חסידות קוסון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף חסידות קאסאני)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חסידות קוסוןיידיש: קאסאן, קאסאני) היא חסידות הונגרית שנוסדה בסוף המאה התשע עשרה. שורשי החסידות הם מחסידות זידיטשוב. אבי השושלת היה רבי יהוסף רוטנברג חתנו וממלא מקומו של רבי משולם פייש מטאש. כיום מכהנים מספר גדול של צאצאיו כאדמו"רים.

תולדות החסידות

הדור הראשון

רבי יהוסף נולד בג' באב ה'תרי"ג. אביו הרב צבי הירש מטויסט (טלוסט, שם התגורר אביו החורג) בנם של רבי יוסף רב בקוזובה ורייזל בתו של רבי צבי הירש מזידיטשוב[1]. אמו חיה דרזיא הייתה בתו של הרב שמואל ווילנר רב בהעליטש. היה תלמידם של רבי חיים הלברשטאם מצאנז ושל רבי יקותיאל יהודה טייטלבוים מסיגט. נישא לבתו של רבי משולם פייש הלוי שכיהן כאדמו"ר בטאש. לאחר פטירת חמיו התמנה לאדמו"ר במקומו עקב זאת שגיסו רבי אלימלך היה נער צעיר. כיהן אחר כך במאד, דברצין וקוסון. חיבר את הספר "בני שלשים". נפטר בכ"ג בחשוון ה'תרע"ב.

הדור השני

  • רבי חיים שלמה בנו של רבי יהוסף מילא את מקומו. היה חתנו של רבי אשר ישעיה מקולבוסוף. כיהן בהתחלה בניר-אדני, אחר כך בדברצין ולבסוף בקוסוני. בנו הוציא את דברי תורתו בספר "שמועה טובה". נפטר בו' בטבת תר"פ. לאחר פטירתו שני אחיו ובנו כיהנו כאדמו"רים.
  • רבי משה שמואל בנו של רבי יהוסף כיהן אף הוא כאדמו"ר בקליינווארדאן. עבר בסוף ימיו לארצות הברית והתגורר בלוס אנג'לס. נפטר בט"ז באייר תש"ו.
  • רבי ישראל צבי בנו של רבי יהוסף, היה חתנו (פעמיים) של אחיו רבי חיים שלמה ובזיווג שלישי של רבי שלום אליעזר הלברשטאם מראצפרט. לאחר פטירת אחיו (וחותנו) החל לכהן באדמו"רות. עמד בראשות ישיבה. בשנות השואה הועבר לגטו ברגסס ומשם לאושוויץ שם נרצח בג' בסיוון תש"ד יחד עם בנו רבי אלתר חיים שלמה. חתנו (בזיווג ראשון) היה רבי חנניה יום טוב ליפא טייטלבוים מנירבאטור. דברי תורתו הודפסו בספר "אור מלא".

ילדיו האחרים של רבי יהוסף היו: רבי מאיר שלום ממזילאבריץ, רבי יום טוב מנחם מקאלוב אב"ד נאפקאר. ובנותיו; חיה דרזיא אשת הרב יהודה לייביש ערליך מדלאטין[2], רייזיל אשת הרב שמואל שיינפלד מקאשוי (בנו של הרב משה יוחנן ממיהאליפולוי)[3], ורחל יענטה אשת הרב שמואל צבי ווייס מבנדיקוביץ. חתנו של רבי מאיר שלום היה רבי חיים אלתר פנט אדמו"ר מקרלסבורג ורבה של שייך מוניס.

החסידות לאחר השואה

גזע רבי חיים שלמה רוטנברג ה"שמועה טובה"

