בורגול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בורגול
בורגול בחנות מזון טורקית בגרמניה
בורגול מבושל. הצבע האדום הוא תוצאה של תבלינים וירקות שהוספו לתבשיל.

בּוּרְגוּלערבית: بُرْغُل, תעתיק מדויק: בֻרְעֻ'ל; בעברית מקראית: רִיפוֹת) הוא מוצר מזון ים-תיכוני העשוי מגרגרי חיטה מבושלת, שיובשה ונגרסה.

השם העברי המקורי לבורגול הוא "ריפות", כנזכר בספר שמואל: ”וַתִּקַּח הָאִשָּׁה וַתִּפְרֹשׂ אֶת הַמָּסָךְ עַל פְּנֵי הַבְּאֵר וַתִּשְׁטַח עָלָיו הָרִפוֹת וְלֹא נוֹדַע דָּבָר” (שמואל ב יז יט).

מאכלים נפוצים העשויים מבורגול הם קובה מטוגנת (נבלוסיה), סוג של מג'דרה - בורגול מבושל עם עדשים ושמן וסלט הטאבולה הנעשה מבורגול מושרה ומרוכך בליווי ירקות ועשבי תיבול.


בורגול מבושל
ערך תזונתי ל-100 גרם
קלוריות 83 קק"ל
חלבונים 3.1 ג'
פחמימות 18.6 (מתוכם סוכר: 0.1) ג'
שומן 0.24 ג'
ויטמינים
 ‑ ויטמין B3 1 מ"ג
סידן 10 מ"ג
מגנזיום 32 מ"ג
אשלגן 68 מ"ג
נתרן 5 מ"ג
סיבים תזונתיים 4.5 ג'
מקור: משרד החקלאות האמריקני

בהלכה

בפסח הבורגול נחשב חמץ, כיון שעבר בישול במים.

רבים מהפוסקים סבורים שאין איסור בישולי עכו"ם בבורגול[1], ולכן גופי כשרות רבים אינם מצריכים השגחה צמודה על בורגול המיובא מחו"ל.

ברכתו של הבורגול היא מזונות, כיוון שהוא נחשב לתבשיל. הברכה האחרונה שיש לברך עליו היא 'על המחיה'.[2]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הרב יוסף קארו, שו"ת אבקת רוכל סימן ל' סבור שמכיוון שתהליך הייבוש מבטל את איסור בישול הגוי. בשו"ת יביע אומר חלק י' סימן ז', סבור שהחיטה נאכלת גם ללא הבישול, ולכן אין בה איסור בישולי גויים
  2. ^ הרב אליעזר מלמד, פניני הלכה - ספר ברכות, באתר פניני הלכה


ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33299016בורגול