המטבח הסקוטי
המטבח הסקוטי (באנגלית: Scottish cuisine) הוא מונח המתאר את תרבות האוכל והבישול של סקוטלנד. מונח זה מתייחס הן למטבח המסורתי של סקוטלנד, והן להיותו כיום תת-מטבח של המטבח הבריטי.
למטבח הסקוטי מאפיינים רבים הדומים למאפייני המטבח הבריטי אך גם מספר מאפיינים הייחודיים לו. מאז האיחוד בין סקוטלנד ואנגליה בשנת 1707 הייתה השפעה רבה של המטבח האנגלי על המטבח הסקוטי. כמו כן, בדומה למטבח האנגלי, גם מטבח זה הושפע אף הוא, בדומה למטבח הבריטי, מההגירה הרבה לאנגליה מהודו, פקיסטן ודרום מזרח אסיה בתום מלחמת העולם השנייה, ומנות סקוטיות מסורתיות מצויות במטבח זה לצד מנות הודיות, פקיסטניות ואסייתיות.
מאפיינים עיקריים
המטבח המסורתי הסקוטי מבוסס על התפוקה המקומית שכללה בשר ציד, מוצרי חלב, דגה, פירות וירקות. התבשילים הסקוטים מאופיינים בפשטות ובשימוש מועט בתבלינים זרים, אשר היו יקרים ביותר. מרבית מאכלי מטבח זה מאופיינים בשימוש רב בשומן, ומהווים גורם לשיעור הרב של מחלות לב והשמנת יתר בסקוטלנד[1].
היסטוריה
בסקוטלנד יש אקלים ממוזג ושפע רב של בעלי חיים יבשתיים וימיים. חופיה של סקוטלנד איפשרו שימוש רב בדגים ופירות ים, והאקלים הנוח אפשר ציד של בעלי החיים הרבים במדינה. הדגן המרכזי, אשר גודל במדינה, היה והינו שיבולת-שועל.
במהלך ימי הביניים הייתה סקוטלנד מדינה פאודלית. אצילי הממלכה נהנו מבשר ציד, ומתבלינים יקרים (פלפל שחור, ציפורן וקינמון). עניי הממלכה אכלו בשר לעיתים רחוקות (הציד הותר לאצילים בלבד), ועיקר מזונם התבסס על ירקות, שיבולת שועל, ביצים, מוצרי חלב ולעיתים רחוקות בשר מבעלי החיים שגודלו במשק הבית (בקר ועוף). דוגמה למאכל המוכן ממוצרים אלה הוא הנזיד הסקוטי שהיווה את המאכל העיקרי של השכבות הנמוכות בסקוטלנד.
סר וולטר ריילי הביא את תפוח האדמה לאיים הבריטיים ולסקוטלנד בפרט, והפך ירק זה לפחממה העיקרית הנאכלת במדינה. קודם לכן עיקר הפחממות שנאכלו התבססו על לחם משיבולת שועל או שעורה.
תנאי המחיה, העדר אמצעי קירור והצורך באוכל נייד ונוח לנשיאה הביא לפיתוח המאכל הלאומי של סקוטלנד - ההאגיז, אשר הוכן מבשר טחון זול שעובה בשיבלת שועל (בשל מחיר הבשר) ו"נארז" בתוך בטן של כבש או חזיר.
בשלהי ימי הביניים, בעקבות ברית בין צרפת ובין סקוטלנד החלה השפעה רבה של המטבח הצרפתי על המטבח הסקוטי. בשובה של מרי, מלכת הסקוטים מצרפת לסקוטלנד היא הביאה עימה טבחים מצרפת, אשר השפיעו על מטבח זה[2]. השפעה זו ניכרת במונחים בסקוטית אשר מקורם בצרפתית של ימי הביניים כגון:
סקוטית | צרפתית | משמעות |
---|---|---|
Ashet | Assiette | מגש |
Cannel | Cannelle | קינמון |
Collop | Escalope | נתחי בשר |
Gigot | Cannelle | רגל כבש |
Howtowdie | Hétoudeau | עוף מבושל |
האיחוד עם אנגליה בשנת 1707 ובייתר שאת המהפכה התעשייתית השפיעו על המטבח הסקוטי בכך שקווי הרכבת אשר נבנו וקישרו בין אנגליה וסקוטלנד הגבירו את ההשפעה ההדדית על המטבחים.
במהלך המאה ה-19 הגיעו לסקוטלנד מהגרים רבים מאיטליה ומהמזרח התיכון. שיאה של האימפריה הבריטית הביאה לסקוטלנד מהגרים רבים מהודו ועימם השפעות של מאכלים ותבלינים המאפיינים את המטבח ההודי.
