בורגול
בּוּרְגוּל (מערבית: بُرْغُل, תעתיק מדויק: בֻרְעֻ'ל; בעברית מקראית: רִיפוֹת) הוא מוצר מזון ים-תיכוני העשוי מגרגרי חיטה מבושלת, שיובשה ונגרסה.
השם העברי המקורי לבורגול הוא "ריפות", כנזכר בספר שמואל: ”וַתִּקַּח הָאִשָּׁה וַתִּפְרֹשׂ אֶת הַמָּסָךְ עַל פְּנֵי הַבְּאֵר וַתִּשְׁטַח עָלָיו הָרִפוֹת וְלֹא נוֹדַע דָּבָר” (שמואל ב יז יט).
מאכלים נפוצים העשויים מבורגול הם קובה מטוגנת (נבלוסיה), סוג של מג'דרה - בורגול מבושל עם עדשים ושמן וסלט הטאבולה הנעשה מבורגול מושרה ומרוכך בליווי ירקות ועשבי תיבול.
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
קלוריות | 83 קק"ל |
---|---|
חלבונים | 3.1 ג' |
פחמימות | 18.6 (מתוכם סוכר: 0.1) ג' |
שומן | 0.24 ג' |
ויטמינים | |
‑ ויטמין B3 | 1 מ"ג |
סידן | 10 מ"ג |
מגנזיום | 32 מ"ג |
אשלגן | 68 מ"ג |
נתרן | 5 מ"ג |
סיבים תזונתיים | 4.5 ג' |
מקור: משרד החקלאות האמריקני |
בהלכה
בפסח הבורגול נחשב חמץ, כיון שעבר בישול במים.
רבים מהפוסקים סבורים שאין איסור בישולי עכו"ם בבורגול[1], ולכן גופי כשרות רבים אינם מצריכים השגחה צמודה על בורגול המיובא מחו"ל.
ברכתו של הבורגול היא מזונות, כיוון שהוא נחשב לתבשיל. הברכה האחרונה שיש לברך עליו היא 'על המחיה'.[2]
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: ברגול |
ערך מילוני בוויקימילון: ריפות |
ספר לימוד בוויקיספר: מתכון לקובה בורגול |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: בורגול |
- איך מכינים בורגול בדרך הנכונה, מאתר FoodisGood מתכונים
- סלט טאבולה עם בורגול, מהאתר הישראלי לרפואה הודית
- מג'דרה בורגול מאתר וואלה
- אתי שרון, קובה בורגול, מאתר ynet
- בורגול באתר חברת א-שמאל מידע על בורגול מאתר חברת א-שמאל מחלב, סוריה (באנגלית)
- רות אוליבר, בורגול, יא באבא: מתכונים ומדריך, באתר ynet, 21 באפריל 2013
- רו אורנים, הדגן שהציל את ישראל, "הספרנים": בלוג הספרייה הלאומית, ספטמבר 2019
הערות שוליים
- ^ הרב יוסף קארו, שו"ת אבקת רוכל סימן ל' סבור שמכיוון שתהליך הייבוש מבטל את איסור בישול הגוי. בשו"ת יביע אומר חלק י' סימן ז', סבור שהחיטה נאכלת גם ללא הבישול, ולכן אין בה איסור בישולי גויים
- ^ הרב אליעזר מלמד, פניני הלכה - ספר ברכות, באתר פניני הלכה
33299016בורגול