פורטל:היסטוריה/תמונה נבחרת/גלריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

1

באפלו ביל, אחת מהדמויות הססגוניות של המערב הישן של אמריקה אשר עלילותיו יצרו במידה מסוימת את תדמיתו של "המערב הפרוע", דמותו של באפלו ביל הפכה לאייקון וסמל והופיעה בסרטי קולנוע, סדרות טלוויזיה ומחזות זמר. בתמונה זו הוא מופיע יחד עם המנהיג האינדיאני שור יושב, שגם השתתף במופעים שארגן באפלו ביל.

2

חייל מארינס אמריקאי מתבונן בשרידיה הדוממים של חאטרה בצפון עיראק. העיר נוסדה בעת שלטון הסלאוקים במאה ה-3 לפנה"ס, והתקיימה משך כחמש מאות שנה, עד שחרבה בידי הסאסאנים בשנת 241. בשנת 1985 הוכרזו שרידיה כאתר מורשת עולמית. חיילי צבא ארצות הברית תפסו את העיר במסגרת מלחמת עיראק הידועה גם בשם מלחמת המפרץ השנייה במהלכה כבשו צבאות קואליציה של מדינות את עיראק מתוך מטרה להפיל את משטרו של סדאם חוסיין.

3

מבט מאנדרטת לינקולן לעבר אנדרטת וושינגטון. הקהל מאזין לנאומו של מרטין לותר קינג: "יש לי חלום" במהלך "המצעד לוושינגטון למען תעסוקה ושוויון", שנערך ביום 28 באוגוסט 1963 ואורגן על ידי שישה ארגוני זכויות אדם. המצעד, נקודת שיא בפעילות ארגוני זכויות האדם נועד בראש וראשונה להפגין כנגד גזענות, הפגנת תמיכה בממשל קנדי ובצעד פורץ-הדרך של הנשיא לקידום חוק זכויות האזרח. לאחר ההתארגנות של הקהל הרחב והמוזמנים למרגלות אנדרטת לינקולן נאמו מנהיגי המצעד, "ששת הגדולים" ובהם מרטין לותר קינג את נאומו "יש לי חלום".

ההשפעה על הצועדים, בעיקר אלו שלא השתתפו קודם לכן בהפגנות, הייתה עמוקה. עבור אפרו-אמריקאים רבים נחשבה הצעידה לאירוע משמעותי מבחינת ההגדרה העצמית והכבוד העצמי, עבור רבים מצופי הטלוויזיה הלבנים היה המצעד חשיפה ראשונה של תנועת זכויות האזרח הלא-אלימה והזדמנות ראשונה לשמוע דוברים אפרו-ואמריקאים רהוטים.

4

ציור משנת 1899 מאת וסילי סוריקוב המתאר את כוחותיו של המצביא הרוסי המהולל אלכסנדר סובורוב, מי שזכה לתהילה כמי שלא הפסיד אף קרב בחייו, חוצים את הרי האלפים לאחר המערכה שניהלו נגד צבא צרפת באיטליה, במהלך המלחמות הנפוליאוניות. לאחר שניצח במספר קרבות באיטליה, נשאר סובורוב בלי אספקה ונאלץ לסגת. מסלול הנסיגה היחיד שהיה לו היה דרך מעבר סנקט גוטהרד המסוכן. סובורוב הצליח לעבור בו והציל את הצבא שלו.

5


לוחם צ'צ'ני מתפלל במהלך המערכה על גרוזני במלחמת צ'צ'ניה הראשונה, כשברקע בוער צינור גז שנפגע בהפגזה. במהלך המלחמה נכנס צבא רוסיה לצ'צ'ניה על מנת למנוע את ניסיון היפרדות המחוז מרוסיה. המלחמה ארכה שנתיים ובמהלכה נהרגו אלפי חיילים רוסים ואלפי חמושים מוסלמים, כמו כן נהרגו גם עשרות אלפי אזרחים צ'צ'נים חפים מפשע ומאות אלפים הפכו לפליטים.

6

מסעו של קייזר גרמניה וילהלם השני לארץ ישראל בשנת 1898 היה נקודת ציון בולטת בתולדות הארץ בתקופה העות'מאנית ובתולדות הציונות במהלך המסע, שנמשך מ-11 באוקטובר עד 26 בנובמבר 1898, ביקר הקיסר בערים קונסטנטינופול, חיפה, יפו, ירושלים וביירות, שהשתייכו אז כולן לאימפריה העות'מאנית. וילהלם השני ביקש לחזק את יציבותו של השלטון העות'מאני, שנחלש בעקבות המשבר בבלקן בשנים 1878-1877, לתמוך במעמדה של הנצרות, ובמיוחד של הכנסייה הפרוטסטנטית, וכן לעודד את המתיישבים הנוצרים והיהודים בארץ ישראל, מעבר לפעילות דיפלומטית. במהלך הביקור נפגש הקיסר עם בנימין זאב הרצל.

