חומצה בנזואית
שם סיסטמטי | Benzoic acid |
---|---|
מסה מולרית | 122.12 גרם/מול |
מראה | מוצק גבישי חסר צבע |
מספר CAS | 65-85-0 |
צפיפות | 1.32 גרם/סמ"ק |
מסיסות | 0.34 |
טמפרטורת היתוך |
122.4 °C 395.55 K |
טמפרטורת רתיחה |
249 °C 522.15 K |
חומציות | 4.21 pKa |
חומצה בנזואית היא החומצה הקרבוקסילית הארומטית הפשוטה ביותר. החומר הוא מוצק גבישי בטמפרטורת החדר ונוסחתו הכימית C6H5COOH.
החומצה הבנזואית משמשת כחומר שימור במזון. כתוסף מזון תסומן בקוד E210, מלחים של החומצה יסומנו כ E211 (מלח הנתרן), E212 (מלח האשלגן) ו E213 (מלח הסידן). החומר מונע התפתחות עובש, שמרים וחיידקים. מנגנון הפגיעה באורגניזמים הוא ספיחה של החומצה לתא ובעקבותיה ירידה ביכולת הפירוק האנאירובי של גלוקוז באמצעות האנזים פוספופרוקטוקינאז (phosphofructokinase). ב pH נמוך מ 5 (חומצי) מתקבל עיכוב של 95% בפרוק הגלוקוז. היעילות, תלויה בחומציות המזון ולכן משתמשים בחומצה ובמלחיה לשימור של מזונות חומציים כמיצי פירות המכילים חומצת לימון, משקאות מוגזים (שהם חומציים בשל הפחמן הדו-חמצני המומס בהם), חמוצים ומזונות חומציים אחרים. ריכוז אופייני של חומר השימור במזון : 0.05-0.1%.