בעז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "בועז" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו בועז (פירושונים).
וּלְנָעֳמִי מוֹדָע לְאִישָׁהּ, אִישׁ גִּבּוֹר חַיִל מִמִּשְׁפַּחַת, אֱלִימֶלֶךְ: וּשְׁמוֹ, בֹּעַז
ציור מעשה ידי רמברנדט, שמן על מהגוני, 1643

בֹּעַז (נהגה במלעיל) הוא אישיות מהתנ"ך מתקופת השופטים, מגיבורי מגילת רות. נכדו של נחשון בן עמינדב, מצאצאי פרץ בן יהודה, בעלה של רות, אביו של עוֹבֵד, סבו של ישי ואבי-סבו של דוד המלך.

דמותו

בעז היה בנו של שלמון, שהיה בנו של נחשון, נשיא שבט יהודה. מתואר כאיש עשיר וגיבור חיל, גר בבית לחם. בן אחיו של אלימלך, ובן דודה של נעמי.

בעז מתואר במקרא כאיש גומל חסד הרגיש למצוקת קרוביו, אף שהוא יודע שתיתכן לזות שפתיים על קשריו עם קרובתו האלמנה הצעירה והנאה. עם זאת הוא מקפיד שלא לתת לאיש סיבה להכפישו ולכן בצנעה הוא משלח את רות לאחר לינתה בלילה למרגלותיו, בגורן המבודד, ואומר – ”אַל יִוָּדַע כִּי בָאָה הָאִשָּׁה הַגֹּרֶן”.

בהתאם לרוח מצוות ייבום נשא לאישה את רות, כלתו של אלימלך, שנתאלמנה.

בעז ורות נפגשו לראשונה בשדה. היא לקטה בשדהו את השעורים שנפלו לקוצרים, המיועדות לעניים. בעז שמע שרות דבקה בחמותה גם לאחר מות בעלה והעריך את המעשה. כשאמרו לו הקוצרים כי רות היא המלקטת בשדהו הזמין אותה לשתות ולאכול עם הקוצרים, וציווה על הקוצרים לעזור לה ככל יכולתם. רות נשארה ללקוט בשדה בעז עד תום הקציר.

בעז למד שרות רוצה בו כבעל, כשבאה אליו לגורן השעורים, שישן בו, בלילה בזמן קציר שדהו. הוא ברך אותה על שלא התפתתה ללכת אחרי הנערים והביע הסכמה עקרונית לנישואין עמה, אך אמר שיש אדם קרוב ממנו למשפחה של אבימלך, ולפי מצוות ייבום הקרוב קרוב קודם. בעז הבטיח לרות שאם הקרוב השני לא יסכים להינשא לה – הוא יעשה זאת. וכך היה – בעז ורות נישאו בשער העיר לעיני הזקנים ובברכתם.

רות ובעז ילדו את עובד, אבי ישי, אבי דוד המלך, כאמור בסופה של מגילת רות: "וּבֹעַז הוֹלִיד אֶת עוֹבֵד. וְעֹבֵד הוֹלִיד אֶת יִשָׁי וְיִשַׁי הוֹלִיד אֶת דָּוִד" (רות, ד', כ"א-כ"ב).

המפרשים חלוקים בשאלת גילו של בעז בעת ייבום רות: האבן עזרא על רות כותב ”נראה בעיני שבעז היה בן 84 או 91 כשנשא לאישה את רות. וזה למדנו בעבור שאמר לרות לבלתי לכת אחרי הבחורים”[דרוש מקור]. לעומתו, רש"י מוכיח שבעז היה לפחות בן 300 שנה[1].

בעז במדרש

חז"ל[2] מזהים את בעז עם השופט אבצן המוזכר בספר שופטים. יתכן והזיהוי מבוסס על כך שמגילת רות התרחשה בימי שפוט השופטים, בבית לחם, שם גר אבצן ועל כך שנראה על פי המגילה שבעז הוא איש חשוב (נעמי יועצת לרות לשאול בעצתו) המקורב לזקנים בשער.[דרוש מקור] היו לו 60 ילדים, 30 בנים ו30 בנות, ושיכל את כולם בחייו, מאחר שלא הזמין את מנוח אבי שמשון לשמחות נישואיהם, מכיון שהיה עקר וחשש שיצטער אם יוזמן לשמחה ולא יוכל להשיב בהזמנת בועז לשמחתו[2].

ביום בו הגיעה רות לבית לחם, מתה אשתו של בעז[2].

מאחר ששמו של בעז לא נזכר במעמד הולדת בנו, המדרש מוסיף כי בעז נפטר בלילה שבו נשא לאישה את רות[3].

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ ספר דברי הימים א', פרק ב', פסוק י"א: שהרי נחשון בן עמינדב מת בשנה השניה ליציאת מצרים. ושלמון מת עוד לפניו. אם כן, בעז נולד לכל המאוחר במדבר ואבצן שפט לאחר יפתח, וביפתח כשנלחם עם בני עמון נאמר (ספר שופטים, פרק י"א, פסוק כ"ו) שכבר חלפו 300 שנה שבני ישראל יושבים בחשבון וערוער
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 תלמוד בבלי, מסכת בבא בתרא, דף צ"א עמוד א'
  3. ^ ילקוט שמעוני, מגילת רות אות תר"ח



 
 
 
 
בעז
 
 
 
רות המואביה
 
מחלון
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
עובד
 
 
 
עדאל
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ישי
 
 
 
נצבת
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
דוד המלך
 
אליאב
 
צרויה
 
 
אביגיל
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
שלמה המלך
דוד ציווה עליו
להרוג את יואב
 
אבשלום
נהרג בידי יואב
 
 
יואב
שר צבא דוד
 
 
עשהאל
מגיבורי דוד
 
עמשא
נהרג בידי יואב
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
אבישי
מגיבורי דוד
 
 


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24367388בעז