7

שייטים ויקינגים בספינותיהם, ציור מהמאה ה-9. הויקינגים הם לוחמים נורדים אשר פשטו על חופי צפון אירופה, מערב אירופה והאיים הבריטים החל מסוף המאה ה-8 ועד המאה ה-11 לספירת הנוצרים. במקביל לכישורי הלחימה שלהם היו הוויקינגים ידועים גם כסוחרים ומתיישבים. אכזריותם של הוויקינגים וכיבושיהם נודעו ברחבי אירופה והם הפכו לאימת חופיה המערביים של היבשת.

8

קריקטורה בסגנון הדפס יפני המתארת את הצאר ניקולאי השני מתעורר מחלום בלהות על תבוסת הצבא הרוסי במלחמת רוסיה–יפן. תחילת המלחמה הייתה מתקפה של הצי הקיסרי היפני על בסיס הצי הרוסי הקיסרי בפורט ארתור ב-8 בפברואר, והיא הסתיימה בניצחון יפני לאחר תבוסת הצי הרוסי בקרב צושימה וכניעת המבצר הרוסי פורט ארתור. ההפסד של רוסיה במלחמה זו היה אחד הגורמים, בין היתר, לפרוץ מהפכת 1905.

9

ילד קמבודי משחק על שרידי טנק, תמונה שצולמה על ידי חייל או"ם בסמוך לפנום פן. ההיסטוריה של קמבודיה רצופה מלחמות ועימותים. טנק זה הוא תזכורת למלחמת האזרחים שקרעה את המדינה במהלך שנות השישים והשבעים של המאה ה-20.

10

חיילים גרמנים מתים בתעלות קשר, ציור של ויליאם אורפן. מלחמת החפירות אפיינה את החזית המערבית במלחמת העולם הראשונה, מלחמת החפירות הייתה תוצאה של התקדמות כושר הירי של כלי הנשק ההתקפיים (קצב אש, דיוק, טווח, כושר הרג וחדירה) מבלי שתהיה התקדמות מקבילה בטכנולוגיית המיגון והתנועה. במהלך מלחמת העולם הראשונה גבתה שיטת לוחמה זו קורבנות בקנה מידה עצום.

11

דיוקנו של בנג'מין פרנקלין 17061790, מדינאי, דיפלומט, מדען, סופר ומו"ל שהשפיע ביותר על הפוליטיקה וההיסטוריה של ארצות הברית, ועל המדע של המאה ה-18.

12

רגע ההמראה של אפולו 11 - המשימה המאוישת הראשונה שבה נחת אדם על הירח, שהחלה ב-16 ביולי 1969. במהלך משימה היסטורית זו, נחת האדם הראשון על הירח - האסטרונאוט ניל ארמסטרונג האמריקאי, ב־20 ביולי. ב־24 ביולי חזרו אפולו 11 וצוותה לכדור הארץ. משימה זו הייתה המשימה המאוישת החמישית בתוכנית אפולו.

13

חייל - ילד וייטנאמי מצטלם בפני חייל אמריקני בזמן מלחמת וייטנאם, 1968.

14

ג'ורג' ארמסטרונג קסטר (5 בדצמבר 1839 - 25 ביוני 1876) היה מפקד בחיל הפרשים של צבא ארצות הברית במלחמת האזרחים האמריקנית ובמלחמות האינדיאנים. קסטר היווה דמות להערצה בקרב האמריקאים והידיעות על מותו בקרב ליטל ביגהורן (שנתפרסמו ב-4 ביולי במהלך חגיגות מאה השנים לעצמאותה של ארצות הברית) זעזעו את האומה האמריקאית.

15

ארנסטו צ'ה גווארה, רופא ומהפכן ארגנטינאי שהיה מראשי המהפכה הקובנית בסוף שנות ה-50. לאורך השנים עברה תמונתו המפורסמת של צ'ה גווארה עיבודים שונים. היא הפכה לאייקון תרבותי ולסמל פופ, וסייעה בהעצמת דמותו.

16

אסטרונום סיני. איור משנת 1675 לערך. אסטרונום או תוכן הוא מדען החוקר את מיקומם ואת תכונותיהם של גרמי השמיים. כמו כן, הוא מודד את תנועתם של גרמי השמיים ואת תפוצתם ביקום. מקצוע האסטרונומיה נחשב למדע העתיק בעולם.

