התחנה המרכזית של באר שבע

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
התחנה המרכזית של באר שבע
תקופת הפעילות 4 ביולי 1968 – הווה (56 שנים)
מיקום צפונית-מזרחית לעיר העתיקה
שירות אוטובוסים העיר באר שבע ויישובי הסביבה. קווי שירות בינעירוניים לתל אביב-יפו, ירושלים, אשקלון, אשדוד, ראשון לציון, רחובות, קריית גת, קריית מלאכי, יבנה, אופקים, נתיבות, שדרות, אילת, דימונה, ערד, מצפה רמון, ירוחם ועוד.
סמליל החברה אשר הפעילה את התחבורה הציבורית בבאר שבע
תחנה מרכזית באר שבע - רציפים בין עירוניים 5 במרץ 2008‏.
עתיקות ששולבו ברצפת המבנה, בכניסה לתחנה המרכזית, 2013

התחנה המרכזית של באר שבע היא מסוף האוטובוסים המרכזי של העיר באר שבע ושל חלקה הדרומי של ישראל. התחנה שוכנת בשדרות דוד חכם, בחלקו הדרומי של המרכז האזרחי של העיר, סמוך ממזרח לקניון הנגב וממערב לתחנת הרכבת באר שבע מרכז. התחנה המרכזית משרתת את התחבורה הציבורית הבין-עירונית והעירונית של העיר, ופועלות בה חברות האוטובוסים, אגד, מטרופולין, קווים, דן בדרום, אגד תעבורה, ודן באר שבע (שהחליפה את מטרודן שפעלה בעבר).

היסטוריה

כבר בשנת 1950 הוקצה שטח בתוכנית המתאר של העיר לתחנה מרכזית שלצידה תחנת רכבת[1]. בינתיים, פעל שירות האוטובוסים הבין-עירוני אל באר שבע וממנה מרציף בודד ברחוב ההסתדרות בעיר העתיקה, בשטח הנמצא בכיכר רבין שבמדרחוב. לאחר מגעים בין העירייה וחברת אש"ד, החליטה אש"ד במאי 1957 שלא להקים את התחנה, מפני שהעירייה דרשה אחוז גבוה לטעמה מהתגמולים מהחנויות בתחנה[2]. בינואר 1960 הושגה הסכמה להקמת תחנה מרכזית, הודות לשילובה של חברת גב-ים כשותף שלישי בנוסף לאגד ולעירייה, שיהיה אחראי על הקמת החלק המסחרי.

ב-1962, עם התפתחותה וגידולה של העיר, הוחלט, לאחר עיכובים שונים[3], על הקמת מבנה ייעודי, אשר ישמש כמרכז התחבורה הציבורית של העיר. התחנה המרכזית נבנתה צפונית-מזרחית לעיר העתיקה החל מאמצע 1964[4] ונחנכה בשנת 1968[5]. המבנה, בתכנונם המשותף של נחום שני, אברהם יסקי ואמנון אלכסנדרוני[6], הוקם מבטון חשוף בסגנון הברוטליזם והצטיין בפונקציונליות. השטח הבנוי הקיף 4,000 מ"ר וכלל, מעבר ל-16 הרציפים הבין-עירוניים המפולשים, מתחם מסחר והסעדה. כן הותקנו בתחנה שלושה חדרי מקלט ששימשו כמועדון לנהגי אגד[7].

לאחר סיום מלחמת ששת הימים, נחנכו שני רציפים נוספים - האחד לעזה והאחר לחברון. מדרום לרציפים הוכשר מגרש חניה גדול לאוטובוסים, ובצידו המזרחי של המבנה מוקמו רציפי קווי האוטובוס העירוניים. כל הקווים הבין-עירוניים בעיר הופעלו על ידי קואופרטיב אגד, ושירותי התחבורה העירונית הופעלו על ידי "החברה העירונית באר שבע" ולאחר מכן על ידי "שירותי תחבורה ציבורית באר שבע", שהוקמו על ידי עיריית באר שבע.

