מספר E
מספר E (באנגלית: E number) הוא פרמטר בו נעשה שימוש בקידוד של תוספי מזון. בקידוד זה נעשה שימוש בעיקר באיחוד האירופי (הקידומת "E" מקורה במילה "Europe" (אירופה)), אולם השיטה בשימוש בכל רחבי העולם. באוסטרליה ובניו זילנד נעשה שימוש באות "A" (האות הראשונה של המילה "Australia" (אוסטרליה)).
מספור חומרי המזון נקבע לפי שיטת המספור הבינלאומית לתוספי מזון, שנקבעה על ידי ועדת קודקס אלימנטאריוס, כאשר הקידומת "INS" המופיעה ברשימה זו הוחלפה באות "E".
שיטת מספור זו היא השיטה המקובלת למספור תוספי מזון גם בישראל. בתחילה, כל חומר כימי שניתן לו מספר E היה מותר לשימוש במוצרי מזון, אך כיום יש על חלקם הגבלות על הכמות המותרת או המומלצת בשימוש; חלקם אף אסורים לשימוש. בניגוד לדיעה הרווחת,[1] קיומו של מספר E אינו אומר כי החומר מסוכן בהכרח – גם לוויטמין C, חומר חשוב לגוף האדם, יש מספר (E300). החומרים שאין הגבלה על כמותם מכונים "GRAS - Generally Recognized As Safe" (בתרגום חופשי: "מזוהים באופן כללי כבטוחים"), והם מעטים יחסית. לשאר החומרים יש מינון מומלץ, לרוב ביחידות של מיליגרם עבור כל ק"ג של משקל הגוף ליום. תחום תוספי המזון הוא אחד התחומים המפוקחים ביותר בתעשיית המזון. ישנם מספרי E רבים אשר קיימים רק ברשימה, אולם בפועל לא מתבצע בהם שימוש בשום מקום בעולם. בחקיקה הישראלית לא קיימת חובה לסמן את מספר ה-E של תוספי מזון, וניתן להסתפק בשמם המדויק, מכיוון שמספר E הוא פשוט שם סטנדרטי ומקוצר. באופן הפוך, ישנם תוספים (כגון טרטרזין או מונוסודיום גלוטמט), שגם אם הם מסומנים במספר E, יש חובה לרשום את שמם המלא ברשימת הרכיבים.
תחומי המספרים
תחומי המספרים מחולקים לפי סוגי התוספים:
תחומי המספרים של מספרי E | ||
---|---|---|
תחום ראשי | תתי-תחומים | חומר |
100–199 צבעי מאכל |
100–109 | צהוב |
110–119 | כתום | |
120–129 | אדום | |
130–139 | כחול וסגול | |
140–149 | ירוק | |
150–159 | חום ושחור | |
160–199 | זהוב וצבעים אחרים | |
200–299 חומרים משמרים |
200–209 | חומצות סורביות |
210–219 | חומצות בנזואיות | |
220–229 | סולפיטים | |
230–239 | פנולים ופורמאטים | |
240–259 | חנקות (ניטריטים) | |
260–269 | אצטטים | |
270–279 | חומצות לקטיות | |
280–289 | פרופיונאטים | |
290–299 | אחרים | |
300–399 חומרים נוגדי חמצון וחומרים מווסתי חומציות |
300–305 | חומצות אסקורביות (ויטמין C) |
306–309 | טוקופרולים (ויטמין E) | |
310–319 | חומצות גאליות וחומצות אריתורביות | |
320–329 | חומצות לקטיות | |
330–339 | חומצות ציטריות וחומצות טארטאריות | |
340–349 | זרחות | |
350–359 | חומצות מאליות וחומצות אדיפיקיות | |
360–369 | חומצות סוקסיניות וחומצות פומריות | |
370–399 | אחרים | |
400–499 חומרים מסמיכים, חומרים מייצבים וחומרים מתחלבים |
400–409 | חומצות אלגיניות |
410–419 | גומי טבעי | |
420–429 | חומרים טבעיים אחרים | |
430–439 | תרכובות פוליוקסיתניות | |
440–449 | מדללים טבעיים | |
450–459 | זרחות | |