17

ניסוי טריניטיאנגלית: Trinity test) היה הניסוי הגרעיני הראשון, במהלכו הופעלה לראשונה פצצה גרעינית. הניסוי נערך על ידי הצבא האמריקני ב-16 ביולי 1945 בניו מקסיקו שבארצות הברית, במטרה לבחון את יעילותה של הפצצה החדשה בטרם ייעשה בה שימוש צבאי במלחמת העולם השנייה. כעבור פחות מחודש נעשה שימוש בפצצה כנגד בני אדם, בהפצצת הירושימה ונגסאקי.

18

קבוצת פסלי אבן באי הפסחא. פסלי האבן, המכונים מואי, נוצרו בין השנים 1200 ו-1500, לפני שהתגלה האי על ידי האירופים. לא ידוע בדיוק כיצד נוצרו פסלי הענק, שמשקלם מגיע לעשרות טונות, וכיצד הועברו למקומות ברחבי האי, בהתחשב בכך שילידי האי לא השתמשו בכלי מתכת.

19

הנפת דגל הדיו על ידי לוחמי חטיבת הנגב בתום מבצע עובדה, אנשי החטיבה, שהגיעו ראשונים אל העיירה אום-רשרש, אילתרו דגל בעזרתה של הפקידה הפלוגתית, פועה אראל שאותו תלה אברהם אדן על תורן רעוע במרכזה של תחנת המשטרה הנטושה. בשירת התקווה של חיילי הפלוגה, נסתיימה מלחמת העצמאות.

20

צ'יינלונג, קיסר סין בן שושלת צ'ינג, לובש שריון קרב טקסי. איור של ג'וזפה קסטיליונה משנות ה-40 של המאה ה-18. צ'יינלונג, שמלך על ארצו למעלה משישים שנה ונחשב לאחד השליטים הנבונים ביותר בתולדותיה, שלט מ-18 באוקטובר 1735 עד 9 בפברואר 1796.

21

הפרתנון הוא מקדש יווני הניצב על האקרופוליס של אתונה העתיקה והוא נחשב לבניין המפורסם ביותר מתקופת יוון העתיקה, ולאחד הבניינים המפורסמים ביותר בעולם. הפרתנון נבנה באמצע המאה ה-5 לפנה"ס כהודיה לאתנה, האלה הפטרונית של העיר, על ניצחון אתונה והיוונים במלחמה היוונית-פרסית.

22

חייל מרינס בבסיס של דה נאנג במהלך מלחמת וייטנאם שהתנהלה בין צפון וייטנאם הקומוניסטית והווייטקונג וסין) לדרום וייטנאם וארצות הברית. מלחמה זו נחשבת לחוליה בולטת במלחמה הקרה בין הגוש המערבי-קפיטליסטי לגוש המזרחי-קומוניסטי.

23

קריקטורה המתארת את ססיל רודז מטיל את צילו על יבשת אפריקה. רודז היה מדינאי ואיש עסקים בריטי, מייסד רודזיה ומסמלי האימפריאליזם הבריטי בדרום אפריקה. האימפריאליזם המודרני, אשר הגיע לשיאו בסוף המאה ה-19 וראשית המאה ה-20, ביטא את שאיפת המעצמות החזקות להביא תחת שליטתן את המדינות הנחשלות מבחינה תרבותית וכלכלית על מנת להשיג עוצמה ויוקרה.

24

אברהם לינקולן, נשיא ארצות הברית. תמונה משנת 1862, במהלך קרב אנטיטם, הקרב הראשון על טריטוריה דרומית במהלך מלחמת האזרחים האמריקאית. מימינו אלן פינקרטון, חוקר פרטי אמריקאי וראש השירות החשאי של ארצות הברית ומשמאלו גנרל ג'ורג' מקללן, מפקד צבא הצפון.

25

פרט מתוך אנדרטת התגליות הנמצאת סמוך לעיר ליסבון. האנדרטה נבנתה ב-1940 לכבודם של מגלי הארצות הפורטוגלים של עידן התגליות של המאה ה-15 וה-16, בו הובילה האימפריה הפורטוגזית מסעות גילוי וכיבוש של ארצות חדשות ברחבי העולם. במרכז, אוחז כדור עומד פדרו נונש (15021578) שהיה מתמטיקאי יהודי מומר פורטוגזי ונחשב לאחד מאנשי המדע הבולטים בזמנו.

26

מצור המונגולים על בגדאד. בראשית 1258 הגיעו המונגולים בראשות הולגו חאן לשערי העיר, ואחרי מצור קצר, בגדאד נכנעה ב-10 בפברואר. עד מהרה טבחו המונגולים את רוב תושבי העיר, ובראשם הח'ליף אל-מוסתעצם, וזרעו בעיר הרס.

