יחסי הממלכה המאוחדת – ספרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי הממלכה המאוחדתספרד
הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת ספרדספרד
הממלכה המאוחדת ספרד
שטחקילומטר רבוע)
243,610 505,370
אוכלוסייה
69,311,072 47,901,903
תמ"ג (במיליוני דולרים)
3,340,032 1,580,695
תמ"ג לנפש (בדולרים)
48,189 32,999
משטר
מונרכיה חוקתית מונרכיה חוקתית

יחסי הממלכה המאוחדת–ספרד, המכונים גם יחסי בריטניה–ספרד, הם היחסים הבין-צדדיים בין ממלכת ספרד והממלכה המאוחדת.

אלפונסו השלושה עשר (משמאל) עם ג'ורג' החמישי (מימין), אז נסיך ויילס, בשנת 1905

היסטוריה

האימפריה הספרדית
האימפריה הבריטית

ההיסטוריה של היחסים בין ספרד לבריטניה מסובכת בגלל המורשת הפוליטית של שתי המדינות. שתי המדינות אינן מהוות המשך לישויות עצמאיות קדומות, אלא לאיחוד של כמה מדינות; הממלכה המאוחדת נוצרה במקור על ידי איחוד של ממלכות אנגליה וסקוטלנד (ובהמשך הצטרפה גם אירלנד), ואילו ממלכת ספרד נוצרה בתחילה על ידי איחוד של ממלכות קסטיליה ואראגון. היחסים הסתבכו גם מהעובדה שבריטניה וספרד היו שתיהן מעצמות אימפריאליות, ועד היום קיים סכסוך לגבי הבעלות השנויה במחלוקת על גיברלטר .

הברית האנגלו-פורטוגזית

במשך מאות שנים, תפקידה של אנגליה, ובעקבות זאת הממלכה המאוחדת, בחצי האי האיברי, נקבע על ידי הברית האנגלו-פורטוגזית. היחסים עם פורטוגל היו תמיד קרובים יותר מאשר אלה עם ספרד, וספרד ובריטניה יצאו למלחמה פעמיים בגלל עצמאות פורטוגל.

בשנת 1384, בעיצומה של מלחמת מאה השנים, סיפקה אנגליה תגבורת לז'ואאו הראשון, מלך פורטוגל כדי לסכל פלישה קסטיליאנית בתמיכת צרפת. כוחות אלה נפגשו בקרב המכריע באלז'וברוטה, והוכיחו שהם חיוניים בהבטחת המשך העצמאות של פורטוגל משכנותיה הגדולות.

הברית שקעה במשבר כאשר פורטוגל תמכה בחואנה מקסטיליה במקום דודתה איזבלה הראשונה מקסטיליה במלחמת הירושה הקסטיליאנית בשנים 14741479, מכיוון שגם צרפת תמכה במועמדותה של חואנה. בשנים שלאחר מכן, האנגלים שיתפו פעולה עם המלכים הקתוליים, ונערכו חתונות בין נסיכים אנגלים וספרדים, וקבוצה קטנה של חיילים אנגלים אף נלחמו בצד הקסטיליאני במהלך כיבוש גרנדה. עם זאת, המאבק של אליזבת הראשונה, מלכת אנגליה נגד פליפה השני, מלך ספרד במאה ה-16 הביא לתמיכה מחודשת של האנגלים בתנועת העצמאות הפורטוגזית שהחלה בשנת 1640 עם הכתרת ז'ואאו הרביעי, מלך פורטוגל. תמיכתה של אנגליה בפורטוגל במהלך מלחמת השחזור שלה גרמה לחיזוק היחסים האנגלו-ספרדים. אנגליה בכל זאת הביאה לחתימת אמנת ליסבון משנת 1668 בין פורטוגל לספרד, אשר הביאה לעצמאותה של הראשונה וההכרה בפדרו השני כמלך פורטוגל.

במאות שלאחר מכן פורטוגל ובריטניה היו בעלות ברית הדוקה בפוליטיקה ובמלחמות שלהם נגד ספרד, ששיתפה פעולה באורח צמוד עם צרפת לאחר מלחמת הירושה הספרדית (1700–1714) שכוננה את בית בורבון על כס המלוכה הספרדי. הברית התחדשה לנוכח ספרד שתמכה בצרפת כבעלת ברית במלחמת שבע השנים. ספרד הסכימה לתקוף את פורטוגל ובעקבות כך פלשה אליה בשנת 1762 עם צבא גדול. צבא בריטי גדול שמנה קרוב ל-10,000 הגיע לסייע לפורטוגלים. למרות שלושה ניסיונות, הספרדים יחד עם בעלי בריתם הצרפתים הובסו ואיבדו בסך הכל למעלה מ-25,000 איש. לאחר מכן פורטוגל וספרד זו הפכו לבעלות ברית במהלך מלחמת חצי האי.

לא התרחשה פעולה נוספת בין המעצמות עד 1797 עם פרוץ מלחמות המהפכה הצרפתית. שוב ספרד וצרפת היו בעלות ברית נגד פורטוגל ובריטניה. עם זאת, מלחמות נפוליאון הביאו לכך שספרד ופורטוגל יחד עם בריטניה היו בעלות ברית במאבקן נגד נפוליאון.

עידן התגליות

במהלך המאה ה-16 היו קשרים פוליטיים, מסחריים ותרבותיים מורכבים, שקישרו בין האימפריה הספרדית הגדולה והחזקה תחת בית הבסבורג לבין אנגליה קטנה אך שאפתנית. [1] ההבסבורגים חיפשו בעלות ברית נגד צרפת. שתי המדינות היו נתונות כל הזמן בסערות והיה ביניהן יחסי שנאה-אהבה. נישואי הריבונים - פליפה השני ומרי הראשונה - בשנת 1554 היו נקודת השיא במאה של משא ומתן, מלחמות וחוזים. פליפה ומרי הסתדרו באופן אישי, אך לא היו להם ילדים ושומריהם הפגינו חוסר אמון והנישואים היו חסרים טקסים ובידור. מותה של המלכה מרי העלה את המלכה אליזבת לכס המלכות, ושתי המדינות הידידותיות הפכו לאויבות. [2]

הנרי השמיני, מלך אנגליה, שהתחתן בנישואין פוליטיים עם קתרין מאראגון (נישואים שבוטלו אחר כך על ידי הנרי), ארגן סדרה של בריתות קצרות מועד עם קרלוס הראשון נגד צרפת במהלך המלחמה האיטלקית 1521–1526 והמלחמה האיטלקית 1542–1546. פליפה השני, מלך ספרד התחתן עם מרי הראשונה, מלכת אנגליה, מה שהפך את פליפה למלך ספרד ולמלך אנגליה ואירלנד. מותה המוקדם של מרי ללא יורשים מנע איחוד אישי הדוק יותר של המדינות.

אליזבת ירשה את הכתר בעקבות מותה של מרי בשנת 1558. בשנת 1569 מיגר צבא אליזבתני בן 12,000 את מרד הצפון והוציא להורג 450 מהמורדים הקתולים. המלחמה הקרה שהתחוללה בין אנגליה לספרד התגברה כאשר אליזבת סיפקה סיוע למורדים ההולנדים הפרוטסטנטיים שנלחמו במלך פיליפ השני מספרד ויזמה פשיטות שודדים על המסחר והמושבות הספרדיות באיי הודו המערבית.[3]