460–469 | תרכובות תאית (צלולוזה) | |
470–489 | חומצות שומן ותרכובותיהן | |
490–499 | אחרים | |
500–599 מווסתי ערך הגבה וחומרים מונעי התגיישות |
500–509 | חומצות מינרליות (חומצות לא אורגניות) |
510–519 | כלורידים וסולפטים (גופרות) | |
520–529 | סופלטים וחומצות הידרוקסיות (חומצות מים) | |
530–549 | תרכובות של מתכות אלקליות | |
550–559 | סיליקטים | |
570–579 | חומצות סטיריות וחומצות גלוקיוניות | |
580–599 | אחרים | |
600–699 מגבירי טעם |
620–629 | חומצות גלוקוניות |
630–639 | חומצות אינוציניות | |
640–649 | אחרים | |
700–799 חומרים אנטיביוטיים |
710–713 | |
900–999 חומרים אחרים |
900–909 | שעווה |
910–919 | חומרי הזגה | |
920–929 | חומרים מחזקי טעם | |
930–949 | גזי אריזה | |
950–969 | ממתיקים | |
990–999 | חומרים מקציפים | |
1100–1599 חומרים כימיים אחרים |
חומרים כימיים אחרים שאינם נכללים בקטגוריות הקודמות. |
רשימת מספרי E
E100–E199 (צבעים)
E100–E199 (צבעים) | |||
---|---|---|---|
מספר E | שם | שימוש | הערות |
E100 | כורכומין, כורכום | צבע מאכל (צהוב - כתום) | צבע מאכל טבעי מצמח הכורכום |
E101 | ריבופלאבין (ויטמין B2), בעבר כונה ויטמין G | צבע מאכל צהוב- כתום | |
E101a | ריבופלאבין-5-פוספט | צבע מאכל צהוב- כתום | |
E102 | טרטרזין (FD&C צהוב 5) | צבע מאכל צהוב | נאסר לשימוש בארצות הברית, בריטניה, נורווגיה ואוסטריה. |
E103 | קריזואין רסוריצנול (Chrysoine resorcinol) | צבע מאכל זהוב | נאסר לשימוש בארצות הברית. |
E104 | קווינולין צהוב | צבע מאכל צהוב-ירוק | בבריטניה הומלץ שלא להשתמש בו, נאסר לשימוש בארצות הברית, אוסטרליה, נורווגיה ויפן. מסוכן בעיקר לילדים וגורם לדלקת עור. |
E105 | צהוב מהיר AB (Fast Yellow AB) | צבע מאכל צהוב | אסור בשימוש בארצות הברית ובאירופה |
E106 | ריבופלבין-5-נתרן זרחתי (Riboflavin-5-Sodium Phosphate) | צבע מאכל צהוב | מבוסס על עיבוד של ויטמין B2. נמצא בשימוש במזון תינוקות, ריבות ומוצרי חלב. |
E107 | צהוב 2G | צבע מאכל צהוב | צבע מאכל צהוב המבוסס על "זפת פחם". נאסר לשימוש במספר רב של מדינות, וקיימת הצעה לאסור אותו לחלוטין בכל אירופה. |
E110 | "צהוב שקיעה FCF", "צהוב-כתום S", או "צהוב FD&C [מס'] 6" | צבע מאכל צהוב-כתום | אסור בשימוש. צבע מאכל נפוץ במיוחד במספר רב של מאכלים ומסוכן לבריאות, המבוסס על "זפת פחם". |
E111 | כתום GGN | צבע מאכל כתום | אסור לשימוש בארצות הברית ובאירופה. |
E120 | כנימת קוצ'יניל, חומצה כרמינית (אדום טבעי 4) | צבע מאכל אדום | מסוכן, צבע מאכל המופק ממין של חרק. |
E121 | אדום תפוז 2 | צבע מאכל אדום כהה | אסור בשימוש |
E122 | אזורובין (קרמואיזין) | צבע מאכל אדום - חום | נאסר לשימוש בקנדה, יפן, שוודיה וארצות הברית. |
E123 | אמרנת (FD&C אדום 2) | צבע מאכל אדום - כהה | נאסר לשימוש בארצות הברית ונורווגיה. |
E124 | Ponceau 4R (קוצ'יניל אדום A, שני בוהק 4R) | צבע מאכל אדום | נאסר לשימוש בארצות הברית ונורווגיה. |