27

קרב אז'נקור, כתב יד מהמאה ה-15. הקרב התחולל ב-25 באוקטובר 1415 בצפון צרפת, כחלק ממלחמת מאה השנים בין הצבא האנגלי (תחת פיקודו של המלך הנרי החמישי) לבין הצבא הצרפתי. בסיכומו של הקרב הובס הצבא הצרפתי, כמחצית האצולה הצרפתית הושמדה בקרב, וחוט השדרה של הצבא הצרפתי נשבר.

28

פסלו של גודֳ‏‏אָ‏ה מלכהּ של עיר המדינה השומרית לַ‏גַ‏ש. בימיו פרחה האומנות השומרית, הוא בנה מחדש את מקדש נגירסו והעמיד בו את פסלי עצמו בהם הוא יושב וכפות ידיו חובקות זו את זו כבתפילה.

29

חיילים של הצבא האמריקני סורקים שרידים של מבנים בעיר הגרמנית וולדנבורג בגרמניה ביום 16 באפריל 1945. במרץ 1945 חצו בעלות הברית המערביות את נהר הריין ובאפריל כיתרו את חבל הרוהר. באפריל 1945 נפגשו הכוחות האמריקאיים והבריטיים עם הכוחות הסובייטים על אדמת גרמניה, ובמאי 1945 נכנעה גרמניה ללא תנאי.

30

קנטוריוןלטינית: centurio) הייתה דרגה צבאית בצבא הרומאי. השירות כקנטוריון נתן לחייל אפשרות לניידות חברתית והזדמנות לשפר את מצבו באזרחות, עם השחרור הפך הקנטוריון לשעבר למגיסטראט בכיר במוניפיקיות ועלה בסולם החברתי לדרגת פרש, אחדים מהקנטוריונים אף הפכו לחברי הסנאט.

31

שדה הנפט ברגאן, אחד הגדולים בכווית בוער במהלך מלחמת המפרץ הראשונה. במהלך נסיגתם הציתו חיילים עיראקיים 700 בארות נפט. כוחות הקואליציה המשיכו לדחוף את הכוחות העיראקיים עמוק אל תוך שטח עיראק, עד למרחק של כ-240 ק"מ בלבד מבגדד.

32

תהלוכת הניצחון של טיטוס ברומא לאחר שובו מדיכוי המרד הגדול, ציור רומנטי מהמאה ה-19. המרד נכשל כישלון חרוץ, מנהיגיו נהרגו או נלקחו בשבי. הגליל וירושלים חרבו, מאות אלפי יהודים נהרגו ונפלו בשבי, הוגלו או נמכרו לעבדות, ומרכזו הרוחני והדתי של העם היהודי, בית המקדש, חרב.

33

ילדים חיילים, מגויסי הנוער ההיטלראי, תמונה משנת 1943. התנועה נוסדה ביוזמתו של היטלר, במטרה להטמיע בדור הצעיר את האידאולוגיה הנאצית ובכלל זה את תורת הגזע ועליונותו של הגזע הארי. ככל שמצבה של גרמניה התדרדר, כך גויסו יותר ויותר חברים לכוחות המזוינים וגיל המגויסים ירד.

34

פסל מתפלל אשר נמצא במקדש המרובע בתל אסמר תקופת השושלת הקדומה (2750 -2600 לפנה"ס). תל אסמר,השוכן כ- 50 ק"מ צפונית-מזרחית לבגדד, היה עיר הבירה של אֵשְנוּנָה - ממלכה זעירה שתחילתה בשומר בתקופת הממלכה הקדומה באלף השלישי לפנה"ס.

35

השער למצודת חלב השוכנת בליבה של העיר העתיקה. היא מוקפת בחומות ובמגדלי שמירה בגבהים משתנים, ובחפיר רחב ועמוק המקיף את המצודה ועל מדרונותיו העולים אל המצודה ניצבים שני מגדלי שמירה קדמיים - האחד מדרום למצודה והאחר מצפון לה. גשר בודד מוביל אל המצודה מעל לחפיר בצידה הדרום-מערבי ומסתיים במבנה השער הפנימי.

36

גנרל אדמונד אלנבי פוסע לתוך ירושלים, בשנת 1918, במהלך מלחמת העולם הראשונה, ובמחי יד באה לסיומה התקופה העות'מאנית בארץ ישראל ומתחיל השלטון הבריטי.

37

רגעיו האחרונים של צ'ארלס גורדון, ציור רומנטי מהמאה ה-19. גורדון פיקד על הגנת חרטום כנגד תומכי המהדי מוחמד אחמד. לאחר סדרת קרבות מרים הסתערו 50,000 לוחמי המהדי על חרטום ביום-26 בינואר 1885, חדרו לעיר וערכו בה מרחץ דמים. אחד מסוחרי חרטום סיפר כי גורדון נהרג על גרם מדרגות ארמונו. מאוחר יותר ערפו את ראשו והשליכו את גופתו לאחת הבארות. ראשו הערוף נישא לאוהלו של המהדי והוצב שם בין שני ענפי עץ.