זהב ודיפלומטיה

"משבר האוצר" משנת 1568 היה תפיסת הזהב של אליזבת מספינות ספרדיות בנמלים אנגלים בנובמבר 1568. חמש ספינות ספרדיות קטנות, שנשאו זהב וכסף בשווי 400,000 פלורינים (85,000 ליש"ט), נרדפו אחרי פיראטים בתעלה האנגלית, חיפשו מקלט בנמלים באנגלית בפלימות' ובסאות'המפטון. הממשלה האנגלית בראשותו של ויליאם ססיל נתנה רשות. הכסף נועד להולנד כתשלום עבור חיילים ספרדים שנלחמו שם במורדים. המלכה אליזבת גילתה כי הזהב אינו בבעלות ספרד, אך עדיין היה בבעלות בנקאים איטלקים. היא החליטה לתפוס את זה, והתייחסה כאל הלוואה מהבנקאים האיטלקיים לאנגליה. הבנקאים הסכימו לתנאיה, ולכן לאליזבת היה הכסף והיא בסופו של דבר החזירה את הבנקאים. ספרד הגיבה בזעם, ותפסה רכוש אנגלי בהולנד ובספרד. אנגליה הגיבה בכך שתפסה אוניות ונכסים ספרדיים באנגליה. ספרד הגיבה בהטלת אמברגו שמנע את כל היבוא האנגלי להולנד. ההתנגדות הדיפלומטית המרה נמשכה ארבע שנים. [4] עם זאת אף אחד מהצדדים לא רצה מלחמה. בשנת 1573, ועידת ניימכן הייתה אמנה בה הבטיחה אנגליה לסיים את התמיכה בפשיטות על משלוחים ספרדים על ידי פרטיים אנגלים כמו פרנסיס דרייק וג'ון הוקינז. זה הושלם בוועידת בריסטול באוגוסט 1574 בה שילמו שני הצדדים עבור מה שתפסו. המסחר התחדש בין אנגליה לספרד והיחסים השתפרו. [5]

מלחמה והארמדה

בשנת 1585, כשהחמיר מצב היחסים בין אנגליה לספרד, אישרה המלכה אליזבת שוב לפרנסיס דרייק לשבש את המשלוח הספרדי. הוא פשט על סנטו דומינגו וקרטחנה, פשיטות שהפכו למהלך הפתיחה של המלחמה האנגלו-ספרדית (1585–1604). פליפה השני, מלך ספרד הורה על פלישה לאנגליה והתחיל לבנות צי ענק במספנות הימיות של קדיס. שיבוש נוסף התרחש שם בשנת 1587 - דרייק חרך את זקנו של מלך ספרד ולמעלה ממאה אוניות ספרדיות נהרסו ועיכבו את שיגור הארמדה בשנה. האנגלים תפסו גם 2,900 חביות שרי (vino de Jerez) שהיו גם הם ברציפים. החדשות על הגעתו של היין המחוזק שהתפשט ברחבי הארץ, חיזק את התשוקה אליו והביא לפופולריותו.

אחרי כמעט שנתיים של הכנה, הארמדה הספרדית הייתה מוכנה להפליג. 154 אוניותיה נשאו 19,000 חיילים (17,000 ספרדים, 2,000 פורטוגזים) וכ־8,000 מלחים, וכן 180 אנשי דת שהיו אמורים לסייע בהקמת הקתוליזם באנגליה. התוכנית הייתה שהארמדה הספרדית תפליג במעלה התעלה האנגלית במערך סהר כדי לפנות דרך לכניסת כוחות צבא המוצבים בהולנד. הניסיון הראשון להפליג במאי 1588 הסתיים כאשר הארמדה הספרדית נתקפה בסערה והצי איבד חמש אוניות.

אוניות הארמדה הספרדית והאנגלית באוגוסט 1588 (לא ידוע, המאה ה -16).

הסערות אילצו את הצי להישאר בנמל לה קורוניה עד יולי. לבסוף הם הגיעו לליזארד פוינט ב-19 ביולי. הצי האנגלי היה בפלימות' והלך בעקבות הארמדה במעלה התעלה. המפגש הראשון היה מחוץ לפלימות', 21 ביולי, השני מחוץ לפורטלנד ביל, 23 ביולי, השלישי מחוץ לאי וייט, 24 ביולי. הארמדה לא נפגעה קשה והיא שמרה על כוחה. ב-27 ביולי הגיעה הארמדה למצר דובר ועגנה בקאלה. למחרת הציתו האנגלים כמה מספינותיהם ושלחו אותם לתעלה האנגלית בתקווה שהם יהרסו את אוניות הצי הספרדי. ספינות הארמדה חתכו את כבלן ובכך איבדו את העוגן שלהן והתפזרו ברחבי התעלה, וכך שברו את תצורת הסהר שהצי היה צריך לשמור עליו עד שיגיעו כוחות מהולנד. האנגלים תקפו את הספינות הספרדיות הפגיעות בעימות זה, המכונה "קרב הגבעות" ב-29 ביולי.

המוגבלה העיקרית עבור הספרדים הייתה נחישותם לעלות על ספינות האויב ולהשיג ניצחון בלחימה יד ביד.[6] זה התגלה כיעיל בקרב לפנטו בשנת 1571, אך האנגלים היו מודעים לעוצמתם הספרדית ונמנעו ממנו.[6]

לארמדה לא היה די תחמושת להמשיך בלחימה עם ספינות האנגלים (הספרדים ירו 125,000 כדורי תותח נגד האנגלים).[3] כתוצאה מכך, החליט המפקד הספרדי לחזור לביתו בדרך הים הצפוני וסביב האיים הבריטיים, אולם, מחלות, רעב וסערה רדפו אחר הספרדים לאורך כל חופי סקוטלנד ואירלנד דרך אוגוסט וספטמבר. לפחות 19 אוניות נהרסו על החופים הסוערים האלה. עד 1,000 גברים מאותן ספינות טובעות נאבקו להגיע לחוף רק כדי להירצח על ידי תושבים מקומיים. 35 ספינות נוספות נעלמו בנסיבות שלא היו ידועות. בסך הכל 63 ספינות של הארמדה הספרדית לא הצליחו לחזור וסך המוות הכולל היה 18,000 (1,500 הרוגים בקרב).[3]

הארמדה האנגלית, המכונה גם "הארמדה הנגדית" או משלחת דרייק-נוריס, הייתה צי של אוניות מלחמה שנשלחה לספרד על ידי אליזבת הראשונה, מלכת אנגליה בשנת 1589, במהלך המלחמה האנגלו-ספרדית הבלתי מוצהרת (15851604) ובמלחמת שמונים השנים. היא הובלה על ידי סר פרנסיס דרייק כאדמירל וסר ג'ון נוריס כגנרל, ולא הצליח להחזיר את יתרון הבית בו זכתה אנגליה עם חורבן הארמדה הספרדית בשנה הקודמת. הניצחון הספרדי סימן את תחיית הכוח הימי של פליפה השני, מלך ספרד במהלך העשור הבא.[7]

חזית חדשה נפתחה במלחמה בין ספרד לאנגליה, חופי צפון צרפת. בשנת 1590, הספרדים כבשו את בריטני משם היה להם בסיס לתקוף את קורנוול. באחת הפשיטות מסוג זה בשנת 1595, Mousehole, Newlyn ו- Penzance הותקפו ונשרפו. רק כמה מבנים מימי הביניים וטיודור שרדו את התקיפה. הספרדים נסוגו רק לאחר שהוחזק כוח גדול ביבשה, ויותר מכך, דרייק הפליג מפלימות' בכוח ימי כדי ליירט את הפושטים הספרדים. [8] אירוע זה סימן את הפעם האחרונה בה פלשה לאנגליה אי פעם על ידי כוחות עוינים.

כנקמה בשנה שלאחר מכן פתחו האנגלים בפשיטה גדולה על קדיס. לורד האוורד מאפינגהם ורוזן קווינס הובילו את ההתקפה בה לכדו את העיר, שדדו אותה וכבשו אותה למשך שבועיים. ההפסדים הכלכליים שנגרמו במהלך הכיבוש היו רבים: העיר נשרפה, כמו גם הצי שהיה בה, במה שהיה אחד הניצחונות העיקריים באנגליה במהלך המלחמה. הפשיטה תרמה להכרזת פשיטת הרגל של ספרד בשנה שלאחר מכן.

הספרדים כנקמה ניסו שורה של פלישות לאיים הבריטיים והכל תוך חמש שנים. הראשונה בשנת 1596, כאשר הארמדה הספרדית השנייה הפליגה באוקטובר. עם זאת, אסון התרחש כאשר הצי פגע בסערה מכף פיניסטררה והפליג חזרה לנמל שנפגע קשה. האנגלים בהובלתו של רוזן אסקס שנה לאחר מכן יצאו מהאיים האזוריים ליירט צי אוצר ספרדי אך נתקלו במעט מאוד מלבד לכידתו של קראק פורטוגזי. במקביל התרחש הפעם ניסיון ספרדי נוסף בתקווה ליירט את הצי האנגלי החוזר ולפלוש למערב האיים הבריטיים. גם זה היה אסון, לא זו בלבד שהם החמיצו את הצי, אלא שפרצו שוב סערות למבצע במוצא ליזארד, שבמהלכו טבעו רבים, ואילו מעטים נפלו בשבי על ידי האנגלים.

