המטבח הגאורגי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קולאז' תמונות של מאכלים גאורגים מסורתיים

המטבח הגאורגי (או המטבח הגרוזיני, בגאורגית: ქართული სამზარეულო) הוא מגוון המאכלים והמשקאות המסורתיים של תושבי גאורגיה.

המטבח הגאורגי נפוץ מאד בקרב יהודי גאורגיה שעלו לישראל, כשההבדל העיקרי הוא בהקפדה על כשרות המאכלים, וקיום של סעודות חלביות ובשריות בנפרד.

רקע

גאורגיה היא מדינה בעלת מסורת ותרבות עתיקה, בת אלפי שנים, אשר במהלכן גיבשה האומה הגאורגית סגנון מסורתי ייחודי של מאכלים ומשקאות המבוססות על חומרי גלם טבעיים, וכן על טכניקות בישול מקוריות וייחודיות.

המטבח הגאורגי הוא מטבח עשיר מאד בגבינות, בשר, שומן, ירקות, תבלינים, בצקים ומאפים שונים. אולם, באופן יחסי, הוא דל בדגים.[1]

המטבח הגאורגי עושה שימוש רב באגוזים (בעיקר אגוזי מלך), המשולבים במרבית המתכונים, חצילים, שזיפים, שעועית ורימונים, בנוסף לשימוש הנרחב מאד בתבלינים ועשבי תיבול כגון: כוסברה, טרגון, בזיליקום, שמיר, פטרוזיליה, וזעפרן.

שולחן הסעודה הגאורגי עשיר במנות, בצבעים וריחות טובים. שני המרכיבים החשובים ביותר בשולחן הגאורגי הם הלחם המסורתי והיין הגאורגי.

מאכלים מסורתיים

המטבח הגאורגי גאורגיהגאורגיה גאורגיה[2][1][3]
סוג שם המאכל תמונה תיאור
לחם מסורתי ‏שותי לחם גאורגי מחיטה העשוי בצורת סירה
לוואשי לחם חיטה עגול - באופן מסורתי נאפה בתורנה (גאו') - תנור אבן ייחודי
מאפים צ'אדי מאפה מקמח תירס
בולקי לחמנית צימוקים מתוקה
חצ'פורי לחם גאורגי ממולא בתערובת גבינות, ביצה ושמן (לחצ'פורי יש מספר עיצובי הגשה, בתמונה: אצ'רולי חצ'פורי)
לוביואני מאפה במילוי שעועית אדומה
מטוגנים צ'יבורקי כיסוני בשר או גבינה מטוגנים בשמן
תבשילים חינקלי כיסוני בשר או גבינה מבושלים במים
תבשילי קדרה חרצ'ו מרק בשר בקר עם תבלינים
חאשי מרק מרגלי פרה המתבשל במשך לילה שלם על אש נמוכה
מז'אווה לוביו תבשיל שעועית אדומה, בצל ועגבניות (באופן מסורתי מבושל בכד חרס ומוגש לשולחן באותו הכד)
ממולאים פלפלים אדומים ממולאים בבשר טחון ואורז
בדריג'אני רצועות חציל ממולאות בממרח אגוזים ורימונים
רטבים וממרחים מטבל טקמאלי רוטב שזיפים חמוץ-חריף
אג'יקה ממרח פיקנטי-חריף המבוסס על פלפל אדום, שום, ועשבי תיבול (בעיקר כוסברה ושמיר)
סציבי בשר עוף ברוטב מרק אגוזים וכוסברה קר
גבינות סולוגוני גבינה עשויה מחלב בקר, כבשים או עיזים (או תערובת שלהן) במרקם דמוי מוצרלה, ובמליחות עדינה
קינוחים צ'ורצ'חלה ממתק העשוי מאגוזי מלך, שקדים וצימוקים שנדחסים על חוט ונטבלים מספר פעמים ברפרפת ענבים מתוקים, ונתלים לייבוש
גוזינקי תערובת אגוזים ושקדים מקורמלים בסוכר ודבש

משקאות

משקאות מוגזים

הגאורגים נוהגים לשתות מי סודה המבוססים על מים מינרלים טבעיים הנובעים מהמעיינות הפזורים לאורכה ולרוחבה של גאורגיה. מבין משקאות הסודה הידועים והנפוצים ביותר בגאורגיה (ולמעשה גם בעולם), ניתן לציין את מי בורג'ומי - מים מינרליים הנובעים מערוץ בורג'ומי שבמרכז גאורגיה.

הגאורגים נוהגים להוסיף עשבי תיבול כגון טרחון (טרגון, סוג של לענה) במי הסודה כדי לקבל משקאות צבעונים בעלי טעם עז.

יין גאורגי

גאורגיה ידועה כארץ ייצור יין. כמעט כל משפחה גאורגית כפרית (נהוג גם בערים) מחזיקה בביתה מרתף יין, ומזקקה ביתית. היין הגאורגי נחשב לאחד העתיקים בעולם. נהוג לסווג אותם לפי אזורים בגאורגיה מזרח גאורגיה ומערב גאורגיה.

בגאורגיה יש כרמים רבים המניבים יותר מ-500 זנים של ענבים, יותר מאשר בכל מדינה אחרת.[4]

היין הגאורגי מיוצר בשיטה עתיקה מאד בכדי חרס. הכדים קבורים מתחת לאדמה ובהם מתרחש תהליך התסיסה של הענבים. הקבורה של הכדים מתחת לאדמה מסייעת בשמירה על טמפרטורה קבועה לתסיסה ולהתיישנות היין. בנוסף היין סופג טעמים וארומות ייחודיות מהכד במהלך התהליך.

שתיית היין נעשית בקרן אייל דמוי שופר המכונה קאנצי (גאו').

משקה חריף נוסף הוא הצ'אצ'א (גאו') שהוא משקה דמוי וודקה וחריף בהרבה.

המטבח הגאורגי גאורגיהגאורגיה גאורגיה[1]
סוג שם המשקה תמונות תיאור
משקאות מי בורג'ומי מי סודה
יין גאורגי יין גאורגי, כדי חרס לאחסון היין, וקאנצי לשתיית היין

המשתה הגאורגי

תמאדה שותה מקאנצי. איור של אוסקר שמרלינג. הכיתוב: עכשיו תורכם לברך

קיימת מסורת שלמה הקשורה באופן שתיית היין סביב השולחן. במרכזה של סעודה שנערכת לרגל אירועים מיוחדים, מועדים, ימי שמחה או אבל ובעת אירוח. הסעודה הגאורגית היא מעין משתה וסוג של בילוי באופן מסורתי כאשר השולחן הגאורגי מלא במאכלים גאורגיים והסועדים מבלים שעות רבות באכילה שתייה ונאומים ארוכים וגם שירה.

בארוחה חגיגית, נבחר התמאדה (גאו') - ראש השולחן האחראי על סדר הברכות. דמות כריזמטית בעלת לשון עשירה ושנונה הנושא נאומים עשויים היטב וסוחף אחריו את יתר הסועדים. נאומים אלו עמוסים בהומור שנון ובפיוט עמוק ומטרתם לברך את בני הבית, את האורחים, את המדינה, את השלום, את הידידות. בתפקיד זה גלום כבוד רב והוא מהווה אומנות בפני עצמה. הדברים הנישאים בין הרמת כוס אחת לאחרת דומים למשלים ומעוררים מחשבה.[1] לצידו ניצב המַאספִינדזֶלִי (მასპინძელი) שתפקידו למלא את כוסות הסועדים מיד עם התרוקנותם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המטבח הגאורגי בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25322006המטבח הגאורגי