E125 | Ponceau SX, סגול GN | צבע מאכל אדום | |
E126 | Ponceau 6R | צבע מאכל אדום | נאסר לשימוש בארצות הברית ונורווגיה. |
E127 | אריתרוזין (FD&C אדום 3) | צבע מאכל אדום | צבע מאכל אדום-ורוד המבוסס על "זפת פחם". נאסר לשימוש בנורווגיה וארצות הברית. |
E128 | אדום 2G | צבע מאכל אדום | נאסר לשימוש במספר רב של מדינות ובהן ישראל. יש חשד שמפריע ליצירת ההמוגלובין בדם. |
E129 | אדום אלורה AC (FD&C אדום 40) | צבע מאכל אדום | אסור בשימוש |
E130 | אינדנתרין כחול RS | צבע מאכל כחול | |
E131 | פטנט כחול V | צבע מאכל כחול כהה | אסור בשימוש |
E132 | דיו אינדגו, FD&C כחול 2 | צבע מאכל אינדגו | על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש בנורווגיה. |
E133 | כחול בוהק FCF (FD&C כחול 1) | צבע מאכל כחול-אדום | צבע בו משתמשים לעיתים קרובות בשילוב עם טרטזין כדי לקבל צבע ירוק. נאסר לשימוש בארגנטינה, בולגריה, צ'כיה, צרפת, איטליה, טורקיה ומספר מדינות נוספות. |
E140 | כלורופילים וכלורפילינים: (i) כלורפילים (ii) כלורפילינים | צבע מאכל ירוק | צבע מאכל ירוק טבעי |
E141 | תרכובות נחושת של כלורופילים וכלורפילינים (i) תרכובות נחושת של כלורפילים (ii) תרכובות נחושת של כלורפילינים | צבע מאכל ירוק | |
E142 | ירוק S | צבע מאכל ירוק | נאסר לשימוש בקנדה, פינלנד, יפן, נורווגיה, שוודיה וארצות הברית. |
E143 | ירוק מהיר FCF (FD&C ירוק 3) | צבע מאכל ירוק-כחול | |
E150a | קרמל | צבע מאכל | אחד מצבעי המאכל הנפוצים ביותר בשימוש. |
E150b | קרמל סולפיט | צבע מאכל | |
E150c | קרמל אמוניה | צבע מאכל | עלול לגרום לכאבי ראש ולבעיות בריאות |
E150d | קרמל סולפיט אמוניה | צבע מאכל | |
E151 | שחור PN, שחור בוהק BN | צבע מאכל | צבע מאכל סינתטי שחור-ארגמן על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש בקנדה, פינלנד, יפן, נורווגיה וארצות הברית. |
E152 | שחור 7984 | צבע מאכל | |
E153 | פחמן שחור | צבע מאכל שחור | נאסר לשימוש בארצות הברית. חשוד כמסרטן. |
E154 | חום FK (חום קיפר) | צבע מאכל חום | נאסר לשימוש בהרבה מאוד מדינות כולל כמעט כל מדינות אירופה, קנדה וארצות הברית. |
E155 | חום HT (חום שוקולד HT) | צבע מאכל חום | על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש במדינות רבות. |
E160a | אלפא-קרוטן, בטא-קרוטן, גמא-קרוטן | צבע מאכל | |
E160b | אנאטו, ביקסין, נורביקסין | צבע מאכל | אסור בשימוש במזונות מסוימים.[2] |
E160c | תמצית פפריקה, קפסנתין, קפסורובין | צבע מאכל | |
E160d | ליקופן | צבע מאכל | |
E160e | אפוקארטנאל (חומצה בטה-אפו-8-קרונטנית Beta-apo-8'-carotenal) (C 30) | צבע מאכל | |
E160f | אתיל אסטרי של חומצה בטה-אפו-8-קרונטנית (Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid) (C 30) | צבע מאכל | |
E161a | פלבוקסנתין | צבע מאכל | |
E161b | לוטאין | צבע מאכל | |
E161c | קריפטוקסנתין | צבע מאכל | |
E161d | רוביקסנתין | צבע מאכל | |
E161e | ויולקסנתין | צבע מאכל | |