הארמדה הספרדית האחרונה התקיימה בשנת 1601 אך שוב התפזרה בסערות. הספרדים בכל זאת הצליחו לנחות בדרום אירלנד. מטרתם הייתה לסייע לרוזני המורדים האירים בהנהגת יו אוניל, יו רוזן אודונל במאבקם נגד הכתר האנגלי. האנגלים הצליחו להטיל מצור על 4,000 הספרדים בקינסייל. מנותק על ידי הצי המלכותי נכנע הכוח הספרדי בשנה שלאחר מכן שהסתיים במבצעים נוספים.

השלום בין אנגליה לספרד לא הושג עד 1603, כאשר ג'יימס הראשון, בנה של מרי, מלכת הסקוטים, ירש את אליזבת חסרת הילדים בכס המלוכה. [9] גם אנגליה וגם ספרד נקלעו לחובות קשים בגלל המלחמה. ספרד שנלחמה במלחמות רבות תכריז שוב על פשיטת רגל חמש שנים לאחר השלום. אף על פי כן, מכיוון שהספנות המסחרית האנגלית הפסיקה להתמודד על ציי האוקיינוס האטלנטי, הדבר נתן לספרד אפשרות לאחד ולחזק את האימפריה הספרדית שלה בעולם החדש, שנמשך כ-200 שנה נוספות. [10]

האנגלים החלו להתיישב בצפון אמריקה לאחר שהמלחמה עיכבה את ההתיישבות הקבועה, ואילו החברה החדשה, חברת הודו המזרחית הבריטית, שהוקמה בשנת 1601 החלה לפרוח לאחר שהפרה את המונופול הספרדי והפורטוגלי. [11]

המאה ה-17

בשנת 1634 ממשלתו של פליפה הרביעי, מלך ספרד הצליחה להגיע להסכם עם האנגלים, שהבטיחו להישאר נייטרליים אם תהיה מלחמה כלשהי נגד ההולנדים. ההסכם איפשר לספרדים בשש השנים הבאות להשתמש באנגליה כדרך להובלת חיילים וכסף לפלנדריה. [12]

המלחמה הבאה שנלחמה בין שתי המדינות הפעם הייתה הפרוטקטורט האנגלי תחת אוליבר קרומוול וספרד תחת פליפה הרביעי, מלך ספרד. בהשראת 'התוכנית המערבית' לשלוט באיים הקריביים היאבקות עם הספרדי לשלוט בכל אותם ימים', שיגר הלורד פרוטקטור של אנגליה, אוליבר קרומוול, בסוף שנת 1654 צי אל הודו המערבית עם המטרה לתפוס את היספניולה. נחתו באפריל 1655 בסנטו דומינגו, כוחותיו האנגלים של קרומוול הובסו תבוסה הרסנית [13][14][15] המשלחת בכל זאת הצליחה לבצע פלישה מוצלחת לג'מייקה בחודש שלאחר מכן. הספרדים ניסו לכבוש מחדש את האי אך בשתי הפעמים (1657 ו-1658) הם הובסו. האי הפך למושבה אנגלית אך עדיין היה איום מצד הספרדים.

בשנת 1657 כוננה אנגליה ברית עם צרפת, ובכך איחדה את המלחמה האנגלו-ספרדית עם המלחמה הפרנקו-ספרדית הגדולה יותר, ואף הצליחה מעט בכיבוש דנקירק. אף על פי שהמלחמה האנגלו-ספרדית הופסקה לאחר חזרת המלך צ'ארלס השני לשלטון בשנת 1660, לא נחתם שום חוזה בין המדינות. אנגליה נתנה בשנת 1662 תמיכה מלאה לפורטוגלים שנלחמו על עצמאותם. בנוסף, המתחים בקריביים התרכזו באחיזתה של אנגליה בג'מייקה - פיראטים, ובמיוחד הנרי מורגן, הובילו פשיטות הרסניות על המרכז הספרדי.

הסכסוך הסתיים רשמית בשני הסכמי שלום שנחתמו במדריד בשנת 1667 ובשנת 1670, שניהם היו לטובת אנגליה - ואחד מהם גרם לספרד לבסוף לוותר על ג'מייקה.[16]

מלחמת הירושה הספרדית

מלחמת הירושה הספרדית (17011714) הביאה לפלישה לספרד על ידי האימפריה הרומית ה"קדושה" (בעיקר אוסטריה וממלכת פרוסיה, כמו גם מדינות קטנות אחרות בגרמניה), בריטניה הגדולה, הרפובליקה ההולנדית, דוכסות סבויה וממלכת פורטוגל בניסיון לכפות את המועמד של בית הבסבורג על כס המלוכה הספרדי במקום דוכס אנז'ו, חבר בית בורבון. דוכס אנז'ו הושאר כיורש הכתר בצוואה של שארל השני, שנפטר ללא יורשים. בעקבות המלחמה הזו, שכללה ממד בינלאומי וגם סכסוך פנים אזרחי, החזיקו הבורבונים בכתר ואילו ספרד איבדה את מנורקה וגיברלטר לבריטים.

לוחמה אימפריאלית מהמאה השמונה-עשרה

מהדורה ספרדית ואנגלית של חוזה אוטרכט

אחרי הסכם אוטרכט שסיים את מלחמת הירושה הספרדית, מת כעבור שנתיים לואי הארבעה עשר, מלך צרפת. דבר זה שינה את היסוד במערכת האירופית. לואי החמישה עשר, מלך צרפת היה קטין כשעלה לכס המלוכה הצרפתי, ובתגובה ניסה פליפה החמישי להפוך את ספרד למעצמה היבשתית הדומיננטית. בעקבות כך פרצה מלחמת הברית המרובעת (17181720), שבה בריטניה וצרפת היו בעלות ברית נגד ספרד, בעת שספרד ניסתה להשיב שטחים באיטליה. בשנת 1719 ניסו הספרדים לגרור את הסכסוך לאיים הבריטיים. משלחת של 29 אוניות שהובילו 6,000 חיילים הפליגה לסקוטלנד, אך מרביתה התפזרה בסערות ורק 327 חיילים סדירים ספרדים הצליחו לנחות בסקוטלנד, שם הצטרפו אליהם 1,000 יעקובינים סקוטים.[3] הבריטים הדפו את הפולשים בגלן שיאל ב-10 ביוני.

במקום בו אירופה היבשתית עמדה במוקד הסכסוך בין בריטניה הגדולה לצרפת במלחמת הירושה הספרדית, עימותים בין בריטניה לספרד התרכזו ברובם באיים הקריביים ובצפון אמריקה. הבריטים איחרו יחסית להתיישב ביבשת, אך בנו כמה מושבות מצליחות עם אוכלוסיות שהתרחבו במהירות. הם החלו לאתגר את המונופול הספרדי על המסחר באמריקה הדרומית, אותו ניסו הספרדים למנוע באמצעות חוקים נגד סוחרים שאינם ספרדים. מדיניות ארוכת שנים זו היוותה מקור לסכסוך באמצע המאה ה-17, ושוב הפכה למקור של סכסוך לאחר שהסכם אוטרכט כלל סעיף שאיפשר לחברת הים הדרומי לסחור עם מושבות דרום אמריקה של ספרד. במלחמת אנגלו-ספרד (1727–1729) חיל הים המלכותי פתח במבצעים לא מוצלחים נגד פורטובלו. ספרד ניסתה בתורה לכבוש מחדש את גיברלטר בתקווה שהאימפריה הרומית ה"קדושה" תצטרף לצידה. אולם המצור היה כישלון יקר, והדיפלומטיה הבריטית אפשרה אי תוקפנות אוסטרית. עם יציאת אוסטריה נאלצה ספרד לחתום על הסכם סביליה.

