוגים", 22 בדצמבר 2018
- ^ רויטרס, דוח מולר נחשף: טראמפ ניסה להשתלט על החקירה ולהדיח את התובע המיוחד, באתר וואלה!, 19 באפריל 2019
- ^ יעל אבן-אור, דרום סודן חוגגת עצמאות: "נולדים מחדש", באתר וואלה!, 09 ביולי 2011
- ^ מים מים באסון, באתר דבר ראשון
- ^ רועי קייס ואליאור לוי, הפיכה שנייה: צבא מצרים הדיח את מוחמד מורסי, באתר ynet, 4 ביולי 2013
- ^ ג'ייקוב זומה התפטר מנשיאות דרום אפריקה | ישראל היום, באתר ישראל היום
- ^ סוכנויות הידיעות, ההפיכה בתאילנד: הצבא עצר את ראש הממשלה המודחת, באתר וואלה!, 23 במאי 2014
- ^ רויטרס, הפיכה בתימן? המורדים השיעים השתלטו על ארמון הנשיאות, באתר וואלה!, 20 בינואר 2015
- ^ ד"ר איתי גל, אזהרת מסע לדרום אמריקה: מהו נגיף הזיקה ומי בסכנה?, באתר ynet, 17 בינואר 2016
- ^ חיים איסרוביץ', הווירוס המסתורי שמקורו בסין מעורר בהלה עולמית, באתר מעריב אונליין, 19 בינואר 2020
- ^ סוכנויות הידיעות, צונאמי אדיר ביפן לאחר רעש של 8.9 בסולם ריכטר, באתר ynet, 11 במרץ 2011
- ^ מערכת וואלה! חדשות, רגעי האימה אחרי רעש האדמה בצ'ילה, באתר וואלה!, 27 בפברואר 2010
- ^ מערכת וואלה! חדשות, לפחות 400 הרוגים ברעידת אדמה בסין, באתר וואלה!, 14 באפריל 2010
- ^ סוכנויות הידיעות, מצגת: 153 הרוגים בהתפרצות הר הגעש מראפי באינדונזיה, באתר הארץ, 9 בנובמבר 2010
- ^ מערכת וואלה! חדשות, פקיסטן: שטפונות גבו את חייהם של 800 בני אדם, באתר וואלה!, 31 ביולי 2010
- ^ סוכנויות הידיעות, ברזיל: 81 בני אדם נהרגו בשטפונות ומפולות בוץ, באתר ynet, 6 באפריל 2010
- ^ מערכת וואלה! חדשות, ניו זילנד: עשרות נהרגו ברעש בעיר קרייסטצ'רץ', באתר וואלה!, 22 בפברואר 2011
- ^ AP, כ-440 גופות בפיליפינים: 'חומות מים הציפו כפרים', באתר ynet, 17 בדצמבר 2011
- ^ ארה"ב: הוריקן סנדי מכה בחוף המזרחי, באתר מאקו
- ^ סופת טייפון קטלנית בפיליפינים: כ-240 נהרגו, באתר מאקו
- ^ סוכנויות הידיעות, הסופה "הייאן" פגעה בפיליפינים - לפחות 1,200 בני אדם נהרגו, באתר כלכליסט, 9 בנובמבר 2013
- ^ סוכנויות הידיעות, מפולות שלגים קטלניות באפגניסטן: יותר מ-100 נהרגו, באתר וואלה!, 25 בפברואר 2015
- ^ כ-1,500 הרוגים ברעש האדמה בנפאל: "שעות קריטיות", באתר גלובס, 25 באפריל 2015
- ^ חשש בארה"ב: הוריקן "אירמה" מתחזק, באתר מאקו
- ^ בגלל מזג האוויר: מטוס אתיופי התרסק לאחר שהמריא מלבנון לכיוון אתיופיה, באתר גלובס, 25 בינואר 2010
- ^ מכה קשה לפולין: נשיא פולין נהרג בהתרסקות מטוס קטלנית ברוסיה יחד עם צמרת הממשל, באתר גלובס, 10 באפריל 2010
- ^ סוכנויות הידיעות, הולנד המומה בעקבות אסון המטוס בלוב, באתר nrg, 12 במאי 2010
- ^ דודי כהן, 77 הרוגים בתאונת מטוס בצפון-מערב איראן, באתר ynet, 9 בינואר 2011
- ^ רויטרס, מרוקו: 80 הרוגים בהתרסקות מטוס הרקולס צבאי, באתר וואלה!, 26 ביולי 2011
