ממשלה גולה
ממשלה גולה היא קבוצה פוליטית המתיימרת לייצג מדינה כלשהי, אך נמצאת מחוץ לגבולותיה, או לעיתים בטריטוריות מעבר לים של המדינה. ממשלות גולות מוקמות לעיתים קרובות במצבי כיבוש: למשל, במהלך מלחמת העולם השנייה פעלו מספר רב של ממשלות גולות מבריטניה, לאחר שמדינותיהן נכבשו על ידי גרמניה הנאצית. בבריטניה עצמה הוכנו תוכניות להעביר את הממשלה לקנדה ולהמשיך משם את המלחמה במקרה של פלישה גרמנית.
עילה אחרת להקמת ממשלת גולה היא סכסוך פנימי על הלגיטימציה השלטונית: במקרים מסוימים מנהיגי משטרים שהופלו בהפיכה או מהפכה ממשיכים לפעול ולטעון ללגיטימיות מחוץ לארצם, ובאחרים קבוצות מהפכניות מקימות ממשלות גולות בתואנה שהמשטר הקיים אינו מייצג את העם.
רוב הממשלות הגולות כיום אינן זוכות להכרה בינלאומית רשמית, אך במקרים מסוימים, כמו ממשלת טיבט הגולה, הן זוכות לאהדה ציבורית. ממשלת סהרה המערבית הגולה באלג'יר עקב הכיבוש המרוקאי בארצה, מוכרת רשמית על ידי מדינות רבות וחברה באיחוד האפריקאי.
קיימים מספר סוגים של ממשלות גולות:
1. ממשלות אשר טוענות לשליטה במדינה קיימת ומוכרת ושלטו בהן בעבר (כאלו הן הראדה של בלארוס, ממשלת אירן הקאג'ארית, ממשלת אירן תחת השאה והממשלה המלכותית של לאוס )
2. ממשלות אשר טוענות לשליטה במדינה שכבר לא קיימת (כזאת היא ממשלת דרום מאלוקו)
3. ממשלות אשר טוענות לשליטה בחלקים נרחבים יותר של המדינה (כזאת היא ממשלת טאיוואן אשר טוענת לשליטה בכל סין)
4. ממשלת אשר טוענות לשליטה בכל חלקי המדינה כאשר הן אינן שולטות בכל החלקים הללו, לעיתים ממשלות אלו ממנות גופים מיוחדים שמשמשים מאין ממשלה אוטונומית לחלקים שאינם בשליטה (כאלו הן ממשלת הרפובליקה האוטונומית של אבחזיה[1], הקהילה האזרבייג'נית של נגורנו-קרבאך[2], מנהל המעבר של דרום אוסטיה[3] והרפובליקה האוטונומית של קרים[4])
5. ממשלות אשר טוענות לשליטה במדינה קיימת ומוכרת (כאלו הן הוועידה לחמש הפרובינציות הצפון קוריאניות[5], מועצת הכתר של אתיופיה[6] וממשלת הביניים הסורית[7])
6. ממשלות בדלניות אשר טוענות לשליטה בחבלים עם תנועות בדלניות פעילות (כאלו הן ממשלת העיר החופשית דנציג[8], ממשלת פפואה המערבית[9], ממשלת קבינדה[10], הממשלה הקופטית[11], איחוד הקהילות הכורדיות[12], אמבזוניה[13], הרפובליקה הצ'צ'נית של איצ'קריה[14], ממשלת כורדיסטן המערבית[15], הרפובליקה של קרג'ינה הסרבית[16], ממשלת הביניים למדינות השאן הפדרטיביות[17], ביאפרה[18] והממשלה הרב-לאומית של טמיל אלם[19], ממשלת קטלוניה[20])
7. ממשלות בדלניות אשר טוענות לשליטה בחבלים עם תנועות בדלניות פעילות אולם מעמדן אינו ברור ולכן אינן יכולות להשתייך לקטגוריה הקודמת (כאלו הן הממשלה הטיבטית הגולה[21] וממשלת מזרח טורקסטן[22])
הערות שוליים
- ^ אוטונומיה גאורגית כתחליף לאבחזיה כמדינה עצמאית
- ^ שלטון אזרבייג'ני חלופי לארצאך כמדינה עצמאית
- ^ שלטון גאורגי כתחליף לדרום אוסטיה כמדינה עצמאית
- ^ אוטונומיה אוקראינית כתחליף לרפובליקה של קרים הרוסית
- ^ שלטון דרום קוריאני חלופי לקוריאה הצפונית
- ^ שלטון קיסרי חלופי לאתיופיה
- ^ שלטון חלופי לממשלת אסד בסוריה
- ^ שלטון עצמאי חלופי לעיר גדנסק בפולין
- ^ שלטון עצמאי חלופי למערב גינאה החדשה באינדונזיה
- ^ שלטון עצמאי חלופי למובלעת קבינדה באנגולה
- ^ שלטון קופטי עצמאי בחלקים ממצרים
- ^ שלטון עצמאי חלופי לכורדיסטן הטורקית
- ^ שלטון עצמאי למחוזות דוברי האנגלית בדרום קמרון
- ^ שלטון עצמאי חלופי לרפובליקה הצ'צ'נית ברוסיה
- ^ שלטון עצמאי חלופי לכורדיסטן הסורית. מאז שנת 2013, שולטת בכורדיסטן הסורית אוטונומיה כורדית בלתי מוכרת המכונה רוז'אבה (פירוש השם הוא 'מערב', כלומר כורדיסטן המערבית)
- ^ שלטון עצמאי חלופי לחלקים בעלי הרוב הסרבי בקרואטיה
- ^ שלטון עצמאי חלופי לאזורים בהם חיים בני השאן במיאנמר
- ^ שלטון עצמאי חלופי לאזור ביאפרה בניגריה
- ^ שלטון עצמאי חלופי לבני העם הטמילי בסרי לנקה
- ^ שלטון עצמאי חלופי לקטלוניה שבספרד
- ^ שלטון עצמאי חלופי לטיבט בסין העממית
- ^ שלטון עצמאי חלופי לחבל שינג'יאנג בסין העממית
ממשלה גולה33669049Q678116