מלחמת העולם הראשונה ומלחמת העולם השנייה הביאו למחסור בבריטניה כולה ובסקוטלנד ולתקופה של קיצוב מזון. קיצוב מזון זה הגיע לשיאו בשנת 1947 והחורף באותה שנה כונה "Winter of Discontent". הקיצוב הסתיים בשנת 1954. ההגירה הגדולה מהודו ופקיסטן לבריטניה בתום ובעקבות מלחמות אלה הביאה להשפעה רבה של מטבחים אלה על המטבח הבריטי בכלל והסקוטי בפרט. המאה ה-20 השפיעה רבות על התפתחות המזון המהיר בסקוטלנד ומאכלים כמו צ'יקן טיקה מסאלה ופיש אנד צ'יפס הפכו לפופולריים ביותר במטבח הסקוטי, כמו גם מאכלים זרים שהתאקלמו; פיצריות רבות נפתחו בסקוטלנד, ובגלזגו נפתחו שווארמיות רבות.
מאכלים סקוטיים מסורתיים
בין המאכלים הסקוטיים המסורתיים ניתן למנות את המרקים: קאלן סקינק, בוד ברי, מרק קוק-א-ליקי, מרק צייד, הוץ' פוץ', פארטאן ברי, ונזיד סקוטי; מאכלי דגים ובהם: ארברות' סמוקיז, קאבי קלו, קין קרופייך, קראפיט הייד, איימות' פיילס, פינאן האדי, דגים מליחים, קדגרי, רולמופס, טאטיז ודג מלוח; מאכלי הבשר כוללים חזיר איירשייר, פודינג שחור, פודינג אדום, פודינג לבן, ברידיי, עוף טיקה מסאלה, קולופס, האגיז, קילמני קייל, מינס אנד טאטיז, פוטד הייד, פאי סקוטי, סקירליי; מאכלי ירקות ובהם: קלפשוט, כרוב עלים, ניפס וטאטיז, רמבלדתמפס; גבינות כגון גבינת בישוף דנדי, גבינת קריפל, קרוודי, גבינת דאנלופ, גבינת האי מאל, לאנארק כחולה, לוך ארתור, מורבן, קאבוק, סטראת'דון כחולה, דנסייר כחולה, וצ'דר גאלווי; קינוחים סקוטיים כגון: קאראגין מוס, קלוטי, קראנאכאן, האטד קיט, סטאפאג וטיפסי ליירד; ועוגות כגון ביסקוויט אברנת'י, באנוק, ברוויק קוקל, לחמנייה שחורה, עוגת דאנדי, סלע אדינבורו, סקונז ושורטברד.
סקוטלנד ידועה בויסקי המיוצר בה.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: המטבח הסקוטי |
- אתר Scottish Food
- המטבח הסקוטי באתר ynet
הערות שוליים
- ^ סקוטלנד: לב הבעיה כתבת רשת ה-BBC על מחלות לב בסקוטלנד
- ^ השפעת המטבח הצרפתי על המטבח הסקוטי
מטבחים בעולם | ||
---|---|---|
אוקיאניה | אוסטרליה • ניו זילנד | |
אירופה | אוסטריה • איסלנד • אירלנד • איטליה • אסטוניה • בלארוס • בולגריה • בלגיה • בריטניה (אנגליה • סקוטלנד) • גרמניה • הונגריה • הולנד • יוון • לוקסמבורג • ספרד • סקנדינביה (דנמרק • נורווגיה • שוודיה) • פולין • פורטוגל • צ'כיה • צרפת • רומניה • רוסיה • שווייץ | |
אמריקה | ארצות הברית • ארגנטינה • ברזיל • האיטי • ונצואלה • מקסיקו • פרו | |
אסיה | אינדונזיה • גאורגיה • הודו • וייטנאם • טורקיה • יפן • קוריאה • ירדן • ישראל • לבנון • מונגוליה • סוריה • סין • סינגפור • עיראק • פרס • קזחסטן • קטר • תאילנד • תימן | |
אפריקה | אריתראה • אתיופיה • דרום אפריקה • לוב • מדגסקר • מצרים • מרוקו • תוניסיה • גאנה | |
שונות | המטבח היהודי • מטבחי אמריקה הלטינית • המטבח המזרח-תיכוני • המטבח הים-תיכוני • המטבח האסייתי • המטבח ביוון העתיקה • מטבח ימי הביניים |