- ^ חיים לב, רוסיה: 50 הרוגים בהתרסקות מטוס, באתר ערוץ 7, 17 בנובמבר 2013
- ^ מערכת וואלה! חדשות, אלג'יריה: עשרות הרוגים בהתרסקות מטוס צבאי, באתר וואלה!, 11 בפברואר 2014
- ^ ynet, דרמה באסיה: אבד קשר עם מטוס בואינג 777, באתר ynet, 8 במרץ 2014
- ^ אסף גולן, תפנית מפתיעה בחיפוש המטוס המלזי האבוד, באתר ישראל היום, 18 במרץ 2018
- ^ אילן גטניו, המטוס המלזי: התשובה עדיין נמצאת בין הגלים, באתר ישראל היום, 6 במרץ 2019
- ^ ynet, היעלמות, יירוט והיעלמות: 2014 של מלזיה, באתר ynet, 28 בדצמבר 2014
- ^ ynet, מטוס עם 116 בני אדם נעלם באפריקה, באתר ynet, 24 ביולי 2014
- ^ ynet, נעלם מטוס נוסעים מאינדונזיה לסינגפור, באתר כלכליסט, 28 בדצמבר 2014
- ^ שירות כלכליסט ו-ynet, התרסקות המטוס: "טייס המשנה אנדראס לוביץ גרם לכך בכוונה", באתר כלכליסט, 26 במרץ 2015
- ^ שרון עידן וסוכנויות הידיעות, אלג'יריה: 257 הרוגים בהתרסקות מטוס צבאי, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 11 באפריל 2018
- ^ ynet, קובה: נפגעים רבים בהתרסקות מטוס נוסעים זמן קצר אחרי ההמראה, באתר כלכליסט, 18 במאי 2018
- ^ וול סטריט ג'ורנל, מטוס בואינג של חברת התעופה האינדונזית ליון אייר עם 188 נוסעים התרסק סמוך לג'קרטה, באתר גלובס, 29 באוקטובר 2018
- ^ סוכנויות הידיעות, אתיופיה: 157 נוסעים, בהם שני ישראלים, נהרגו בהתרסקות מטוס, באתר וואלה!, 10 במרץ 2019
- ^ סתיו ספיבק וסוכנויות הידיעות, טביעת הספינה ברוסיה: נהר של מחדלים, באתר ynet, 12 ביולי 2011
- ^ סוכנויות הידיעות, 5 גופות נוספות נמצאו בקוסטה קונקורדיה, באתר nrg, 22 במרץ 2012
- ^ אסון המעבורת בקוריאה: עלה ל-212 מניין ההרוגים, 90 עדיין נעדרים, באתר ynet, 30 באפריל 2014
- ^ AP, שקעה תוך 2 דקות בציקלון. מאות נעדרים בסין, באתר ynet, 2 ביוני 2015
- ^ בנגלדש: מניין ההרוגים בהתמוטטות הבניין עולה על 1,100, באתר ynet, 11 במאי 2013
- ^ הסתיימו פעולות החילוץ בטורקיה: 301 נהרגו באסון המכרה, באתר מאקו
- ^ AP, מחקר: באסון במכה נהרגו 2,411 בני אדם, באתר nrg, 10 בדצמבר 2015
- ^ סוכנויות הידיעות, הטבח בלאס וגאס: פאדוק ירה 200 כדורים לעבר מאבטח במסדרון, באתר וואלה!, 10 באוקטובר 2017
- ^ AP, פקיסטן: 150 ניצלו תאונה כדי לאסוף דלק - ונשרפו למוות, באתר ynet, 25 ביוני 2017
- ^ ליאו ליידרמן, מה מניע צמיחה כלכלית לאורך זמן?, באתר אוניברסיטת תל אביב, החל מדקה 19:16
- ^ "העשור המדהים, המסוכן והמפחיד שיסתיים בשבוע הבא". TheMarker. נבדק ב-2021-07-25.
- ^ Tomoko A. Hosaka. "Japan confirms China surpassed its economy in 2010". Yahoo!. אורכב מ-המקור ב-20 בפברואר 2011.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "When were the most prolific bull and bear market periods in the United States?" Federal Reserve Bank of San Francisco, 2001. Web. 6 January 2015.