38

צמרת המפלגה הנאצית ובראשם אדולף היטלר ועימו אלברט שפר ומרטין בורמן ועימם מפקדי הוורמכט ובראשם וילהלם קייטל לרגלי מגדל אייפל בפריז. ביוני 1940, כחמישה שבועות לאחר תחילת פלישת גרמניה הנאצית לצרפת, נפלה פריז המפונה חלקית מתושביה לידי הכוחות הכיבוש הגרמניים, שהחזיקו העיר עד לשחרורה בידי הדיוויזיה המשוריינת השנייה של צרפת בפיקודו של פיליפ לקלרק בשלהי אוגוסט 1944.

39

חיילים אמריקאים מכוח האו"ם יוצאים להתקפה באינצ'ון באחד השלבים הראשונים של מלחמת קוריאה. ביום 15 בספטמבר 1950, נחתו כוחות הקורפוס העשירי, בפיקודו של ראש המטה של מקארתור, על חוף אינצ'ון, בהצלחה מזהירה. תוך זמן קצר נותק הצבא הצפון קוריאני ממקורות אספקתו. תוך ימים ספורים נפלה גם סיאול בידי כוחות האו"ם וצבא קוריאה הדרומית.

40

צילום טקס הפתיחה של האוניברסיטה העברית, 1925. הקמת אוניברסיטה בארץ ישראל הייתה חלק מהחזון הציוני. ביום 24 ביולי 1918 נערך בהר הצופים טקס הנחת אבן הפינה לאוניברסיטה העברית,‏‏ וכשבע שנים לאחר מכן, ב-1 באפריל 1925, נערך טקס הפתיחה של האוניברסיטה, הראשונה בארץ ישראל, שבו נאמו הלורד בלפור, חיים ויצמן, הרב קוק, הרברט סמואל וחיים נחמן ביאליק. בשנים הראשונות עסקה האוניברסיטה במחקר בלבד, והוראה פורמלית התחילה רק בשנת 1928.

41

האלכימאי, תמונת שמן משנת 1771. אלכימיה היא ענף של חקר החומרים בטבע, שהתפתח החל משלהי העת העתיקה (המאה ה-5) ולאורך ימי הביניים. בראייה מודרנית, ניתן לראות באלכימיה שילוב של כימיה, פיזיקה, רפואה, מיסטיקה ודת. בחלוף השנים התפתחה האלכימיה לכימיה המודרנית.

42

נפוליאון בונפרטה נאלץ לוותר על השלטון, ציור שמן משנת 1845. לאחר תבוסתו במלחמת רוסיה צרפת התאחדו בעלות-הברית (בריטניה, רוסיה, פרוסיה ואוסטריה) נגד נפוליאון ופלשו לצרפת. ב-31 במרץ 1814 נכבשה פריז, והסנאט החליט להדיח את נפוליאון מתפקידו כקיסר. הוא נמלט לפונטנבלו, ושם התפטר ב-6 באפריל תוך העברת השלטון לבנו. אולם בנות-הברית לא הסתפקו בכך והכריחו אותו ב-11 באפריל להתפטר ללא תנאי ולצאת לגלות באי אלבה.

43


כניסת מהמט השני לתוך קונסטנטינופול - ציור משנת 1876 מאת בנז'מין קונסטן. 'כיבוש קונסטנטינופול על ידי צבא האימפריה העות'מאנית ב-29 במאי 1453, נחשב לאקורד הסיום של האימפריה הביזנטית שהונהגה על ידי אחרון שליטיה, הקיסר קונסטנטינוס האחד עשר. יש הרואים בנפילת קונסטנטינופול, את סיום ימי הביניים וראשית הרנסאנס ויש התולים בה את הגירת המלומדים היוונים למערב והתחדשות הלימודים הקלאסיים.

44

מתופף ונושא דגל מחיל הלאנדסקנכט. חיילים אלו היו שכירי חרב אירופאים, לרוב גרמנים, ששימשו כבדרך כלל כנושאי רומח שפעלו מסוף המאה ה-15 עד סוף המאה ה-16. המונח "לאנדסקנכט" בא משתי מילים בגרמנית - Land ("ארץ" או "מדינה") ו-Knecht ("משרת" או "אביר").

45

קלע (גרנדיר) רכוב של חיל המשמר בגרנד ארמה (צבאו של נפוליאון). תמונת שמן של הצייר הצרפתי תאודור ז'ריקו. המשמר הקיסרי, יחידת העילית של הגרנד ארמה נבנתה כצבא בזעיר אנפין וכללה יחידות חיל רגלים, תותחנים ופרשים, גם בתוכן נחשבו חלק מהיחידות ליחידות עילית מובחרות במיוחד - והגרנדירים הרכובים הייתה אחת מיחידות אלו.

