ישיבת באר אברהם (סלאנים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישיבת באר אברהם סלאנים
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
ישיבה
על שם רבי אברהם וינברג (השלישי)
השתייכות חסידות סלאנים
תקופת הפעילות ישיבה קטנה בתשמ"ב
ישיבה גדולה בתשמ"ד – הווה
מייסדים מוסדות באר אברהם סלאנים
בעלי תפקידים
נשיא הרב אברהם וינברג (הרביעי)
מנכ"ל שלמה וינברג
ראש הישיבה הרב יצחק מתתיהו וינברג
משגיח הרב אברהם שרשבסקי
צוות רבי עזריאל זליג וינברג, רבי חיים יוסף דוד וינברג, הרב ברוך דב פוברסקי
מיקום
מיקום ישיבה גדולה באלעד
ישיבה קטנה בירושלים

באר אברהם היא ישיבת חסידות סלאנים ומרכזה באלעד. הישיבה לצעירים שוכנת בבניין המוסדות בקרית צאנז בירושלים. ראש הישיבות הוא הרב יצחק מתתיהו וינברג, אחיו של האדמו"ר מסלאנים הרב אברהם וינברג המכהן כנשיא הישיבה.

היסטוריה

לאחר פטירת רבי אברהם וינברג, כשחסידות סלונים התפצלה, הקים האדמו"ר הרב אברהם וינברג מסלאנים ישיבה כהמשך לישיבת בית אברהם ותורת חסד בברנוביץ'.

הישיבה לצעירים

הישיבה לצעירים הוקמה באלול תשמ"ב על ידי הרב אברהם וינברג האדמו"ר מסלאנים, ונקראה על שמו של האדמו"ר רבי אברהם וינברג (השלישי)[1].  

תחילה שכנה הישיבה ברחוב ישא ברכה ואחר כך ברחוב משה חגיז בשכונת זכרון משה. בשנת תש"ס עברה הישיבה למשכנה הקבוע בבנין המוסדות ברחוב דורש טוב[2]. אחי האדמו"ר, הרב יצחק מתתיהו וינברג[3], מכהן כראש הישיבה, אם כי השפעתו פחתה עם השנים. בנו של האדמו"ר, הרב יוסף דוד וינברג, מכהן כמשגיח הבכיר וראש הישיבה בפועל.

על ר"מי הישיבה נמנו בעבר אברכים רבים בחסידות. נכון ל-2023 מכהנים: הרב נח וינברג, הרב צבי אייזנבך, הרב מנדל קרליבך, הרב יהושע וועג ועוד.

הישיבה גדולה

הישיבה הגדולה הוקמה בשנת תשמ"ד עם כ-20 בחורים, בראשות רבי עזריאל זליג וינברג, דודו של האדמו"ר. בשנים הראשונות מסר אף האדמו"ר בעצמו שיעורים כלליים בישיבה. לאחר תקופה התפטר רבי זליג וינברג מתפקידו, ובמקומו מונה רבי חיים יוסף דוד וינברג לראש הישיבה. לצידו מונה אחי האדמו"ר, הרב יצחק מתתיהו, שחילק את זמנו בין הישיבה הקטנה והגדולה. לאחר פטירת רבי חיים יוסף דוד, נותר הרב יצחק מתתיהו היחיד בתואר ראש הישיבה, אם כי גיסו הרב חיים הורביץ מונה לצידו למסור את השיעורים הכלליים בישיבה. בעבר[4] נהג הרב ברוך דב פוברסקי למסור שיעורים כלליים בישיבה אחת לשבוע[5].  

בשני העשורים הראשונים של הישיבה למדו בישיבה מספר רב של בחורים שאינם חסידי סלאנים, דבר שתרם להתפחותה המספרית של החסידות מאוחר יותר. בשנים הבאות למדו בישיבה בעיקר בני החסידות.

הישיבה שכנה ברחוב דמשק אליעזר בשיכון ויזניץ בבני ברק[6] ובתשע"ט עברה לקמפוס גדול בקריית הישיבה באלעד[7].

המשגיחים בישיבה נוטלים חלק מרכזי בניהולה. בין השאר כיהן בתפקיד, רבי דוד יעקב גולינסקי[8], ואחריו הרב אברהם שרשבסקי, המכהן אף כר"מ בישיבה.

במשך השנים כיהנו רבים כר"מים ומשגיחים בישיבה, בהם הרב ישראל אהרונסון[9]. כר"מים מכהנים: הרב אריאל וינברג, הרב ירוחם פוברסקי[10], הרב יהושע מנחם שטרן[11], הרב שלום וינברג[12] וכמשפיע בישיבה מכהן הרב יחזקאל וינברג.

מנהל הישיבות הוא שלמה וינברג[13].

סגנון הישיבה

סגנון הלימוד בישיבה שם דגש על לימוד בעיון. התפילות בישיבה ארוכות יחסית למקובל בשאר הישיבות. בישיבה מונהג משטר, והצוות החינוכי משגיח על התלמידים בקפדנות; כך למשל חל איסור יציאה מהישיבה ללא אישור מפורש מאחד מאנשי הצוות. במשך תקופת ימי השובבי"ם מתנהלים סדרי הישיבה בסדרים של חמש שעות רצופות (כמקובל גם בשאר ישיבות חסידות סלונים).

בישיבה פועל ארגון 'חילך לאורייתא' לעידוד לימוד העיון וכתיבת חידושי תורה. בתשפ"ב הוקם על פי קריאת האדמו"ר ארגון 'באר העבודה' לעידוד לימוד בספר יסוד העבודה לרבי אברהם וינברג (הראשון).

לקריאה נוספת

  • קובץ עלי באר, תשס"ז, יצא לאור על ידי מוסדות באר אברהם דחסידי סלאנים, ירושלים.

קישורים חיצונים

הערות שוליים

  1. ^ קובץ מוסדות חסידי סלאנים באר אברהם, נחלי אמונה - ו-ז, ו, באתר אוצר החכמה (צפייה חופשית – מותנית ברישום).
  2. ^ קובץ עלי באר, עמוד 26, ירושלים: מוסדות באר אברהם חסידי סלאנים, תשס"ז
  3. ^ ראש ישיבת סלאנים הרב מתתיהו וינברג - JDN
  4. ^ משנת תשנ"א
  5. ^ קובץ עלי באר, עמוד 27, מוסדות באר אברהם חסידי סלאנים, תשס"ז
  6. ^ ישיבת "באר אברהם" דחסידי סלאנים - בני ברק - דפי זהב
  7. ^ מוסדות חסידי סלאנים ישיבת באר אברהם - מוסדות יהדות ודת אלעד
  8. ^ אבל בחסידות: המשגיח הנערץ נפטר מהמחלה - כל רגע
  9. ^ בהמשך עבר לישיבת חזון נחום
  10. ^ בנו של הרב ברוך דב פוברסקי
  11. ^ רב דחסידי רחמסטריבקה בבני ברק
  12. ^ בנו של ראש הישיבה רבי חיים יוסף דוד וחתנו של הרב יצחק מתתיהו וינברג ראש הישיבה הנוכחי
  13. ^ בן הרב משה בן רבי זליג בן רבי אברהם וינברג (השלישי)