ספינר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית משחק ריקה.

ספינראנגלית: Fidget spinner) הוא צעצוע בצורת ארבעה עיגולים היוצרים מעין משולש מעוגל. הספינר מעוצב כמסב העשוי ממגוון של חומרים כגון נירוסטה, טיטניום, נחושת ופלסטיק[1].

הספינר הפך לצעצוע פופולרי ב-2017[1]. הצעצוע נפוץ מאוד בקרב ילדי בית ספר מכל הגילאים.

עיצוב הספינר

ספינר מסתובב
ספינר מפלסטיק בעל שני קצוות

ספינר מתוכנן ככלי שמטרתו להקל על לחץ ולהפיג שעמום[2][3]. הבסיס של הספינר מורכב ממסב מעגלי[4]. את הספינר מחזיקים בדרך כלל כאשר האגודל והאמה מחזיקות את הבסיס בעוד האצבע מסובבת את הספינר הלוך ושוב[5]. נוסף על הספינרים הרגילים, יש ספינרים שברגע שמסובבים אותם הם רוטטים, רועשים וזוהרים.

פופולריות (2017)

אנשים משחקים בספינר

ב-23 בדצמבר 2016 פרסם הכתב ג'יימס פלאפק ממגזין "פורבס" מאמר המתאר את הספינר כ"צעצוע משרדי חובה לשנת 2017"[6]. בסוף חודש מרץ בשנה שלאחר מכן החלו אנשים להעלות לאתרי מדיה חברתית כגון YouTube ו-Reddit מדריכים המלמדים כיצד להשתמש בספינר וסרטים קצרים המראים טריקים ותרגילים שאפשר לעשות איתו[7]. באתר "Etsy" דווח כי באתר נמכרים ספינרים בעיצוב והתאמה אישית. בעיתון "הבוסטון גלוב" דווח כי הספינר השתלב בזרם המרכזי של הצעצועים ברחבי העולם יחד עם הקובייה "Fidget Cube" (בישראל קובייה זו מכונה "קוביית עצבים"[8]).

באביב 2017 החלה הפופולריות של הספינר לעלות במידה ניכרת; המגזין "Money" דיווח כי שיעור החיפוש של "ספינר" במנוע החיפוש גוגל עלה בחודש אפריל[9][10]. עד 4 במאי, וריאציות שונות של ספינרים היו 20 המוצרים הנמכרים ביותר באתר אמזון במדור הצעצועים.

ב-14 במאי 2017 החל לדרוש מכון התקנים הישראלי בדיקות התאמה לספינר[דרושה הבהרה]. משום כך עלות ייבוא הספינר עלתה וליבואנים יהיה קשה יותר לשווק את המוצר בישראל[11].

אחרי שיא הפופולריות שלו מאי 2017 החלה הפופולריות של הכלי להיעלם, והוא נחשב כיום לאופנה חולפת(אנ')[12].

הספינר בבתי הספר

עם הגידול המהיר בפופולריות של הספינר ב-2017 יחד עם פרסומו ברשתות חברתיות ואתרי קניות בינלאומיים, הספינר החל לצוץ בבתי ספר רבים[13]. כתוצאה מהשימוש הנפוץ של הספינר בקרב תלמידי בית ספר, מספר רב של בתי ספר אסרו על שימוש בצעצוע זה בזמן השיעור[14]. האיסור נובע מטענות של מורים הטוענים כי הספינרים מסיחים את דעתם של התלמידים מביצוע עבודתם בבית הספר.

שימושים בריאותיים

כאשר הספינרים הפכו לפופולריים ב-2017, פורסמה טענה לא מבוססת מחקרית בתיאור המוצר, שהספינרים יכולים להועיל לאנשים בעלי הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות, אוטיזם קלאסי או חרדה. כמה ספינרים שנמכרו על ידי אמזון פורסמו כ"משככי לחץ". טענות אלו, נכון למאי 2017, לא הוכחו באופן מחקרי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ספינר בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35202975ספינר