ספרד ובריטניה במשך 15 השנים הבאות חיו בשלום; ובריטניה אף תמכה בספרד במלחמת הירושה הפולנית. [17] אף על פי כן היה עדיין מתיחות בין המדינות. המתיחות גברה כאשר אוזנו של סוחר לא חוקי, סרן רוברט ג'נקינס, נחתכה כעונש בשנת 1731, מה שגרם אחר כך לזעם בבריטניה, כאשר העיד בשימוע בבית המפקח שבע שנים לאחר מכן. זה, בסופו של דבר, הוביל למלחמת אוזנו של ג'נקינס, אשר הייתה חלק ממלחמת הירושה האוסטרית הרחבה.

התקפה בריטית שלא הצליחה ב-1741 על קרטחנה דה אינדיאס

הבריטים פתחו במלחמה על ידי כיבושה של פורטובלו, בסיס מסחר של חיל הים הספרדי. הניצחון הבריטי נחגג ברחבי כל האימפריה, ומספר רחובות נקראים עדיין פורטובלו. עם זאת, באביב 1741 ניצחו הספרדים את הבריטים בקרטחנה, והרגו כ-10,000 מהם, תוך שהם סובלים רק 800 הרוגים. [18] כל אותו זמן ספגו ספינות ספרדיות משלוח מסחרי בפתח נהר הכף פיים, ותפסו כמה ספינות כשנכנסו לנהר או פינו אותו. ספינות ספרדיות אלה היו בעיקר מאוישות על ידי כושים ומולטים. [19] במשך שמונה שנים, אנשים אלה פרשו את מי צפון צפון קרוליינה, כבשו ספינות סוחר, הרסו את החוף, שדדו ערים והטילו מחוות על התושבים כמעט כרצונם.[20] בקיץ 1742, הפלישה הספרדית לג'ורג'יה יצרה פחד כזה ברחבי המושבה, עד שרבים התפנו לדרום קרוליינה או במקומות אחרים. [21] הפעילות הצבאית באי סנט סימונס הגיעה לשיאה עם קרב הביצה הארורה והנסיגה של הספרדים.

מלחמת שבע השנים

מלחמת שבע השנים נמשכה בין השנים 17561763, והייתה את פרוסיה, בריטניה הגדולה והנובר (עם המלך הבריטי כנסיך-בוחר) נגד אוסטריה, צרפת, רוסיה, שוודיה, ומדינות גרמניה הקטנות יותר. ספרד נגררה לסכסוך מאוחר יותר בשנת 1761, לצד צרפת. ספרד הסכימה לתקוף את פורטוגל - בעלת הברית של בריטניה ובעקבות כך פלשה אליה בשנת 1762, פלישה שהסתיימה באסון. גרוע מכך - הבירות של הודו המזרחית והמערבית הספרדיות - מנילה והוואנה בהתאמה נתפסו על ידי הבריטים. לאחר הסכם פריז בשנת 1763 הוחזרו גם הוואנה וגם מנילה לספרד, בתמורה למסירת פלורידה לבריטניה.

מלחמת המהפכה האמריקאית

כוחות ספרדים דרסו את הקווים הבריטיים במהלך המצור על פנסקולה (1781). חיל המצב הבריטי, בן 1,300 איש, נכנע ל -7,400 החיילים שהטיליו מצור על פנסקולה לאחר שסביב ארטילריה פגע במגזין האבקה של המגנים, והרג 105 מעילים אדומים . סך כל מקרי המוות בקרב הבריטי במהלך המצור היו 155.[3]

בתקווה לנקום בבריטים על תבוסתם במלחמת שבע השנים, הציעה צרפת תמיכה למורדים האמריקנים המבקשים עצמאות מבריטניה במלחמת העצמאות של ארצות הברית ובשנת 1778 נכנסה למלחמה לצדם. לאחר מכן הם דחקו בספרד לעשות זאת, בתקווה שהכוח המשולב יהיה חזק מספיק כדי להתגבר על הצי המלכותי הבריטי ויוכל לפלוש לאנגליה. בשנת 1779 הצטרפה ספרד למלחמה, בתקווה לנצל את בריטניה המוחלשת באופן משמעותי.

ברנרדו דה גלבז, מושל לואיזיאנה הספרדית, פיקד על כוח קוטטני שהורכב מפוארטו ריקנים, ונצואלים, דומיניקנים, סלבדורים, ניקרגואנים ומקסיקנים במהלך המלחמה המהפכנית.[22] הם ניצלו את הסחת דעתם של הבריטים בשל המהפכה, וכבשו את הערים מוביל, פנסקולה וסנט לואיס.[22]

באירופה נותרו בעלות בריתה המסורתית של בריטניה אוסטריה ופורטוגל נייטרליות והותירו אותן מבודדות. בגלל זה כמעט ולא הייתה פעילות צבאית ביבשת אירופה מלבד המצור הגדול על גיברלטר. למרות מצוקה ממושכת, חיל המצב הבריטי שם הצליח להחזיק מעמד עד שהוקל עליו והסלע נשאר בידי בריטים בעקבות חוזה פריז. המצור נמשך שלוש שנים ושבעה חודשים והיה הארוך ביותר בתולדות הצבא הבריטי. באותן שנים הסלע נפגע על ידי 244,104 פגזי ארטילריה מהים לחוף ו-14,283 פגזים שנורו מצפון.[3] 663 תותחי המגנים השיבו בתגובה 200,600 סיבובים וספינות בריטיות השליכו עוד 5,000 פגזים. המגנים איבדו 333 הרוגים בקרב, 1,010 פצועים ו-1,034 הרוגים ממחלות. האנשים ששירתו בתותחי חיל המצב איבדו 196 הרוגים או פצועים. בנוסף, 196 עובדים אזרחיים נהרגו ו-800 מתו ממחלות. המערערים הפסידו יותר מ־6,000 הרוגים או פצועים.[3]

בניגוד לבני בריתם הצרפתים (שעבורם המלחמה התבררה כאסון, כלכלית וצבאית), הרוויחו הספרדים מספר רווחים טריטוריאליים, ותפסו בחזרה את פלורידה ומנורקה. למרות זאת היו סימנים מבשרי רעות עבור הספרדים, מכיוון שהצי הצרפתי והספרדי המשולב לא הצליחו להשיג שליטה בים ונכשלו גם בשניים מיעדי המפתח שלהם, החזרת גיברלטר ופלישה לבריטניה.

משבר נווטקה עם בריטניה, 1789–1795

משבר Nootka היה משבר עם בריטניה שהחל בשנת 1789 ב-Nootka Sound, אזור לא מיושב באותה תקופה שהוא כיום חלק מקולומביה הבריטית, קנדה. ספרד תפסה אוניות מסחר בריטיות קטנות העוסקות בסחר בפרוות באזור באוקיינוס השקט באזור בחוף האוקיינוס השקט. ספרד טענה לבעלות על בסיס צו אפיפיורי משנת 1493 שלדברי ספרד נתן לה שליטה על האוקיינוס השקט כולו. בריטניה דחתה את הטענות הספרדיות והשתמשה בכוח הימי העילאי בהרבה כדי לאיים על מלחמה ולנצח את המחלוקת. [23] ספרד, מעצמה צבאית דעכה במהירות, לא הצליחה להיות תלויה בבעלת בריתה הוותיקה בצרפת, שנקעה על ידי המהפכה הפנימית. המחלוקת הוסדרה במשא ומתן בין השנים 17921794, שהפכה ידידותית כשספרד החליפה צד ב-1792 והפכה לבעלת ברית של בריטניה נגד צרפת. ספרד נכנעה לבריטניה ברבות מטענותיה המסחריות והטריטוריאליות באוקיינוס השקט, וסיימה מונופול של מאתיים שנים על הסחר באסיה-פסיפיק. התוצאה הייתה ניצחון לאינטרסים המרקנטיליים של בריטניה[24] ופתח את הדרך להתפשטות בריטית באוקיינוס השקט.[25][26]

המהפכה הצרפתית

בעקבות המהפכה הצרפתית בשנת 1789, היו בריטניה וספרד באופן יוצא דופן בעלות ברית לראשונה מזה למעלה ממאה שנים. לאחר שהמלך לואי ה-16 מצרפת הוצא להורג בשנת 1793 הצטרפה בריטניה לספרד בקואליציה הולכת וגדלה של מדינות אירופאיות שניסו לפלוש לצרפת ולהביס את המהפכה. הקואליציה ספגה מספר תבוסות בידי הצרפתים ועד מהרה התפרקה. ספרד, שהושפעה על ידי מנואל דה גודוי הפרו-צרפתי, עשתה שלום בשנת 1795 בזמן שבריטניה המשיכה להילחם הלאה.

