פרי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פירות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תצוגת פירות בשוק לה בוקריה בברצלונה, ספרד
קערת פירות - רימון, אגסים, תפוחים, בננות לא בשלות, תפוז וגויאבה

פרי הוא מונח מתחומי הבוטניקה והקולינריה. הפרי במובן הבוטני הוא חלק מן הצמח בו, בדרך כלל,נמצאים זרעים. כאשר הפרי מכיל רקמה עסיסית ומזינה, הוא נאכל על ידי בעלי חיים, המפרישים בצואתם את הזרעים ותורמים להפצתם.

פירות רבים משמשים למאכל אדם ובעלי חיים, אך ההגדרה הקולינרית מהו פרי נקבעה באופן תרבותי והיא מכילה רק חלק מן הצמחים שיש להם פירות אכילים. שאר הצמחים האכילים, מוגדרים מבחינה קולינרית כירקות.

הגדרת המונח "פרי"

למונח "פרי" מספר הגדרות, כל אחת מהן בהקשר אחר ובעלת משמעות שונה.

בבוטניקה

בבוטניקה, הפרי הוא חלק מהצמח הנוצר מחלקי הפרח הפנימיים בעקבות הפריית הביציות שבתוך השחלה על ידי תאי המין הזכריים המגיעים מן האבקן דרך עמוד העלי. הגדרתו הבוטנית של הפרי היא חד משמעית, למעט המקרים בהם הפרי מטמיע בתוכו חלקים נוספים של הצמח מלבד הזרעים והמעטפת שסביבם, כמו במקרה של תאנים ותותים.

לרשימת מונחים הנוגעים למורפולוגיה של הפרי ראו: מורפולוגיה של הפרי. ראו גם פרי (אנטומיה).

קרמבולה
קרמבולה

בקולינריה

סלט פירות
מגש פרוסות פיטאיה

בתחומי הקולינריה, שמהם מושפע השימוש במילה פרי בשפת הדיבור, הפרי מוגדר אחרת, כך שמספר צמחים שהחלק האכיל בהם מוגדר כפרי בהגדרה הבוטנית, מוגדרים כירקות מבחינה קולינרית. להגדרה "ירק" מצטרפים גם צמחים אשר החלק האכיל בהם הוא חלק אחר של הצמח (כגון השורש, הפקעת, הבצל, הגבעול, העלה או הפרח) .

ההגדרה הקולינרית מתייחסת לפירות הניתנים למאכל בלבד. אלו מביניהם שטעמם נע בין מתוק לחמוץ ומרקמם בשרני – הם הפירות; האחרים, שאינם מתוקים או חמוצים – הם הירקות. מבחינה תזונתית לרוב נהוג להמליץ על פרות וירקות העונה. כמו כן, רצוי לצרוך גם פירות וגם ירקות.

על פי הבחנה עממית נוספת בין פרי לירק, ההבדל בין השניים הוא בכך שהפרי מכיל בתוכו זרע או זרעים קשים ("גרעין" או "גרעיני" הפרי) שלא ניתן לאוכלם, ואילו בירק, החלק המיועד למאכל מכיל זרעים "רכים" הניתנים לאכילה, או אינו מכיל זרעים כלל. לכן, על-פי הבחנה זו, עגבנייה, ומלפפון הם "ירקות". זאת לעומת האפרסק המכיל זרע קשה ("גלעין"), שאיננו ניתן לאכילה, ולכן נקרא "פרי". הבננה, אשר בעקבות פיתוחים החקלאיים היא חסרת גרעינים, עדיין נחשבת פרי.

לפי סוג הצמח

שלבי הבשלת פרי הנקטרינה, לאורך כ-7 חודשים וחצי. 1. ניצן 2. תחילת הופעת עלים ופרחים 3. הפרחים כבר מפותחים לחלוטין, ותהליך ההאבקה על ידי הרוח או חרקים החל. 4. לאחר שתהליך ההאבקה הושלם בהצלחה, הפרחים מתו, והעלים צמחו על מנת להתחיל את תהליך הפוטוסינתזה כדי לספק לצמח מזון. 5. הפרי החל לפרוח ולהתפתח אך עדיין אינו אכיל. 6. הפרי בשל.

הגדרה אחרת מתייחסת לסוג הצמח עליו גדל הפרי. הפרי יהיה זה שגדל על עץ, שיח או מטפס, והצומח על הקרקע או מתחתיה מוגדר כירק. גם הגדרה זו חלה רק על הפירות הנאכלים. על פי הגדרה זו, ובניגוד להגדרה הקודמת ולשפת הדיבור, אבטיח ותות שדה הם ירקות, מפני שהם גדלים על הקרקע. על פי הגדרה זו השקד יהיה פרי, אף על פי שמבחינה בוטנית עיקר חלקו האכיל הוא זרע.

בהלכה

ההלכה היהודית מבחינה בין 'פרי העץ' ל'פרי האדמה' לצורך ברכות הנהנין, ונוקטת לצורך חלוקה זו גישה דומה לגישה האחרונה שהוזכרה: פרי העץ הוא צמח אכיל הצומח על העץ, וכל צמח אכיל שאינו גדל על העץ הוא פרי האדמה. ההבחנה מהו עץ הוא מועד ההתחדשות של הענפים והגזע, האם הם מתחדשים מדי שנה (פרי האדמה) או שהם קיימים משנה לשנה (פרי העץ). בננה לפי הגדרה זו היא פרי האדמה מכיוון שהיא גדלה על גבי צמח חד שנתי.