בעשור הראשון של המאה ה-21 החלו פועלות בתחנה חברות האוטובוסים אגד תעבורה ומטרופולין[8], במקביל, בשנת 2000, נחנכה תחנת הרכבת באר שבע מרכז סמוך ממזרח לתחנה[10].

בינואר 2005, אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בבאר-שבע תוכנית של קואופרטיב אגד וחברת הנכסים שלה, "נצבא", לבנות תחנה חדשה, בהשקעה של 20 מיליון דולר. על פי התוכנית היו כל המבנים הקיימים של התחנה לההרס, במקומם הייתה אומרה לבנות תחנה חדשה, הכוללת גם אלפי מ"ר של נדל"ן מסחרי ומשרדים[11]. התוכנית לא יצאה לפועל, במקומה הוחלט בשנת 2009 על שיפוץ המבנה הקיים, שיפוץ שהסתיים בשנת 2013[12]. לאחר השיפוץ התחנה המרכזית קיבלה את השם "טרמינל באר-שבע". המבנה המשופץ משתרע על שטח של 10,000 מ"ר, ממוזג, וכולל חנויות ומסעדות[13].

ב-18 באוקטובר 2015, בעיצומו של גל טרור ערבי נגד אזרחי ישראל היהודים, בוצע פיגוע דקירה וירי בתוך מתחם התחנה. מחבל ערבי חמוש באקדח וסכין, נכנס לתחנה, ירה בחייל צה"ל ורצח אותו, חטף את נשקו האישי שהיה ממוקם מאחורה ובהמשך החל בירי לכל עבר ופגע באזרחים נוספים. בסך הכל פצע 11 בני אדם בנוסף לחייל שנרצח, חלקם נפצעו קשה. בנוסף נפצע אנושות ובהמשך מת מפצעיו מהגר עבודה אריתראי שנחשד על ידי איש ביטחון כמחבל ונורה, ובהמשך הוכה על ידי ההמון. המחבל נהרג לאחר קרב יריות מול שוטרים ולוחמי יס"מ[14].

ב-2016 עם פירוקה של חברת מטרודן, החלה חברת דן באר שבע להפעיל את התחבורה הציבורית העירונית[15].

ב-6 באוקטובר 2024 התרחש פיגוע נוסף בתחנה. מחבל בדואי, תושב חורה, חמוש באקדח וסכין, נכנס לתחנה, ירה למוות באישה ופצע 24 נוספים[16].

שרידים ארכאולוגיים

סמוך למועד תחילת הבנייה של מבנה התחנה החדשה, חפרו אנשי רשות העתיקות חפירת הצלה באתר, וגילו את שרידיה של עיר ביזנטית שהתקיימה במאות ה-5 וה-6. השרידים המשתרעים על-פני שטח גדול בהרבה מזה של התחנה נחפרו ונחקרו. עם הקמת המבנה החדש של "טרמינל באר שבע" הוצבה בכניסה למבנה רצפת זכוכית שקופה מחוסמת, בגודל של כ-9 מ"ר, המאפשרת לעוברים ושבים להתבונן בעתיקות מלמעלה[17]. החפירות הארכאולוגיות, בשנות השישים, התעכבו בשל מחסור בתקציב ברשות העתיקות. לכן קואופרטיב אגד נאלץ לתרום כסף רב לזירוז החפירות. חלק מהממצאים הארכאולוגיים אבד[18].

פריסת הקווים בתחנה

קוי השירות בתחנה המרכזית משרתים את העיר באר שבע ויישובי הסביבה. בנוסף לכך, ישנם קווי שירות בינעירוניים לתל אביב-יפו, לירושלים, לאשקלון, לאשדוד, לראשון לציון, לרחובות, לעפולה, לקריית גת, לקריית מלאכי, ליבנה, לאופקים, לנתיבות, לשדרות, לאילת, לדימונה, לערד, למצפה רמון, לירוחם ועוד.