46


אתר פיגועי 11 בספטמבר, צילום מיום 14 בספטמבר. מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה, התבצעה בבוקר 11 בספטמבר 2001 בארצות הברית. תשעה עשר טרוריסטים מארגון אל-קאעידה, חטפו ארבעה מטוסי נוסעים גדולים (של חברות התעופה יונייטד ואמריקן איירליינס). שניים מהם רוסקו אל תוך מגדלי התאומים במרכז הסחר העולמי בניו יורק ומוטטו אותם.

47

הוריקן קתרינה הוא סופת הוריקן אשר חצתה את פלורידה ופגעה בחופי ארצות הברית בקרבת העיר ניו אורלינס שבלואיזיאנה ב-29 באוגוסט 2005. הסופה הציפה את הרובע הצרפתי של העיר. כמו כן נפרצו שתיים מסוללות העפר המגינות על העיר. בתמונה נראה אחד הרחובות הראשיים בניו אורלינס לאחר הסופה.

48

לוחם טורקמני. ציור מהמאה ה-16. הטוּרְקְמֶנִים הוא הכינוי הניתן לשבטי נוודים טורקיים שהתאסלמו וחדרו לתוך עולם האסלאם. מרבית הטורקמנים נמנו עם שבטי האוע'וז. הם היו אחד ממקורות כוחה של האימפריה הסלג'וקית, הם מוזכרים בספרי היסטוריה כרועים-נוודים, כלוחמים בצד המוסלמי נגד הצלבנים, וכמגדלי סוסי קרב אשר נקראו גם הם "טורקמנים".

49

הקרב במישורים הקטאלונים, תחריט מהמאה ה-19. הקרב התרחש בשנת 451 בין ברית של צבא רומי בפיקודו של פלביוס אאטיוס, וצבא ויזיגותי בפיקודו של תאודוריד הראשון, כנגד השבטים ההונים בפיקודו של מלכם אטילה. הקרב נסתיים ללא הכרעה והדעות לגבי חשיבותו חלוקות בקרב ההיסטוריונים, אך שיתוף הפעולה בין צבא נוצרי לצבא פגאני ובלימת ההתקדמות ההונית מייחדים קרב זה על דפי ההיסטוריה.

50

שר החוץ הרוסי ויאצ'סלב מולוטוב חותם על הסכם ריבנטרופ–מולוטוב. מאחוריו עומדים שר החוץ הגרמני יואכים פון ריבנטרופ (צד שמאל) ויוסיף סטלין (מימין). ההסכם היה הסכם אי-התקפה בין ברית המועצות לגרמניה, ובחלקו החסוי קבע את חלוקתה של פולין בין שתי המדינות.

51

קבר של לוחם פולני על רקע הריסות ורשה. מרד ורשה היה מאבק חמוש שהתרחש במהלך מלחמת העולם השנייה. במהלכו ניסה צבא המולדת בפולין לשחרר את ורשה מהכיבוש הנאצי. המרד דוכא באכזריות על ידי הגרמנים וורשה הפכה לעיי חורבות.

52

מרשל המסדר ההוספיטלרי נלחם עם אביריו על חומות העיר עכו בעת המצור על עכו (1291). כיבוש העיר, בירת ממלכת ירושלים הצלבנית, על ידי הממלוכים סיים היסטוריה של 200 שנה של מדינה צלבנית עצמאית בארץ הקודש.

53

פסל מביט על חורבות העיר דרזדן. העיר הופצצה על ידי חיל האוויר של ארצות הברית וחיל האוויר המלכותי במשך שלושה ימים בשלהי מלחמת העולם השנייה (פברואר 1945). מספר הקורבנות בהפצצה נאמד בין 25,000 ל-40,000 ושטח של 34 קמ"ר במרכז העיר, שהיווה כ-85% ממבני העיר, נחרב כליל.

54

כיבוש ירושלים בידי הצלבנים בשנת 1099 ארך חמישה שבועות ובסופו נכבשה העיר ותושביה נטבחו על ידי הצלבנים. כיבוש העיר היה נקודת השיא והשגת המטרה שלשמה יצא מסע הצלב מאירופה, ותחילתה של ממלכת ירושלים הצלבנית. רישום בכתב יד מהמאה ה-13 היום בספריה הלאומית בפריז.

