צ'ילי קון קרנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צ'ילי קון קרנה

צ'ילי קון קרנהספרדית: Chili con carne - מילולית "פלפלים עם בשר") הוא נזיד חריף מפלפלים חריפים, בשר, שום, בצל וכמון.

באופן מסורתי מכינים אותו עם בשר בקר קצוץ או טחון. יש גרסאות רבות למאכל ובהן נוספים למרכיבים עגבניות, שעועית או מרכיבים אחרים. וריאציות שונות של התבשיל, ע"פ מיקום גאוגרפי או העדפות אישיות, כוללות סוגים שונים של בשר או מרכיבים מגוונים אחרים. קיימות אף גרסאות צמחוניות וטבעוניות העושות שימוש בתחליפי בשר.

מקור המאכל ממקסיקו ובנוסף הוא נחשב כמאכל הרשמי של מדינת טקסס בארצות הברית וניתן למצוא אותו גם ברחבי העולם בוואריאציות שונות ובפרט במסעדות אמריקאיות.

היסטוריה

בספרדית, המילה צ'ילי מתייחסת ל"פלפל הצ'ילי" וקרנה בספרדית זה בשר.

המתכון המקורי הכיל בשר מיובש, חֵלֶב כבשים, פלפלי צ'ילי מיובשים ומלח אשר נכתשו ביחד, אותם הכינו בצורות לבנים, ייבשו ומאוחר יותר בישלו בסירים.

יש ראיות משמעותיות כי רעיון המתכון המקורי הגיע מן הכובשים הספרדים שהגיעו למקסיקו במאה השש-עשרה.

במהלך התערוכה העולמית של שיקגו בשנת 1893 דוכן סן אנטוניו עזר לאנשים לטעום ולהעריך צ'ילי. דוכן סן אנטוניו היה יעד תיירותי ועזר לצ'ילי קון קרנה בסגנון טקסס להתפשט בדרום ובמזרח.[1] צ'ילי קון קרנה הוא המאכל הלאומי של מדינת טקסס בארצות הברית.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "History of Chili, Chili Con Carne". whatscookingamerica.net. 2004. נבדק ב-6 בינואר 2008. {{cite web}}: (עזרה)
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0