ליקופן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
המבנה של ליקופן
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
אבקת ליקופן

ליקופן (נוסחה מולקולרית: C40H56) הוא פיגמנט מסוג קרוטנואיד בצבע אדום מבריק, המצוי בעגבניות ובפירות אדומים אחרים. ליקופן הוא הקרוטנואיד השכיח ביותר בגוף האדם, והוא אחד מנוגדי החמצון הקרוטנואידיים החזקים ביותר. שמו נגזר משמה המדעי של העגבנייה, Solanum lycopersicum. הודות לעובדה שהוא נפוץ מאוד במזון, ליקופן הותר לשימוש גם כצבע מאכל.

מקורות תזונתיים

פירות וירקות שיש בהם כמות גדולה של ליקופן הם עגבניות, אבטיח, גויאבה אדומה, אשכולית אדומה, גמבה ופפאיה.

בשונה מוויטמינים אחרים המסיסים במים, כמו ויטמין C וויטמין B אשר עוצמתם פוחתת בעת בישול, הליקופן המסיס בשמן דווקא מגביר את עוצמת פעילותו בזמן חימום ובישול בשל שינוי המבנה המרחבי שלו - מצורת ציס לטראנס. ליקופן ברסק עגבניות זמין לגוף פי 4 מאשר בעגבניות טריות[1].

כיוון שקרוטנואידים מתמוססים טוב יותר בסביבה שומנית, כדאי לצרוך את הליקופן לצד מאכל שומני על מנת לשפר את ספיגתו.

השפעה בריאותית

סקירה שנערכה בשנת 2010 הסיקה כי לא נערכו מספיק מחקרים כדי לקבוע האם צריכת הליקופן משפיעה על בריאות האדם. [2]

השפעתו האפשרית של ליקופן על מחלות לב וכלי דם וסרטן ערמונית נחקרה במחקר בסיסי וקליני [3][4][5] עם זאת, נכון לשנת 2017, ההשקפה הרווחת של ה- FDA היא כי אין עדויות לתועלת ליקופן על גוף האדם. סקירת מחקרים משנת 2011 הראתה כי אין ראיות מספיקות כדי לתמוך בשימוש בליקופן למניעת סרטן הערמונית.[4] [6]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ J. García-Hernández, M. Hernández-Pérez, I. Peinado, A. Andrés, Tomato-antioxidants enhance viability of L. reuteri under gastrointestinal conditions while the probiotic negatively affects bioaccessibility of lycopene and phenols, Journal of Functional Foods 43, 2018-04-01, עמ' 1–7 doi: 10.1016/j.jff.2017.12.052
  2. ^ Story, E. N; Kopec, R. E; Schwartz, S. J; Harris, G. K (2010). "An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene". Annual Review of Food Science and Technology. 1: 189–210. doi:10.1146/annurev.food.102308.124120. PMC 3850026. PMID 22129335.
  3. ^ Cheng, H. M.; Koutsidis, G; Lodge, J. K.; Ashor, A; Siervo, M; Lara, J (2017). "Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis". Atherosclerosis. 257: 100–108. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009. PMID 28129549.
  4. ^ 4.0 4.1 Ilic, D.; Forbes, KM.; Hassed, C. (2011-11-09). "Lycopene for the prevention of prostate cancer". Cochrane Database of Systematic Reviews (11): CD008007. doi:10.1002/14651858.CD008007.pub2. PMID 22071840.
  5. ^ Rowles Jl, 3rd; Ranard, K. M.; Smith, J. W.; An, R; Erdman Jr, J. W. (2017). "Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: A systematic review and meta-analysis". Prostate Cancer and Prostatic Diseases. 20 (4): 361–377. doi:10.1038/pcan.2017.25. PMID 28440323.
  6. ^ "Qualified Health Claims: Letter Regarding Tomatoes and Prostate Cancer (Lycopene Health Claim Coalition) (Docket No. 2004Q-0201)". US Food and Drug Administration. 8 בנובמבר 2005. {{cite web}}: (עזרה)


ערך זה הוא קצרמר בנושא כימיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32994640ליקופן