אגוז
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אֱגוֹז, בבוטניקה, הוא פרי יבש פשוט בעל זרע יחיד (לעיתים נדירות זרע כפול) שקליפתו החיצונית הופכת קשה מאד בבשלות. בבישול ההגדרה מחמירה פחות וכוללת סוגי פירות וזרעים נוספים. פרי האגוז של מיני האגוז השונים הוא בעל ערך תזונתי רב, והוא מכיל שומנים, פחממות וחלבונים.
סוגי אגוזים
- אגוז חמאה
- אגוז לוז (בונדוק)
- אגוז מקדמיה
- אגוז פקאן
- אגוז מלך (פרי) (אגוז קליפורניה/אגוז מוח)
- אגוז האלון (בלוט)
- אגוז אשור
- אגוז השיאה
- אגוז מוסקט
- ערמון
- קריה
- אגוז נמר
- אגוז השמן
- אגוז מלבר (סאבא)
אגוזים בבישול
בבישול, המונח "אגוז" רחב יותר ומתייחס לסוגי זרעים ופירות שונים; באופן כללי, המונח מתייחס לכל גרעין גדול ושמנוני המצוי בתוך קליפה ומשמש להכנת מזון וגם בתור תבלין שנקרא "משיה" (בערבית: كسي).
כמה סוגי אגוזים המשמשים בבישול אך אינם אגוזים על-פי ההגדרה הבוטאנית:
- אגוז אדמה (המכונה גם בוטן)
- אגוז ברזילאי או שקד ברזילאי (זרע העץ)
- פיסטוק (הפרי של אלה אמיתית = אלת הבטנה, Pistacia vera)
- צנובר (פרי עץ האורן)
- קוקוס (אגוז הודו)
- שקד מצוי
- קשיו
- אגוז נמר
אזכורים במקרא
האגוז מוזכר בשיר השירים המיוחס לשלמה המלך:
אֶל-גִּנַּת אֱגוֹז יָרַדְתִּי, לִרְאוֹת בְּאִבֵּי הַנָּחַל; לִרְאוֹת הֲפָרְחָה הַגֶּפֶן, הֵנֵצוּ הָרִמֹּנִים
— שיר השירים ו,יא
אזכורים במשנה
האגוז נזכר במשנה, ערלה פרק ג' משנה ז': "ואלו הם אגוזי פרך ורמוני בדן"
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: אגוז |
ציטוטים בוויקיציטוט: אגוז |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: אגוזים |