רבי אשר ישעיהו רוטנברג מקוסון עם חתנו מוהרא"ש מברסלב
    • רבי אשר ישעיהו רוטנברג (ד' באלול ה'תרע"ה - א' בניסן ה'תש"ע) ממלא מקום אביו. תלמידו של דודו ה"אור מלא" והוסמך להוראה על ידו. בשנותיו האחרונות התגורר אצל בנו (אז רב בית מדרשו) בארצות הברית לצרכים רפואיים. הוציא בעוד מהדורה את הספר שמועה טובה.
      • רבי יעקב יהוסף מכהן בבורו פארק.
      • חתנו קרוב משפחתו רבי מאיר יהוסף רוטנברג אדמו"ר מקאסאן בורו פארק - לינדן.
      • חתנו הרב אליעזר שלמה שיק מברסלב. בנו של רבי מנחם זאב אב"ד טוקאי.
    • רבי חיים שלמה מקוזיבה. חתנו של רבי ישראל דוד משאץ.
      • רבי טוביה מכהן בפלטבוש.
      • חתנו רבי חיים יהודה לייב מקוסון-פארשיי.
    • רבי יחיאל מיכל מקוסון בורו פארק (תרצ"א -כ' בכסלו תשע"ט). חתנו של רבי משה רוקח מקאזלוב (גזע בעלז). חותנו של רבי נטע הורביץ, האדמו"ר מספינקא-טבא דשמואל.
    • רבי מרדכי בנו של רבי משה שמואל וחתן דודו רבי יואל צבי ראטה. כיהן לפני המלחמה כרב במאטסלקה ולאחריה בוויליאמסבורג. נפטר בכ"ח בתשרי ה'תש"ן.
      • רבי יעקב מסאלקא-מונסי. חתנו של רבי אשר ישעיה מנדבורנה חדרה.
      • רבי יואל צבי מסאלקא-וליאמסבורג.
      • הרב חיים שלמה. מרבני קהילת 'קרן אור' ברסלב. מתגורר בארץ ישראל. חתן קרוב משפחתו רבי מנחם ישראל. מחבר הספרים "הנהגות צדיקים".
  • חתנו רבי יואל צבי ראטה אב"ד טיסא-סאלקה (בנו של הרב יעקב משה אב"ד מיידנאק ולאחר מכן אב"ד טיסא-סאלקה ובנו חורגו של רבי אהרן ישעיה פיש ממאטה-סאלקה) מחבר הספרים "מעט צרי" ו"שערי מידות". אשתו וששה מילדיו נרצחו בשואה. בתו השביעית נישאה לאחיינה רבי מרדכי רוטנברג שמילא את מקומו. לאחר השואה החל לכהן כאדמו"ר יחד עם בן דודו רבי פנחס שלום. רוב שרידי חסידי קוסון פנו אליו. נישא בשנית לבתו של רבי שלום נח מוורצקי. נפטר ט"ז בניסן ה'תשי"ח

גזע רבי משה שמואל רוטנברג מקליינווארדיין

מלבד אלו, מכהן רבי צבי אלימלך פנט (בנו של רבי חיים אלתר חתן בנו של ה"בני שלשים") בבני ברק מחבר ספר "הצבי והצדק". גיסו של רבי צבי אלימלך, רבי מנחם דוד הגר הוא האדמו"ר משאץ ויז'ניץ בחיפה.

ספרי השושלת

  • בני שלשים - מאבי השושלת רבי יהוסף רוטנברג.
  • שמועה טובה - מהאדמו"ר השני רבי חיים שלמה רוטנברג.
  • אור מלא - מהאדמו"ר רבי ישראל צבי רוטנברג.
  • חסידים הראשונים - מהאדמו"ר רבי מנחם ישראל רוטנברג מקוסון-ברונקס.
  • שערי המדות - מהאדמו"ר רבי יואל צבי ראטה מסאלקא.
  • מעט צרי - מהאדמו"ר רבי יואל צבי ראטה מסאלקא.

ניגוני קוסון

מלבד ניגוני זידיטשוב (שחסידות קוסון הייתה מיסודה) שהיו מושרים בקוסון, לקוסון היו ניגונים משלה, חלקם הולחן על ידי אבי השושלת רבי יהוסף ועל ידי רבי אלתר חיים שלמה בנו של האדמו"ר השלישי רבי ישראל צבי. מלחין מפורסם מבית קוסון היה אברהם יצחק (איציק) מהורינץ'. כיום רבים מהניגונים נשכחו ובענפי החסידות מושרים גם ניגונים עממיים, ניגוני דינוב וניגוני רבי בעריש ווישווער מלחין הונגרי חסידי מפורסם שלחניו התפשטו בכל רחבי הונגריה ורומניה (בעיקר בסאטמר ובויז'ניץ). ניגוני קוסון מושרים גם בחסידות טאש, שהאדמו"ר השני שלה, רבי אלימלך, גדל אצל גיסו, רבי יהוסף רוטנברג אבי שושלת קוסון.

בשנת ה'תשע"א הוציאו מוסדות "בני שלשים" של האדמו"ר רבי צבי אלימלך פנט, דיסק עם עשרה מניגוני קוסון בשם "התעוררי".

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רייזל הייתה נשואה לפני כן לרבי משה חיים טויב מחסידות קאליב. ולאחר פטירת רבי יוסף נישאה לרבי דב בער שפירא מטלוסט נכדו של רבי פנחס מקוריץ. רבי יוסף היה נשוי לבתו של רבי סנדר מחסידות קומרנה.
  2. ^ בנו של רבי נפתלי חתנו של רבי שלמה יעקב מזידיטשוב שהיה חתנו של רבי אברהם אבא הורוביץ משנדישוב. בזיווג ראשון היה חתנו של רבי משה יוסף מאויהל בנו של רבי יקותיאל יהודה טייטלבוים מסיגט.
  3. ^ סבו של רבי יהוסף חיים שיינפלד רבה של קריית הרצוג בבני ברק וחבר בית הדין של הרב לנדא.
  4. ^ ברוך דיין האמת: כ”ק האדמו”ר מקאסאן זצוק”ל באתר JDN.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28829427חסידות קוסון