מיאמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיאמי
Miami
פוטומונטז' של מיאמי
פוטומונטז' של מיאמי
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מדינה פלורידהפלורידה פלורידה
מחוז מיאמי-דייד
ראש העיר פרנסיס סוארס
תאריך ייסוד 28 ביולי 1896
שטח 143.15 קמ"ר
גובה 2 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 433,136 (2009)
 ‑ במטרופולין 5,547,051 (2009)
 ‑ צפיפות 4,687.1 נפש לקמ"ר (2009)
אזור זמן UTC -5
www.ci.miami.fl.us
דמוגרפיה
אוכלוסייה לפי גזעים
65.76%היספנים ולטינים (מכל מוצא גזעי)

מיאמיאנגלית: Miami) היא עיר מרכזית בדרום-מזרחה של מדינת פלורידה שבארצות הברית. היא מושב מחוז מיאמי-דייד. מיאמי היא עיר עולם שבה חיים כ-433,000 איש. היא העיר הגדולה ביותר באזור המטרופוליטני של דרום פלורידה, שהוא האזור המטרופוליטני הגדול ביותר בדרומה של ארצות הברית עם אוכלוסייה של 5.5 מיליון איש. מיאמי והערים המקיפות אותה הן האזור העירוני החמישי בגודלו בכל ארצות הברית. ב-2005 העריך האו"ם שמיאמי היא המצבור העירוני הרביעי בגודלו בארצות הברית, וה-44 בעולם כולו.

חשיבותה של מיאמי היא כמרכז תרבותי וכלכלי ולכן היא עיר עולם. בגלל קשרה הבלשני של מיאמי לצפון, דרום ומרכז אמריקה, וכמו כן לקריביים, מיאמי נחשבת כ"שער של אמריקה". האוכלוסייה הדוברת-ספרדית הגדולה של מיאמי, קושרת אותה קשר כלכלי רחב לאמריקה הלטינית, מה שהופך אותה ואת האזור שמסביבה, למרכז כלכלי בעולם ההיספני.

מיאמי היא גם ביתו של אחד מהנמלים הגדולים ובעלי ההשפעה בארצות הברית, נמל מיאמי. הנמל נקרא לעיתים גם "בירת השיט של העולם", ו"שער המשא של אמריקה".

היסטוריה

האזור בו נמצאת מיאמי יושב לראשונה לפני אלפי שנים בידי שבט הטקואסטה. פלורידה הפכה למושבה ספרדית רשמית ב-1566, ושנה לאחר מכן הוקם מיסיון ספרדי באזור. ב-1836 הוקם מבצר דאלאס, שהפך לזירת קרבות במלחמה הסמינולית השנייה. היא הפכה רשמית לעיר ב-28 ביולי 1896. בשנות העשרים של המאה ה-20, מיאמי שגשגה כתוצאה של הצמיחה באוכלוסייה והתשתיות. ב-1940, בעיר חיו כ-173,173 איש, ומיאמי הפכה לעיר גדולה ומתפתחת.

מיאמי נודעה כ"מדינת מפרץ ביסקיין" בימיה הראשונים. מספר דיווחים תיארו אותה גם כשממה. האזור אופיין גם כ"אחד מאתרי הבנייה המשובחים בפלורידה". אך הקיפאון הגדול של 1894 שינה את הכל, ויבוליה של מיאמי היו היחידים ששרדו בכל פלורידה. ג'וליה טאטל, מגדלת פירות הדר מקומית, שכנעה את הנרי פלאגלר, טייקון מסילות ברזל, להרחיב את מסילת החוף המזרחי של פלורידה עד למיאמי. ב-28 ביולי 1896, מיאמי הוכרזה רשמית כעיר עם אוכלוסייה של מעל 300 איש בלבד.

העיר שגשגה במהלך שנות העשרים, אך נחלשה לאחר הוריקן שהגיע לעיר בשנת 1926, ולאחר השפל הגדול של שנות השלושים. כשמלחמת העולם השנייה פרצה, בגלל מיקומה על חופה הדרום-מזרחי של פלורידה, שיחקה מיאמי תפקיד חשוב בקרב נגד הצוללות הגרמניות. לאחר המלחמה, אוכלוסייתה של מיאמי גדלה לכמעט חצי מיליון איש. לאחר שפידל קסטרו עלה לשלטון בקובה ב-1959, הרבה קובנים מצאו מקלט במיאמי, מה שגם הגדיל את אוכלוסייתה. בשנות ה-80 וה-90, מספר משברים פקדו את דרום פלורידה, ביניהם הכאתו של ארתור מקדאפי והמהומות שבעקבותיו, מלחמות סמים, ההוריקן אנדרו, ומהומתו של אליאן גונזלס. גם לאחר אלו נשארה מיאמי מרכז כלכלי ותרבותי בינלאומי.

