לחמנייה
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
לחמנייה היא לחם אישי קטן. לחמנייה ניתנת לאכילה כפי שהיא או נחצית לאורכה ומשמשת להכנת כריכים.
בדומה ללחם, לחמניות מצופות לעיתים בשומשום, בפרג, בגרעיני חמנית ועוד. מקובל גם למרוח לחמניות בביצה טרופה טרם האפייה כדי לתת להן ברק וצבע טיפוסי. קיימות גם לחמניות מתוקות.
ישנם סוגי כריכים שמקובל להשתמש עבורם בלחמנייה מסוימת. כך למשל מקובל להגיש המבורגר בלחמנייה עגולה ונקניקייה בלחמנייה מוארכת.
בקייטנות רבות בישראל נהוגה ארוחת בוקר של לחמנייה (מוארכת) ושוקו.
לחמניות קלועות, בדומה לחלה קלועה, נאפו בעבר לקראת שבת. כיום ניתן למוצאן בחנויות בכל ימות השבוע.
בפסח יש האופים לחמניות כשרות לפסח מקמח מצה.
לחמניות קלות הן מוצר דיאטטי, הן מכילות כמחצית מכמות הקלוריות שבלחמנייה רגילה.
וריאציות בעולם
- קאייְזר-זמל - (בגרמנית - קאָייְזֶר: קיסר, זֶמֶל: לחמנייה), נקראת גם "לחמנייה וינאית" באנגלית, היא סוג של לחמנייה מעוגלת, שהומצאה בווינה לכבודו, כך טוענים, של פרנץ יוזף, קיסר אוסטריה. זוהי לחמנייה טיפוסית, עם קרום קשה, עשויה מקמח-חיטה, שמרים, לתת, מים ומלח. בחלקו העליון של הלחמנייה, ממרכזו יוצאים 5 חיתוכים מדויקים המעוקלים בסופם, היוצרים כמעין 5 פלחים על הקרום. בתקופת שלטונם של האוסטרים במחוז לומברדיה שבצפון-איטליה, ייצרו האיטלקים גרסה חלוּלה של הקאייזר-זמל וכינו אותה "מיקאֵטָה" או בשמה השני "רוזטה".
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: לחמניה |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: לחמניות |
- עיצוב לחמנייה קלועה מפורום "בישול לילדים" של תפוז אנשים
- אבישי בן חיים, איך נראית לחמנייה כשרה?, באתר nrg
- ברכה על לחמניות מתוקות, באתר "נקודת חיבור" - בית מדרש צעיר
- דורעם גונט, לחמניות בטטה וגבינה, באתר וואלה
- לחמניות לפטי-פה, באתר "מתכונים ממרוקו"
- אנה וגנר, לחמניות מגבינות, באתר ynet
- קלי מגר, לחמניות פסח עם אגוזים, באתר ynet