פריזי
הפְּרִזִּי הוא שמו המקראי של עם המוזכר כאחד משבעת עמי כנען[1], אשר שכנו בארץ ישראל טרם כיבושהּ, ואשר מובטח לעם ישראל שה' יגרשם מהארץ לשם כיבושהּ על ידי ישראל. עם זאת, גם נצטוו בני ישראל להכרית כל צאצאי הפריזי, בהתאם למצוות מחיית שבעה עממין.
גנאלוגיה
הפריזי אינו נזכר בשום מקום בנפרד משאר עממי כנען. למעשה הוא בכלל לא נזכר ברשימה של בני כנען:
וּכְנַעַן יָלַד אֶת צִידֹן בְּכֹרוֹ וְאֶת חֵת. וְאֶת הַיְבוּסִי וְאֶת הָאֱמֹרִי וְאֵת הַגִּרְגָּשִׁי. וְאֶת הַחִוִּי וְאֶת הַעַרְקִי וְאֶת הַסִּינִי. וְאֶת הָאַרְוָדִי וְאֶת הַצְּמָרִי וְאֶת הַחֲמָתִי וְאַחַר נָפֹצוּ מִשְׁפְּחוֹת הַכְּנַעֲנִי.
יתכן ופריזי הם אלו מבני כנען שישבו בערים פרוזות ללא חומה[2]. זאת על פי רש"י בדברים ג:ה על הפסוק "כׇּל אֵלֶּה עָרִים בְּצֻרֹת חוֹמָה גְבֹהָה דְּלָתַיִם וּבְרִיחַ לְבַד מֵעָרֵי הַפְּרָזִי הַרְבֵּה מְאֹד. ערי הפרזי – פרוזות ופתוחות בלא חומה, וכן: פרזות תשב ירושלם (זכריה ב׳:ח׳)" .
האבן עזרא (בראשית י:טו-יט) ומפרשים נוספים נוקטים שפרזי היו אחד מאחד עשר בניו של כנען אלא שיש לו שתי שמות.
ולא ידענו פריזי איזה מהם הוא, אם ערקי או סיני, כי יש בתורה, גם במקרא, כמה אנשים שיש להם שני שמות, כמו: צהר וזרח (בראשית מ״ו:י׳, במדבר כ״ו:י״ג) ויתרו וחובב (שמות ג׳:א׳, במדבר י׳:כ״ט) ואבישלום ואוריאל (מלכים א ט״ו:ב׳, דברי הימים ב י״ג:ב׳). ושאר בני כנען היו מעטים, וכללם הכתוב במלת הכנעני.
במקום אחר מציע האבן עזרא, שהפריזי הוא צידון הנזכר בבני כנען[3].
הופעות נוספות בתנ"ך
בספר בראשית, פרק י"ג, פסוק ז' נכתב: ”וַיְהִי רִיב בֵּין רֹעֵי מִקְנֵה אַבְרָם וּבֵין רֹעֵי מִקְנֵה לוֹט וְהַכְּנַעֲנִי וְהַפְּרִזִּי אָז יֹשֵׁב בָּאָרֶץ.”[4][5]
נזכר בין עשרת העממים הנמנים בברית בין הבתרים: ”וְאֶת הַחִתִּי וְאֶת הַפְּרִזִּי וְאֶת הָרְפָאִים” (ספר בראשית, פרק ט"ו, פסוק כ').
יעקב מפחד מהפריזי: ”וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב אֶל שִׁמְעוֹן וְאֶל לֵוִי עֲכַרְתֶּם אֹתִי לְהַבְאִישֵׁנִי בְּיֹשֵׁב הָאָרֶץ בַּכְּנַעֲנִי וּבַפְּרִזִּי וַאֲנִי מְתֵי מִסְפָּר וְנֶאֶסְפוּ עָלַי וְהִכּוּנִי וְנִשְׁמַדְתִּי אֲנִי וּבֵיתִי.” (ספר בראשית, פרק ל"ד, פסוק ל')
ברשימת מלכי הברית של יבין מלך חצור (יהושע, י"ג, ג') נזכרים האמורי (עם) והחתי והפרזי והיבוסי כיושבי ההר. הפרזי ישב, כנראה, ברכס ההרים שבמרכז הארץ, אולי בסביבות שכם. יש לשער, כי הפרזים התפשטו גם צפונה וצפון-מזרחה עד עמק יזרעאל ועד בית שאן שבנחלת בני יוסף, כי כן הכו אותם יהודה ושמעון במלחמתם בבזק (שופטים, א', ד'-ה')[6]
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ ספר דברים, פרק ז', פסוק א'.
- ^ כלי יקר בראשית יג,ז, בפירוש השני
- ^ ראב"ע שמות ג,ח
- ^ ראו ביאור והכנעני אז בארץ.
- ^ ראו ביאור בפרק יג, ז - ויהי ריב בין רועי מקנה אברם, באתר דעת.
- ^ פריזי, ב"אנציקלופדיה יהודית" באתר "דעת"
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] פריזי23236462