E161f | רודוקסנתין | צבע מאכל | |
E161g | קנתקסנתין | צבע מאכל | |
E161h | זיאקסנתין | צבע מאכל | |
E161i | סיטרנקסנתין | צבע מאכל | |
E161j | אסטרקסנתין | צבע מאכל | |
E162 | אדום סלק, בטנין | צבע מאכל | צבע מאכל טבעי עשוי מסלק |
E163 | אנתוציאנינים | צבע מאכל | |
E170 | סידן פחמתי, גיר | צבע מאכל | |
E171 | דו תחמוצת הטיטניום (טיטניום דו-חמצני) | צבע מאכל לבן | נאסר לשימוש בגרמניה. |
E172 | תחמוצות ברזל והידרוקסידים | צבע מאכל | נאסר לשימוש בגרמניה. |
E173 | אלומיניום | צבע מאכל | אסור בשימוש |
E174 | כסף | צבע מאכל | חשוד כמסרטן |
E175 | זהב | צבע מאכל | |
E180 | פיגמנט רובין, ליתול רובין BK | צבע מאכל | אסור בשימוש |
E181 | טאנין | צבע מאכל | |
E182 | אורצאין, Orchil | צבע מאכל |
E200–E299 (חומרים משמרים)
E200–E299 (חומרים משמרים) | |||
---|---|---|---|
מספר E | שם | שימוש | הערות |
E200 | חומצה סורבית | חומר משמר | אלרגני; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול.[3] |
E201 | נתרן סורבט | חומר משמר | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול. אינו נכלל עוד ברשימה הנוכחית של תוספים מאושרים באיחוד האירופי ובשווייץ.[4] |
E202 | אשלגן סורבט | חומר משמר | רעיל ומסוכן[5] |
E203 | סידן סורבט | חומר משמר | חשוד כגורם לכאבי ראש והפרעות עיכול. |
E209 | הפטיל הידרובנזואיט (Heptyl p-hydroxybenzoate) | חומר משמר | |
E210 | חומצה בנזואית | חומר משמר | מסרטן וגורם לאלרגיות,[6] |
E211 | סודיום בנזואט (נתרן בנזואט) | חומר משמר | מסרטן[7] |
E212 | אשלגן בנזואט | חומר משמר | מסרטן וחשוד לגורם גירויים לעור, עיניים ודרכי הנשימה[8] |
E213 | סידן בנזואט | חומר משמר | חשוד כמסרטן, נמצא מסוכן בניסוי על חתולים[9] |
E214 | אתילפרבן (ethyl para-hydroxybenzoate) | חומר משמר | אסור בשימוש |
E215 | נתרן אתילפרבן (Sodium ethyl para-hydroxybenzoate) | חומר משמר | מסרטן |
E216 | פרופילפרבן (propyl para-hydroxybenzoate) | חומר משמר | אסור בשימוש |
E217 | נתרן פרופילפרבן (Sodium propyl para-hydroxybenzoate) | חומר משמר | נאסר בידי האיחוד האירופי[10][11] |
E218 | מתילפרבן (methyl para-hydroxybenzoate) | חומר משמר | עשוי לגרום גירוי בעור לאלרגים לפרבנים[12] |
E219 | נתרן מתילפרבן (Sodium methyl para-hydroxybenzoate) | חומר משמר | עשוי לגרום גירוי בעור לאלרגים לפרבנים[12][13] |
E220 | גופרית דו-חמצנית | חומר משמר | בעיות במערכת הנשימה,[14] לידה מוקדמת,[15] מסרטן והורס ויטמין B12[16] |
E221 | נתרן סולפיט | חומר משמר | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול והורס ויטמין B12 |
E222 | נתרן ביסולפיט | חומר משמר | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול והורס ויטמין B12. האיחוד האירופאי זיהה את החומר כמסוכן מאז 1 בדצמבר 2012 .[17] |
E223 | נתרן מטביסולפיט | חומר משמר | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול והורס ויטמין B12.[17] |