בשנת 1796 ספרד חתמה על חוזה סן אילדפונסו והתיישרה עם הצרפתים נגד הבריטים.

מלחמות נפוליאון

קרב תלוורא ב -1809 מאת ויליאם הית'

עם תחילת מלחמות נפוליאון, ספרד שוב מצאה את עצמה קשורה בצרפת, ושוב מצאה את עצמה מגובשת בים, בעיקר בקרב טרפלגר. ניסיונות בריטים לכבוש חלקים מהאימפריה הקולוניאלית הספרדית לא צלחו וכללו כישלונות בבואנוס איירס, מונטווידאו, פוארטו ריקו והאיים הקנריים.

נפוליאון פלש לספרד בשנת 1807, בתקווה שהשליטה הצרפתית באיבריה תקל על המלחמה עם בריטניה. הוא ניסה להכריח את פורטוגל לקבל את מערכת היבשת, ולהציב את אחיו על הכס הספרדי. [27] כתוצאה מכך, בסופו של דבר הגיעו הבריטים ו (רוב) הספרדים לאותו צד, והתאחדו נגד הפלישה הצרפתית. צבא בריטי-ספרדי-פורטוגלי מאוחד, בפיקודו של הדוכס מוולינגטון, אילץ בסופו של דבר את הצרפתים לסגת מספרד, במלחמת חצי האי, שהספרדים מכנים מלחמת העצמאות שלהם .

סחר עבדים אטלנטי

במאה ה-19 האימפריה הבריטית הייתה בשיא כוחה, ובריטניה ביקשה לסיים את סחר העבדים האטלנטי, התהליך שבאמצעותו חידשו והוגדלו אוכלוסיית העבדים ביבשת אמריקה ובמיוחד בארצות הברית. בריטניה הוציאה אל מחוץ לחוק בשנת 1807.

בוועידת לונדון ב-1817 לחצו הבריטים על המעצמות הקולוניאליות האירופיות הגדולות, כולל ספרד, להסכים לבטל את סחר העבדים. במסגרת ההסכם, ספרד הסכימה לסיים את סחר העבדים מצפון לקו המשווה מייד, ודרומית לקו המשווה עד שנת 1820. ספינות חיל הים הבריטיות קיבלו את הזכות לחפש עבדים חשודים. למרות העליונות הימית הבריטית המדהימה, הסחר נמשך. בשנת 1835 התחדש ההסכם האנגלו-ספרדי על סחר העבדים, והורחבו זכויותיהם של רב החובלים הבריטיים לעלות ולחפש בספינות ספרדיות. ועדות בריטיות-ספרדיות מעורבות הוקמו בפריטאון והוואנה. כלי רכב הנושאים 'פריטי ציוד' מוגדרים (כולל ציוד בלגן נוסף, עצים, מזון) הוכרזו לכאורה כעבדים. עם זאת, לאחר המלחמה הקרליסטית הראשונה, המינוף שהעניקה התמיכה הפוליטית הבריטית בממשלת ספרד פחת, ותנועת הביטול הבריטית התמקדה בארצות הברית ובברזיל. העבדות בוטלה במושבה הקריבית העיקרית של ספרד, קובה, בשנת 1888, למעלה מחמישים שנה לאחר שהמנהג הוצא מחוץ לחוק ברחבי האימפריה הבריטית.

המלחמות הקרליסטיות

דון קרלוס, הקרליסט הראשון.

במהלך מלחמות הקרליסטים הייתה ספרד עסוקה במלחמת אזרחים, כתוצאה ממאבק כוח בין היורשת המלכותית, איזבלה והקרליסטים, בהובלת דודה דון קרלוס. מחשש לספרד תאוקרטית מחודשת, ומחשש ממונרך ספרדי חדש שעשוי לסרב לקבל את עצמאותן של מושבות אמריקה הלטינית שאיבדה ספרד, וממהומות פנים (במיוחד בקרב הקתולים והאירים), בריטניה תמכה בהתמדה באיזבלה שהייתה ליברלית והתנגדה לתומכי הקרליסטים שהיו ריאקציונרים.

בשנת 1835, הממלכה המאוחדת הקימה את הברית המרובעת, בין בריטניה, ספרד, צרפת ופורטוגל, שתמכה באיזבלה השנייה, מלכת ספרד. במהלך מלחמת הקרליסטים הראשונה, בריטניה סבסדה את הכוחות המזוינים הספרדים, ממש כפי שעשתה במלחמת חצי האי. זה היה חיוני לכלכלת המלחמה הספרדית, שכן מאז מלחמות נפוליאון הכוחות הצבאיים הספרדים מומנו בצורה גרועה, והיה להם את המורשת של אובדן רוב האימפריה הקולוניאלית של ספרד. יתר על כן, בריטניה תרמה תרומה צבאית ישירה גדולה; הלגיון הבריטי בן 10,000 חיילים, בראשות ג'ורג' דה לייסי אוונס, ראה פעולה בנווארה ותרם רבות לדיכוי המרד.

המאה ה-20

צ'מברלין מוכה באגרוף על ידי קרוגר כפי שמוצג בעיתונות הספרדית (מאת קסאוארו ).

לאחר האסון הספרדי של 1898 במלחמת ארצות הברית–ספרד, היחסים התדרדרו: העיתונות הבריטית כללה את ספרד בתוך קבוצת העמים הרקובים שעליהם רמז הלורד סליסבורי בנאום במאי 1898. לעומת זאת, העיתונות הספרדית ניצלה כל סיכוי לבקר את הזוועות הבריטיות שביצעו במהלך מלחמת הבורים השנייה, ולשמוח על כל נפילה בריטית בסכסוך. [28]

ספרד נותרה נייטרלית במלחמת העולם הראשונה. היא לא הייתה מוכנה להילחם ונקרעה בין סיעות שהעדיפו את צרפת לאלה שהעדיפו את גרמניה. [29]

במהלך מלחמת האזרחים בספרד, 19361939, הממשלה הקונסרבטיבית בלונדון הייתה נייטרלית, והובילה את האמברגו נשק הן נגד הממשלה הרפובליקנית והן נגד הלאומנים של פרנקו. עם זאת, גרמניה, איטליה וברית המועצות התריסו נגד האמברגו וקומוניסטים בריטים ארגנו מתנדבים לבריגדות הבינלאומיות שנלחמו בצד הרפובליקני. מנהיגים רבים של השמרנים האמינו כי הממשלה הרפובליקנית במדריד היא בובה של סוציאליסטים וקומוניסטים של השמאל הקיצוני. [30] בהתאם, הממשלה הבריטית נקטה מדיניות של נייטרליות מיטיבה כלפי המתקוממים הצבאיים, במטרה סמויה להימנע מכל עזרה ישירה או עקיפה לממשלת החזית העממית. [31] לפרנקו הייתה תמיכה משמעותית מברלין ואיטליה ואחרי 1940 נלחץ להצטרף למלחמה. תנאיו היו גבוהים מכדי שהיטלר יקבל; בינתיים בריטניה עשתה מאמץ חזק ומוצלח לשמור על ספרד נייטרלית. [32] מפלגת העבודה התנגדה לפרנקו ואחרי שעלתה לשלטון בשנת 1945 היו היחסים צוננים. לאחר פרנקו נפטר בשנת 1975 ותנועת הדמוקרטיזציה קיבלה את השלטון, היחסים התפתחו וידידותיים, והסחר והתיירות צמחו במהירות. [33]

נישואין מלכותיים

שלט האצולה המלכותי של ספרד ושלט האצולה המלכותי הבריטי משולבים בשלט האצולה של ויקטוריה אאוחניה, נסיכת בטנברג .

