אריתריטול
אריתריטול הוא סוכר כהלי (פוליאול) המשמש בין היתר כממתיק תזונתי ותוסף מזון.
השימוש כממתיק
התגלה ב-1848 על ידי הכימאי הבריטי ג'ון סטנאהוס לאורך השנים אושר אריתריטול לשימוש כתוסף מזון בארצות הברית, אירופה, יפן, אוסטרליה ומדינות נוספות בעולם.
נמצא בטבע בפירות, פטריות וגם בגוף האדם. בייצור מתועש הוא מופק בתהליך ביולוגי מגלוקוז (שמקורו בדגנים) שמותסס על ידי שמרים, ולאחר מכן עובר שלושה מחזורי טיהור יסודיים לניקוי שאריות הדגנים והשמרים.
מתיקותו שווה לכ-70% מזו של סוכרוז (סוכר לבן). אף על פי כן הוא כמעט חסר ערך קלורי.[1] בארצות הברית, במדינות אירופה, ביפן ובמדינות נוספות הוא מסומן כבעל אפס קלוריות לגרם. בישראל משרד הבריאות אימץ את התקן האירופאי, ובתיקון שהוציא ב-2011 קבע שהסימון התזונתי לסוכרים רב כהליים הוא 2.4 קק"ל לגרם, למעט אריתריטול שסומן כבעל אפס קלוריות לגרם.
אריתריטול אינו משפיע על רמות הסוכר והאינסולין בדם, ולכן מוכר כממתיק בטוח לאנשים הלוקים בסוכרת. כמו שאר הסוכרים הכהליים, הוא אינו מעוכל על ידי בקטריות הפה; במחקר נמצא כי הוא אינו גורם לעששת.[2] גם הפטרייה Candida albicans אינה מעכלת אותו. הוא אינו עובר מטבוליזם בגוף ומופרש דרך מערכת השתן בדיוק כפי שנכנס. בהשוואה לפוליאולים אחרים, יש לו נטייה מופחתת לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול. בנוסף הוא נמצא כבעל תכונות נוגדות חמצון, ובעל השפעה תרפויטית המסייעת להגנה אנדותלית על כלי הדם במקרים של היפרגליקמיה.
פרופיל מטבולי
אריתריטול שייך ביסודו למשפחת הסוכרים הרב כהליים (פוליאולים), אך הוא כולל מספר תכונות ייחודיות, המבדילות את הפרופיל המטבולי שלו מפוליאולים אחרים (כמו קסיליטול, סורביטול, מלטיטול ומניטול). בשל המבנה הכימי שלו הוא אינו מתפרק בגוף, מכיוון שלגוף אין אנזים שמסוגל לפרק אותו.
מכל הסוכרים הכהליים הוא נמצא כקל ביותר לעיכול, ובשונה מהם, הוא אינו גורם בדרך כלל לשלשולים והפרעות בעיכול בשימוש רגיל. הסיבה לכך היא שהמולקולה שלו קטנה יותר ולכן 90% ממנו נספג לדם כבר במעי הדק מיד ביציאה מהקיבה. לעומתו, סוכרים כהליים אחרים מגיעים למעי הגס ומושכים אליו נוזלים - דבר שגורם לאפקט משלשל; או שהם מעוכלים על ידי בקטריות - דבר הגורם לגזים.
תופעות לוואי
המינון היומי המומלץ לאריתריטול הוא עד 70 גרם (15 כפיות). במקרים של רגישות גבוהה לאריתריטול, ייתכנו יציאות רכות, שלשולים ונפיחות, גם בצריכה במסגרת המינון היומי המותר. מינון של מעל 50 גרם (10 כפיות) בנטילה אחת עלול לגרום לבחילה וקירקורי בטן. במקרים נדירים עלולה להופיע סרפדת אלרגית.
ככלל, אין לאריטריטול תופעות לוואי בשימוש רגיל. בשונה מסוכרים כהליים אחרים, אריתריטול כמעט שאינו מעוכל על ידי בקטריות המעיים, ולכן יש לו נטייה מופחתת לגרום להיווצרות גזים ונפיחות.
אריתריטול אינו מומלץ לשימוש לבעלי תסמונת המעי הרגיז.
