רבי קלונימוס קלמיש שפירא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האדמו"ר מפיאסצנה
רבי קלונימוס קלמיש שפירא מפיאסצנה
רבי קלונימוס קלמיש שפירא, האדמו"ר מפיאסצנה
רבי קלונימוס קלמיש שפירא, האדמו"ר מפיאסצנה
לידה י"ד בתמוז ה'תרמ"ט
גרודזיסק מזובייצקי, פולין
נרצח ד' בחשוון ה'תש"ד (בגיל 54)
מחנה הריכוז טרווניקי
השתייכות חסידות
תפקידים נוספים מחנך
חיבוריו חובת התלמידים, אש קודש, דרך המלך, הכשרת האברכים,בני מחשבה טובה
בת זוג חיה רחל (הופשטיין)
אב רבי אלימלך שפירא מגרודזיסק
אם חנה ברכה (לבית הורוויץ)
האדמו"ר מפיאסצנה ה־הראשון
תרס"טתש"ד

רבי קלונימוס קלמיש שפירא - האדמו"ר מפיאסצנה (י"ד בתמוז ה'תרמ"ט[1] - ה' בחשוון ה'תש"ד[2]) היה אדמו"ר שפעל בפולין בין שתי מלחמות העולם. נודע כהוגה חסידי דגול והתפרסם בזכות חיבוריו החדשניים בתחום החינוך החסידי, בהם "חובת התלמידים". בתקופת הכיבוש הגרמני שהה בגטו ורשה והמשיך לדרוש לקהל חסידיו. את דרשותיו העלה על הכתב והן נמצאו לאחר המלחמה והתפרסמו בספר "אש קודש".

תולדות חייו

נולד בשנת ה'תרמ"ט בגרודזיסק מזובייצקי שבפולין, לרבי אלימלך שפירא מגרודזיסק, מצאצאי המגיד מקוז'ניץ ורבי אלימלך מליז'נסק ולרבנית חנה ברכה שטרנפלד (בתו של האדמו"ר רבי חיים שמואל הורוביץ מחנטשין). נקרא "קלונימוס קלמיש" על שם סבו מצד אמו (בעל המאור ושמש). התייתם מאביו בגיל 3 וגדל אצל סבו, רבי חיים שמואל מחנצ'ין ובהמשך אצל חמיו ואחיינו, רבי ירחמיאל משה הופשטיין האדמו"ר מקוז'ניץ, בן אחותו (למחצה) הגדולה, שרה דבורה, וצאצא מצד אביו למגיד מקוז'ניץ. בגיל 16, בשנת ה'תרס"ה, נישא לרחל חיה מרים הופשטיין, בתו של רבי ירחמיאל משה. לאחר נישואיו המשיך לגור אצל חמיו, ממנו למד את תורת החסידות, ובפרט את דרך חסידות קוז'ניץ וחסידות קרלין (שחותנו הושפע ממנה, דרך אביו החורג, רבי אשר מסטולין). רבי קלונימוס, רכש ידע רפואי וידע לנגן בכינור.

בשנת ה'תרס"ט (בגיל 20) נפטר חמיו והוא החל לכהן באדמו"רות בפיאסצנה, עיירה קטנה מדרום לוורשה, כשמצטרפים אליו מחסידי אביו וחותנו. לאחר מספר שנים, בשנת ה'תרע"ג, הוכתר גם לכהן ברבנות פיאסצנה. לאחר מלחמת העולם הראשונה, לנוכח המשבר הגדול ביהדות החרדית, כשרבים מבני הנוער נמשכו אחרי תנועות לאומיות ועזבו את הדת, הוא החליט להירתם לנושא חינוך הנוער ובשנת ה'תרפ"ג (בגיל 34) ייסד את ישיבת דעת משה (על שם חמיו) בוורשה, ושימש בה כראש ישיבה ובמקביל המשיך לכהן באדמו"רות בפיאסצנה, בה ביקר בעיקר בימות הקיץ ובימים הנוראים.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נלכד הרב שפירא בוורשה, המכותרת על ידי הגרמנים. בהפגזות נהרגו בנו, כלתו וגיסתו, וזמן קצר לאחר תחילת הכיבוש הגרמני מתה גם אמו. למרות האסון האישי, ולמרות הצרה הכללית, סירב האדמו"ר להצעות בריחה שונות שהופנו אליו, בטענה "אינני עריק", "אין בדעתי לנטוש את החזית, ובפרט שאיני יכול להיפרד מיהדות פולין".[3]