E224 | אשלגן מטביסולפיט | חומר משמר | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול והורס ויטמין B12.[17] |
E225 | אשלגן סולפיט | חומר משמר | |
E226 | סידן סולפיט | חומר משמר | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול והורס ויטמין B12 |
E227 | סידן ביסולפיט | חומר מייצב | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול והורס ויטמין B12 |
E228 | אשלגן ביסולפיט | חומר משמר | |
E230 | ביפניל, דיפניל | חומר משמר | אסור בשימוש |
E231 | אורתופניל פנול | חומר משמר | אסור בשימוש |
E232 | נתרן אורתופניל פנול | חומר משמר | אסור בשימוש |
E233 | תיאבנדזול | חומר משמר | |
E234 | ניסין | חומר משמר | |
E235 | נטמיצין, פימרצין | חומר משמר | |
E236 | חומצה פורמית | חומר משמר | |
E237 | נתרן פורמט (פורמט נתרן) | חומר משמר | |
E238 | סידן פורמט | חומר משמר | |
E239 | הקסמין (הקסמתילן טטרמין) | חומר משמר | אסור בשימוש |
E240 | פורמאלדהיד (פורמלין) | חומר משמר | אסור בשימוש |
E241 | פורמלין | חשוד | |
E242 | דימתיל קרבונאט | חומר משמר | מסוכן[17] |
E249 | אשלגן חנקיתי | חומר משמר | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול, מסוכן[18][19] |
E250 | נתרן חנקיתי | חומר משמר | מסוכן:עלול לגרום לכאבי ראש, סחרחורות, קשיי נשימה, פגיעה בחילוף החומרים, היפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות פוריות ונחשד כמסרטן[18][17] |
E251 | נתרן חנקתי | חומר משמר | מסוכן[18][17] |
E252 | אשלגן חנקתי (סלפטר) | חומר משמר | מסוכן[20] |
E260 | חומצה אצטית (חומצת חומץ) | חומר משמר, חומר מווסת חומציות | בכמויות סבירות תקין. מאז 1 בדצמבר 2012 נקבע כי הוא חומר מסוכן על פי האיחוד האירופי.[17] |
E261 | אשלגן אצטט | חומר משמר, חומר מווסת חומציות | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול |
E262 | נתרן אצטטים (i) סודיום אצטט (ii) סודיום דיאצטט | חומר משמר, חומר מווסת חומציות | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול |
E263 | סידן אצטט | חומר משמר, חומר מווסת חומציות | מסוכן[21] |
E264 | אמוניה אצטט | חומר משמר | |
E265 | חומצה דיהידרואצטית | חומר משמר | |
E266 | נתרן דיהידרואצטי | חומר משמר | |
E270 | חומצה לקטית | חומר משמר, חומר נוגד חמצון | |
E280 | חומצה פרופיונית | חומר משמר | סיכון (Corrosive substance)[22] |
E281 | נתרן פרופיוני | חומר משמר | מזיק[23] |
E282 | סידן פרופיוני | חומר משמר | |
E283 | אשלגן פרופיוני | חומר משמר | |
E284 | חומצה בורית (חומצת בור) | חומר משמר | רעיל ומסוכן[24] |
E285 | נתרן סטאבוראט (בוראקס) | חומר משמר | |
E290 | פחמן דו-חמצני | חומר מווסת חומציות | סיכון, גורם הפרעות עיכול.[25] |
E296 | חומצה מאלית | חומר מווסת חומציות | מסוכן[17] |
E297 | חומצה פומרית | חומר מווסת חומציות | מסוכן[26] |
E300–E399 (חומרים מונעי חימצון וחומרים מווסתי חומציות)