סכסוכים מזוינים

המלחמות בין הבריטים לספרדים כוללות:

היחסים כיום

בימינו, ספרד ובריטניה מקיימות יחסים טובים מאוד, שתיהן חברות בנאט"ו, OECD, והאיחוד האירופי. יש להם חוקים נפוצים רבים בגלל חברות באיחוד. עם זאת, יש כמה בעיות שמאמצות מעט את היחסים, ומשא ומתן על הנסיגה עשוי להגדיל את המתח בנושאים מסוימים.

גיברלטר

צוק גיברלטר.

מעמדה של גיברלטר היא נקודת מחלוקת מרכזית ביחסים בין שתי המדינות, מימי העימותים בראשית המאה ה-18. מעמדו הרשמי של גיברלטר הוא זה של הטריטוריות הבריטיות שמעבר לים. האי נכבש על ידי כוחות הולנדים ובריטים בשנת 1704, המלך הספרדי העביר את השטח לבריטניה בשנת 1713 בתנאי סעיף X להסכם אוטרכט.

בשני משאלי עם, שהתקיימו בספטמבר 1967 ובנובמבר 2002, דחו אנשי גיברלטר כל הצעה להעברת הריבונות לספרד. משאל העם בשנת 2002 נערך על פי הצעה לריבונות משותפת, שבשלב מסוים נתמכה על ידי ממשלת בריטניה. בשים לב לנושאי דה-קולוניזציה של גיברלטר, ספרד טוענת שמדובר בסוגיה דו צדדית בין מדינות ריבוניות בטענה לסעיף "שלמות טריטוריאלית" החלטות האו"ם, שלדברי ספרד גוברת על הזכות להגדרה עצמית לקולוניסטים עצמם. [34] מצד שני, הרשויות של גיברלטר רואות בגיברלטרים את התושבים הלגיטימיים של השטח, ולכן זכאים לזכות ההגדרה העצמית בהתאם לאותן החלטות של האו"ם. צו החוקה של גיברלטר משנת 2006 שאושר ואושר על ידי ממשלת הוד מלכותה קובע:

ממשלת הוד מלכותה לעולם לא תסדר הסדרים לפיהם תושבי גיברלטר יעברו תחת ריבונותה של מדינה אחרת כנגד רצונם החופשי והביטוי באופן דמוקרטי. [35]

בשנת 2008 דחתה הוועדה הרביעית של האו"ם את הטענה כי סכסוך על הריבונות משפיע על ההגדרה העצמית, שהיא זכות אנושית בסיסית. [36]

ממאי 2000 עד מאי 2001 HMS Tireless עגנה בגיברלטר לצורך תיקונים במערכת הקירור של הכור הגרעיני שלה. נוכחותו של הכלי הגרעיני בגיברלטר גרמה לזעם בקרב אנשי איכות הסביבה וליחסים מתוחים בין ספרד לבריטניה. [37][38][39]

בפברואר 2002, בריטניה התנצלה רשמית כשיחידה של חיל הנחתים המלכותי פלשה בטעות לחוף הים של לה לינאה דה לה קונצ'יסון במקום לחוף גיברלטר בו אמור היה להתבצע האימונים הצבאיים המתוכננים. [40][41]

בשנת 2004 הקימו ספרד ובריטניה את הפורום המשולש לדיאלוג בגיברלטר, עם ייצוג שווה של שתי המדינות והטריטוריה הבריטית מעבר לים.

המים סביב גיברלטר, שהוכרזו על ידי הממלכה המאוחדת כמים טריטוריאליים על פי אמנת האו"ם לחוק הים (עד גבול של שלושה מייל), [42] ונטען על ידי ספרד, [43][44] הם מקור אחר בהתנגשות, כשממשלת גיברלטר תומכת באופן פעיל בעמדה הבריטית ומנה את המים השנויים במחלוקת כ"מים טריטוריאליים בריטיים בגיברלטר". [45] בדצמבר 2008 אישרה הנציבות האירופית בקשה ספרדית המציינת את מרבית המים סביב גיברלטר כאחד מאתרי הטבע המוגנים בספרד במסגרת חוק האיחוד האירופי. החלטה זו מאותגרת בימים אלה בבית הדין האירופי לצדק על ידי ממשלת גיברלטר, המגובה על ידי הממשלה הבריטית. הנציבות תגן על עמדתה ובכך תעבוד על ידי ספרד [46] במאי 2009 התלוננו רשויות גיברלטר על נוכחותה של ספינת שירות אזרחי של הגווארדיה למי השלושה קילומטרים סביב גיברלטר, הסלימה להתערבות של שייטת הצי המלכותי בגיברלטר ומחאה דיפלומטית של ממשלת בריטניה. [47][48][49] אירועים נוספים אירעו בנובמבר 2009, ובפברואר 2019. [50][51] ביולי 2009, מיגל מורטינוס, שר החוץ הספרדי ביקר בגיברלטר ופגש את שר החוץ הבריטי, דייוויד מיליבנד, ואת ראש השרים של גיברלטר, פיטר קראונה, והפך לנציג הספרדי הרשמי הראשון לבקר בשטחה מאז ספרד סגרה את הקונסוליה שלה בגיברלטר בשנות ה-50. נושא הריבונות לא טופל, נוכח אופיו השנוי במחלוקת, והשיחות התלת-כיווניות התמקדו בנושאים אחרים כמו שיתוף פעולה בסביבה, עניינים ימיים, ודרכים להקל על הקהילה המרוקאית בגיברלטר לעבור אל ספרד בדרך מגיברלטר ומרוקו. [52][53]

בדצמבר 2009, סירה של Guardia Civil נכנסה לנמל גיברלטר. שלושה קצינים חמושים נחתו בגיברלטר באופן לא חוקי, ויחד עם קצין רביעי הם נעצרו על ידי משטרת גיברלטר המלכותית. [54] אירועים רבים כאלה מתרחשים, כאשר האירוע האחרון הוא מעצרו של דייג גיברלטרי בתוך מימי גיברלטר, החרמת ציוד והעברת האנשים לספרד. דבר זה הוקע בחריפות על ידי ממשלת בריטניה ,[55] ושיטת בריטניה לדיפלומטיה שקטה עם ספרד ספגה ביקורת על ידי עיתון מקומי, שקרא לדיפלומטיה 'פתוחה' יותר. [56]

בין ינואר לנובמבר 2012 נרשמו כ-200 פלישות של ספינות ספרדיות למי גיברלטר, לעומת 23 ב-2011 ו-67 ב-2010. בדצמבר 2012, יום לאחר פלישת ספינת מלחמה ספרדית, פריגטה של הצי המלכותי הבריטי מסוג 23, הגיעה HMS id="mwAo8" סאתרלנד לביקור מתוכנן. במקום לשאת חנויות ודלק ולהמשיך כמתוכנן, הפריגטה ומסוק מרלין שלה ניהלו סיור של מי גיברלטר כהודעה. [57]

בפברואר 2013 ספינת סיור של חיל הים הספרדי, הטורנדו, ספינת סיור חמושה באורך 94 מטרים, גדולה משתי כלי השיט הקלילים של הצי המלכותי שהוצבו באותה תקופה בגיברלטר, נכנסו למימי גיברלטר ושייטו בהם באופן לא סדיר במשך כעשרים דקות, במהלכה חיל הים המלכותי שלח לה אזהרות רדיו חוזרות ונשנות בדרישה לעזוב אותו, לפני שעזב את המקום. משרד החוץ הבריטי מחה בפני ממשלת ספרד על המקרה, שתואר ככניסה לספרדית החמורה ביותר מאז שנות השישים. התקרית באה בעקבות פלישות קודמות בהן היו מעורבים סירות מנוע של המשטרה הספרדית שנכנסו למימיו של גיברלטר, והפריעו לכלי השיט והגנו על הדייגים המשתמשים בפרקטיקות לא חוקיות. [58]

עוצמת המחלוקת לגבי גיברלטר נתפסה בדרכים שונות על ידי שתי המדינות. לדברי ראש ממשלת ספרד לשעבר פליפה גונזלס, "עבור הבריטים גיברלטר הוא ביקור אצל רופא השיניים פעם בשנה כשאנחנו נפגשים לדבר על זה. עבורנו זו אבן בנעל כל היום". [59]

סכסוך דיג

בבריטניה ובספרד היו כמה מחלוקות האחרונות בנוגע לזכויות דיג, במיוחד ביחס למדיניות הדיג המשותפת של האיחוד האירופי. כאשר ספרד הפכה למדינה חברה בשנת 1986, היה לה צי הדייג השישי בגודלו בעולם, [60] וחלק גדול מכלכלות גליסיה, אסטוריאס וקנטבריה היו תלויות בתפוסות של סירות ספרדיות מחוץ לאזור הכלכלי הבלעדי של ספרד, בדיוק כמו שהן עושות היום.

