צבוע מפוספס

מתוך המכלול
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
צבוע מפוספס
צבוע מפוספס בגן חיות בנפאל
מיון מדעי
ממלכה בעלי חיים
מערכה מיתרניים
מחלקה יונקים
סדרה טורפים
משפחה צבועיים
סוג צבוע
מין צבוע מפוספס
שם מדעי
Hyaena hyaena
תחום תפוצה
Striped Hyaena area.png

צבוע מפוספס (שם מדעי: Hyaena hyaena), מין במשפחת הצבועיים.

הצבוע המפוספס מצוי באפריקה, במזרח התיכון ובהודו. בארץ ישראל ניתן למוצאו בשטחים שאינם מיושבים, למעט מרומי החרמון ושטחי חולות נודדים. בעבר חי באירופה אך נכחד ממנה. מדי פעם נצפה באסיה הקטנה.

משקלו של צבוע מפוספס זכר בוגר הוא כ-40 קילוגרמים, ובמקרים יוצאי דופן אף למעלה מ-50 קילוגרמים. נקבות שוקלות 30 ק"ג או פחות. אורך גופם הוא בערך מטר, אורך זנבם כשליש מאורך גופם. גובהם 65-80 סנטימטרים. לצבועים אוזניים גדולות ומחודדות. הפרווה אפורה או חומה בהירה ומכוסה בפסים שחורים.

הצבוע המפוספס ניזון בעיקר מפגרים, אף שהוא מגוון את תזונתו גם עם פירות וחרקים. הם חיים בקבוצות משפחתיות קטנות, אף שהציד נהוג ביחידים.

ההריון אורך בין 88 ל-92 ימים. בממוצע נולדים שני גורים, אולם מספרם יכול להגיע עד שישה. הללו פוקחים את עיניהם בין חמישה לתשעה ימים לאחר הלידה, ומתחילים לאכול אוכל מוצק כחודש לאחריה. הם נגמלים מיניקה בגיל ארבעה עד חמישה חודשים. למרות שבטבע נצפו גם נקבות היריוניות בנות 15 חודשים בלבד.

המשך קיומו של המין נמצא בסכנה עקב הריגת פרטים בידי האדם. גורמי הרג העיקריים הם:

  • דריסה בכבישים
  • הרעלות
  • ירי
  • פינוי פגרים של בעלי חיים גדולים, הגורמים להפחתת כמות המזון הזמין לצבועים.

בשנת ה' תשע"ט התפרסמה נקבת צבוע מפוספס ש"התנחלה בגני שעשועים ורחובות העיר מודיעין זכתה לשם 'רותי' ועוררה ויכוח ציבורי האם לאפשר לה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0