חבקוק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תפילת חבקוק)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבנה הקבר בציון המיוחס לחבקוק הסמוך ליישוב עתיק חוקוק, ה'תשע"ז
קבר חבקוק, בתוך המבנה


חֲבַקּוּק היה אחד מנביאי המקרא, מתקופת הבית הראשון. נבואותיו של חבקוק מצויות בספר חבקוק בן שלושת הפרקים, שהוא אחד מספרי תרי עשר, והן עוסקות בשאלת צדיק ורע לו על רקע עלייתם של הכשדים – הם הבבלים.

לפי כמה שיטות, חבקוק נחשב במעמד של ראש הקבלה, ומסורת התורה שבעל-פה הועברה על ידו לצפניה בן כושי[1].

שמו

השם חבקוק מופיע פעמיים בספר חבקוק, ואף לא פעם אחת מחוצה לו. כמו כן, לא ידוע על תנא או אמורא בשם זה. ישנו צמח ריחני שנקרא באכדית "Khabbaququ". המילה איננה מתועדת במקרא אלא בשם פרטי זה. בספר הזוהר[2] מובא שחבקוק הוא בנה האלמוני של האישה השונמית, ונקרא כן מלשון ב' חיבוקים, האחד של אמו, ”לַמּוֹעֵד הַזֶּה כָּעֵת חַיָּה אַתְּ (כתיב: אתי) חֹבֶקֶת בֵּן” (מלכים ב', ד', ט"ז), והשני של הנביא בעת שהחיה אותו.

זמנו

כמעט דבר אינו ידוע על חייו האישיים. בניגוד למצוי אצל כמה נביאים אחרים, לא נמסר בספר על זמנו, מקומו או שם אביו. על כך כתב ראב"ע: 'הנביא הזה לא ידענו דורו ולא משפחתו'.

לדעת הסדר עולם רבה[3] חבקוק נתנבא בימי מנשה המלך, ”ומפני שלא היה מלך כשר לא נקראו על שמו”.   דעה נוספת שהובאה למעלה מספר הזוהר[4], וכן מובא באברבנאל[5] בשם מדרש רבה שחבקוק הוא בנה של השונמית מתקופת אלישע בן שפט, מה שמאפשר לקבוע את זמנו בתקופתו של אלישע (כנראה בימי יהוא).

לדעת הפירוש המיוחס לרס"ג[6] ויוסיפון[7], הוא היה בזמנו של דניאל. לפי דעת נוספת של ספר יוחסין[8] היה מימי חזקיהו עד ימי דניאל.  

חבקוק במקורות ובמסורת

את נבואת ישעיהו[9] על מפלת בבל, 'וַיִּקְרָא אַרְיֵה עַל־מִצְפֶּה אֲדֹנָי אָנֹכִי עֹמֵד תָּמִיד...וַיֹּאמֶר נָפְלָה נָפְלָה בָּבֶל' מסביר רש"י על דרך הדרש שה'אריה' הוא חבקוק תלמידו של ישעיהו, וכן חשבון 'חבקוק' בגימטריא הוא 'אריה'.

חז"ל דורשים את הפסוק עַל־מִשְׁמַרְתִּי אֶעֱמֹדָה[10] שחבקוק עג עוגה ועמד בתוכה ואמר לא אזוז מכאן עד שאשמע תשובה על שאלתו למה הרשע מצליח, וכמעשיו עשה חוני המעגל בדורו כשלא ירדו גשמים[11].

בתלמוד מוזכר תפילה נוספת של חבקוק על תלמידי חכמים:

ואמר רב אילעא בר יברכיה: 'אלמלא תפלתו של חבקוק היו שני תלמידי חכמים מתכסים בטלית אחת (רש"י: 'משום עוני') ועוסקין בתורה', שנאמר (חבקוק ג-ב) 'ה' שמעתי שמעך יראתי ה' פעלך בקרב שנים חייהו' אל תקרא בקרב שנים אלא בקרוב שנים

את רעיונו המרכזי של חבקוק סיכמה האמרה התלמודית הבאה:

דרש רבי שמלאי: 'שש מאות ושלש עשרה מצות נאמרו לו למשה'... בא חבקוק והעמידן על אחת שנאמר: 'וצדיק באמונתו יחיה' (חבקוק ב', ד')

במסורת של יהדות אתיופיה[דרוש מקור] שמור לחבקוק מקום של כבוד, והוא נזכר פעמים רבות בתפלתם. בקרב יהודי אתיופיה מסורת עתיקת יומין, ולפיה שמו של אביו של חבקוק היה דקר.

קבר חבקוק

ערך מורחב – קבר חבקוק
ערך מורחב – קבר הנביא חבקוק (איראן)

קבר המיוחס לחבקוק מצוי בשלושה מקומות בעולם: בשני מקומות בישראל, ובמקום אחד באיראן, בעיירה בשם טוסרקאן (הקרובה לעיר המדאן).

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0