מי בורג'ומי
המים המינרליים של בורג'ומי (בגאורגית: ბორჯომის მინერალური წყლის) הם מים מינרליים הנובעים מערוץ בורג'ומי שבמרכז גאורגיה, ואשר משווקים כמי סודה לאחר שמוסיפים להן פחמן דו-חמצני. הבארות הארטזיות שבערוץ ניזונות ממי קרחונים המכסים את פסגות הרי בקוריאני, המתנשאים לגובה של 2,300 מטר מעל פני הים, שחלחלו לאדמה. המים נובעים אל פני השטח ללא שאיבה ומועברים בצינורות לשלושה מפעלים למילוי בקבוקים בעיירה בורג'ומי.
המים
טמפרטורת המים נעה בין 18 ל-38 מעלות ואיכויותיה הרפואיות דומות לאילו של מעיינות וישי בצרפת.
הקמת המותג
בחפירות ארכאולוגיות, שנערכו למרגלות מעיינות קתרין, נתגלו אבנים ששימשו כאבני בנין למרחצאות. עובדה המלמדת על כך כי מעיינות בורג'ומי היו ידועות כבר במילניום הראשון.
ראשית פרסומו של מי הבורג'ומי החל בראשית המאה התשע עשרה, כאשר חיילים רוסים ממשמר הגרנדירים חרסון של האימפריה הרוסית, שחנה בעיר גורי, נשלחו לערוץ בורג'ומי כדי להצטייד בעצים. כשהגיעו ליער שמעו את רעש המים וגילו את מעיין חם הנובע ישירות מהאדמה. הקצין האחראי הורה להגדיל את פתח המעיין ולמלא בקבוקים מהמים הנובעים עבור הרגימנט.
בשנת 1829 לקחו חיילים רוסים, לראשונה, דגימות ממעיינות בורג'ומי למוסקבה. מאז החל פרסומם של מי הבורג'ומי בכל רחבי האימפריה הרוסית כמים בעלי סגולות מרפא. בשנת 1845 הביא הנציב העליון של הקווקז, ייבגני גולובין, את בתו קתרינה להתרפא בבורג'ומי ומשהחלימה קרא למעיין על שמה "מעיין קתרינה". באותה שנה גם הוחשה העברת הבעלות הרשמית על המים משליטת הצבא לשליטה אזרחית.
ניקולאס מיכאלוביץ' (Николай Михайлович) גילה את הפוטנציאל הגלום במים המינרליים וייסד בשנת 1906 את המפעל הראשון למילוי בקבוקים במי בורג'ומי עם סמל מסחרי שנשא את שם עיירת הנופש בורג'ומי. הוא הקים במקום עיירת נופש וקיט, שהייתה מפורסמת מאד בקרב האצולה הרוסית ובקרב בני בית המלוכה הרוסי.
מכירות מי בורג'ומי
בתקופת השלטון הסובייטי בגאורגיה היו המים המינרלים של בורג'ומי המותג השלישי הידוע ביותר ברחבי ברית המועצות אחרי מכונית הוולגה וחברת התעופה אארופלוט. עד לשנת 1996, לאחר תקופה של עשור שבה עודדו יוזמה חופשית, הביאה זו לעליית הפיראטיות והמאפיה בפועל. כ-90% ממי הבורג'ומי ששווקו תחת הסמל המסחרי של בורג'ומי היו למעשה זיוף. בשנת 1996 החלה חברת בורג'ומי במסע פרסום וערכה שינויים בתהליך האריזה של מי הבורג'ומי שהקשו על זיופה. בשנת 1998 עברה גאורגיה משבר כלכלי חמור שהקטין את כדאיות הזיוף והביאה להפסקת הפעילות של רבים מהזייפנים. ההערכה כיום היא כי משנת 2000 כ-90% מיצוא מי הבורג'ומי הוא מקורי.[1]
בתחילת מאי 2006 החליטה רוסיה להחרים את יבוא המים המינרלים מגאורגיה, חמישה שבועות לאחר החרם שהטילה רוסיה על יבוא היין הגאורגי (סוף מרץ 2006), כחלק ממלחמת המסחר של רוסיה כלפי גאורגיה. יצוא המים המינרלים, יחד עם יצוא היין היו מעמודי התווך של הכלכלה הגאורגית, ומדינת היצוא העיקרית לשני המוצרים הייתה רוסיה, בשאיפה להביא את גאורגיה תחת ההגמוניה הרוסית. הטענה הרוסית להטלת החרם הייתה כי מבדיקה שנערכה על ידי רשויות הפיקוח על מוצרים גילתה כי המים בבקבוקי הבורג'ומי אינם מי בורג'ומי.[2] החרם הפסיק למעשה את מכירת המים לרוסיה שעמד בשנת 2005 על כ-23.6 מיליון דולר. החברה המחזיקה בבעלות על מי הבורג'ומי טענה כי בניגוד ליין הגאורגי יצוא המים לרוסיה היווה, באותה תקופה, רק כ-50% מהכנסותיו (17% מהמכירות היו לאוקראינה, 15% לשוק המקומי בגאורגיה ויתר המים שווקו ל-25 מדינות אחרות). ההחלטה הרוסית הביאה בסופו של דבר לגידול במכירת המים למדינות האחרות.[3]
בשנת 1995 הוקמה חברת ג'ורג'יאן גלאס אנד מינרל ווטר (Georgian Glass and Mineral Water), החברה הגדולה ביותר להפקת מים מינרלים ומי מרפא בגאורגיה. החברה, שמקום מושבה בטביליסי, מפיקה ומשווקת את המותג בורג'ומי. כיום כ-80% מהמים המופקים על ידי החברה הוא לייצוא, כאשר לפני מאי 2006 נמכר 60% מהיצוא לרוסיה (יתר ה-40% שווק למדינות אחרות בהן ארצות הברית, מערב אירופה וישראל). אולם לאחר החרם שהטילה רוסיה על יבוא היין והמים המינרלים הגאורגי הפכו המדינות הבלטיות וקזחסטן ליעדי היצוא המובילים.
פארק בורג'ומי
בשנת 1950 הפכו את מקום נביעת המעיינות ואת כל האזור לפארק לאומי ענקי. לאחרונה שודרג הפארק על ידי הנשיא סאקשווילי. בתקופתו הוקמו קולנוע, גן שעשועים ורכבל. נבנו גשרים ונערכו מספר שינויים נוספים בנוף שהגדילו את האטרקטיביות התיירותית של האזור.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מי בורג'ומי |
- המים המינראליים של ניקיטה, מעריב, 17 באוקטובר 1960
- משרד הבריאות הורה להסיר מן המדפים מים מינרלים מתוצרת גרוזיה, באתר ערוץ 7, 1 באוגוסט 2004
הערות שוליים
- ^ פטר צ'וורטון, מומחיויות שיווק עיקריות: אסטרטגיות, כלים, וטכניקות לשווק מוצלח, 2004, עמ' 231, מסת"ב 0749442980, (באנגלית)
- ^ ישי הלפר, הרוסים החרימו התרופה הגרוזינית לחמרמורת, באתר הארץ, 8 במאי 2006
- ^ רוסיה מכוונת על בורג'ומי במלחמת מסחר נגד גאורגיה, 5.5.2006, (באנגלית)
21852433מי בורג'ומי