קובה (מאכל)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובה בורגול
פנים הקובה

קוּבֶּהערבית: كُبَّة, תעתיק מדויק: כֻבַּה - משמעה "כדור") היא כינוי לכופתה ממולאת, מאכל נפוץ בעיראק, בלבנון, בסוריה, ובכורדיסטן. הקובה יכולה להיות מבושלת או מטוגנת. המעטפת החיצונית שלה עשויה מבורגול עם סולת, קמח, אורז או תפוחי אדמה. המילוי מורכב לרוב מבשר בקר או כבש, מעורבב עם בצל ותבלינים (פלפל שחור, מלח וכו'). קובה מטוגנת נחשבת למאכל הלאומי בעיראק.[דרוש מקור]

סוגי קובה

  • קובה אדומה (מטפוניה) - בשר במעטפת סולת מבושלת במרק על בסיס עגבניות וירקות שורש. מקורה בעיראק
  • קובה סגולה (סלק) - בשר במעטפת סולת מבושלת במרק על בסיס שוואנדר (סלק אדום). מקורה עיראק.
  • קובה בורגול (נבלוסיה) - בשר מטוגן במעטפת בורגול וסולת מטוגן. מקורה בעיראק.
  • קובה במיה - בשר ובצל במעטפת סולת מבושלת ברוטב עגבניות ובמיה. מקורה בעיראק. אותה מבשלים במרק חמוץ מתוק עם הירק במיה. אפשר לטגן קודם את הבמיה ואז להוסיף אותה לרוטב.
  • קובה ברוז (אורז) - בשר ובצל במעטפת אורז מטוגן. מקורה מעיראק. נאכלת בעיקר בימי הפסח, משום האיסור על אכילת בצק. זהו סוג הקובה הקשה ביותר להכנה, נדרש פה ניסיון ומאמץ רב שהאורז לא ייפול בטיגון.
  • קובה חלאבי - בשר מטוגן במעטפת בורגול וקמח מטוגנת שמקורה מהעיר חלב (ארם צובה) שבסוריה.
  • קובה חלאבי של פסח - בשר ובצל במעטפת קמח מצה מטוגן. נאכלת בעיקר בימי הפסח, משום האיסור על אכילת בצק. מקורה ביהודי חלב (ארם צובה) שבסוריה.
  • דוֹכָא-וָאה - גרסה חלבית של קובה סולת ממולאת בתערובת ג'ארישה, בצל, שום ותבלינים ומבושלת במרק חלבי‏[1].
  • קובה חמו - בשר במעטפת סולת. הכופתאות בצורה שטוחה במקום כדורי ומוגשות במרק סמיך או רוטב צהוב על בסיס עוף, בצל, כורכום ולפעמים גרגרי חומוס. מקורה בכורדיסטן.
  • קובה חמוסטה - בשר במעטפת סולת מבושלת המוגשת בתוך מרק עם עלים, קישואים, לימון ושום. הקובה והמרק חמוצים (ומכאן שמה). מקורה בכורדיסטן.
  • קובה טומייה (שום) - בשר ובצל במעטפת סולת מבושלת ברוטב עם שום. מקורה בעיראק.
  • קובה כתומה (דלעת - כראו אחמר) - בשר ובצל במעטפת סולת עם דלעת קלופה, ללא גרעינים, המחולקת לקוביות. מקורה מעיראק.
  • קובה משמש - בשר ובצל במעטפת סולת המבושלת עם משמשים מיובשים. מקורה מעיראק.
  • קובה ניה - בשר טחון נא מעורב במעטפת בורגול. מקורה מחאלב (ארם צובה) שבסוריה.
  • קובה נענעי - בשר ובצל במעטפת סולת מבושל עם נענע. מקורה בעיראק.
  • קובה פתתה - בשר ובצל במעטפת תפוחי אדמה מטוגנים. מקורה בעיראק.
  • קובה צהובה (סופרה) - בשר ובצל במעטפת סולת מבושלת במרק עוף. מקורה בעיראק.
  • קובה צמחונית - פטריות או כל ירק אחר במעטפת מטוגנת או מבושלת.
  • קובה קישואים (חילוואה או כראו אטייב) - בשר ובצל במעטפת סולת מבושלת ברוטב קישואים. מקורה מעיראק.
  • קובה שיפטה - כדורי בשר ובצל במרק.
  • קיבה - בשר מטוגן במעטפת שמקורה בסוריה.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דוֹכָא-וָאה - קובה חלבית, אתר קובה - מתכונים בנוסח יהודי עיראק
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0