כדי למנוע שצי של חברות אחרות באיחוד האירופי (ובמיוחד ספרד) יתפסו את מכסת מדיניות הדייג המשותפת של בריטניה, בריטניה ביקשה ליצור מסגרת שמפלה בין סירות בבריטניה ובספרד, ללא קשר לדגל שהונף, ובכך למנוע דיג יתר על ידי מדינות זרות. בגלל חשיבות הדיג לכמה מהכלכלות האזוריות של ספרד, ממשלת ספרד מחתה בתוקף, אך לא הייתה לה שום אפשרות למנוע מבריטניה לקבוע את מדיניותה הפנימית שלה. עם זאת, עם יישום החוק האירופי הבודד, בשנת 1987, הדבר נעשה בלתי חוקי על פי משפט האיחוד האירופי, וחברה ספרדית אתגרה בהצלחה את זכותה של ממשלת בריטניה למנוע את הדייגים הספרדים לתפוס את המכסה הבריטית במה שכונה כיום מקרה "פורטורטיים". בסך הכל שילמה ממשלת בריטניה 55 מיליון ליש"ט לחברות ספרדיות (הן ציבוריות והן פרטיות) בגין אובדן הכנסות. [61]

עד היום צי הדייג הספרדי הגדול עושה את מרבית הדייג שלו מחוץ ל-EEZ של ספרד, עד קנדה ונמיביה. [62] עם זאת, חלק גדול מעסקיה נובע מדייג במימי צפון אירופה, ובמיוחד אלה של בריטניה ואירלנד. בזמנים של דיון במלאי הדגים היורדים של הממלכה המאוחדת, הדבר גרם ליחסים מתוחים בין ספרד לבריטניה, ובמיוחד בין ספרד לחברות במוסדות הסקוטיים הנטושים, מכיוון שסקוטלנד תלויה יותר בדיג מאשר שאר בריטניה.

סקוטלנד וקטלוניה

סקוטלנד קיימה משאל עם בנושא העצמאות מבריטניה ב-18 בספטמבר 2014. בנובמבר 2013 הצהיר ראש ממשלת ספרד, מריאנו רחוי, כי סקוטלנד העצמאית תצטרך להגיש בקשה מחודשת לחברות באיחוד האירופי, מה שגרם לזעם רב בממשלת סקוטלנד. [63] היחסים בין הממשל הספרדי לסקוטי התדרדרו עוד יותר כאשר הממשלה הסקוטית טענה כי בכיר באוצר בבריטניה ביקר לכאורה בספרד כדי לתאם את האופוזיציה הבריטית והספרדית לתנועות העצמאות בסקוטלנד ובקטלוניה. [64] ראג'וי היה אחד מראשי הממשל האירופים הבודדים שהביעו במפורש התנגדות לעצמאות סקוטית, בעיקר בגלל חששותיו כי זה יעודד את הדחף הבדלני בקטלוניה . [65] בנושא העצמאות הקטלונית אמר ראש הממשלה דייוויד קמרון כי "אני לא מאמין שבסופו של דבר [נכון] לנסות ולהתעלם משאלות אלה של לאום, עצמאות, זהות". . . אני חושב שנכון לטעון את הוויכוחים שלך, לקחת אותם ואז אתה נותן לאנשים להחליט" אם כי הוא גם הוסיף כי "לעולם לא הייתי מעז לומר לאנשים בספרד כיצד לעמוד בעצמם באתגרים האלה; זה עניין לממשלת ספרד וראש ממשלת ספרד. " [66]

הגירה

מפקד בריטניה ב-2001 רשם 54,482 ילידי ספרד המתגוררים בבריטניה.[67] לשם השוואה, מעריכים כי בספרד 990,000 גרים ילידי בריטניה . [68][69] מתוכם, על פי ה-BBC ובניגוד לאמונה הרווחת, רק כ־21.5% הם מעל גיל 65. [70]

בשנת 2011 ההגירה הספרדית לבריטניה עלתה ב 85%. [71] באשר לשנת 2012, נרשם כי 69,097 ילידי ספרד גרים בבריטניה. [72] לעומת זאת, באותה התקופה 397,535 ילידי בריטניה התגוררו בספרד [73]

