שמעון הפקולי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שמעון הפקולי היה תנא מהדור השני של התנאים. מפורסם בכך שסידר לפני רבן גמליאל דיבנה את תפילת שמונה עשרה, אך ללא ברכת המינים שנתקנה מאוחר יותר על ידי שמואל הקטן[1]. כינויו "הפקולי" נבע, לדעת רש"י, ממקצועו שהשתכר ממכירת צמר גפן[2]. פקולין הוא פשתן, ולפי המחקר בן ימינו הכינוי פקולי מכוון למי שמעבד פשתן.[3] לפי דעות אחרות, נקרא על שם מוצאו - הכפר פיקולה (או פיכולה) הסמוך לירושלים[4], או העיר פקולי, המזוהה היום עם העיר עפולה[5].

הרמב"ם בפירושו למסכת אבות מביא אותו לדוגמה לחכמים שהתפרנסו ממלאכה ולא מלימוד התורה שלהם.

נוסח התפילה

ערך מורחב – שמונה עשרה

תפילת שמונה עשרה על פי המסורת היהודית התחברה ברכה אחר ברכה לאורך זמן החל מזמן אברהם אבינו ועד תקופת אנשי כנסת הגדולה[6] לאחר זמן חלו שיבושים בסדר או בתוכן הברכות[7] ולכן הוצרך שמעון הפקולי לסדרם כיאות.

הערות שוליים

  1. ^ ברכות דף כח עמוד ב
  2. ^ רבי שלמה יצחקי בברכות דף כח עמוד ב, וכן במגילה דף יז עמוד ב
  3. ^ Paul Rieger, Versuch einer Technologie und Terminologie der Handwerke in der Misnah, p. 9 note 20; Krauss, Lehnworter, p. 433 (Low's remark); Elbogen, Jewish Liturgy, ed. Scheindlin, p. 202 and footnote 19.
  4. ^ מאיר איילי, "ההתייחסות הערכית למלאכה בספרות חז"ל", מחקרי ירושלים במחשבת ישראל 1(ד), 1982, עמ' 51, הערה 241 (המאמר זמין לצפייה במאגר JSTOR לאחר הרשמה)
  5. ^ יצחק גולדהאר, "אדמת קדש היא ארץ ישראל" עמוד 226 ("ובעברנו בעמק יזרעאל במסילת הברזל ההולכת מעיר חיפה לבית שאן נעבור על פני העיר פקולי היא עירו של שמעון הפקולי שהסדיר י"ח ברכות לפני ר"ג (רבן גמליאל). שם העיר הזאת לא נשתנה, הערבים קורין לה אל-אפולי")
  6. ^ אנציקלופדיה יהודית -דעת ערך שמונה עשרה בשם הספר תניא
  7. ^ מסכת מגילה דף י"ח עמוד א שכחום וחזר וסדרם
ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27707950שמעון הפקולי