אבא אומנא
אַבָּא אֻמָּנָא היה מקיז דם לצורכי ריפוי (בארמית: אומנא), שחי בבבל בדור השלישי לאמוראים, נודע בצדקותו ובחסידותו.
בתלמוד
מסופר בתלמוד הבבלי[1], כי בעוד שרבא זכה בכל שנה בערב יום הכיפורים לבת קול מהשמים (או מישיבה של מעלה)[2] שהייתה מכרזת ואומרת לו "שלום עליך", ואביי, שהיה מגן על כל בני העיר בצדקותו, זכה לבת קול כזו כל יום שישי, הרי שאבא אומנא זכה לה בכל יום ויום, זאת על אף שאביי היה ראש ישיבת פומבדיתא ורבא ראש הישיבה שאחריו.
הגמרא מספרת כי חלשה דעתו של אביי בשל אבא אומנא. אמרו לו מן השמים: אינך יכול לעשות כמעשיו. שהוא הקיז לגברים בנפרד ולנשים בנפרד, ובנוסף ולא הסתכל בבשר האשה משום צניעות, אלא היה לו בגד מיוחד שכיסה את כל הגוף מלבד חור זעיר שבו הקיז את הדם. בנוסף, הוא נקט אמצעים שונים כדי לא לבייש את העניים שאין להם כסף לשלם, ולכן היה לו מקום מוצנע בו שמו את התשלום על ההקזה, כך שאדם שיש לו ממון לשלם הניח בתיבה את המעות ואילו עני שאין לו לא נצרך לשלם או להתבייש ולהסביר שאין לו ממון. כאשר בא אליו תלמיד חכם, סירב אבא אומנא לקבל ממון וכאשר ראה לפניו אדם שאין לו ממון להחיות עצמו, נתן לו כסף ואמר לו: לך הברא עצמך.
פעם אחת שלח אביי זוג חכמים לבודקו. החכמים התארחו אצלו ואבא אומנא הציע במיטתם מצעי צמר. בבוקר קמו החכמים, קיפלו את המצעים, ולקחום למוכרם בשוק. אמרו החכמים לאבא אומנא: כמה שווים אלו? (שרצו לבדוק, אם יאמר ששלו הם, או ימעיט במחיר כדי שירוויחו פחות). ענה אבא אומנא את שווְים. שאלוהו: ושמא שווים יותר? ענה להם: בכך קניתים. שאלוהו: במה חשדת כשלקחנו אותם? ענה: שמא אוספים אתם כסף למצוות פדיון שבויים והתביישתם לאמר לי. אמרו לו שבאו לנסותו ועכשיו ייקח המצעים בחזרה. אמר אבא אומנא: מאותה שעה הקדשתים לצדקה ועתה איני רוצה לקבלם בחזרה.
בקבלה
בספר גלגולי נשמות של הרב מנחם עזריה מפאנו,[3] נכתב כי ממרא התגלגל באבא אומנא ויש ביניהם הקבלות:
- ממרא בגימטריה הוא 281 "רפא"; אבא אומנא היה רופא.
- ממרא הוא חברו של אברהם, שיעץ לו לעשות ברית מילה; אבא אומנא היה מקיז דם.
לקריאה נוספת
- אדמיאל קוסמן, ענווה ו'תחרות' בעולמם של החכמים - קריאה בסיפור התלמודי על אבא אומנא, בתוך: אבי שגיא ונחם אילן (עורכים), תרבות יהודית בעין הסערה – ספר היובל לכבוד יוסף אחיטוב, הקיבוץ המאוחד ומרכז יעקב הרצוג, עין צורים תשס"ב, עמ' 674-659
קישורים חיצוניים
- רבי אהרן הימן, "אבא אומנא", תולדות תנאים ואמוראים, לונדון, תר"ע, באתר ויקיטקסט
- "אַבָּא אוּמְנָא", יהודה דוד אייזנשטיין (עורך), אנציקלופדיה אוצר ישראל, ניו יורק: פרדס, תשי"ב, חלק א, עמודים 6–7, באתר HebrewBooks
- תלמוד בבלי, מסכת תענית, דף כ"א עמוד ב'
- הרב יצחק זילברשטין וד"ר פנחס נמט, שכר הרופא בהלכה - שאלה ותשובה באתר מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי התורה
- אנציקלופדיה לבית ישראל, אַבָּא אֻמָּנָא ,עמ' 15
הערות שוליים
- ^ תלמוד בבלי, מסכת תענית, דף כ"א עמוד ב'
- ^ "מתיבא דרקיעא" היא הגרסה שלפנינו, אבל ברש"י גרס "מרקיעא", וכתב שמדובר בבת קול.
- ^ גלגולי נשמות אות מ
35596975אבא אומנא