יחסים דיפלומטיים

ספרד מחזיקה בבריטניה שגרירות בלונדון ו-8 קונסוליות באברדין, בלפסט, ברמינגהאם, אדינבורו, גלאזגו, ג'רזי, ליברפול ומנצ'סטר. מאידך, בריטניה מחזיקה בספרד שגרירות במדריד ו-7 קונסוליות באליקנטה, ברצלונה, איביזה, לאס פאלמאס דה גראן קנריה, מאלגה, פלמה דה מיורקה וסנטה קרוס דה טנריפה.[74]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Alexander Samson, "A Fine Romance: Anglo-Spanish Relations in the Sixteenth Century." Journal of Medieval and Early Modern Studies 39.1 (2009): 65-94. Online
  2. ^ Sarah Duncan, "'He to Be Intituled Kinge': King Philip of England and the Anglo-Spanish Court." in C. Beem and M. Taylor, eds. The Man behind the Queen (Palgrave Macmillan, 2014). 55-80.
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 Clodfelter, Micheal (2017). Warfare and Armed Conflicts: A Statistical Encyclopedia of Casualty and Other Figures, 1492–2015, 4th ed. McFarland. ISBN 978-0786474707.
  4. ^ Wallace T. MacCaffrey, The Shaping of the Elizabethan Regime (1968) pp 271-90.
  5. ^ John Wagner, ed. Historical Dictionary of the Elizabethan World: Britain, Ireland, Europe and America (1999) pp 39, 216, 307-8.
  6. ^ 6.0 6.1 Fish, Shirley (2011). The Manila-Acapulco Galleons : the Treasure Ships of the Pacific: With an Annotated List of the Transpacific Galleons 1565–1815. AuthorHouse. p. 245.
  7. ^ Elliott, J. H. (2002). La Europa dividida (1559–1598). Editorial Critica. p. 333. ISBN 978-84-8432-669-4.
  8. ^ Cornwall & the Isles of Scilly: the complete guide. Troubador Publishing Ltd. p. 20.
  9. ^ Colin Martin and Geoffrey Parker, The Spanish Armada (2nd ed., 1999.
  10. ^ Castleden, Rodney. Conflicts that Changed the World. Canary Press eBooks.
  11. ^ Chaudhuri, K. N (1965). The English East India Company: The Study of an Early Joint-stock Company 1600–1640. Taylor & Francis. p. 3. ISBN 9780415190763.
  12. ^ Kamen, Henry (2005). Spain, 1469–1714: A Society of Conflict.
  13. ^ America and the Americas: The United States in the Western Hemisphere.
  14. ^ Between Two Worlds: How the English Became Americans.
  15. ^ Bradley, Peter T. British Maritime Enterprise in the New World: From the Late Fifteenth to the Mid-eighteenth Century. p. 152.
  16. ^ Fisher, Margaret Anne; Savelle, Max (1967). The origins of American diplomacy: the international history of Angloamerica, 1492-1763 American diplomatic history series Authors. Macmillan. pp. 66–67.
  17. ^ Mclachlan 1940, pp. 91-93.
  18. ^ "Spain, Portugal & Italy 1715-88"
  19. ^ "Colonial and State Records of North Carolina".
  20. ^ Powell, William S. (2010). North Carolina Through Four Centuries. Univ of North Carolina Press. p. 99.
  21. ^ Georgia Journeys: Being an Account of the Lives of Georgia's Original Settlers and Many Other Early Settlers. University of Georgia Press. 2010. p. 17.
  22. ^ 22.0 22.1 Archuleta, Roy A. Where We Come from. p. 69.
  23. ^ John Holland Rose, William Pitt and national revival (1911) pp 562–87.
  24. ^ Nootka Sound Controversy, The Canadian Encyclopedia
  25. ^ Pethick, Derek (1980). The Nootka Connection: Europe and the Northwest Coast 1790–1795. Vancouver: Douglas & McIntyre. pp. 18. ISBN 0-88894-279-6.
  26. ^ Emilia Soler Pascual, "Floridablanca and the Nootka Crisis." International journal of Canadian studies= Revue internationale d'études canadiennes 19 (1999): 167–180. a Spanish perspective, translated into English.
  27. ^ Charles H. MacKay, "The Spanish Ulcer: Origins of the Peninsular War Reconsidered" Consortium on Revolutionary Europe 1750-1850: Selected Papers (1998), pp 443-451.
  28. ^ Rosas Ledezma, Enrique (1980). "Las relaciones hispano-británicas a comienzos del siglo XX". Revista de Estudios Internacionales. Madrid: Centro de Estudios Constitucionales (1): 703–704. ISSN 0210-9794.
  29. ^ Carolyn S. Lowry, "At what cost?: Spanish neutrality in the First World War" (2009). Graduate Theses and Dissertations. online
  30. ^ Maurice Cowling (2005). The Impact of Hitler: British Politics and British Policy 1933–1940. Cambridge UP. p. 266.
  31. ^ Paul Preston, "Britain and the Basque Campaign of 1937: The Government, the Royal Navy, the Labour Party and the Press." European History Quarterly 48.3 (2018): 490-515.
  32. ^ Denis Smyth, Diplomacy and Strategy of Survival: British Policy and Franco's Spain, 1940-41 (Cambridge UP, 1986).
  33. ^ Pilar Anaya, "The Labour Party, the TUC and Spain, 1959-1977." Labour History Review 64.3 (1999): 269-286.
  34. ^ Surya Prakash Sharma (1997). Territorial acquisition, disputes, and international law. The Hague. p. 311. ISBN 90-411-0362-7.: "[Spain] has insisted that allowing the Gibraltarians to retain ties with Britain would constitute a partial disruption of Spain's territorial integrity in violation of paragraph 6 of 1514(XV)"
  35. ^ http://www.gibraltarlaws.gov.gi/constitution/Gibraltar_Constitution_Order_2006.pdf (אורכב 15.11.2012 בארכיון Wayback Machine)
  36. ^ "FOLLOWING INTENSE DEBATE, FOURTH COMMITTEE APPROVES AMENDED OMNIBUS TEXT ON NON-SELF-GOVERNING TERRITORIES – Meetings Coverage and Press Releases".
  37. ^ "Nuclear sub leaves Gibraltar". BBC News. 7 במאי 2001. נבדק ב-23 במאי 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  38. ^ Evans-Pritchard, Ambrose (27 באוקטובר 2000). "Spain protests overleaking nuclear sub". The Daily Telegraph. London. נבדק ב-23 במאי 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  39. ^ "Ten Greenpeace volunteers arrested in demonstration against HMS Tireless in Gibraltar – Greenpeace UK". אורכב מ-המקור ב-2017-05-17. נבדק ב-2019-08-11.
  40. ^ Sengupta, Kim (19 בפברואר 2002). "A beach too far: British marines invade Spain by mistake". The Independent. London. נבדק ב-23 במאי 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  41. ^ Tremlett, Giles (19 בפברואר 2002). "Tell it to the marines... we've invaded the wrong country". The Guardian. London. נבדק ב-23 במאי 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  42. ^ http://www.dur.ac.uk/resources/ibru/publications/full/bsb7-1_oreilly.pdf
  43. ^ "Declarations or Statements upon UNCLOS ratification".
  44. ^ Ministry of Foreign Affairs of Spain (2008). Informe sobre Gibraltar (PDF) (בספרדית). pp. 8–9. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2010-03-24. נבדק ב-2019-08-11.
  45. ^ "Action brought on 6 May 2009 – Government of Gibraltar v Commission (Case T-176/09)".
  46. ^ "Spain/UK to cross swords in Gibraltar waters legal challenge before EC".
  47. ^ "Britain tells Spain violation unacceptable". אורכב מ-המקור ב-2009-06-01.
  48. ^ Milland, Gabriel (23 במאי 2009). "Return of the Armada as Spain 'invades' Gibraltar". {{cite web}}: (עזרה)
  49. ^ "Who Owns Gibraltar? Spain Takes a Step Onto the Rock". Time. 21 ביולי 2009. נבדק ב-23 במאי 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  50. ^ "Tension heightens in Gibraltar waters".
  51. ^ Govan, Fiona (20 בנובמבר 2009). "Royal Navy used 'Spanish flag' for target practice off Gibraltar". The Daily Telegraph. London. נבדק ב-23 במאי 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  52. ^ "Trilateral Communique" (PDF).
  53. ^ Keeley, Graham (21 ביולי 2009). "Miguel ngel Moratinos Spanish Foreign Minister met by protests on visit to Gibraltar". The Times. London. נבדק ב-23 במאי 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  54. ^ "Incident at Harbour Views".(הקישור אינו פעיל, May 2018)
  55. ^ http://www.panorama.gi/localnews/headlines.php?action=view_article&article=9094&offset=0
  56. ^ http://www.panorama.gi/localnews/headlines.php?action=view_article&article=9096&offset=0
  57. ^ "Royal Navy shows the flag in Gibraltar waters; 197 Spanish unlawful incursions this year".
  58. ^ Howarth, Mark (6 בפברואר 2013). "Tensions growing off Gibraltar after Royal Navy confronts Spanish warship that had strayed into British waters". Daily Mail. London. {{cite news}}: (עזרה)
  59. ^ Peter Gold (2005). Gibraltar: British or Spanish?. Routledge. p. 133. ISBN 0-415-34795-5.
  60. ^ "UK and Spain Fishing Dispute". American University, 11 January 1997. Accessed 22 June 2006.
  61. ^ House of Commons Written Answers for 8 February 2001. Parliament of the United Kingdom, 8 February 2001. Accessed 22 June 2006.
  62. ^ "Iyambo in fish talks with Spanish fisheries minister" (אורכב 24.02.2012 בארכיון Wayback Machine). Namibia Economist, 17 March 2006. Accessed 22 June 2006.
  63. ^ https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-politics-25132026 BBC
  64. ^ "Salmond: Spain is working with UK to thwart Yes vote".
  65. ^ "Scottish or Catalan vote 'torpedoes EU', says Spain's Rajoy". BBC. 27 ביוני 2014. נבדק ב-17 בספטמבר 2014. {{cite news}}: (עזרה)
  66. ^ CNA. "Catalan News Agency – David Cameron: "let the people decide" and do not "ignore questions of nationality, independence, identity"".
  67. ^ "Country-of-birth database". Organisation for Economic Co-operation and Development. נבדק ב-21 בפברואר 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  68. ^ "BBC NEWS – Special Reports – Brits Abroad".
  69. ^ "BBC NEWS – UK – Brits Abroad FAQs: The data".
  70. ^ BBC News. 6 בדצמבר 2006 http://news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/in_depth/brits_abroad/html/europe.stm. {{cite news}}: (עזרה); חסר או ריק |title= (עזרה)
  71. ^ "Spanish Immigration to the UK up 85%: What This Means for Payments Abroad – LONDON, September 14, 2011 /PRNewswire/". United Kingdom: Prnewswire.com. נבדק ב-2012-05-21.
  72. ^ http://www.ine.es/prensa/np705.pdf
  73. ^ http://www.ine.es/prensa/np710.pdf
  74. ^ אתר על יחסי מדינות
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34141125יחסי הממלכה המאוחדת – ספרד