55

כרזת גיוס של צבא ארצות הברית בזמן מלחמת העולם השנייה. ארצות הברית הייתה בין המדינות האחרונות שהצטרפו לבעלות הברית. ההחלטה על הכרזת המלחמה התקבלה בעקבות המתקפה היפנית על פרל הארבור ב-7 בדצמבר 1941. עד לאותו יום, ארצות הברית הייתה נייטרלית בעקבות הגישה הבדלנית שנקטה בה. ב-7 בדצמבר 1941 יפן שיגרה מתקפת פתע על בסיס הצי בפרל הארבור, ביום שלאחר מכן פרנקלין דלאנו רוזוולט הצליח לשכנע מושב משותף של הקונגרס להכריז מלחמה על יפן, וכינה את ה-7 בדצמבר "יום שייזכר לדיראון עולם". ב-11 בדצמבר הכריזה גרמניה הנאצית מלחמה על ארצות הברית, ובכך גררה את המדינה למלחמה דו-חזיתית.

56

ספינת הביון ליברטי לאחר שהותקפה בשוגג על ידי צה"ל באירוע הידוע כתקרית ליברטי, ביומה השלישי של מלחמת ששת הימים ה-8 ביוני 1967. בהתקפה נהרגו 34 מלחים אמריקאים ו-171 נפצעו. סביב התקרית התפתחו תאוריות קונספירציה אודות הסיבות שהביאו את מדינת ישראל לתקוף את הספינה.

57

תעלות קשר בקיבוץ נגבה, 1948. במסגרת המערכה על נגבה במהלך מלחמת העצמאות היה הקיבוץ תחת מתקפה של הצבא המצרי ממאי 1948 ועד קרבות עשרת הימים ביולי אותה שנה. למחות נחיתות המספרית והשימוש המצרי בטנקים ומטוסים הצליחו המגינים לבלום את ההתקפות ולגרום אבידות כבדות לתוקפים.

58

נפט פורץ בשדה הנפט חֶלֶץ' ב-1955, תצלום של דוד רובינגר.
נפט פורץ בשדה הנפט חֶלֶץ' ב-1955, תצלום של דוד רובינגר.

נפט פורץ בשדה הנפט חֶלֶץ ב-1955, תצלום של דוד רובינגר. שדה הנפט חלץ היה קידוח הנפט הראשון שהצליח במדינת ישראל. הנפט פרץ מהקידוח ב-1955 והיווה סיבה לחגיגות ולכתיבת שירים במדינה הצעירה. עד היום (2010), זהו שדה הנפט המסחרי היחיד בישראל ומופקות בו כ-100 חביות ביום.

59

סמוראי אוחז בחרבו. המונח "סמוראי" מתייחס לבן מעמד האצולה הלוחמת ביפן בתקופה הטרום-תעשייתית.
סמוראי אוחז בחרבו. המונח "סמוראי" מתייחס לבן מעמד האצולה הלוחמת ביפן בתקופה הטרום-תעשייתית.
סמוראי אוחז בחרבו. המונח "סמוראי" מתייחס לבן מעמד האצולה הלוחמת ביפן בתקופה הטרום-תעשייתית. הסמוראים הראשונים היו בעלי קרקעות אשר התארגנו כדי להגן על אדמתם מברברים ומשודדי ים. החל מהמאה ה-10 מעמד לוחמים זה התחיל לצבור כוח ובמאה ה-12 תפס את השלטון ביפן, והחזיק בו עד לאמצע המאה ה-19. החל מהמאה ה-17 איבד מעמד הסמוראים את תפקידו כמעמד לוחם, ולאחר חדירת השפעה מערבית ליפן והרפורמות של תקופת מייג'י בוטלו זכויותיהם של הסמוראים כאצילים בפועל.

60

מגדל השעון של יפו הוקם על ידי מוריץ שיינברג, שען וצורף יהודי מיפו. הוא אחד משבעה מגדלי שעון שנבנו לאורך מסילת הרכבת יפו–ירושלים. המגדל נבנה בשנת 1900 לכבוד 25 שנות כהונתו של הסולטאן העות'מאני עבדול חמיד השני.

61

ציור שמן משנת 1670 לערך המתאר את הלדגייט עולה בלהבות במהלך השרפה הגדולה של לונדון, ברקע הציור מתוארת קתדרלת סנט פול הישנה המתחילה להישרף. השריפה פרצה ב-2 בספטמבר ונמשכה עד ה-5 בספטמבר 1666. השריפה הייתה אחד האסונות הגדולים ביותר בהיסטוריה של לונדון. השריפה הפכה 100,000 מתושבי העיר לחסרי בית - למעלה משישית מתושבי העיר באותה עת. לא ידוע כמה אנשים נהרגו בשריפה.

62

ישראל מאיר לאו בן השמונה משתחרר ממחנה הריכוז בוכנוולד.
ישראל מאיר לאו בן השמונה משתחרר ממחנה הריכוז בוכנוולד.
ישראל מאיר לאו בן השמונה משתחרר ממחנה הריכוז בוכנוולד. לאו היה מהאסירים הצעירים ביותר ששרדו את השהות במחנה, לאחר שחרורו עלה לארץ ישראל והחל בקריירה רבנית עשירה במהלכה כיהן כרב הראשי האשכנזי לישראל. ב-2008 נתמנה ליו"ר מועצת יד ושם.

