רבי יהודה גלוסטרא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תנא או אמורא
רבי יהודה גלוסטרא
שם מלא רבי יהודה גלוסטרא או קלוסטרא או קלסטראה
רבותיו ? או רבי יוחנן
בני דורו רבי עקיבא או תלמידי רבי יוחנן

רבי יהודה גלוסטרא (בגירסאות אחרות: קלוסטרא[1] או קלסטראה[2]) הוא חכם שנזכר בתלמוד. ככל הנראה חי בזמן התנאים, אך לדעה אחת היה אמורא מתלמידיו של רבי יוחנן. יש שטוענים שכלל לא היה אדם בשם זה.

תקופתו

רבי יהודה גלוסטרא הוזכר פעם אחת בתלמוד[3] כשרב דימי, שהגיע מארץ ישראל לבבל ושם מסר משמועותיו של רבי יוחנן, מוסר גם הלכה בשם רבי עקיבא ורבי יהודה גלוסטרא. הרב אהרן הימן מציין, שלכאורה עולה מכך שהוא היה תנא וחברו או בן־דורו של רבי עקיבא. רבי אברהם זכות כותב שהוא היה אמורא ותלמידו של רבי יוחנן[4]. אך בעל הסדר הדורות מפקפק בדבריו[1].

זהותו ושמו

הרב אהרן הימן[5] תמה, כיצד זה לא הוזכר רבי יהודה גלוסטרא במקורות אף פעם אחת נוספת. כן הוא תמה, שלפי הבנתו של רבי אברהם זכות נמצא שהיה אמורא בשם 'רבי עקיבא' תלמידו של רבי יוחנן, דבר שאין לו כל זכר[6]. לכן הוא משער ש"גלוסטרא" אינו שם אדם אלא מילה בארמית שבהקשר הזה, משמעותה בתלמוד היא שרבי עקיבא ורבי יהודה חידשו הלכה זו.

בדומה לכך, יש מי ששיער[7] שרבי יהודה כונה 'גלוסטרא' או 'קלסטראה' על שם קלסתר פניו היפות[8].

לדעת רבי יהודה בן קלונימוס משפיירא[9], היה אכן תנא או אמורא בשם זה. והוא מציין שבגרסה אחת הוא מוזכר בתלמוד עם 'רב עוקבן' ולא רבי עקיבא. גירסה זאת פותרת את אחד מפליאותיו של הימן. יש אומרים שרבי יהודה גלוסטרא כונה כן על שם מקומו או מלאכתו[10].

לקריאה נוספת

הערות שוליים