המטבח הלבנוני
המטבח הלבנוני כולל את שלל מסורות ומנהגי הבישול של לבנון, ומאגד בתוכו את מסורותיהם המגוונות של האנשים והעמים שהתיישבו בלבנון לאורך תולדותיה. המטבח הוא בעל שורשים היסטוריים עמוקים, וניתן להתחקות אחרי מקורן של חלק מהמנות עד לימי הפיניקים.
המטבח הלבנוני נחשב לחלק מהמטבח הלבנטיני הכללי, ולכן רבים ממאכליו מוכרים בפרט לציבור הישראלי כחלק מן המטבח של ערביי ישראל.
המטבח הלבנוני מתבסס על מגוון רחב של דגנים מלאים, פירות, ירקות, דגים טריים ומאכלי ים. בשר עוף הוא הבשר הנפוץ ביותר, אך נעשה שימוש רב גם בבשר כבש ולעיתים גם בשר עיזים. במטבח הלבנוני נהוג להשתמש בכמויות גדולות של שום ושמן זית, לעיתים יחד עם מיץ לימון. חומוס ופטרוזיליה גם הם מהווים מרכיבים חשוביים בתזונה הלבנונית.[1][2][3]
מאכלים
מנות עיקריות ומתאבנים
מנות ומאכלים לבנונים נפוצים, בין שנהוגים כמתאבנים, כוללים:
- באבא גנוש (بابا غنوج): חציל מעוך מעורבב עם תבלינים, ולעיתים גם עם טחינה, עגבניות, שמן זית או שום.
- גבינת חלומי (جبنة حلومي)
- גבינה עכואית (جبنة عكاوي)
- זיתים (زيتون) (כמתאבן)
- חומוס (حمص)
- חומוס ביל-לחם (حمص باللحم): חומוס עם בשר.
- כדורי פלאפל (فلافل)
- לאבנה (لبنة)
- מוסקה ערבית (مسقعة): חציל בגריל מרוסק, בתוספת שמן זית, עגבנייה, בצל ושום.
- ת'ום (ْتُوم): רוטב שום פופולרי שמקורו בלבנון. בעיירה זע'רתא נאכל בתוספת נענע.
סלטים
- טאבולה (تبولة): סלט המכיל בורגול, פטרוזיליה קצוצה, עלי נענע, עגבנייה, בצל, עשבי תיבול, מיץ לימון ותבלינים. לעיתים קרובות נאכל בעזרת עלי חסה ערבית.
- פתוש (فتوش): סלט עשוי פיסות פיתה מטוגנת וירקות.
מאפים
- ספיחה (صفيحة): בצק אפוי עגול ודק, עליו בשר קצוץ (לרוב בשר כבש), ירקות קצוצים, פטרוזיליה ובצל, ותבלינים כגון פפריקה, קינמון ופלפל צ'ילי.
- מנקיש (مناقيش): מאפה בצק דק ופריך הנפוץ בכל אזור הלבנט, מכוסה בשכבת זעתר.
- קעק (كعك): לחם רחוב לבנוני נפוץ שלרוב נאכל כחטיף. בגרסתו הנפוצה מכוסה בשומשום, בגרסה אחרת - מצופה בזעתר. אוכל רחוב פופולרי בלבנון הוא קעק במילוי כנאפה.
מנות עיקריות
- מג'דרה (مجدرة): מאכל המכיל עדשים עם חיטה, בורגול או אורז ובצל מטוגן. מוגש כמתאבן בראשית הארוחה, או כתוספת למנה בשרית.
- קבב (كباب)
- קובה (كبة): כופתה ממולאת, מבושלת או מטוגנת, שמעטפתה החיצונית עשויה מבורגול עם סולת, קמח, אורז או תפוחי אדמה, וממולאת לרוב בבשר בקר או כבש, בצל ותבלינים.