E400–E499 (חומרים מעבים, חומרים מייצבים, חומרים מתחלבים)
E500–E599 (חומרים מווסתי חומציות, חומרים מונעי התגיישות)
E600–E699 (מחזקי טעם)
E600–E699 (מחזקי טעם) | |||
---|---|---|---|
מספר E | שם | שימוש | הערות |
E620 | חומצה גלוטמית | חומר מחזק טעם | |
E621 | מונוסודיום גלוטמט (MSG) | חומר מחזק טעם | |
E622 | מונופוטסיום גלוטמט | חומר מחזק טעם | |
E623 | סידן דיגלוטומט | חומר מחזק טעם | |
E624 | מונואמוניום גלוטמט | חומר מחזק טעם | |
E625 | מגנזיום דיגלוטמט | חומר מחזק טעם | |
E626 | גואנוסין חד זרחתי (חומצה גואנילית) | חומר מחזק טעם | |
E627 | דו-נתרן גואנילט | חומר מחזק טעם | |
E628 | דואשלגן גואניליט | חומר מחזק טעם | |
E629 | נתרן גואנליט | חומר מחזק טעם | |
E630 | חומצה אינוצינית | חומר מחזק טעם | |
E631 | דו-נתרן אינוציני (דיסודיום אינוצינט) | חומר מחזק טעם | |
E632 | דו-אשלגן אינוציני (דיפוטרסיום אינוצינט) | חומר מחזק טעם | |
E633 | סידן אינוציני (קלציום אינוצינט) | חומר מחזק טעם | |
E634 | Calcium 5'-ribonucleotide | חומר מחזק טעם | |
E635 | Disodium 5'-ribonucleotide | חומר מחזק טעם | |
E636 | מלטול | חומר מחזק טעם | |
E637 | אתיל מלטול | חומר מחזק טעם | |
E640 | גליצין ומלחי הנתרן שלו | חומר מחזק טעם | |
E641 | לאוצין (L-leucine) | חומר מחזק טעם | |
E642 | ליזין | חומר מחזק טעם | |
E650 | אצטט האבץ | חומר מחזק טעם |
E700–E799 (חומרים אנטיביוטיים)
E700–E799 (חומרים אנטיביוטיים) | |||
---|---|---|---|
מספר E | שם | שימוש | הערות |
E700 | בציטרצין | ||
E701 | אנטיביוטיקה טטרציקלינית | ||
E702 | Chlortetracycline | ||
E703 | Oxytetracycline | ||
E704 | Oleandomycin | ||
E705 | פניצילין Penicillin-G-potassium | ||
E706 | Penicillin-G-sodium | ||
E707 | Penicillin-G-procaine | ||
E708 | Penicillin-G-benzathyne | ||
E710 | Spiramycin | ||
E711 | Virginiamicin | ||
E712 | Flavophospholipol | ||
E713 | Tylosin | ||
E714 | Monensin | ||
E715 | Avoparcin | ||
E716 | Salinomycin | ||
E717 | Avilamycin |
E900–E999 (שונות)
E1000–E1999 (חומרים כימיים נוספים)
E1000–E1999 (חומרים כימיים נוספים) | |||
---|---|---|---|
מספר E | שם | שימוש | הערות |
E1000 | חומצה כולית | חומר מתחלב | |
E1001 | מלחי כולין | חומר מתחלב | |
E1100 | עמילאז | חומר מייצב, חומר מחזק טעם | |
E1101 | פרוטאזים ((i)פרואטז, (ii)פאפאין, (iii)ברומלאין, (iv)פיקין) | חומר מייצב | |
E1102 | חומצת גלוקוז | חומר נוגד חמצון | |
E1103 | אינוורטאז | חומר מייצב | |
E1104 | ליפאז | ||
E1105 | ליזוזים | חומר משמר | |
E1200 | פולדקסטרוז | חומר מייצב, חומר מסמיך, חומר הלחה, חומר מוביל | |
E1201 | פוליווינילפירולידון (Polyvinylpyrrolidone) | חומר מייצב | |
E1202 | פוליווינילפוליפירולידון (Polyvinylpolypyrrolidone) | חומר מייצב | |
E1203 | אלכוהול פוליוויניל | ||
E1204 | פולולאן (Pullulan) | ||