במחקרים בהם נבדקו השפעות הממתיק על בעלי חיים ובני אדם, לא נמצאו כל סימנים לרעילות או לתכונות קרציוגניות גם במינונים גבוהים. עם זאת עדיין לא קיימים מחקרים ארוכי טווח בנושא.
חסרונות
מתיקותו נמוכה מזו של סוכר. גם מסיסותו בנוזלים נמוכה יותר מאשר זו של סוכר - הוא לא מתקרמל או מסמיך כמו סוכר ולכן לא מתאים להכנת ריבות. שימוש מרובה בו עשוי לגרום לשלשולים לאנשים בעלי רגישות למוצר. לטעמו יש אפקט מצנן, שלא אהוד על ידי כולם.
קישורים חיצוניים
- Boesten DM, Berger A, de Cock P, Dong H, Hammock BD, den Hartog GJ, Bast A. Multi-targeted mechanisms underlying the endothelial protective effects of the diabetic-safe sweetener erythritol. PLoS One. 2013 Jun 5;8(6):e65741. doi: 10.1371/journal.pone.0065741. Print 2013.
- Ishikawa M, Miyashita M, Kawashima Y, Nakamura T, Saitou N, Modderman J. Effects of oral administration of erythritol on patients with diabetes. Regul Toxicol Pharmacol. 1996 Oct;24(2 Pt 2):S303-8.
- I.C Munroa, W.O Berntb, J.F Borzellecac, G Flammd, B.S Lyncha, E Kennepohla, E.A Bäre, J Moddermanf. Erythritol: an interpretive summary of biochemical, metabolic, toxicological and clinical data. Food and Chemical Toxicology, Volume 36, Issue 12, December 1998, Pages 1139–1174
- Peter de Cock & Claire-Lise Bechert. Erythritol: Functionality in noncaloric functional beverages. Pure Appl. Chem., Vol. 74, No. 7, pp. 1281–1289, 2002. IUPAC
- Noda K, Nakayama K, Oku T. Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1994 Apr;48(4):286-92.
- f. r. j. bornet, a. blayo, f. dauchy, and g. slama. Gastrointestinal Response and Plasma and Urine Determinations in Human Subjects Given Erythritol. Regulatory toxicology and pharmacology 24, s296–s302 (1996) article no. 0111
- Gertjan J.M. den Hartog, Agnes W. Boots, Aline Adam-Perrot, Fred Brouns, Inge W.C.M. Verkooijen, Antje R. Weseler, Guido R.M.M. Haenen, Aalt Bast. Erythritol is a sweet antioxidant. Nutrition, 26 (4), April 2010, Pages 449–458
- Havil. Harald, Röper, Jozef Goossens. Erythritol, a New Raw Material for Food and Non-food Applications. 26 OCT 2006 DOI: 10.1002/star.19930451107
- Eva Arrigonia, Fred Brounsa, and Renato Amadòa. Human gut microbiota does not ferment erythritol. British Journal Of Nutrition, 2005; 94(5): 643-6
- Martin Hielea, Yvo Ghoosa, Paul Rutgeertsa and Gaston Vantrappena. Metabolism of erythritol in humans: Comparison with glucose and lactitol. British Journal of Nutrition (1993), 69, 169-176
- W. Tetzloffa, F. Dauchyb, S. Medimaghb, D. Carrc, A. Bärd.Tolerance to Subchronic, High-Dose Ingestion of Erythritol in Human Volunteers. Regul Toxicol Pharmacol. 1996 Oct;24(2 Pt 2):S286-95.
- Tsuneyuki Oku, Mitsuko Okazaki. Laxative threshold of sugar alcohol erythritol in human subjects. Nutrition Research, 16, (4), April 1996, Pages 577–589
- D Storey, A Lee, F Bornet and F Brouns. Gastrointestinal tolerance of erythritol and xylitol ingested in a liquid. European Journal of Clinical Nutrition (2007) 61, 349–354
הערות שוליים
- ^ מתוק וקל, באתר המרכז הרפואי אסף הרופא
- ^ עמית עקירוב, ממתיק אריתריטול עדיף על קסיליטול למניעת עששת שיניים (מתוך הכנס ה-90 מטעם ה-IADR), באתר e-med, 30 ביוני 2012
28495833אריתריטול