חיל הנחתים המלכותי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חיל הנחתים המלכותי
סמל חיל הנחתים המלכותי
סמל חיל הנחתים המלכותי
Per Mare, Per Terram
בים, ביבשה
פרטים
כינוי Royal Booties
Bootnecks
The Corps
מדינה הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
שיוך הצי המלכותיהצי המלכותי הצי המלכותי
סוג קומנדו, חיל רגלים המתמחה בלוחמה אמפיבית
בסיס האם פורטסמות'
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 1664–הווה (כ־360 שנה)
נתוני היחידה
כוח אדם 7,420 לוחמים בסדיר ו-970 אנשי מילואים
ציוד עיקרי רוס"ר SA80
תג חיל הנחתים המלכותי

חיל הנחתים המלכותיאנגלית: Royal Marines) הוא חיל נחתים, כלומר חיל רגלים קל ונייד, המתמחה בלוחמה אמפיבית, קרי נחיתות סער מן הים, בצבא הבריטי. באופן רשמי נחשב חיל הנחתים המלכותי לאחד מזרועות "השירות הימי" (Naval Service), הכולל גם את הצי המלכותי (Royal Navy), את מילואי הצי המלכותי (Royal Naval Reserve) ועוד. ברם, בשימוש שכיח השירות הימי כולו נקרא בשם "הצי המלכותי". על כן, על אף שמבחינה טכנית אין זה נכון לומר - למשל - שחיל הנחתים הוא חלק מן הצי המלכותי, הכללה זו טובה דיה לרוב הצרכים. לוחמי החיל חובשים לראשם כומתה ירוקה, מסורת אותה אימצו במלחמת העולם השנייה, עת התנדבו לוחמי החיל לקומנדו הבריטי.

מבנה החיל

הגוף המתמרן העיקרי של החיל הוא חטיבת הקומנדו השלישית, אשר כוללת בתוכה את גדודי הקומנדו (40, 42 ,45) של החיל ויחידות נוספות. היחידות הנוספות בחיל הנחתים המלכותי הן:

  • בית הספר ללחימת הקומנדו אשר בלימפסטון, המכשיר ומאמן בתוכו את לוחמי חיל הנחתים.
  • רגימנט הקומנדו הלוגיסטי המספק סיוע לחטיבת הקומנדו השלישית
  • יחידת הקומנדו ה-30, יחידת מודיעין מבצעים מיוחדים של החיל.
  • קבוצת התקיפה הראשונה של חיל הנחתים המלכותי, אשר אחראית על השטת לוחמי החיל בסירות וכלי נחיתה אמפיביים.
  • קבוצת הגנת הצי של חיל הנחתים המלכותי, האחראית על אבטחת כלי הנשק הגרעיני של הצי הבריטי.
  • שירות הסירות המיוחד, שבסיסה בפול שבמחוז דורסט. שירות הסירות המיוחד הוא יחידת העילית של החיל ולמעשה הקומנדו הימי של הצי המלכותי אשר יחד עם ה-SAS מצוי תחת פיקוד הכוחות המיוחדים של הצבא הבריטי.
  • תזמורת חיל הנחתים המלכותי.

שנים מוקדמות ומורשת קרב

לוחמי חיל הנחתים המלכותי באפגניסטן בשנת 2009

ראשיתו של החיל ביחידה הראשונה שנוסדה בצבא הבריטי כחיל רגלים השייך לצי בשנת 1664 כרגימנט הים הרגלי של הדוכס של יורק ואולבני ועד מהרה נודע בשם רגימנט האדמירל. בשנת 1755 הוקם חיל הנחתים המלכותי באופן רשמי, ומאז לקחו לוחמי החיל חלק במרבית העימותים הקרבות והמלחמות בהם השתתף הצבא הבריטי. בין היתר לקחו לוחמי החיל חלק במלחמות הנפוליאוניות, במלחמת 1812 ובכלל זה בקרב ניו אורלינס, במלחמת קרים, בדיכוי מרד הבוקסרים בסין ובמלחמת העולם הראשונה ובכלל זה בנחיתת הסער בחופי גליפולי.

במלחמת העולם השנייה השתתפו לוחמי החיל בחלק ניכר מנחיתות הסער שביצעו הבריטים במלחמה, ובכלל זה הנחיתות בנורווגיה ובפלישה לנורמנדי. לוחמי החיל גם התנדבו ליחידות הקומנדו הבריטי שהוקם במלחמה והשתתפו ובפשיטות רבות ובהן הפשיטה על דייפ. במלחמה זו גם ייסד רוג'ר קורטני את יחידת הקומנדו הימי, שירות הסירות המיוחד, שפעלה במבצעים מיוחדים רבים בעורף האויב הגרמני והאיטלקי. בין לוחמיה המפורסמים היו הלורד ג'ורג' ג'ליקו ואנדרס לאסן שזכה בצלב ויקטוריה.

לאחר המלחמה שירתו כוחות היחידה במלחמות ומערכות שונות ביניהם. במבצע מוסקיטר הוטסו 845 לוחמי גדוד הקומנדו ה-45 של חיל הנחתים המלכותי במסוקים מנושאת המסוקים תזאוס וביצעו את מתקפת הסער האווירית הראשונה בהיסטוריה על העיר סואץ[1]. כן לקחו לוחמי החיל חלק בלחימה בצפון אירלנד. במלחמת פוקלנד פעלה היחידה בהצטיינות תחת פיקודו של מפקד חטיבת הקומנדו השלישית, בריגדיר ג'וליאן תומפסון[2], יוצא חיל הנחתים המלכותי. לוחמי חיל הנחתים המלכותי פעלו גם במלחמת עיראק ואפגניסטן[3].

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חיל הנחתים המלכותי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ג'ון גאלבין, "היורדים לקרב", הוצאת מערכות, 1972, עמודים 312-313.
  2. ^ ג'וליאן תומפסון, לא פיקניק, הוצאת מערכות, 1992, עמוד 15, "כשנתתי את הפקודה לנחיתה, אמרתי בין שאר הדברים, שהמבצע שאנו עומדים לפתוח בו לא יהיה פיקניק. גמרתי אומר ששום אדם בחטיבתי לא יחיה באשליות, אלא יבין שנצטרך להילחם כדי לנצח".
  3. ^ רויטרס‏, הבריטים ישתתפו במתקפת הקרקע באפגניסטן, באתר וואלה!‏, 26 באוקטובר 2001.