יש לי חלום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
מרטין לותר קינג באנדרטת לינקולן במהלך "המצעד לוושינגטון למען תעסוקה ושוויון", 28 באוגוסט 1963, עת נשא את נאומו "יש לי חלום" (ברקע: אנדרטת וושינגטון).

"יש לי חלום"אנגלית: "I Have a Dream") הוא השם שניתן לנאומו הציבורי של מרטין לותר קינג, שבו קרא לשוויון בין-גזעי ולקץ האפליה על רקע זה בארצות הברית.

קינג נאם ב-28 באוגוסט 1963, על מדרגות אנדרטת לינקולן, בזמן "המצעד לוושינגטון למען תעסוקה וחירות", מול 250,000 מפגינים. נאום זה היה לרגע מעצב בתולדות התנועה לזכויות האזרח בארצות הברית, ולמאבקם של השחורים בארצות הברית, ונחשב לאחד הנאומים הטובים והידועים ביותר בהיסטוריה.

בעקבות סקר שערכו חוקרים מאוניברסיטת ויסקונסין–מדיסון, נאום זה הוכתר כנאום הטוב ביותר במאה העשרים. אחד ממנהיגי התנועה לזכויות האזרח תיאר את הנאום באומרו, "לד"ר קינג היה את הכוח, היכולת, והקיבולת להפוך את אותן מדרגות של אנדרטת לינקולן למקום שייצרב לעד בתודעה. בנאומו הוא יידע, חינך ונתן השראה, ולא רק האנשים שנכחו שם הקשיבו, אלא גם אנשים לאורך כל ארצות הברית, ואף הדורות שעדיין לא נולדו."

רקע

ביוני 1963 הוגשה הצעת חוק על ידי הנשיא ג'ון קנדי המסדירה את נושא זכויות האזרח וההצבעה של השחורים בארצות הברית, על מנת לתמוך בהצעת החוק ערכו מנהיגי התנועה למען זכויות האזרח צעדת תמיכה המונית בוושינגטון הבירה, קינג ושאר מנהיגי התנועה הסכימו לשמור על נאומים בעלי אופי רגוע כדי להימנע ממרי אזרחי שהפך לסימן ההיכר של התנועה.

הנאום

נאומו של קינג תוכנן במקורו להיות מחווה להכרזת העצמאות של ארצות הברית וכן לנאום גטיסברג של אברהם לינקולן, מאה שנה אחרי שניתן בפנסילבניה.

מרטין לותר קינג בנאומו "יש לי חלום"

הפִסקה המפורסמת ביותר בנאום היא:

"יש לי חלום שיום אחד תקום אומה זאת ותגשים את משמעותה האמיתית של סיסמתה: "אנו רואים אמיתות אלה כמובנות מאליהן: שכל בני האדם נבראו שווים". יש לי חלום שיום אחד על גבעותיה האדומות של ג'ורג'יה, יוכלו בניהם של עבדים לשעבר ובניהם של בעלי עבדים לשעבר להתיישב יחדיו לשולחן האחווה. יש לי חלום שיום אחד אפילו מדינת מיסיסיפי, מדינת המדבר, המזיעה תחת חום אי הצדק והדיכוי, תהפוך לנווה מדבר של חופש ושל צדק. יש לי חלום שארבעת ילדיי יחיו יום אחד באומה בה הם לא יישפטו על פי צבע עורם אלא על פי טיב אישיותם."

במקור:

I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal." I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slaveowners will be able to sit down together at a table of brotherhood. I have a dream that one day even the state of Mississippi, a desert state, sweltering with the heat of injustice and oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice. I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.

זכויות יוצרים

המאבק על זכויות היוצרים של הנאום מתנהל במספר ערכאות בארצות הברית. השאלה המשפטית היא האם יש זכויות יוצרים לנאום ששודר בשידור חי ברדיו ובטלוויזיה והוקלט על ידי רבים, וזכויות היוצרים שלו נרשמו על ידי קינג רק מאוחר יותר. בית המשפט קבע בתיק "עזבון מרטין לותר קינג נ' CBS" (אנ') כי השידור לא פגע בזכותו של קינג לקבל תמלוגים בגין הנאום.

בתרבות בישראל

בסוף שנות ה-60 פורסם בישראל השיר "יש לי חלום", שנכתב על ידי יחיאל מוהר והולחן על ידי משה וילנסקי. השיר, שבוצע על ידי יהורם גאון ועל ידי דורית ראובני, עוסק בחלום על חופש, אחווה ושלום (”יש לי חלום, והוא ממש יותר מכל ממש ... ושיר פתאום ישירו ילדים מעם אל עם”).

בשנת 1972 יצא בישראל המחזמר אל תקרא לי שחור ובו בלט השיר "יום יבוא", שמילותיו מתבססות על הנאום. השיר משתמש בחזות של המאבק לזכויות האזרח כדי להסוות ביקורת על מעמד המזרחים בחברה.

בספרו "מקהלה הונגרית" מתאר יגאל שוורץ את הרושם העז שהותיר בו הנאום, בעת ששמע אותו בהיותו בכיתה ג': "לא הבנתי מילה, אבל הצטמררתי כולי, הקול הילך עלי קסם, הגביה את קומתי והצמיח לי כנפיים. האמנתי לו בלי לראות אותו ובלי להבין את כוונותיו ומטרותיו."[1]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יגאל שוורץ, מקהלה הונגרית, הוצאת דביר, 2014, עמ' 114–115
  2. ^ 2. יום יבוא - השיר והמילים - אתר המוסיקה, באתר sites.google.com
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0