סידן כלורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סידן כלורי
גביש סידן כלורי: אטומי כלור בירוק, אטומי סידן באפור
גביש סידן כלורי: אטומי כלור בירוק, אטומי סידן באפור
שם סיסטמטי Calcium chloride
שמות נוספים E509
כתיב כימי CaCl2
מסה מולרית 110.98 גרם/מול
מראה מוצק גבישי לבן
מספר CAS 10043-52-4 (יבש)
צפיפות

2.15 (יבש) 2.24 (מונוהידראט) 1.85 (דיהידראט) 1.81 (ארבע הידראט)

1.73 (שש הידראט) גרם/סמ"ק
מסיסות 74.5 גר' ל100 מ"ל ב 20°C
ממסים מסיס בכהלים ובחומצה אצטית
טמפרטורת היתוך 772 °C
1045.15 K
טמפרטורת רתיחה 1935 °C
2208.15 K
מקדם שבירה 1.52
אנתלפיית התהוות סטנדרטית 795.42- קילוג'ול למול
אנטרופיה מולרית תקנית 108.4 ג'ול למול למעלה

סידן כלורי (Calcium chloride) הוא תרכובת יונית שנוסחתה CaCl2 מורכבת מיוני סידן +Ca2 ויוני כלור -Cl. סידן כלורי הוא המלח הנוצר בתגובת הסתירה בין סידן הידרוקסיד לחומצה הידרוכלורית.

סידן כלורי הוא מוצק גבישי לבן מסיס במים. החומר היגרוסקופי ונוסחתו CaCl2·nH2O כאשר מספר מולקולות המים n יכול להיות 0 (המלח היבש) 1, 2, 4 או 6. השימוש העיקרי בסידן כלורי הוא למניעת קפיאת מים על כבישים, בצורתו היבשה הוא משמש כחומר ייבוש בשל יכולתו לספוח אדי מים מהאוויר.  

שימושים

השימוש העיקרי בסידן כלורי הוא למניעת היווצרות שכבת קרח על כבישים. למטרה זו הוא יעיל יותר ממלח בישול ופוגע פחות בצמחייה. למטרה זו משתמשים בחומר ככדורים בקוטר של כמה מילימטרים. לתערובת האוטקטית של סידן כלורי במים בריכוז משקלי 52.6% טמפרטורת קפיאה של כ50°C - בהשוואה לטמפרטורה אוטקטית של 23°C- בתמיסת NaCl.

כיוון שסידן כלורי הוא חומר היגרוסקופי משתמשים בתמיסה מרוכזת שלו במים למניעת היווצרות אבק בדרכי עפר. עליית אבק נמנעת בזכות שכבת מים דקה הנצמדת לפני הכביש.

סידן כלורי

סידן כלורי משמש בתעשיית המזון כחומר מייצב לירקות משומרים, בהפקת טופו מסויה ובתהליכי ספריפיקציה. מספר E של סידן כלורי הוא E509.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סידן כלורי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36990268סידן כלורי