ירקות בהלכה הם הצמחים שעליהם הירוקים נאכלים ("ירק" מלשון המילה "ירוק"), אך למעשה אין משמעות הלכתית להבדל בין פרי האדמה לבין ירק משום שנפסקה ההלכה שגם עליהם מברכים "בורא פרי האדמה", שלא כדעת רבי יהודה, שפסק לברך עליהם 'בורא מיני דשאים' (משנה, מסכת ברכות, פרק ו', משנה א').

בהלכה משמש המונח "פירות" בצורה מושאלת גם לציון רווח מרכוש, מהשקעה או ממסחר. לדוגמה, בנישואים, על פי ההלכה, זוכה הגבר ב"פירות נכסיה" של אשתו.[1]

בחוק

שאלת הגדרתם של פירות וירקות עולה גם מלשונו של החוק, על פיה מוגדרים הירקות והפירות על פי רשימה ולא על ידי הגדרה מאלו המובאות כאן. בישראל, סעיף 30 לחוק מס ערך מוסף קובע מס בשיעור אפס על "מכירת פירות וירקות מסוגים שקבע שר האוצר, שלא נעשה בהם כל עיבוד; לעניין זה לא ייראו כעיבוד ניקוי, בירור, אריזה, הבחלה, אחסנה וקירור". בהתאם לסמכות שניתנה לו בסעיף זה, קבע שר האוצר רשימה של ירקות ורשימה של פירות.

בארצות הברית, אופן ההבחנה היה שונה. השאלה האם עגבנייה היא פרי או ירק הגיעה בשנת 1893 לדיון בבית המשפט העליון של ארצות הברית, בתביעה שהוגשה נגד גובה המיסים של נמל ניו יורק בקשר למכסי מגן שהוטלו על ייבוא עגבניות. בפסק דינו (פסק דין ניקס נגד הידן) קבע בית המשפט שהעגבנייה היא ירק, בהתבסס על הדרך שבה משתמשים בה ועל התפיסה הכללית בקרב הציבור.

שימושי הפירות והירקות

פירות וירקות משמשים למאכל, בצורתם הטבעית או לאחר עיבוד. לא כל הפירות ראויים למאכל אדם, כיוון שחלקם רעילים.

פירות הם לרוב דלים בקלוריות, שומן ונתרן, נעדרים בכולסטרול ומכילים סיבים תזונתיים, ויטמינים כגון ויטמין C, פרו ויטמין A וחומצה פולית ומינרלים כגון אשלגן וסידן[2]. נמצא שתזונה עשירה בפירות מועילה למניעת מחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, סוגים מסויימים של סרטן, אסתמה, יתר משקל, פגיעה ביכולת המחשבה ודיכאון[3]. בנוסף, לעיסת מזונות קשים ופריכים כגון פירות בזמן הילדות, לפני שבקעו השיניים הקבועות ומאוחר יותר שיני הבינה, שהלסת עדיין צומחת, דרושה להפתחות תקינה של הלסת, ובכך מונעת בקיעה לא נכונה של השיניים, המובילה לשיניים עקומות ולשיני בינה שלא בקעו נכונה[4][5].

במטבח משמשים הפרות בעיקר להכנת עוגות וקינוחים. נהוג לשלב ירקות (ולעיתים גם פירות) בסלטים, במנות ראשונות, במרקים ובמאכלי בשר ודגים.

כיום יש שמכינים חיתוכי פירות מעוצבים ומציגים באירועים לאורחים.

פירות לשולחן החג

סוגי פירות

פירות רבים ופשוטים הנפתחים בשעת ההבשלה:

  1. מפוחית (Folicle)
  2. הלקט (Capsule)
  3. תרמיל (Legumen)
  4. קציץ (Silique)

פירות מתפרקים בשעת ההבשלה:

  1. מפרדת (Schizocarp)
  2. מפרקת (Lomentum)

פירות שאינם מתחלקים ואינם נפתחים - פירות יבשים:

  1. אגוז (Nut)
  2. אגוזית (Nutlet)
  3. כנפות (Samara)
  4. זירעון (Achene)
  5. גרגיר (Caryopsis)

פירות שאינם מתחלקים ואינם נפתחים - פירות עסיסים:

  1. ענבה (Berry)
  2. בית גלעין (Drupe)

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ משנה תורה לרמב"ם, ספר נשים, הלכות אישות, פרק י"ב, הלכה ג'
  2. ^ Vegetables and fruit, NZ Nutrition Foundation (ב־)
  3. ^ Krystyna Rejman, Hanna Górska-Warsewicz, Joanna Kaczorowska, Wacław Laskowski, Nutritional Significance of Fruit and Fruit Products in the Average Polish Diet, Nutrients 13, 2021-06-17, עמ' 2079 doi: 10.3390/nu13062079
  4. ^ Julia Boughner, Bad molars? The origins of wisdom teeth, The Conversation (באנגלית)
  5. ^ What teeth reveal about the lives of modern humans, What teeth reveal about the lives of modern humans (באנגלית אמריקאית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33709289פרי