חינוך

תלמידי מיאמי מתחנכים בבתי הספר הציבוריים של מחוז מיאמי-דאד (Miami-Dade County Public Schools). בית הספר המחוזי הוא הגדול במדינת פלורידה בה מיאמי נמצאת והרביעי בגודלו בארצות הברית. נכון ל-15 בפברואר 2006 מספר התלמידים הרשומים הוא 414,128. המחוז הוא בעל מספר בתי הספר הנמוך במדינה. 52% מתלמידי בתי ספר הם ממוצא היספני, 25% אפרו אמריקנים, 17% לבנים ו-6% לא לבנים אחרים. M-DCPS הוא גם אחד מבתי הספר המחוזיים הדו-לשוניים היחידים בארצות הברית. למיאמי יש גם כמה בתי ספר פרטיים לקתולים וליהודים.

העיר היא במקום שלפני האחרון במספר האנשים בני 18 שיש להם תעודת גמר של התיכון, עם 47% מאנשים ללא תואר.

אוניברסיטאות ומכללות בעיר:

  • אוניברסיטת פלורידה הבינלאומית, במרכז המטרופולין באזור המסחרי של העיר (ציבורי).
  • Miami-Dade College (ציבורי).
  • Miami International University of Art and Design (פרטי).

גאוגרפיה

גובהה הממוצע של מיאמי מעל פני הים הוא 2 מטרים, והנקודה הגבוהה ביותר בה היא בגובה של 12 מטרים מעל פני הים. התנועה הגלית הגבוהה ביותר נמצאת לאורך חופי "Miami Rock Ridge".

קו האופק של מיאמי נכון למרץ 2010
קו האופק של מיאמי נכון למרץ 2010

אקלים

למיאמי אקלים טרופי עם חום ולחות רבה בקיץ וחמים ויבש בחורף. הקטע של השנה הקר במיאמי מנובמבר עד מרץ. הטמפרטורה הממוצעת החודשית כמעט תמיד לא תרד מתחת ל-14 מעלות. רוב הזמן חמים ולח, והאקלים דומה לאקלים באיים הקריביים.

אוכלוסייה ותרבות

דמוגרפיה

מיאמי היא העיר במקום ה-43 בגודל אוכלוסייתה בארצות הברית. במטרופולין הדרומי של פלורידה יש 5.5 מיליון איש והוא ממוקם כמטרופולין ה-6 בארצות הברית והמטרופולין הגדול ביותר בדרום-מזרח ארצות הברית. במפקד האוכלוסין של שנת 2009 נמצא כי יש בעיר 433,136 איש, 134,198 משקי בית ו-83,336 משפחות המתגוררות במיאמי. צפיפות האוכלוסייה היא 4,687.1 נפש לקמ"ר.

הקהילה היהודית

הקהילה היהודית במיאמי היא אחת מהקהילות הגדולות בארצות הברית, היא מונה כ-530,000 יהודים בכל רחבי מיאמי ומחוזותיה, אך בעיקר באזורים: מיאמי ביץ' והחופים, נורט' מיאמי ואוונטורה, פורט לאודרדיל, בוקה רטון.

הקהילה היהודית במיאמי מגוונת ומשלבת בתוכה מגוון תרבויות ועדות, במיאמי קיימת בין השאר קהילה גדולה של יהודים דרום אמריקאים, מרכז אמריקאים, קובנים ועוד.

שפות

מיאמי היא עיר מגוונת בשפות המדוברות בעיר. בעיר 3 שפות רשמיות: אנגלית, ספרדית וקְרֵאוֹלִ צרפתית/האיטית. מיאמי היא העיר בעלת מספר דוברי הספרדית הגדול בחצי הכדור המערבי למעט אמריקה הלטינית. בשנת 2000 מספר דוברי הספרדית כשפת אם היה 66.75%, מספר דוברי האנגלית כשפת אם היה 25.45%, מספר דוברי הקראול צרפתית כשפת אם היה 5.20%, מספר דוברי הצרפתית כשפת אם היה 0.76%, מספר דוברי הגרמנית כשפת אם היה 0.18%, מספר דוברי האיטלקית כשפת אם היה 0.16%, מספר דוברי הערבית כשפת אם היה 0.15%, מספר דוברי שפות סיניות כשפת אם היה 0.11%, מספר דוברי היוונית כשפת אם היה 0.08% ומספר דוברי שפות אחרות כולל פורטוגזית היה 0.41% מהאוכלוסייה במיאמי. מיאמי היא גם העיר בעלת מספר התושבים הגבוה ביותר (באחוזים) שאינם דוברים אנגלית כשפת אם, 74.55%.

תקשורת

במיאמי שני עיתונים עיקריים באנגלית: The Miami Herald וSouth Florida Sun-Sentinel, ישנם גם שני עיתונים עיקריים בספרדית: El Nuevo Herald וDiario Las Americas. העיתון הגדול ביותר הוא The Miami Herald עם למעלה ממיליון קוראים, המתמקד בעיקר בנושאים הקשורים למיאמי ולאזורה. לעיתון שני משרדים הראשון במחוז Broward, Monroe ובנסאו, בבהאמה, הוא מתפרסם במחוז Monroe ובנסאו. מיאמי ממוקמת במקום ה-12 בשוק הרדיו וה-17 בשוק הטלוויזיה בארצות הברית. תחנות הטלוויזיה במיאמי הן: WAMI Telefutura, WBF, WSFL, WFOR, WHFT, WLTV, WPLG, WPXM, WSCV, WSVN, WTVJ, WPBT PBS, WLRN ו-WSBS Mega TV.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים



הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0