E1400 | דקסטרין (עמילן קלוי) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1401 | עמילן מעובד (באמצעות חומצה) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1402 | עמילן מעובד אלקלי | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1403 | עמילן מולבן | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1404 | חומצת עמילן | חומר מסמיך, חומר מתחלב | |
E1405 | עמילן מעובד בתוספת אנזימים | ||
E1410 | עמילן מעובד (Monostarch phosphate) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1411 | עמילן מעובד (Distarch glycerol) | חומר מסמיך, חומר מתחלב | |
E1412 | עמילן מעובד (Distarch phosphate עם sodium trimetasphosphate או עם phosphorus oxychloride) | חומר מסמיך או חומר מייצב | |
E1413 | עמילן מעובד (Phosphated distarch phosphate) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1414 | עמילן מעובד (Acetylated distarch phosphate) | חומר מסמיך, חומר מתחלב | |
E1420 | עמילן מעובד (Starch acetate esterified עם acetic anhydride) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1421 | עמילן מעובד (Starch acetate esterified עם vinyl acetate) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1422 | עמילן מעובד (Acetylated Distarch Adipate) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1423 | עמילן מעובד (Acetylated distarch glycerol) | חומר מסמיך | |
E1430 | עמילן מעובד(Distarch glycerine) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1440 | עמילן מעובד (Hydroxy propyl starch) | חומר מסמיך, חומר מייצב, חומר מתחלב | |
E1441 | עמילן מעובד (Hydroxy propyl distarch glycerine) | חומר מסמיך | |
E1442 | עמילן מעובד (Hydroxy propyl distarch phosphate) | חומר מסמיך | |
E1443 | עמילן מעובד (Hydroxy propyl distarch glycerol) | ||
E1450 | עמילן מעובד (Starch sodium octenyl succinate) | חומר מסמיך, חומר מייצב | |
E1451 | עמילן מעובד (Acetylated oxidised starch) | חומר מסמיך | |
E1501 | חומצת פחמן בנזליטית | ||
E1502 | בוטאן-1, 3-דיאול | ||
E1503 | שמן קיק | חומר מגבש | |
E1504 | אתיל אצטט | חומר ממס חומרי טעם | |
E1505 | ציטרט טריאטיל | חומר מייצב קצף | |
E1510 | אתנול | ||
E1516 | גליצריל מונואצטט | חומר ממס חומרי טעם | |
E1517 | דיאצטין | חומר ממס חומרי טעם | |
E1518 | טריאצטין | חומר הלחה | |
E1519 | אלכוהול בנזיל | ||
E1520 | פרופילן גליקול | חומר הלחה | |
E1521 | פוליאתילן גליקול 8000 | ||
E1525 | הידרוקיתיל צלולוז (Hydroxyethyl cellulose) | חומר מסמיך |
קישורים חיצוניים
- תפקידי תוספי מזון על פי מספרי E, באתר משרד הבריאות
- תוספי מזון מותרים, על פי מספרי E, באתר המשרד לאיכות הסביבה (שמות התוספים בעברית)
- תוספי מזון המותרים בשימוש באיחוד האירופי
- אתר ממשלת בריטניה - תוספי מזון המותרים בשימוש
הערות שוליים
- ^ למה שמו לי מספר E בצלחת?
