ישיבת חידושי הרי"ם
אתר מורשת עולמית | |
---|---|
השתייכות | חסידות גור |
תקופת הפעילות | תרצ"ו–הווה |
מייסדים | רבי שמחה בונים אלתר |
ישיבת חידושי הרי"ם היא ישיבה של חסידות גור בתל אביב. זוהי הישיבה השנייה של חסידות גור שנפתחה בארץ ישראל, ובפתיחתה הייתה סניף של ישיבת שפת אמת בירושלים. ראש הישיבה הנוכחי הוא הרב מאיר פלקסר.
הישיבה בלטה בעיקר בשל המשגיח הידוע שלה, רבי גד אייזנר (רבי גד'ל), שנחשב עד היום מהדמויות המכוננות של החסידות בארץ ישראל.
היסטוריה
הישיבה נוסדה בשנת תרצ"ו כסניף של ישיבת שפת אמת. הישיבה נפתחה על ידי רבי שמחה בונים אלתר, בהוראת אביו רבי אברהם מרדכי אלתר ה"אמרי אמת". ה"אמרי אמת" הורה לפתוח את הישיבה מחמת 2 סיבות, ראשית, ציפייתו שהישיבה תפתח את החיים היהודיים בתל אביב, שנית, הצורך בהקמת מוסד לחסידי גור הרבים שהתגוררו בעיר, שחלקם פחד לשלוח את בניהם לירושלים עקב המאורעות.
הישיבה שכנה בהתחלה ברחוב פרץ באזור התחנה המרכזית הישנה בדרום תל אביב, והבניין ששימש אותה נחנך ב־1953[1]. נשיא הישיבה לאחר פטירת ה"אמרי אמת", רבי שמחה בונים אלתר, השיג שטח לישיבה בשכונת נווה שרת. חנוכת הבית הייתה בסיוון תשכ"ט ובאדר תשל"א עברה הישיבה למבנה החדש. רבי שמחה בונים, דאג לצורכי הישיבה והרגיש קשר נפשי אליה. הוא נהג להיפרד מבני הישיבה קודם נסיעותיו לחוץ לארץ.
בסמיכות לישיבה נבנתה "קריית הרי"ם לוין". בב' בניסן תשל"ז, בתום השלושים לפטירתו של ה"בית ישראל", הונחה אבן הפינה לבית המדרש החדש בישיבה.
צוות הישיבה
ראש הישיבה הראשון היה הרב גדליה הרץ. לצידו כיהנו כרמי"ם בישיבה הרב מנחם מנדל וייץ, חותנו של האדמו"ר מגור הנוכחי והרב חיים זילברשטיין. המשגיח הראשון בישיבה (והראשון בחסידות גור) היה הרב מנחם מנדל ויסבוים ("וארשעווער"). לאחר בואו של הרב גד אייזנר לארץ, נסע אליו רבי שמחה בונים לחיפה, לבקשו שיעבור לתל אביב ויכהן כמשגיח. בהמשך החל לכהן כמשגיח הרב אברהם יוסף אירנשטיין, איש אמונו של ה"בית ישראל" ואחד משני מדריכי החתנים מטעמו.
בהמשך כיהן כראש הישיבה הרב יוסף הורביץ, יליד תר"פ, חסיד גור בעצמו, ובוגר ישיבת מיר הליטאית.
אנשי צוות בולטים לאורך השנים היו הרב אפרים מנלה, הרב נחמיה אלתר בנו של האדמו"ר מגור, הרב יעקב מילר (חתנו של הרב מנחם מנדל ויסבוים), הרב אביגדור רובינשטיין (כיום ראש ישיבת מאור ישראל) ועוד.
בשנת תשע"ו נסגרה הישיבה הגדולה. בשנת תשע"ט נפתחה בבניין ישיבה קטנה נוספת המכונה חידושי הרי"ם ב', או "החדשה" ובשנת תשפ"א נפתחה מחדש ישיבה גבוהה בבני ברק.
בשני הישיבות לומדים כיום (תשע"ט) כ-250 בחורים.
ראש הישיבה (הקטנה) כיום הוא הרב מאיר פלקסר (בנו של רבי יצחק פלקסר). מנהלה הרוחני של הישיבה הוא הרב י.א.ל. אשכנזי. מנהל הישיבה החדשה הוא י.א.ל. קפלושניק. אנשי צוות בולטים הם הרב יונה מנלה (אחיינו של הרב אפרים מנלה), הרב חיים ישראל אברמצ'יק, הרב אברהם שרגא רוזמרין, הרב ישראל בלז.
בראשות הישיבה הגבוהה בבני ברק עומד הרב חיים יהושע שארר, חתנו של האדמו"ר מגור. אנשי צוות בולטים הינם הרב משה ווינברג, הרב יהודה אריה לייב גלקופ חתנו של הרב מתתיהו גרינבוים, והרב ישראל פלקסר בנו של הרב מאיר פלקסר.
בהנהלת הישיבה עמד במשך שנים רבות הרב נחום קרנבייסר, ולאחר שהישיבה עברה משבר כספי, נקרא מאיר שלמה גרינברג לנהל את הישיבה, ולאחר מספר שנים החליפו ישראל גינזבורג אשר מנהל את הישיבה כיום.
כיום מרכז הישיבה הוא ברחוב נמירובר 24 שבתל אביב, שם נמצאים הישיבות הקטנות והמשרדים. סניף נוסף קיים ברחוב בן יעקב בבני ברק שם נמצאת הישיבה הגבוהה.
בוגרים בולטים
- רבי שמעון נתן נטע בידרמן, האדמו"ר מלעלוב.
- רבי פנחס יצחק בידרמן האדמו"ר מלעלוב ניקלשבורג.
- רבי ישכר דב בידרמן, האדמו"ר מלעלוב - פיטרקוב.
- הרב איסר פרנקל.
- הרב אברהם יוסף אירנשטיין.
- הרב אביגדור רובינשטיין, ראש ישיבת מאור ישראל.
- ישראל אברהם שניידר, עורך עיתון המודיע.
- הרב שלמה צבי אלתר בן האדמו"ר מגור.
קישורים חיצוניים
- יובל לישיבה. אידישע ווארט 264. היברובוקס. (ביידיש)
הערות שוליים
- ^ נחנך בית לישיבת חידושי הרי"מ, הצופה, 14 באוגוסט 1953