האדמו"ר עשה מאמצים רבים בגטו לשמירת המצוות. כך, למשל, עשה מאמץ עליון לאפשר גישה של נשים למקווה טהרה, לקיים את החגים - אפיית מצה בפסח, וכדומה, קיום ברית מילה ועוד. הרב שפירא מוזכר במספר יומנים וספרי זכרונות.[4] הדרשות שאמר בפני חסידיו קובצו לספרו הידוע ביותר - "אש קודש".

כמו רבנים אחרים בגטו גם הרב שפירא עבד בבית החרושת שולץ, שנוהל על ידי אברהם הנדל.[5] האדמו"ר ניצל מן הגירוש הגדול למחנה ההשמדה טרבלינקה בתמוז ה'תש"ב, בשל היותו עובד חיוני (בגירוש נספתה בתו של האדמו"ר). לאחר מרד גטו ורשה, בניסן ה'תש"ג, גורש הרבי עם היהודים שנותרו בחיים למחנה הריכוז טרווניקי, ליד לובלין. האדמו"ר נרצח בחשוון ה'תש"ד, יחד עם שאר יהודי המחנה, במסגרת מבצע "חג הקציר" (Erntefest) שערך האס אס.

אחיו הצעיר היה הרב ישעיהו שפירא, "האדמו"ר החלוץ", ממייסדי "הפועל המזרחי", ואביהם של השר יוסף שפירא ושל האדמו"ר רבי אלימלך שפירא. בנו של רבי אלימלך, רבי קלמן מנחם, הוא רב בית הכנסת "אש קודש" שהוא יסד ברמת בית שמש.

הגותו ושיטתו החינוכית

רבי קלונימוס בלט בהגותו ומשנתו החסידית. דברי תורתו היו מעין דרשות, המבארות את משנת חסידות, והגות חסידית אקטואלית. הוא חיבר מספר ספרים, אשר בשונה מספרי החסידות המקובלים מחוברים כתבנית, פרק אחר פרק, כחיבור הדרכה בדרכי החסידות. רבי קלונימוס התמקד במיוחד בחינוך בני הנוער, ובספריו הוא פיתח שיטת חינוך בראי החסידות, שבה הוא מנסה להנחיל בין היתר, את עבודת החסידות, המורכבת מחשיבה ורגשות עמוקים, לבני נוער צעירים. במשנתו החסידית הוא שילב בין תורות חסידות קוז'ניץ, חסידות קרלין וחסידות חב"ד.

רבי קלונימוס ידע לכתוב בעברית משובחת, וגם ספריו נכתבו בסגנון מודרני יחסית[6].