- ^ "International Energy Statistics – EIA". www.eia.gov. נבדק ב-19 בינואר 2016.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ טראמפ, סין, הכלכלה הגלובלית וישראל, באתר אוניברסיטת תל אביב
- ^ Nick Davies and David Leigh, Afghanistan war logs: Massive leak of secret files exposes truth of occupation, באתר הגרדיאן, 25 ביולי 2010
- ^ Foley, Stephen (25 ביולי 2010). "Whistleblower's leaked US files reveal state of Afghan war". The Independent.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Ellen Nakashima (2 ביוני 2012). "Stuxnet was work of U.S. and Israeli experts, officials say". The Washington Post.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ U.S. Hacked Into Iran's Critical Civilian Infrastructure For Massive Cyberattack, New Film Claims, BuzzFeed
- ^ Davies, Nick; Steele, Jonathan; Leigh, David (22 באוקטובר 2010). "Iraq war logs: secret files show how US ignored torture". the Guardian. נבדק ב-25 ביוני 2016.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Glanz, James; Lehren, Andrew W. (23 באוקטובר 2010). "Growing Use of Contractors Added to Iraq War's Chaos – Iraq War Logs – WikiLeaks Documents". The New York Times. ISSN 0362-4331. נבדק ב-25 ביוני 2016.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "Chemical Weapons, Iranian Agents and Massive Death Tolls Exposed in WikiLeaks' Iraq Docs". Wired. 22 באוקטובר 2010. נבדק ב-25 ביוני 2016.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Germany, SPIEGEL ONLINE, Hamburg. "The WikiLeaks Iraq War Logs: Greatest Data Leak in US Military History". SPIEGEL ONLINE. נבדק ב-25 ביוני 2016.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "צפו: הרשימה המלאה של 142 מקלטי המס של הישראלים בחו"ל - גלובס". Globes.co.il. 2013-06-17. נבדק ב-2018-07-24.
- ^ Secret Files Expose Offshore’s Global Impact, ICIJ (באנגלית)
- ^ Greenwald, Glenn; MacAskill, Ewen (11 ביוני 2013). "Boundless Informant: the NSA's secret tool to track global surveillance data". the Guardian. נבדק ב-22 ביוני 2016.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ ""סוויס ליקס": נחשפו 10 מיליארד דולר של ישראלים בשווייץ - גלובס". Globes.co.il. נבדק ב-2018-07-24.
- ^ "Millions more Americans hit by government personnel data hack". Reuters (באנגלית). 2015-07-09. נבדק ב-2019-02-21.
- ^ "כך גנבה כנופיית האקרים 81 מיליון דולרים - ונעלמה - וואלה! TECH". Tech.walla.co.il. 2017-04-05. נבדק ב-2018-07-24.
- ^ "נגיד הבנק המרכזי של בנגלדש התפטר לאחר ש-81 מיליון דולר נגנבו מחשבון הבנק ע"י האקרים - גלובס". Globes.co.il. 2016-03-15. נבדק ב-2018-07-24.
- ^ אלי לאון, פרשת "מסמכי פנמה": המציאות עולה על כל דמיון, באתר ישראל היום, 4 באפריל 2016
- ^ "Intelligence Report on Russian Hacking". The New York Times. 6 בינואר 2017. p. 11. נבדק ב-8 בינואר 2017.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ עומר כביר, פריצת הסייבר הגדולה בהיסטוריה היכתה ביאהו בעיתוי הכי גרוע, באתר כלכליסט, 25 בספטמבר 2016
- ^ הראל עילם, מתקפת האקרים על ארה"ב הפילה את פייפאל, נטפליקס וטוויטר, באתר כלכליסט, 22 באוקטובר 2016
- ^ עומר כביר, הדלפת הענק של ויקיליקס: "ה-CIA איבדה שליטה על מרבית ארסנל ההאקינג שלה", באתר כלכליסט, 7 במרץ 2017
- ^ ניצן סדן ורפאל קאהאן, מתקפת נוזקת הכופר WannaCry פגעה ב-150 מדינות - וגם בישראל, באתר כלכליסט, 14 במאי 2017
- ^ עידו אפרתי, מדענים הצליחו להוכיח את קיומם של גלי כבידה ביקום, באתר הארץ, 11 בפברואר 2016
- ^ ynet, הכי קרוב (בינתיים): תמונה מכוכב הלכת הננסי קרס, באתר ynet, 3 ביוני 2018
- ^ ynet, צפו: הגשושית ג'ונו חושפת תמונות מרהיבות של צדק, באתר ynet, 13 בנובמבר 2017
- ^ הגר בוחבוט, 20 שנה בחלל: המסע המופלא של "קאסיני", באתר ynet, 8 בספטמבר 2017
- ^ Exploring Black Holes, www.nsf.gov (באנגלית)
- ^ ירון דרוקמן, תיעוד ראשון: כך נראה חור שחור, באתר ynet, 10 באפריל 2019
- ^ "'Avatar' Wins Box Office, Nears Domestic Record". ABC News. ארכיון מ-3 בפברואר 2010. נבדק ב-2 בפברואר 2010.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Toy Story 3: The highest grossing animated film ever, The Independent, 2010-08-15 (באנגלית)
- ^ "Comparison of VR headsets: Project Morpheus vs. Oculus Rift vs. HTC Vive". Data Reality. אורכב מ-המקור ב-20 באוגוסט 2015. נבדק ב-15 באוגוסט 2015.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Joseph Pisani, Associated Press (2017-05-16). "Fidget spinners: Here's how they became so darn popular". Usatoday.com. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ March 4, 2016, 6:30 AM EDT (2016-03-04). "How the Hoverboard Fad Blew Up". Fortune.com. נבדק ב-2018-08-25.
