המטבח המקסיקני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המטבח המקסיקני
צ'ילי ריינו
צ'ילי ריינו
מורשת תרבותית בלתי מוחשית מורשת תרבותית בלתי מוחשית של אונסק"ו
מדינה מקסיקו
מזהה 00400
שנת הכללה 2010

המטבח המקסיקניספרדית: Gastronomía de México) הוא מונח המתאר את סגנון הבישול של מקסיקו. לעיתים מונח זה מתייחס למטבח טקס-מקס מטבח שהתפתח בדרום מערב ארצות הברית, בייחוד במדינות טקסס וניו מקסיקו ולו מאפיינים המשלבים את המטבח המקומי אמריקאי של מדינות אלה עם המסורת של המטבח המקסיקני שהיה באזורים בהם ממוקמות כיום המדינות, ואשר היה בעבר חלק ממקסיקו.

המטבח המקסיקני משלב אלמנטיים מקומים מסורתיים שמקורם בתרבות האצטקים ותרבות המאיה אשר הייתה באזור, עם אלמנטים אירופאיים שהובאו למקסיקו על ידי הכובשים הספרדים במאה ה-16 ואלמנטים של מטבחים אירופאיים שהגיעו עם מהגרים למקסיקו מאז.

בנובמבר 2010 הוכרז המטבח המקסיקני כמורשת תרבותית בלתי מוחשית על ידי ארגון אונסק"ו.[1]

מאפיינים עיקריים

צ'ילס אן נוגאדה

המטבח המקסיקני מתבסס על התירס והשעועית. התירס נאכל שהוא מבושל, או כבצק העשוי מקמח תירס ממנו עושים טמלה, טורטיה וגורדיטה.

במטבח זה נעשה שימוש רב בתבלינים: פלפל הצ'ילי, אורגנו, כוסברה, קינמון, שום, בצל וקקאו

היסטוריה

כיבוש האימפריה האצטקית על ידי הקונקיסטאדורים הספרדים שינה את המטבח המקומי, שהתבסס בעיקר על תירס, שעועית ועגבניות, אך כלל גם שוקולד, וניל, אבוקדו, גויאבה, אננס, דלעת, בטטה, אגוזים ודגים.

הספרדים הביאו עימם את הצאן, העופות, עזים, בקר, חזירים, והחלו את השימוש בחיטה, שעורה, שמן זית, יין ושקדים.

במהרה נוצר מטבח המשלב את המטבח המקומי עם המטבח הספרדי.

שוקולד

לשוקולד מקום מרכזי בהיסטוריה של המטבח המקסיקני. המטבח האצטקי עשה שימוש רב בשוקולד (ומשם שמו). במטבח האצטקי השוקולד נשתה כמשקה, בעיקר בטקסים דתיים, כאשר המשקה כלל וניל ופלפל צ'ילי.

פולי הקקאו שימשו למעשה כמטבע, כך למשל תרנגול הודו היה שווה 100 פולי קקאו ואבוקדו אחד היה שווה שלושה.

הכיבוש הספרדי הביא לשימוש בשוקולד במאכלים רבים ואף כתבלין במאכלי בשר.

מנות אופייניות למטבח המקסיקני

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים



הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0