חומצה זרחתית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חומצה זרחתית
שם סיסטמטי phosphoric acid
שמות נוספים

Orthophosphoric acid, E338

Trihydroxidooxidophosphorus
מסה מולרית 97.995 גרם/מול
מראה מוצק לבן או נוזל שקוף צמיג
מספר CAS 7664-38-2
צפיפות 2.030 (כמוצק גבישי), 1.885 גרם למ"ל כנוזל גרם/סמ"ק
מצב צבירה מוצק
מסיסות מסיס לחלוטין במים
טמפרטורת היתוך 42.35 °C
315.5 K
טמפרטורת רתיחה 158 °C
431.15 K
חומציות 2.148
pKa2=7.198
pKa3=12.319 ‏pKa

חומצה זרחתית, H3PO4, היא חומצה חלשה שנוסחתה המולקולרית H3PO4מולקולה של החומצה הזרחתית מורכבת משלושה אטומי מימן, ארבעה אטומי חמצן ואטום זרחן אחד). מספר או"ם - 1805. 3 אטומי המימן חומציים כך שבתמיסה מיימית מתקיימות 3 תגובות שיווי משקל:

(pKa1 2.12)
(pKa2 7.21)
(pKa3 12.67)

מייצרים חומצה זרחתית בתגובה כימית בין המינרל אפטיט, [(Ca5[(PO4)3(Cl,F,OH, לחומצה חזקה: חומצה גופרתית, או לעיתים נדירות יותר חומצה הידרוכלורית.

לחומצה זרחתית שימושים בתעשיית חומרי הניקוי ובתעשיית המזון. בתעשיית המזון משמשת החומצה לייצור מלחים ושיפור יכולת ספיחת מים של מוצרי בשר. חומצה זרחתית נמצאת גם במספר משקאות, ביניהם הקולה. כמו כן נעשה שימוש ניכר בחומצה זרחתית כדישון בתעשיית הפרחים.

זהו המרכיב הפעיל (5%-15%) במוצר ניקוי הקומקומים Cillit.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חומצה זרחתית בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא כימיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22517244חומצה זרחתית