{{cite web}}
: תחזוקה - ציטוט: multiple names: authors list (link) - ^ Davin O'Dwyer (2015-12-19). "The story behind the hoverboard - this year's Christmas craze". Irishtimes.com. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "#BBCtrending: The rise of 'selfie sticks' - BBC News". Bbc.com. 2014-12-18. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "אולימפיאדת החורף ואנקובר 2010 יצאה לדרך". Ynet.co.il. 2010-02-13. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "החדשות - אולימפיאדת לונדון 2012 - אז מה היה לנו?". Mako.co.il. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "אולימפיאדת החורף יצאה לדרך - סוצ'י 2014 - הארץ". Haaretz.co.il. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "ישראל ספורט - אומרים שלום: אולימפיאדת ריו ננעלה בטקס סיום מרהיב". Isport.co.il. 2016-08-22. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "אש וקרח: אולימפיאדת החורף יוצאת לדרך". Ynet.co.il. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ Paul Hayward at Soccer City, Johannesburg. "World Cup 2010: Spain survive brutal final to become champions | Football". The Guardian. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ By SAM BORDENJULY 13, 2014 (2014-07-13). "World Cup 2014: Germany Defeats Argentina in Final - The New York Times". Nytimes.com. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "World Cup final: France beats Croatia to win second world title". Usatoday.com. 2018-07-15. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ 1 Jul 2012 (2012-07-01). "Euro 2012 final: Spain 4-0 Italy - BBC Sport". Bbc.com. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ "Portugal win Euro 2016: Eder goal seals victory over France despite Cristiano Ronaldo heartbreak". The Independent. 2016-07-10. נבדק ב-2018-08-25.
- ^ כך זה קרה: מארב מתוכנן לשייטת על ה"מרמרה", באתר ynet, 2010-05-31
- ^ השריפה בכרמל: מדינות העולם ממשיכות להתגייס - וואלה! חדשות
- ^ החדשות - המחאה החברתית: 320 אלף איש הפגינו ברחבי הארץ
- ^ גלעד חוזר הביתה: העסקה לשחרור גלעד שליט - וואלה! חדשות
- ^ דקה אחר דקה: היממה הראשונה של "עמוד ענן", באתר ynet, 2012-11-15
- ^ 3,356 רקטות, 4,762 תקיפות, 82,201 מילואימניקים. צוק איתן במספרים, באתר ynet, 2014-08-05
- ^ אש "אינתיפאדת הסכינים" - מדורה ללא גחלים, באתר ynet, 2015-10-14
- ^ אירוויזיון 2018: נטע ברזילי ניצחה בגמר - וואלה! תרבות
- ^ השגרירות האמריקנית בירושלים נחנכה בטקס היסטורי; טראמפ: "היה צריך לקרות מזמן", באתר ynet, 2018-05-14
- ^ אור הלר, אישום: השר לשעבר גונן שגב גויס ופעל כסוכן מטעם איראן, באתר חדשות 13 (לשעבר ערוץ עשר), 18 ביוני 2018
- ^ עוזי ברוך, השר לשעבר גונן שגב נאשם בריגול, באתר ערוץ 7, 18 ביוני 2018
עשורים במאה ה-21 | ||
---|---|---|
34046858העשור השני של המאה ה-21