- שווארמה (شاورما)
מאכלים מתוקים
מאכלים מתוקים לבנונים נפוצים, בין שנהוגים כקינוחים או כמאכלי רחוב, כוללים:
- לילות ביירות (ليالي بيروت): קינוח לבנוני ייחודי-שכבתי המבוסס על פודינג וסולת, ומוגש לרוב באירועים מיוחדים. ידוע גם בשם עאמר.
- ספוף (سفوف) עוגה לבנונית העשויה עם כורכום ועם סולת ומצופה שקדים או שומשום ונאכלת בעיקר באירועים דתיים.
- בקלווה (بقلاوة): מאפה מתוק, העשוי בצק פילו, סוכר, קינמון, שקד ואגוז מלך, ומוגש עם סירופ סוכר.
- חלאוות אל-ג'בן (حلاوة الجبن): קינוח סורי הנפוץ גם בלבנון (בייחוד בצפון). עשוי מבצק סולת וגבינה עם סירופ מי זהר.
- כנאפה (كنافة): מאפה מתוק, העשוי מציפוי של אטריות קדאיף או סולת שבתוכו גבינת עיזים, ומוגש סירופ סוכר.
- שאאביאת (شعيبيات): מאפה מבצק פילו במילוי קרם וניל מתוק, זהה לוורבאת הפלסטיני.
- קטאיף (قطايف): כיסון מטוגן מתוק, אשר בדרך כלל ממולא בגבינת עיזים מתוקה או באגוזי מלך קצוצים.
משקאות
- עראק (عرق): משקה אלכוהולי שמקור טעמו בזרעי או עלי אניס מיובשים. העראק נחשב למשקה הלאומי של לבנון.
- יין (نبيذ) נחשב גם הוא למשקה היסטורי ומסורתי בלבנון, עוד מימי הפיניקים. לבנון נחשבת לאחת מיצרניות היין הראשונות בעולם. עדות היסטורית לכך מצויה כבר בתנ"ך, בספר הושע, פרק י"ד: "ויפרחו כגפן זכרו כיין לבנון".
- סחלב (سحلب): משקה סמיך על בסיס חלב, עמילן תירס (קורנפלור), סוכר ותבלינים. הגיע לאזור בתקופת האימפריה העות'מאנית.
- קפה (قهوة)
הערות שוליים
- ^ Sean Sheehan, Lebanon, New York: Marshall Cavendish, 1997, מסת"ב 0-7614-0283-7
- ^ Kamal Al-Faqih, Classic Lebanese cuisine : 170 fresh and healthy Mediterranean favorites, Guilford, Conn.: ThreeForks, 2009, מסת"ב 978-0-7627-5649-0
- ^ Laura Perdew, Understanding lebanon today., 2014, מסת"ב 978-1-61228-676-1
מטבחים בעולם | ||
---|---|---|
אוקיאניה | אוסטרליה • ניו זילנד | |
אירופה | אוסטריה • איסלנד • אירלנד • איטליה • אסטוניה • בלארוס • בולגריה • בלגיה • בריטניה (אנגליה • סקוטלנד) • גרמניה • הונגריה • הולנד • יוון • לוקסמבורג • ספרד • סקנדינביה (דנמרק • נורווגיה • שוודיה) • פולין • פורטוגל • צ'כיה • צרפת • רומניה • רוסיה • שווייץ | |
אמריקה | ארצות הברית • ארגנטינה • ברזיל • האיטי • ונצואלה • מקסיקו • פרו | |
אסיה | אינדונזיה • גאורגיה • הודו • וייטנאם • טורקיה • יפן • קוריאה • ירדן • ישראל • לבנון • מונגוליה • סוריה • סין • סינגפור • עיראק • פרס • קזחסטן • קטר • תאילנד • תימן | |
אפריקה | אריתראה • אתיופיה • דרום אפריקה • לוב • מדגסקר • מצרים • מרוקו • תוניסיה • גאנה | |
שונות | המטבח היהודי • מטבחי אמריקה הלטינית • המטבח המזרח-תיכוני • המטבח הים-תיכוני • המטבח האסייתי • המטבח ביוון העתיקה • מטבח ימי הביניים |
32745338המטבח הלבנוני