ישיבת מיר מודיעין עילית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישיבת מיר מודיעין עילית (ברכפלד)
ישיבה גדולה
השתייכות ישיבה חרדית ליטאית
תקופת הפעילות קיץ תש"ס – הווה
מייסדים הרב נתן צבי פינקל
בעלי תפקידים
מנהל הרב יוסף פינקל
ראש הישיבה גדולה הרב אליעזר יהודה פינקל, הרב נועם אלון
משגיח הרב ראובן הכסטר
תלמידים
כ-700 תלמידים
מיקום
מיקום רחוב רבי עקיבא 27 ברכפלד, מודיעין עילית

ישיבת מיר מודיעין עילית (מיר ברכפלד) היא ישיבה גדולה ליטאית השוכנת בשכונת אחוזת ברכפלד שבמודיעין עילית. הישיבה משתייכת לישיבת מיר ולומדים בה למעלה משבע מאות תלמידים[1].

היסטוריה

הישיבה נוסדה בסוף שנות ה-90 על ידי ראש ישיבת מיר בירושלים, הרב נתן צבי פינקל. בשונה מהישיבה בירושלים - שבה לומדים בעיקר תלמידים בוגרים מעל גיל 20, ורבים מהם תושבי חו"ל או כאלה שעברו אליה מישיבות אחרות - הישיבה בברכפלד הוקמה במתכונת הרגילה של ישיבה גדולה, הכוללת שיעורים לבני 17 עד 20 ו"קיבוץ".

בקיץ שנת ה'תש"ס (2000) הונחה אבן הפינה לבניין הישיבה ובשנת ה'תשס"ב נחנך הבניין. בניין הישיבה הוא מבנה גדול ומפואר[2], שנתרם על ידי הנגיד הרב יוסף שטרן מארצות הברית לזכר הוריו.

נשיא הישיבה היה הרב נתן צבי פינקל. הוא מינה לראש הישיבה את הרב אריה פינקל (נפטר בה'תשע"ו). שניהם מסרו בישיבה שיעורים כלליים, לצד הרב רפאל שמואלביץ מראשי ישיבת מיר בירושלים. הרב אברהם יצחק ברזל היה ראש ישיבה לסדר בקיאות, ומסר שיעור כללי בכל יום שלישי אחר הצהרים (נפטר בה'תש"ף).

בשנת ה'תשס"ט מונה גם הרב נועם אלון, חתן הרב נתן צבי פינקל, לראש הישיבה, ולאחר פטירת הרב אריה פינקל הפך הרב אלון לראש הישיבה הבולט. הרב אלון וגיסו, הרב אליעזר יהודה פינקל, ראש ישיבת מיר ונשיא הישיבה, נושאים את השיעורים הכלליים מדי שבוע לסירוגין. הרב יצחק אזרחי מוסר "חבורה" לבני הקיבוץ ביום חמישי פעם בשבוע.

בשנת תשע"א החלה הישיבה להוציא עלון בשם "קיבוץ" הנשלח לבוגרי הישיבה. העלון יוצא מדי כמה חודשים.

עלון ה-50

עקב מגפת הקורונה, ולאור הגידול במספר תלמידי הישיבה, בקיץ תש"פ עברו אברכי הכולל ללמוד בבית הכנסת הסמוך.

רבני הישיבה

הרב צבי פרצוביץ, בנו של הרב נחום פרצוביץ, מכונה "מראשי הישיבה" ומוסר בנוסף לשיעור היומי שיעור כללי אחת לחודש.  

הר"מים בישיבה הם:

  • הרב אברהם סגל[3]
  • הרב אהרון וייס[4]
  • הרב אריה גרבוז[5], מוסר גם שיעורים שבועיים בסוגיות בקדשים
  • הרב פנחס זלבנסקי[6]
  • הרב אריה לייב אוירבך[7], משמש כחצי שנה כ'ראש קיבוץ'
  • הרב אפרים רוב[8]
  • הרב משה רביץ.

משגיח הישיבה הוא הרב ראובן הכסטר, המשגיח מוסר את שיחותיו אחת לשבוע במוצ"ש לפני תפילת מעריב. כמו"כ מוסר ועדים לבני הקיבוץ לקבוצות קטנות של כ-10 בחורים.

מנהל הישיבה הוא הרב יוסף פינקל, בנו של רבי נתן צבי.

דרך הלימוד

סגנון הלימוד בישיבה שמתבטא במסירת השיעורים וצורת הדיבור בלימוד, הוא כשיטת הלימוד של ישיבת ישיבת מיר שמתאפיין בעיקר בהבנה עמוקה בפשט, ודיוק בדברי הגמרא ורש"י. בישיבה נפוץ מאוד הלימוד בספר חידושי ר' נחום שמהווה אבן בסיס לשיטת הלימוד של ישיבת מיר.

כמו"כ מושם דגש על העמדת ההגדרות המדויקות בכל סוגיה כחלק משיטת הלימוד המסורתית בישיבת מיר. מי שמשפיעים רבות על עיצוב סגנון הלימוד בישיבה הם צוות הרמי"ם, שרובם ככולם למדו שנים רבות בישיבת מיר בירושלים, ומשם שאבו את דרך הלימוד שבה הם דוגלים, ואותה הם מעבירים לתלמידים.

ספריית הישיבה

עם היווסדה של הישיבה הוקמה לצידה הספרייה התורנית "עזרת תורה" (השם המסורתי של הספרייה בישיבות מיר). בתחילה שכנה הספרייה בקראוון סמוך למבנה המרכזי ובשנת ה'תשס"ו (2006) נחנך חדר ספרייה מפואר בתוך מבנה הישיבה. בשנים ה'תשס"ד וה'תשע"ז היא הורחבה. נכון ל-2017 מכילה הספרייה כ-22,000 ספרים בכל תחומי הספרות התורנית. במקום עשרות עמדות עיון.

הספרים מקוטלגים בדומה לשיטת שלום (גרסה של שיטת דיואי המותאמת למקצועות היהדות) עם התאמות לצורכי המקום. בספרייה קטלוג מודפס, מסודר לפי א-ב של שם הספר. בנוסף ישנו קטלוג ממוחשב הכולל גם מיון לנושאים. במקום מכונת צילום וספריית שיעורים תורניים של קול הלשון.

בקיץ תשפ"ד נוסף אף שני עמדות מחשבים של אוצר החכמה לתועלת הבחורים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36294782ישיבת מיר מודיעין עילית