ספריו

  • חובת התלמידים – הדרכה בעבודת ה', מיועד בעיקר לתלמידים צעירים. היחיד שיצא בחייו לרבים (וורשה תרצ"ב). המחבר פונה אל התלמיד ומשכנעו ללמוד, להתמיד ולהתפלל ולגלות את נפשו. דרישתו מהתלמיד היא ליצור מודעות למעשים ונטילת אחריות עליהם כאשר המוטו המרכזי הוא: 'אתה המחנך של עצמך'.
  • הכשרת האברכים – הדרכה בלימוד וחסידות לבני ישיבות. ספר זה מהווה המשך ישיר לחובת התלמידים ומהווה 'הדרכה לתלמידים מתקדמים'. בספר מלמד רבי קלונימוס על חשיבותה של ההתרגשות בעבודת ה', ונותן כלים מעשיים ובהם שימוש בדמיון מודרך כיצד ניתן להגיע להתרגשות כזו. הוא מבסס את כל עבודת החסידות על היסודות הללו, אך אומר שאין זה נוגע רק לחסידות ולחסידים, כי אם לכל יהודי המקיים תורה ומצוות.
  • צו וזירוז – יומן רוחני אישי, לקט של הגיגים קצרים שרשם. הגיגים אלו כוללים רגשות, רעיונות חסידיים, רעיונות הדרכה, ותיאור לבטי נפש עצמיים. יצא לאור כנספח להכשרת האברכים.
  • חובת האברכים – ספר המשך להכשרת האברכים שאבד בתקופת השואה. לדעת דניאל רייזר (במבוא לספרו 'דרשות משנות הזעם'), נרצח האדמו"ר לפני שהספיק לכתוב את הספר.
  • מבוא השערים – הקדמה לספרו האבוד "חובת האברכים", בו הוא ממשיך לפתח את משנתו החינוכית ברמה גבוהה יותר.
  • בני מחשבה טובה – קונטרס העוסק בכללים להקמת חבורה לעבודת ה'. הספר מתמקד בעיקר בטיהור המחשבה ומיקודה ככלי מרכזי בחייו של חסיד.
  • אש קודש – דרשות חיזוק שנתן האדמו"ר במשך ימי השואה. ספר זה נכתב בזמן השואה ומחברו נתן לו את הכותרת חידושי תורה משנות הזעם ת"ש–תש"א–תש"ב. מהדורה מדעית יצאה בההדרת דניאל רייזר בשם דרשות משנות הזעם, ירושלים תשע"ז, שני כרכים. מהדורה זו נערכה על פי כתב היד המקורי הנמצא בארכיון רינגלבלום. הכרך הראשון כולל את הדרשות המתוקנות בתוספת ציוני מקורות וביאורים. הכרך השני כולל מהדורת פקסימיליה שבה, לצד צילום צבעוני של כתב היד, מופיע תיעתוק בארבעה צבעים המבחינים בין שכבות ההגהות שכתב המחבר.[7]
  • דרך המלך – ספר דרשות על פרשות השבוע (בין השנים 19251938), בו נקבצו דרשותיו בין שתי מלחמות העולם, אשר אמר בתפקידו כאדמו"ר, ובהן ביטא את רגשותיו והלך מחשבתו. בדרשותיו משתמש רבי קלונימוס בתובנותיו ורגישותו הפסיכולוגית, לשם הדרכה רוחנית, שנועדה להביא את האדם לקרבה רבה ככל האפשר לה'. השפה שלו בהירה, והוא מרבה להשתמש בדימויים והסברים. לרבי קלונימוס היה קו אקזיסטנציאלי חזק, שבא אצלו לידי ביטוי תמיד בלבוש יהודי. כך, למשל, בדרשה שלו לפסח, מתאר רבי קלונימוס את מצבו השכיח של האדם בחיים כ"אסקופה הנדרסת למאורעות העולם", כשמצב הרוח שלו (תרתי משמע) הוא ראי למה שבא אליו מבחוץ. המילה החוזרת ונשנית אצלו היא "העצמות", המהות הפנימית של האדם, והיכולת שלו להיות מרכז כובד בעולמו. העצמות הזאת כרוכה אצל רבי קלונימוס בהתגלות ובלימוד, כשהיא לא יכולה להיות מנותקת מה', באותה מידה בה ההתגלות והלימוד לא יכולים להיות מנותקים ממנה. בנספחי ספר זה מובאת רשימה מזיכרון של תלמיד בה מתוארת טכניקה המיועדת להביא למצב נפשי המכונה "השקטה", שהוא למעשה תהליך לריקון השכל ממחשבות. התהליך שהוא מתאר דומה לתהליך מקובל בתרגול בשיטות מדיטציה, אולם בשונה מהן אין האדם מחפש בו אינוּת מחשבה או ריקונה מכל וכל, אלא השקטת המחשבות לצורך התחברות לבורא דרך פסוקים ודברי קירוב בנחת.

