תסיסה כהלית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תסיסה כהליתאנגלית: Ethanol fermentation) הוא תהליך ביולוגי שהופך סוכרים דוגמת גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז, לאתנול ולפחמן דו-חמצני. תהליך זה מתרחש בסביבה נטולת חמצן (תהליך אנאירובי).

היסטוריה וגילוי

האדם השתמש בתסיסה כהלית ליצירת בירה במהלך שנים רבות.

התהליך הכימי

בתסיסה כהלית מולקולה אחת של סוכר הופכת לשתי מולקולות אתנול ושתי מולקולות פחמן דו-חמצני, כאשר התגובה הכוללת היא זו:

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2

ניתן גם לכתוב ניסוח הכולל את המולקולות אוגרות האנרגיה (כדוגמת ATP) הנוצרות בתהליך:
C6H12O6 + 2ADP + 2Pi + 2H+ → 2C2H5OH + 2 H2O + 2ATP + 2CO2
ניתן לחלק את התהליך לשני שלבים עיקריים:

מגלוקוז לפירובט

תהליך תסיסת הגלוקוז מתחיל בעשרה שלבים אנזימתיים, המהווים את תהליך הגליקוליזה. ממולקולת גלוקוז אחת מתקבלות שתי מולקולות פירובט (-CH3COCOO):

C6H12O6 + 2ADP + 2NAD+ + 2Pi → 2 CH3COCOO + 2 H2O + 2H+ + 2ATP+2 NADH

ריאקציות הגליקוליזה משותפות לתסיסה הכהלית ולתסיסה ההומולקטית.

מפירובט לאתנול

כל אחת ממולקולות הפירובט הופכת לאתנול תוך יציאת מולקולת פחמן דו-חמצני:
CH3COCOO- + 2H+ + NADH → C2H5OH + 2NAD+ + CO2

בתהליך זה קיימים שני שלבים ולכן שני אנזימים מזרזים אותו. הראשון פירובט דאקרבוקסילאז אשר מזרז את היוצרות אצטאלדהיד והוא דורש מגנזיום ותיאמין פירופוספט כקופקטורים. בשלב זה משתחרר פחמן דו-חמצני למערכת. האנזים השני הוא אלכוהול דהידרוגנאז והוא מזרז את יצירת האלכוהול תוך חימצון מולקולת NADH ל +NAD .

חשיבות התסיסה לאתנול

שתי הריאקציות האחרונות בתהליך התסיסה הכהלית חשובות לקיום תהליך הגליקוליזה. הן מאזנות אותה מבחינת חימצון-חיזור. כלומר, בריאקציות אלה יש מחזור נשא האלקטרונים +NAD למצבו המחוזר NADH אשר חיוני לתהליך הגליקוליזה.

שימושים תעשייתיים

תסיסה כהלית מתרחשת בשמרים, המצויים בסביבה נטולת חמצן. התסיסה הכהלית היא האחראית לתפיחת הלחם ולאלכוהול שנמצא ביינות ובבירות.

תסיסה כהלית בשמרים משמשת להתפחת לחם

ראו גם

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23274096תסיסה כהלית