רב עובדיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רב עובדיה
השתייכות דור חמישי לאמוראי בבל
רבותיו רבא

רב עובדיה היה אמורא בבלי בן הדור החמישי, תלמידו של רבא.

אמרתו

למד מפסוק בתורה שצריך לדקדק בתיבות של קריאת שמע:

”וְלִמַּדְתֶּם[1] שיהא למודך תם שיתן ריוח בין הדבקים... כגון על לבבך על לבבכם בכל לבבך בכל לבבכם עשב בשדך ואבדתם מהרה הכנף פתיל אתכם מארץ”[2].

כלומר שצריך לדקדק בתיבות כשהתיבה השנייה מתחילה באות שהתיבה שמלפניה נגמרת ואז עלול אדם לקרא את אותן שתי אותיות כאות אחת אם אינו מדקדק לתת ריווח ביניהן.

מהמסופר עליו

לפי כמה מפרשים[3] עליו מסופר בתלמוד[4] ש'איפרא הורמיז' אמו של שאפור השני, שלחה דם נידה לרבא כדי שיפסוק לה אם זה טהור, ורב עובדיה אשר ישב לפני רבא פסק לה כשזיהה את מקור הדם לפי ריחו.

אפרא הורמיז הביעה את התפעלותה על חכמה זו בפני בנה, אך הוא ניסה לפקפק שאולי במקרה זיהה רב עובדיה את מקור הדם, לכן שלחה לו שוב 60 מיני דם ועל כולם ידע לפסוק את הדין על פי מקור הדם. הדם האחרון שהיא שלחה לו היה דם כינים ולכן לא זיהה רב עובדיה את מקור הדם. אולם בנס שלח לה רב עובדיה מתנה מסרק כינים נאה[5]. איפרא הורמיז הבינה שזה התשובה למקור הדם האחרון וביטאה את התפעלותה באמרה שכל החכמה מצויה ביהודים[5].

כן מסופר עליו שהיה מוכר בשמים לנשים להתקשט בהן ועל אף שעל פי הדין היה מותר היה לו רק לנדוד בעיירות כרוכל עם מרכולתו, התיר לו רבא לקבוע את מקום חנותו בעיר כדי שלא יטרד מלימודו[6].

לפי סדר הדורות נקבר על יד רבי אבא בר יהודה[7].

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ ספר דברים, פרק י"א, פסוק י"ט.
  2. ^ תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף ט"ו עמוד ב'.
  3. ^ לפי שיטת רש"י והרבה ראשונים היה סיפור זה עם רבא, אולם לפי שיטת הרשב"א שם בגמרא כך הוא הפירוש, וכך גם גם סבר בעל היוחסין.
  4. ^ תלמוד בבלי, מסכת נדה, דף כ' עמוד ב'.
  5. ^ 5.0 5.1 על פי רש"י.
  6. ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא בתרא, דף כ"ב עמוד א'.
  7. ^ רבי יחיאל הלפרין, סדר הדורות - חלק ב, תרמ"ב, עמ' 298, תנאים ואמוראים, אות ע', ערך רב עובדיה.