ישיבת עץ חיים (באבוב)
ישיבת עץ חיים היא רשת ישיבות שהתקיימה בגליציה, ומרכזה בבובובה הוקמה בשנת תרמ"ג (1883) בוישניצה על ידי רבי שלמה הלברשטאם האדמו"ר הראשון מבאבוב, והתפתחה לממדי ענק בתקופת בנו רבי בן ציון הלברשטאם. בשיא כוחה מנתה הישיבה 300 בחורים בסניף המרכזי, וכ-2000 תלמידים בלמעלה מ-40 סניפים.
הקמת הישיבה
הישיבה הוקמה בשנת ה'תרמ"ג (1883) בווישניצה, והצמיחה מקרבה לומדים ומשפיעים בהרבה ישיבות. בשנת תרנ"ג (1893) עבר רבי שלמה לבובובה והעביר את ישיבתו לשם[1]. אחר פטירתו בתרס"ה עבר ניהול הישיבה לידי בנו, רבי בן ציון. הישיבה התקיימה עד לפרוץ מלחמת העולם הראשונה, אז נמלט הרבי לווינה שם שהה 3 שנים, ואחר כך שהה במרינבאד מספר שנים נוספות.
הקמת הישיבה מחדש
בשנת תרע"ט (1919) הקים מחדש את הישיבה בקראקא. הוא ראה כי בהשפעת מלחמת העולם הראשונה צצו ארגונים שונים של השכלה וציונות שסחפו את הצעירים. הוא ראה זאת כ"צו השעה", ופתח מחדש את ישיבת "עץ חיים". מסופר כי הרבי ניחן בכישרון מיוחד לרדת לנבכי נפש האדם ואף היה בעל חכמה בהוויות העולם, מה שתרם להצלחתו. מאות סטודנטים יהודים שהרבי יצר איתם קשר שבו לשמירת מצוות בעטיו. הישיבה התפתחה במהירות, ותוך תקופה קצרה מהקמתה מחדש כבר למדו בה כשלש מאות בחורים. הרבי היה נשאר ער לילות ארוכים, הן כדי ללמוד ולדבר עם התלמידים, והן כדי לטפל בנטל הכלכלי של הישיבה. הוא אף הפך לבעל חוב בשל ההוצאות הרבות. בשנת תרפ"א (1921) שב הרבי לבאבוב, מלווה במאות תלמידיו. המקום היה צר מהכיל את כל המתדפקים על דלתה של ישיבתו, והוא החל לפתוח ישיבות נוספות בעיירות הסמוכות[2]. בכתבה משנת ה'תרצ"ה[3] מתואר על כארבעים ישיבות ובהם למעלה מאלפיים תלמידים[4].
בישיבה היה קיים ארגון בשם "תומכי דאורייתא" לסייע כלכלית בידי התלמידים[3].
בית הספר למלאכה
חידוש שהנהיג הרבי, שלא היה קודם, בסביבות שנת ה'תרצ"ה (1935) הקים בוסלוי ישיבה שמשלבת לימוד מלאכה, כמלאכת יד, לאלו שאינם מוכשרים ללימוד מלאכת קודש כרבנים שוחטים ודיינים[3].
ישיבת באבוב לאחר השואה
לאחר השואה הקים רבי שלמה הלברשטאם את ישיבת באבוב בארצות הברית, באפר איסט סייד. לאחר מכן הועברה הישיבה לקראון הייטס. בתשכ"ז עברה הישיבה לבורו פארק.
כיום ישנם בבורו פארק ישיבות באבוב משני הפלגים.
בישראל
בקריית באבוב נמצאת ישיבת קדושת ציון, ישיבה מיוחדת לבחורים אמריקאיים הבאים ללמוד בארץ. הישיבה קרויה על שם רבי בן ציון, מייסד הישיבות.
בשנת ה'תשס"ה (2005) הקים האדמו"ר הנוכחי מבאבוב את ישיבת עץ חיים בבני ברק על שמה של הישיבה בבאבוב. בראשות הישיבה עומד הרב מאיר לוריא, ראש כולל חלקת יעקב (ברייש). המשפיע הוא רבי אשר ישעיה רוזנבוים, האדמו"ר מזוטשקא.
לקריאה נוספת
- נר המערבי ונרותיו שהדליק, תשנ"א, באתר אוצר החכמה
קישורים חיצוניים
- קובץ המאור, חסידות באבוב, באתר היברובוקס
הערות שוליים
- ^ רבי שלמה הלברשטאם בקובץ המאור, אתר היברובוקס.
- ^ הרב אשר זלקא ראנד (עורך), "הרב ר' בן-ציון האלבערשטאם זצוק"ל הי"ד", תולדות אנשי שם ח"א, ניו יורק, תש"י, עמ' 34, באתר HebrewBooks.
- ^ 3.0 3.1 3.2 י. מ. נימאן, בחצר הרבי מבובוב, דבר, 5 באוגוסט 1935
- ^ ראו גם נר המערבי ונרותיו שהדליק, תשנ"א, רשימת חלקית של 35 סניפים וכאלף תלמידים בין השנים תרפ"ט - תר"צ
37402455ישיבת עץ חיים (באבוב)