63

טנק של בעלות הברית עובר דרך שער הניצחון בפריז
טנק של בעלות הברית עובר דרך שער הניצחון בפריז
טנק של בעלות הברית עובר דרך שער הניצחון בפריז, לאחר הפלת המשטר הגרמני ששלט בבירה הצרפתית מאז יוני 1940. שחרור פריז התחולל הודות להתקוממות אנשי המחתרת הצרפתית נגד חיל המצב הגרמני בפריז. ב-24 וב-25 באוגוסט, חברי המחתרת קיבלו גיבוי בהתקפה על המשטר הגרמני מצבא צרפת החופשית וצבאות בעלות הברית, עד לכניעתם של הנאצים.

64

הדוד סם מופיע על כרזה מתקופת מלחמת העולם הראשונה המעודדת גיוס לצבא ארצות הברית.
הדוד סם מופיע על כרזה מתקופת מלחמת העולם הראשונה המעודדת גיוס לצבא ארצות הברית.
הדוד סם מופיע על כרזה מתקופת מלחמת העולם הראשונה המעודדת גיוס לצבא ארצות הברית. לא ברור לחלוטין כיצד נולדה דמותו של הדוד סם - ככל הנראה הדבר התחיל מבדיחה צבאית בתקופת מלחמת 1812. עם השנים הפך הדוד סם לאחד הסמלים של ארצות הברית.

65

שני תצלומים אוויריים של העיר היפנית נגסאקי, לפני הטלת הפצצה הגרעינית "איש שמן", ב-9 באוגוסט 1945, ולאחריה.
שני תצלומים אוויריים של העיר היפנית נגסאקי, לפני הטלת הפצצה הגרעינית "איש שמן", ב-9 באוגוסט 1945, ולאחריה.


שני תצלומים אוויריים של העיר היפנית נגסאקי, לפני הטלת הפצצה הגרעינית "איש שמן", ב-9 באוגוסט 1945, ולאחריה. בהתקפות הגרעיניות על נגסאקי והירושימה נהרגו מעל 110,000 בני אדם ביום ההתקפה, ובסך הכל, עד סוף שנת 1945 נהרגו כ-220,000 איש. רבים מתושבי נגסאקי ממשיכים עד היום לסבול ממחלות גנטיות למיניהן בגלל הקרינה הרדיואקטיבית שנוצרה באירוע.

66

"איש שמן".
"איש שמן".

ב-6 באוגוסט 1945 הוטלה הפצצה הגרעינית "ילד קטן" על העיר היפנית הירושימה. שלושה ימים לאחר מכן הוטלה פצצה נוספת - "איש שמן" (בתמונה) על העיר היפנית נגסאקי. בבוקר ה-9 באוגוסט 1945, יצא מפציץ בי-29 אשר כונה "בוקסקאר", כאשר הוא נושא בבטנו את הפצצה "איש שמן". בשעה 11:01 בבוקר לפי שעון יפן, הוטלה הפצצה הגרעינית על עמק אזור התעשייה של העיר נגסאקי.

67

כרזת תעמולה אנטי קומוניסטית אמריקאית משנת 1947. הרדיפה הגיע לשיאה בפעילותו של הסנטור האמריקאי ג'וזף מקארתי, שהנהיג מסע אנטי-קומוניסטי נמרץ משנת 1948 ועד אמצע שנות החמישים ובמסגרתו נחשדו אנשים בתקשורת, בתעשיית הקולנוע, בממשל, בצבא ובעיסוקים אחרים, כבעלי נטיות קומוניסטיות. על שמו נטבע הביטוי מקארתיזם שמתאר כינוי לרדיפה ממשלתית, אחר חשודים בחוסר פטריוטיות במדינה דמוקרטית, תוך הסתמכות על שמועות, עדויות מפוקפקות וראיות בלתי מספיקות.

68

כרזת בחירות של המפלגה הסוציאל-רבולוציונרית משנת 1917. במהלך מהפכת פברואר של 1917, שתי רשויות יריבות, הדומה והסובייט פטרוגרד, התחרו על כוח השלטון. כפשרה, ממשלה זמנית הוקמה כדי להנהיג את רוסיה לבחירות לאספה מכוננת. ממשלת המעבר הצליחה לארגן את הבחירות, אך התפרקה במהלך מהפכת אוקטובר. הבולשביקים תפסו את השלטון, הוציאו את שאר המפלגות מחוץ לחוק והמשטר הסובייטי החל.

69

פורטל:היסטוריה/תמונה נבחרת/69

70

פורטל:היסטוריה/תמונה נבחרת/70