פודינג אורז
פודינג אורז הוא פודינג העשוי אורז וממתיק, לרוב בתוספת חלב, הקיים בגרסאות שונות בתרבויות רבות. הפודינג עשוי להיות מבושל או אפוי, ולשמש כקינוח או כארוחה. מגוון הרכיבים הנכללים בו, בין השאר:
- אורז לסוגיו - לבן, חום, שחור, בסמטי ויסמין.
- חלב - חלב מלא, חלב קוקוס, שמנת, חלב מרוכז.
- תבלינים - קינמון, זנגביל, אגוז מוסקט.
- חומרי טעם - וניל, תפוז, לימון, פיסטוק, מי ורדים.
- ממתיקים - סוכר לבן או חום, דבש, חלב מרוכז ממותק, פירות או סירופ.
- פירות ואגוזים.
- ביצים.
פודינג אורז סביב העולם
- במזרח אסיה - בתאילנד ומלזיה הוא עשוי מאורז שחור. בקמבודיה מוסיפים לו בננה.
- בדרום אסיה - בהודו ובפקיסטן הוא עשוי מחלב מבושל באיטיות, לעיתים בתוספת סוכר ואגוזים. גרסה אחרת, עם פיסטוק, מוגשת קרה.
- במזרח התיכון - גרסה ערבית עם אניס וזנגביל. במצרים הוא מתובל במי ורדים ותבלין מאלת המסטיק הקרוי: מסטיקא. באיראן הוא מתובל בזעפרן. בטורקיה המאכל נקרא סוטלאץ' ומוגש עם קינמון מעל. בישראל קיימות גרסאות שונות במטבחי העדות השונות, בכל עדה על פי מתכוניה המסורתיים, בהשפעת מדינת המוצא. קיימת גם גרסה תעשייתית, הנמכרת בגביעי פלסטיק, כמעדן חלב, ונאכלת קרה.
- באירופה - בספרד ופורטוגל הוא מוכן בחלב ומתובל בקינמון ו/או לימון. מורשת זו קיימת גם באמריקה הלטינית ובברזיל, שהיו מושבותיהן. באיטליה מוסיפים צימוקים וגרידת תפוז. בגרמניה - קינמון, דובדבנים, שוקולד או תפוחים, ברומניה, ביוון ובדנמרק - חלב וקינמון. גרסה דנית נוספת כוללת קצפת, וניל ושקדים, פודינג זה מוגש לרוב עם רוטב דובדבנים. בפינלנד פודינג אורז מכיל קינמון או פירות יער. בנורווגיה - כשהוא נאכל כקינוח מכיל קצפת, וכשנאכל כארוחת ערב - סוכר, קינמון וחמאה. בטורקיה הוא מוגש הן חם והן קר, לעיתים בתיבול סוכר או סירופ פירות. בהונגריה הפודינג כולל חלב, קינמון או אבקת קקאו.
- בפוארטו ריקו הוא עשוי בחלב קוקוס.
- בצפון אמריקה - מגוון מתכונים הגיעו לארצות הברית ולקנדה באמצעות מהגרים ממדינות אירופאיות שונות. במחצית השנייה של המאה העשרים נוספו גם מתכונים מאסיה ומהמזרח התיכון. גרסה ניו אינגלנדית פופולרית כוללת אורז ארוך, ביצים, חלב, סוכר או סירופ מייפל (במדינת ורמונט). לתערובת זו מוסיפים אגוז מוסקט, קינמון וצימוקים. הפודינג לרוב מבושל חלקית על הכיריים באמבט מרים (סיר כפול) ולאחר מכן מועבר לתנור אפייה לסיום הכנתו.
היסטוריה
מקור האורז באסיה, שם מגדלים אותו מזה אלפי שנים. מגוון מתכוני פודינג אורז פותחו במזרח אסיה, חלקם עם פירות ודבש וחלקם פשוטים יותר, עם מים וסוכר בלבד.
למערב הגיע פודינג האורז כנראה מהמזרח התיכון או מפרס. במהלך ימי הביניים גברה הפופולריות שלו. אחד המתכונים הוותיקים של פודינג מזרח תיכוני, "פירני", נעשה מקמח אורז והגיע להודו בתקופת האימפריה המוגולית. תיועד לגביו קיים מהמאה ה-14. "שולה", גרסה עם מי ורדים, הגיעה לפרס במאה ה-13 באמצעות המוגולים, וקיימת עד היום ברוב מדינות מערב אסיה. פודינג הודי אחר, קהר, קיים למעלה מאלפיים שנה.
באירופה, פודינג אורז עם חלב עיזים שימש את הרומאים למטרות רפואיות, ומשום כך התיעוד הקדום לגביו נמצא בכתבים רפואיים. בימי הביניים פודינג אורז בושל עם חלב פרה או חלב שקדים. ב-1542 הוא הופיע בעיר הדנית מלמו. אורז היה אז מזון מותרות מיובא שנצרך על ידי העשירים. פודינג אורז אפוי ומתובל נפוץ במאה ה-17. במאה ה-18 פודינג אורז החל לשמש בסקנדינביה כתחליף לדייסות שיפון ושעורה באירועים חגיגיים.
פודינג אורז בפולקלור ובתרבות
בסקנדינביה פודינג אורז הוא מאכל מסורתי של חג המולד. ישנה גם מסורת עתיקה ממקור פגאני, לחלוק ארוחה זו עם הגמד המגן על האחוזה ועל ילדי המשפחה. הפודינג זרוי סוכר וקינמון, מונחות עליו חתיכות חמאה ולעיתים מוסתר בתוכו שקד שלם. בדנמרק ונורווגיה מוצא השקד זוכה בפרס, לרוב דמות מרציפן. בשוודיה מאמינים כי מי שיאכל את השקד ינשא בשנה הקרובה. לעיתים מוסיפים לפודינג קצפת ושקדים קצוצים, ובדנמרק משחק חיפוש השקד השלם נעשה לרוב עם גרסה זו של הפודינג, בה קשה יותר למצאו בין השקדים הקצוצים.
פודינג אורז מוזכר בספרות האנגלית, בעיקר מהתקופות הוויקטוריאנית והאדוארדית, בדרך כלל כמאכל זול, פשוט ומוכר, המוגש לרוב לילדים ולחולים ולעיתים מוכר-עד-זרא עקב הכללתו בתפריט היומיומי בשכיחות גבוהה מידי.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: פודינג אורז |
- חנוך בר שלום, מגזין "שף", פודינג אורז עם עלי ורדים מסוכרים, באתר ynet, 23 באוקטובר 2005
- מיכל לוי, פודינג אורז מלכותי, מאתר ynet
- בני סיידא, פודינג אורז עם חלב ושמנת, מאתר "כאן נעים"
- שי-לי ליפא, פודינג אורז חם, באתר nrg, 11 באפריל 2007
- טל פוגל, פודינג אורז עם חלב, מאתר "יאם מתכונים"
32099681פודינג אורז