בראשית המאה ה-21 נחלקו לשם והרשקוביץ באשר לשאלת היסוד השימוש של חכמת הנסתר במשנתו של רבי קלונימוס. בעוד לפי לשם הרבי הוא עוסק בתורת הנסתר, בדומה להרכב תורת הנסתר שבימי תלמידי האר"י, תוך התאמה תוכנית למשנת החסידות ולמודרנה, הרי שלפי הרשקוביץ הוא מתאפיין באקזיסטנציאליזם ריאלי.[8]

המשך חסידות פיאסצנה

כיום חסידות פיאסצנה אינה פעילה כקהילה. לאחר פטירת האדמו"ר רבי אלימלך שפירא מתל אביב הוכתר בנו הרב קלמן מנחם שפירא המתגורר בבית שמש, כממשיך השושלת, במעמד הרב הראשי הרב ישראל מאיר לאו, נציגי המשפחה ונציגי חסידות פיאסצנה. האדמו"ר הרב שפירא ממשיך בהדפסת ספרי החסידות ומנהל קהילה בבית הכנסת "אש קודש" בבית שמש. בשבתות ובתאריכים חשובים הוא מנהל "טיש".

מורשתה של חסידות פיאסצנה הועברה גם על ידי הרב נתנאל רדזינר, תלמידו של הרב קלונימוס, שהקים את הארגון "מרכז אש קודש", המקיים שיעורי חסידות לבחורים ואברכים. הארגון הוקם בבני ברק, ובהמשך הוקמו סניפים גם באלעד, בביתר עילית ובבית שמש. הוא הקים גם קרן להדפסת ספרי בית קוז'ניץ.

קובץ:בית הכנסת בקרית אתא.jpg

תלמידיו שעלו לקריית אתא על פי בקשתו,[9] הקימו לאחר השואה בית הכנסת על שמו ברחוב העצמאות 100 בקרית אתא. כיום בית הכנסת שופץ על ידי חסידות ברסלב והוא נקרא בית הכנסת פיסצנה - ברסלב.

ילדיו

  • בנו הרב אלימלך בן ציון חתן האדמו"ר רבי שלמה חיים מבולחוב, נפצע אנושות, בי"ג תשרי בשנת ת"ש, בזמן הפצצות הגרמנים על ורשה, בזמן כיבוש פולין. הוא הובא אל בית החולים ומת מפצעיו לאחר מכן בתאריך ט"ז תשרי, חג שני של סוכות. בזמן שהוא שהה בבית החולים, האדמו"ר היה ליד מיטתו. מכיוון שפטירתו התרחשה ביום טוב שני, האדמו"ר לא נהג מנהג אבלות ואף לא הביע צער, ורק לאחר צאת השבת שהייתה סמוכה לחג, החל בוכה. יש לציין כי בד בבד בעת שבנו היה בבית החולים פצוע, אשתו של אלימלך בן ציון, ואחות אמו נהרגו בהפצצה נוספת שהתרחשה בשערי בית החולים.
  • בתו רעכיל יהודית, אשת הרב יחזקאל הכהן רבינוביץ בן רבי שלמה אלימלך אב"ד זאבירצה (בן רבי נתן נחום הכהן רבינוביץ מקרימלוב וחתן רבי יחזקאל מראדומסק). שניהם נרצחו בשואה.[10]

