קבב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שישקבב

קבבפרסית ובערבית: كباب - כבאב, בטורקית: Kebap) משמעו בשר צלוי בטורקית. ברחבי העולם, ובעיקר בטורקיה, רווחות גרסאות רבות של קבב, ומשמעות המונח משתנה במדינות השונות.

בתלמוד בבלי (זבחים מו:) מופיעה המילה הארמית כַּבַּבָא במובן של בשר הצלוי על גחלים.

קבב מזרחי

דוכן קבב ברמאללה

הקבב הנפוץ במטבח המזרח תיכוני, הוא קציצה מאורכת, עסיסית ומתובלת מבשר בקר או בשר כבש טחון, המשופדת לאורכו של שיפוד ונצלית בגריל.

בישראל, על פי רוב מתייחס המושג לקציצת בשר טחון בתבלינים שונים, הנצלית על מנגל, עם או בלי שיפוד. במקרים רבים הקבב מוגש בפיתה או בלאפה עם חומוס, טחינה וסלטים שונים.

קבב אירופאי

באירופה, קבב עשוי בדרך כלל מבשר כבש ובשר בקר, למרות שניתן להכינו גם מבשר עוף ודגים בסגנונות מסוימים, בשר חזיר נפוץ גם כן בקרב מוכרי קבב לא-מוסלמים.

באירופה, המושג "קבב" מתייחס לכמה סוגי מאכלים:

  • דונר קבב (Döner Kebab) - מילולית "בשר מסתובב", פיסות בשר עוף או כבש צלויות לאט על מוט מסתובב. מכונה "שווארמה" במזרח התיכון וצפון אפריקה, "גירוס" ביוון, שם עשוי לרוב מבשר חזיר, "גירוש" בהונגריה.
  • קבב סאמאק (Samak Kebab) - דג צלוי בצורת "שישקבב".
  • שישקבב (Shish Kebab) - קוביות בשר צלויות על מקל.
  • קופט קבב (Kofte Kebab) - פיסות בשר כבש שנקלה ואז נצלה על מקל.
  • מיטיטיי (Mititei) - אלה קציצות קבב רומני. סוג של כדורי בשר מוארכים של בשר טחון לרוב בשר בקר או שליש בקר שליש כבש ושליש חזיר המתובלים בשום, פלפל שחור וסודה לשתייה, שנצלים על גריל, שבישראל נהוג לקרוא לו "קבב רומני".

קבבים מוגשים לרוב בפיתה עם סלט. מסעדות קבב נפוצות בכמה אזורים של אירופה. דונה קבב (שווארמה) דווח בתור המאכל הזמין הנמכר ביותר בגרמניה. יש המוסיפים בשר בקר לפיצה ומכנים את המאכל "פיצה-קבב".

קבב אמריקאי

בארצות הברית, קבב הוא שיפוד עם קוביות קטנות של כל סוג של בשר או עוף וירקות הצלויים על הגריל.

סוגי הקבב האמריקאי כוללים:

  • קבב בקר (Beef kebab)
  • קבב עוף (Chicken kebab)
  • קבב טופו (Tofu kebab)
  • קבב ירקות (Vegetable kebab)
  • קבב הודו (Turkey kebab)

הקבבים האמריקאים מכילים בשר וירקות המוחזקים יחד על שיפוד ואז נצלים על הגריל. ירקות בהם משתמשים: חצילים, עגבניות, פלפלים, בצלים ופטריות.

שישקבב לאכילה במקום כמעט ואינו נפוץ בארצות הברית, אך גירוס הוא נפוץ למדי.

ראו גם

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0