ישיבת בית ישראל ודמשק אליעזר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישיבת בית ישראל ודמשק אליעזר
ישיבה
השתייכות חסידות ויז'ניץ
תקופת הפעילות תרפ"ג, תש"ד – הווה
מייסדים רבי אליעזר הגר
בעלי תפקידים
ראש הישיבה הרב מנחם ארנסטר
משגיח הרב עקיבא טויב
מיקום
מיקום בני ברק
רבי אליעזר הגר, מייסד הישיבה.

ישיבת בית ישראל ודמשק אליעזר (מכונה בראשי תיבות ביוד"א) היא הישיבה המרכזית של חסידות ויז'ניץ בבני ברק. לפני השואה התקיימה הישיבה בעיירה ויז'ניצא. ראש הישיבה הנוכחי הוא הרב מנחם ארנסטר.

רקע

בין השנים תרס"ב-תרע"ד הייתה ישיבה בוויז'ניץ בשם "בית ישראל" שנוהלה על ידי האדמו"ר רבי ישראל הגר (ה"אהבת ישראל") ובנו רבי מנחם מנדל הגר (לימים האדמו"ר מווישובה). הלימוד בישיבה כלל ש"ס ושולחן ערוך חושן משפט כדרך הישיבות בהונגריה וברומניה ששילבו לימוד הלכה עם לימוד תלמוד. רבי ישראל היה בוחן את הבחורים מדי ערב ראש חודש, ורבי מנחם מנדל שכיהן כראש הישיבה היה בוחן מדי ערב שבת. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה עזב רבי ישראל את ויז'ניץ ועבר לגרוסוורדיין שם ניהל את חצרו עד פטירתו. בעקבות המלחמה נסגרה הישיבה[1].

הקמת הישיבה מחדש לאחר מלחמת העולם הראשונה

מספר שנים לאחר המלחמה החל לכהן ברבנות העיירה, רבי אליעזר הגר, בנו של האדמו"ר רבי ישראל ולימים ממלא מקומו באדמו"רות בוויז'ניץ. בשנת תרפ"ג (1923) ייסד רבי אליעזר את הישיבה מחדש בשם "בית ישראל ודמשק אליעזר"[2] והעמיד בראשה את הרב דוד צבי שנייבאלג, דיין ומו"צ העיירה. תחת הנהגתו התרחבה הישיבה והייתה הגדולה ביותר בחבל בוקובינה. בישיבה היה, שלא כמקובל אז, חדר אוכל ופנימייה ("מלון" כפי שכונתה) לבחורים, כדי שלא יצטרכו לחזר על הפתחים לאוכל ולינה ("ימים"). בישיבה למדו שיעור בגמרא בעיון ושיעור בשולחן ערוך אורח חיים. הבחורים למדו בכוחות עצמם גמרא בקיאות ושולחן ערוך יורה דעה. בשיעורים הנמוכים למדו גם נ"ך, חומש עם רש"י וקיצור שולחן ערוך. רבי אליעזר היה בוחן ביום שישי על לימודי הגמרא ובמוצאי שבת על חומש רש"י, וכן היה מוסר שיחת מוסר. בישיבה ניתן דגש גם על יראת שמים, תפילה והשקפה יהודית וחסידית.

רוב התלמידים בישיבה הגיעו מבוקובינה ובסרביה. היו בה גם תלמידים ממרמורש וטרנסילבניה, אף על פי שרבי אליעזר החמיר את תנאי הקבלה עבורם, בשל ריבוי הישיבות באזורים אלה[דרוש מקור].

עם כניסת הרוסים לרומניה נסגרה הישיבה.

הקמת הישיבה בישראל

ישיבת ויז'ניץ בבני ברק

רבי אליעזר הגר עלה לישראל בחודש ניסן תש"ד (אפריל 1944) והקים את הישיבה מחדש בתל אביב. כשהגיע רבי משה יהושע הגר בן אחיו רבי חיים מאיר הגר לישראל, בחודש אב באותה שנה, מינהו רבי אליעזר לכהן בראשות הישיבה.

באייר תשי"א (1951), כשנה לאחר איכלוס שיכון ויז'ניץ, עברה הישיבה לבני ברק ושם מקומה עד היום. בהמשך השנים עם התרחבות החצר נפתחו ישיבות נוספות לחסידות. בשנת תשנ"ח (1998) נפתחה ישיבת ישועות משה בירושלים, וכיום היא במודיעין עילית. ישיבה נוספת, שהייתה באשדוד ולאחר מכן באלעד, נסגרה בתשע"ד. באלול תשע"ו הוקם סניף לישיבה במרכז בני ברק, בראשות הרב אליעזר שלומוביץ, ובתשע"ח עברה הישיבה לאלעד והפכה לישיבה נפרדת בשם "ישיבת תורת חיים".

צוות הישיבה

בראשות הישיבה עמד רבי משה יהושע הגר עד התמנותו לאדמו"ר בשנת תשל"ב (1972). לאחר מינויו התמנה במקומו חתנו ואחיינו הרב מנחם ארנסטר. במהלך העשור הראשון של המאה ה-21 החל להנהיג את הישיבה בפועל בנו של הרב מנחם, הרב ישראל ארנסטר שמכהן באופן רשמי בתפקיד משגיח. משגיח הישיבה בפועל היה הרב יהושע כהן וכיום הוא הרב עקיבא טויב.

בעבר כיהנו בישיבה כר"מים הרב גדליה נדל, הרב נסים קרליץ ורבי שאול ברזם (חתנו של הסטייפלר), שלושתם פרשו עם עזיבת הנידחים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בגרוסוורדיין לא נפתחה הישיבה מחדש, ראו כאן את סיבת הדבר. בשנת ת"ש (1939) פתח רבי משה יהושע הגר ישיבה בגרוסוורדיין. בשנת תש"ד (1944) נסגרה הישיבה עם פלישת הנאצים לטרנסילבניה.
  2. ^ שם המזכיר גם את שמו מלבד שם אביו.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0