- ^ האיחוד האירופי מורה על איסוף מוצרים שמכילים אנאטו
- ^ מסד הנתונים GESTIS-Stoffdatenbank (מס' 020460) (הקישור אינו פעיל, 5 בספטמבר 2015)
- ^ Chemische Konservierungsmittel in Lebensmitteln, Kapitel 44 des Schweiz. Lebensmittelbuch, S. 38.
- ^ מסד הנתונים GESTIS-Stoffdatenbank (הקישור אינו פעיל, 5 בספטמבר 2015)
- ^ מסד הנתונים GESTIS-Stoffdatenbank (מס' 022810) (הקישור אינו פעיל, 5 בספטמבר 2015)
- ^ המחקר על Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. בידי School of Psychology, Department of Child Health, University of Southampton, Southampton, UK.
- ^ The Food Magazine, issue 77
- ^ Lexikon der Zusatzstoffe: Calciumbenzoat - E 213. zusatzstoffmuseum.de. Abgerufen am 1. Juli 2012.
- ^ Richtlinie 2006/52/EG des Europäischen Parlaments und des Rates vom 5. Juli 2006 zur Änderung der Richtlinie 95/2/EG über andere Lebensmittelzusatzstoffe als Farbstoffe und Süßungsmittel sowie der Richtlinie 94/35/EG über Süßungsmittel, die in Lebensmitteln verwendet werden dürfen.
- ^ לכתבה בנושא, ראה: Two-year-olds at risk from 'gender-bending' chemicals, report says.
- ^ 12.0 12.1 Soni MG, Taylor SL, Greenberg NA, Burdock GA (October 2002). "Evaluation of the health aspects of methyl paraben: a review of the published literature". Food Chem. Toxicol. 40
- ^ Markus D. W. Lipp: Notfalltraining für Zahnärzte: Prophylaxe, Diagnose, Therapie, 1997, [Schlütersche Verlagsgesellschaft].
- ^ Sulfur Dioxide U.S. Environmental Protection Agency
- ^ Shah PS, Balkhair T, Knowledge Synthesis Group on Determinants of Preterm/LBW Births (2011). "Air pollution and birth outcomes: a systematic review". Environ Int 37 (2): 498–516.
- ^ Schwefeldioxid E220, zusatzstoffe-online.de
- ^ 17.0 17.1 17.2 17.3 17.4 17.5 17.6 17.7 על סמך המסמך: "Dangerous Substances Directive", ובשמו המלא: Council Directive 67/548/EEC of 27 June 1967 on the approximation of laws, regulations and administrative provisions relating to the classification, packaging and labeling of dangerous substances.
- ^ 18.0 18.1 18.2 על סמך IFA
- ^ מסד הנתונים GESTIS-Stoffdatenbank (מס' 500036) (הקישור אינו פעיל, 5 בספטמבר 2015)
- ^ גיליון נתונים מסיגמא אולדריץ (מס' 542040)
- ^ גיליון נתונים מסיגמא אולדריץ (מס' 25011)
- ^ מסד הנתונים GESTIS-Stoffdatenbank (מס' 012590) (הקישור אינו פעיל, 5 בספטמבר 2015)
- ^ מסד הנתונים GESTIS-Stoffdatenbank (מס' 491033) (הקישור אינו פעיל, 5 בספטמבר 2015)
- ^ מסד הנתונים GESTIS-Stoffdatenbank (מס' 003640) (הקישור אינו פעיל, 5 בספטמבר 2015)
- ^ גיליון נתונים מסיגמה אולדריץ (מס' 295108)
- ^ מסד הנתונים GESTIS-Stoffdatenbank (מס' 033440) (הקישור אינו פעיל, 5 בספטמבר 2015)
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.