כביש 808

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כביש 808
כביש 808, תצפית מנחל בזלת
כביש 808, תצפית מנחל בזלת
כביש 808, תצפית מנחל בזלת
מידע כללי
כינוי "כביש המפלים", "כביש-הסרגל של הגולן"
סיווג כביש אזורי
ציר כביש אורך
אורך 18 ק"מ
מיקום
נקודת התחלה צומת מגשימים
נקודת סיום צומת המפלים
גמלא העתיקה
מפל יהודיה

כביש 808, המכונה גם "כביש המפלים" או "כביש-הסרגל של הגולן"[1], הוא כביש אורך אזורי המוביל מצומת מגשימים בדרום ועד צומת המפלים בצפון. אורכו של הכביש הוא 18 ק"מ, והוא משמש כציר האורך העיקרי בדרום רמת הגולן.

מהלך הכביש

הכביש מכונה גם "כביש-הסרגל של הגולן" בשל כך שברובו הוא ישר. בעבר עבר קצהו דרומי של הכביש מצפון ליישוב רמת מגשימים, אך הוא הועתק לצידו המערבי של היישוב, כדי לאפשר גישה אליו מכיוון הגולן הישראלי במקום הכניסה הקודמת שפנתה לעבר הגבול הסורי:

ק"מ שם מיקום דרכים מצטלבות
כביש 808 (מדרום לצפון)
0 צומת מגשימים רמת מגשימים כביש 98
4 צומת ללא שם נטור כניסה לנטור
8 צומת דליות נחל דליות כביש 869
10 צומת ללא שם גמלא העתיקה כניסה לגמלא העתיקה
12 צומת ללא שם שמורת גמלא כניסה ליונתן
16 צומת ללא שם אניעם כניסה לאניעם
18 צומת המפלים נחל יהודיה כביש 87

אתרי עניין לאורך הכביש

כביש 808 זכה לכינוי "כביש המפלים" בזכות המפלים הרבים של נחלי הגולן החוצים אותו. על מפלים אלה נמנים, בין היתר, מפל בזלת בנחל בזלת שגובהו 10 מטר, מפל גמלא בנחל גמלא שהוא המפל האיתן הגבוה ביותר בארץ ישראל וגובהו 51 מטר, מפל עיט בנחל עיט, ומפל יהודיה בנחל יהודיה המרוחק ממנו מעט יותר מהאחרים. משני צדדיו של הכביש שוכנים ארבעה מאגרים - מאגר חספין ומאגר סמך (רוויה) ממערב לו ומאגר דליות ומאגר בזלת ממזרח לו.

מספר אתרים ארכאולוגיים שוכנים לאורך הכביש. הידוע שבהם הוא גמלא העתיקה שחרבה במרד הגדול בסוף ימי הבית השני. אתר ידוע נוסף וקדום בהרבה הוא גלגל רפאים, מעגל אבנים ומונומנט מגליתי, הבנוי כקומפלקס של אבני בזלת המסודרות במעגלים. ב"ראסם חרבוש" שוכנים שרידיו של יישוב חקלאי מראשית האלף ה-4 לפנה"ס, ו"מתחם יצחקי" הוא מתחם כנעני קדום באורך של 130 מטר וברוחב של כ-50 מטר, המוקף בחומת אבני בזלת ברוחב של 10-15 מטר. שדה הדולמנים הגדול בגולן שוכן בגבעת בזק הנישאת לגובה של 498 מטר לצד לכביש, וליד נטור נמצאת "אום אל-קנאטיר", חורבה מתקופת המשנה ומתקופת התלמוד ובה בית כנסת.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כביש 808 בוויקישיתוף

הערות שוליים