קווים עירוניים המופעלים ע״י דן באר שבע יוצאים מרציפים חיצוניים בחזית התחנה. שאר הקווים יוצאים מרציפים הנמצאים בתוך מבנה התחנה.

מפעילה אשכול הפעלה
דן באר שבע קווים עירוניים בבאר שבע
מטרופולין קווים פרברים ואזוריים לכפרי האזור, יישובי הנגב, בסיסי הנגב, וקווים בינעירוניים, לאשדוד, תל אביב והמרכז
דן בדרום שירות לצפון הנגב, למועצה אזורית אשכול, לאשקלון, נתיבות ואופקים
אלקטרה - אפיקים שירות להתנחלויות בהר חברון וקריית ארבע
קווים שירות למודיעין
אגד שירות בינעירוני לדימונה, אילת, ים המלח, ירושלים, עפולה, וכרמיאל

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ תכניות העתיד של באר שבע, מעריב, 5 ביוני 1950
  2. ^ בוטלה תכנית תחנה בבאר שבע, מעריב, 3 ביולי 1957
  3. ^ שלמה גבעון, סוף סוף תזכה באר-שבע בתחנת אוטובוסים מרכזית, מעריב, 17 בספטמבר 1962
  4. ^ "אגד" מילא את התקוות שתלו בו, דבר, 15 באפריל 1964
  5. ^ נפתחה תחנת אוטובוסים חדשה בבאר־שבע, למרחב, 5 ביולי 1968
  6. ^ מיכאל יעקובסון, תחנה סופית: האם ישראל מוכנה לוותר על התחנות המרכזיות?, באתר Xnet‏, 14 בפברואר 2013
  7. ^ אהרן פריאל, במיקלטים בבאר שבע, מעריב, 2 במאי 1974
  8. ^ שירות גלובס, ‏חברת ההסעות "מטרופולין" זכתה במכרז של משרד התחבורה להפעלת תחבורה ציבורית בבאר-שבע, באתר גלובס, 1 באוקטובר 2003
  9. ^ תחנת רכבת חדשה: באר שבע מרכז, באתר גלובס, 24 בספטמבר 2000
  10. ^ [9]
  11. ^ גדי גולן, ‏תיבנה תחנה מרכזית חדשה בבאר-שבע: המקומית אישרה לנצבא לבנות אלפי מ"ר ב-20 מיליון דולר, באתר גלובס, 19 בינואר 2005
  12. ^ קשת רוזנבלום, "הנוסעים מתבקשים לעלות לתחנה החדשה בבאר שבע", באתר הארץ, 5 באוקטובר 2012
  13. ^ אתר למנויים בלבד עומר כרמון, "אנשים נמחצים בתחנה הזאת, מי שלא דוחף - לא עולה לאוטובוס", באתר TheMarker‏, 25 בנובמבר 2021
  14. ^ אלמוג בן זכרי, עידו אפרתי, פיגוע בבאר שבע: חייל נרצח ו-10 נפצעו מירי בתחנה המרכזית, מבקש מקלט הוכה למוות בשוגג, באתר הארץ, 18 באוקטובר 2015
  15. ^ נתי יפת, ‏200 עובדי דן באר שבע מתאגדים בהסתדרות, באתר גלובס, 30 בנובמבר 2016
  16. ^ פלד ארבלי, אלון חכמון, אבי אשכנזי, ‏שירה חיה סוסליק נפלה בפיגוע בב"ש: אירוע הירי דקה אחר הדקה, באתר מעריב אונליין, 6 באוקטובר 2024
  17. ^ ניר חסון, עיר ביזנטית לרגליה של התחנה המרכזית בבאר שבע, באתר הארץ, 23 בנובמבר 2011
  18. ^ כתבנו בבאר שבע, מאת יצחק שתיל, אדר תשנ"א, מרץ 1991, עמ׳ 76 עד 79.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39751615התחנה המרכזית של באר שבע