לקריאה נוספת

  • דוד חיים זילברשלג (עורך), זיכרון קודש לבעל אש קודש - יובל לעלייתו על המוקד של רבינו הקדוש והטהור מפיאסצנא מוה"ר קלונימוס קאלמיש שפירא הי"ד, ירושלים, תשנ"ד.
  • אהרן סורסקי, 'פרקים מחיי רבנו זצ"ל', בספר "זיכרון קודש לבעל אש קודש", ומצורף בסוף הספרים "חובת התלמידים", "אש קודש" ו"דרך המלך" בחלק מהמהדורות בשם 'מתולדות האדמו"ר הקדוש'. מרביצי תורה מעולם החסידות, חלק ו', בני ברק תשמ"ח, עמ' קס"ט-ר"ב.
  • רון וקס, להבת אש קודש: שערים לתורתו של האדמו"ר מפיאסצ'נה, הוצאת תבונות מכללת הרצוג, אלון שבות תש"ע (360 עמודים).
  • יצחק הרשקוביץ, ר' קלונימוס קלמיש שפירא, האדמו"ר מפיאסצ'נה: הגות השואה מול הגות טרום השואה, המשך או תמורה?, עבודה לתואר מוסמך, המחלקה לפילוסופיה יהודית, אוניברסיטת בר-אילן, תשס"ה.
  • דניאל רייזר, הַמַּרְאֶה כַּמַּרְאָה: טכניקת הדמיון במיסטיקה היהודית במאה העשרים, הוצאת כרוב, לוס אנג'לס תשע"ד, עמ' 107–224.
  • שאול מייזליש, ניגון הלב: האדמו"ר מפיאסצנה - חייו ומשנתו, קריית גת: קוראים הוצאת ספרים, 2014.
  • אמוץ שפירא, הגדת פיאסצנה: הגדה של פסח מתורתו של האדמו"ר מפיאסצנה, קריית גת: הוצאת דני ספרים, 2022.

קישורים חיצוניים

ספריו

על אודותיו

שמע וידאו ומדיה

הערות שוליים

  1. ^ על פי תעודת הלידה שמצא פרופ' דניאל רייזר, ופורסמה בעלון 'עולם קטן' גיליון 605, תשע"ז. קודם לכן התאריך המקובל ללידתו היה י"ט באייר תרמ"ט.
  2. ^ זהו התאריך העברי של מבצע "חג הקציר" הנאצי. בספרים שהדפיסו תלמידי הרב שפירא מצוין התאריך ד' בחשוון, ככל הנראה בעקבות תיארוך שגוי של המבצע.
  3. ^ עדות – חורבן יהדות אירופה, רות ליכטנשטיין, עמ' 25.
  4. ^ הרב מוזכר פעמים ספורות ביומניו של הרב שמעון הוברבנד, קרובו של עמנואל רינגלבלום, ודמותו מופיעה בכמה ספרי זיכרון שנכתבו לאחר השואה, כמו בספרו של שמחה רותם, קאז'יק. האדמו"ר מוזכר גם במכתבו של עמנואל רינגנבלום (בספר בשם זה בעריכת ישראל גוטמן, יד ושם, עמ' 33) "קלמן שרפירסקי (דמות ידועה, הרב מפיאסצ'נו, אדם מצוין ודמות אצילית)".
  5. ^ אודות אברהם הנדל ובית החרושת שלו ראו: אברהם הנדל, באתר יד ושם
    הנתיב האחרון של גדולי התורה בגיטו ווארשה, בית יעקב, גיליון 47, ניסן תשכ"ג, עמ' 6–9, באתר היברובוקס
  6. ^ מנשה אונגר, ספר קדושים, עמ' 314. (ביידיש)
  7. ^ דרשות משנות הזעם
  8. ^ פולמוס על אודות אופיים המיסטי של כתבי האדמו"ר מפיאסצ'נה, סמינר מחלקתי, המחלקה למחשבת ישראל, אוניברסיטת בר-אילן, 28 באוקטובר 2013
  9. ^ סבתא אסתר בשליחות הרבי בקריית אתא, באתר הקשר הרב דורי
  10. ^ ממכתב שלו שצורף לכתביו עולה כי בתו נשלחה באקציה הגדולה. בעלה שהה עם האדמו"ר במחנה טרווניקי (תיק 6117, ארכיון בית לוחמי הגטאות).
  11. ^ יואל יעקובי, ‏אש קודש בסינמטק, באתר בשבע - ערוץ 7, 1 בינואר 2009, ה' בטבת תשס"ט


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36342337קלונימוס קלמיש שפירא